Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Może daj czas sprzętowi! - co ci sie nie podoba w jego dźwięku ? wzmacniacze sony są najlepsze i najbezpieczniejsze w zakupie bo grają rozbudowaną średnicą ale ładnej jakości Jest to przyjemne a to cecha bardzo rzadka w sprzęcie średniego budżetu !

?

A ile realnie jest wart? Ja po jego przesluchaniu nie dal bym nawet tysiaca, ale tyle to napewno za malo.

Może daj czas sprzętowi! - co ci sie nie podoba w jego dźwięku ? wzmacniacze sony są najlepsze i najbezpieczniejsze w zakupie bo grają rozbudowaną średnicą ale ładnej jakości Jest to przyjemne a to cecha bardzo rzadka w sprzęcie średniego budżetu !

Napisze krotko. Muzykalnosc czy barwa to dla 707ES pojecie nieznane. Nie chce sie narazie wdawac w szczegoly, ale od pierwszej minuty wiedzialem ze to piec nie dla mnie. Zdecydowanie wole swje Pre+Power Marantza z mega kopem na dole. Lubie mięsisty bas, wole zeby nawet czasem bylo go nieco za duzo nic ciagle za malo i sucho. To nie jest tak ze 707ES jest az taki zly, ale za polowe jego ceny mozna miec wcale nie gorsze piece.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Kolega Rafał nie potrafi być obiektywny. Bardzo faworyzuje sprzęt Marantza, a Sony ES nie podoba mu się od najniższego do najwyższego modelu. Może marka po prostu nie trafiła w gust? Uważam, że stwierdzenie że barwa i muzykalność dla 707ES to pojęcie nieznane jest przegięciem.

Pozdrawiam!

Mysl co chcesz, jaki mial bym sens faworyzowania Marantza skoro kupilem Sony? Myslisz ze wydalem kase po to zeby napisac w klubie ES ze to szajs? Kupilem go z mysla ze pogoni moje Pre+Power. A mialem na niego chec juz dwa lata temu. Ale stalo sie tak ze po raz kolejny Marantz sie obronil i bardzo sie z tego ciesze, bo to dosc niszowe modele, a naiwniacy niech kupuja 707ES, 770ES za gruba kase. To tak ja bym powiedzial ze faworyzujesz Sony. Nie podszedl mi i tyle. Przerobilem tyle klocow ze osobiscie szkoda mi ludzi, ktorzy wydali na taki piec 1500-2000zl, bo to przegiecie. Na plus zasluguje budowa.

?👈

Szkoda ze daleko mieszkasz. Chetnie zalaczyl bym ci SM80 i SC80. To jest takie lepsze PM-75. Kiedys jeden typ twierdzil ze TA-F707ES to jest takie lepsze PM-75, ale dzis wiem ze sie mylil. SM80 i SC80 utrzymuje charakater grania PM-75. Jest cieplo i moc na dole. TA-F707ES idzie w wogole innym kierunku. To bardziej granie pozniejszych Denon-ow np PMA-1060 czy PMA-1055R i do tego ostatniego bym go porownal. Mimo tego z wazy prawie 2 razy mniej gra bardzo podobnie. Natomiast leciwy PMA-1520 zjada muzykalnoscia wszystkie te piece, ktore wymienilem powyzej. Niestety brak mu troche szczegolow i nie ma pilota. Gra od miesiaca u znajomego i nadal jest pod jego wrazeniem, a jak dawal mi kase to az rece mu sie trzęsly.

?👈

Ja osobiście preferuje granie bipolarnych Soniaków, chociaż jestem w stanie w ciemno kupić 707 czy 770 na mosfetach.

570, 670 to wzmacniacze z ogromna ilością detali, perfekcyjną scena stereo, kontrolowanym basem który pojawia sie wtedy kiedy ma być, jest raczej neutralny, nie jest cieply jak marantze czy pioneery.

707 na pewno gra jaśniej więc nie dziwie się ze brzmienie Ci się nie podoba, ale ilość szczegółów i scena jest pierwszorzędna w Soniakach i to jest ich główna domena.

Ja lubie jasne brzmienie i an dodatek zestawiłem te soniaki z tytanowymi kopułkami :) i jest ekstra

Denon PMA-1520 był ostatnio za 1200zł na allegro ale to nie moja szkoła dźwięku, to są wszystko wzmacniacze z wyższego segmentu, a wybór zalezy tylko i wyłącznie od preferencji.

Edytowane przez Bumpalump

Mozliwe. Narazie przerobilem to co w Galerii i narazie nie widze dla siebie nic lepszego. Sukcesywnie go zestawiam z czyms innym. Myslalem ze Sony pogoni mu kota, ale niestety...

?👈

Kupowanie kota w worku,żeby chociaciaż kot był.

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

Witam dostałem od szwagra cd sony X33ES , obecnie mam już jeden odtwarzacz . Pod jakie wyjście mogę podłączyć drugi CD żeby za każdym razem nie przekładać kabli RCA ,a żebym mógł posłuchać muzyki z jednego albo drugiego odtwarzacza nie tracąc na jakości dźwięku .

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

rafal pan uzytkownik Bumpalump dobrze ci napisal ze sony gra duza iloscia szczegolow tyle , ze twoje kolumny moze ich nie oddaja a moze cd slabe moze kable nawet albo interconekty ?

Rafal , ale z drugiej strony ty tez masz racje bo akurat mam w domu pozyczonego marantza pm80mk2se czyli nabogatsza wersja , ktora drasytcznie rozni sie od zwyklego pm80 i powiem ze faktycznie jezeli chodzi o szczegoly to wielkich roznic nie ma , zas roznice sa kolosalne tylko pod wzgledem szkoly brzmienia (calkowicie inne ), ale o wyborze i preferencji danej szkoly nie powinno sie dyskutowac bo jeden woli takie granie inny woli inne , ale nie zgodze sie natomiast z faktem ze np sanken w modelu sony es 550 570 gra lepiej niz toshiba w 690 bo roznica jest kolosalna na korzysc 690 pod kazdym wzgledem czy to czystosci dzwieku klarownosci jakosci przejrzystosci czy oddaniem dedali , dodam tez ze niefortunnie w owym czasie majac 690es kupilem z ciekawosci po promocyjenj cenie 300 zl _+ przesylka w stanie idealnym 550es po podlaczeniu roznica byla drastyczna ,ktora do mnie w ogole na tym etapie nie przemowila nawet tym niby fajnym bassem wypelnionym substancja takim ciezkim ktrorym gra 550 aczkolwiek napewno nie jest to zly wzmacniacz ale pod wzgledem audiofilskim daleko mu do neutralnosci i audiofilskiego brzmienia i zdecydowanie 690 jest tu duzo blizej !!!!odrazu chce powiedziec ze nie zamierzam sie tu z nikim sprzeczac o wyzszosci jednego nad drugim poprostu sa to moje spostrzezenia dodam tez ze nie jestem zwolennikiem zadnej firmy poprostu lubie dobre granie za przystepna cene bo nie stac mnie na kosmosy za nie wiem ile !!! z calym szacunkiem dla wszystkich

Hmm, nie wiem Panowie czego słuchaliście poza tym, ale ja nie zauważyłem jakiejś dużej ilości detali ze wzmacniaczy SONY ES. Nie słuchałem jeszcze 100% modeli, ale te wysokie z początku lat 90 i tam jest nieciekawie pod tym względem. Jedynie 80ES się wybijał, ale tak jak pisałem, moim zdaniem sony robi dobre koncówki i psuje je preampem. Żeby było śmieszniej to mam jeszcze taką obserwację, że 870ES gra jeszcze mniejszą liczbą szczegółów i przygaszoną górą, jak 770ES.

A ja dalej przypominam o chęci kupna Sony TA-F670ES, dam nawet 700zł za egzemplarz w stanie idealnym wizualnie, 100% oryginal, i nigdy nie naparwiany.

@Klejson pod jakiekolwiek, podlacz sobie jeden pod cd a drugi pod wejscie bezposrednie jesli takie posiadasz (direct input)

DAT juz sprzedany. Mam wzmaka i zwyklego kaseciaka jeszcze:

http://allegro.pl/sony-ta-f707es-pilot-zadbany-22kg-i3799039325.html

Piec naprawde laleczka. Potencjometry nie trzeszcza itp.

Na kasieciaku troche rys u góry, reszta chodzi jak zloto:

http://allegro.pl/sony-tc-k770es-w-drewnie-gratis-i3797345734.html

?👈

Panowie, od dłuższego czasu użytkuje Sony 550ES, który kilka lat temu był dla mnie najlepszym wyborem po przewertowaniu kilkunastu wzmacniaczy m.in. Rotel RA960BX (totalnie do mnie ten charakter brzmienia nie przemawia), NAD 304 (przyjemnie wspominam, ale trochę mało kontroli na basie - nie domagał mocowo), Musical Fidelity E10 (bardzo fajny, ale po porównaniu z Sonym stwierdziłęm, że Sony lepiej dla mnie brzmi na basie, lubie ciepłe brzmienie, ale MF był już za bardzo misiowaty natomiast reszta pasma bardzo mi leżała, ale był dwukrotnie droższy od 550ES na dodatek w moim odczuciu delikatnie gorszy, także wybór był oczywisty), jeszcze przewinął się jakiś Denon (który na basie kompletnie sobie nie radził i za dużo wysokich - nie moje granie).

Ale przyszła chęć na zmiany, bo niedawno ukończyłem swoje kolejne monitory DIY (więcej tutaj -> http://diyaudio.pl/showthread.php/22978-plum-s-Margarett) i szukam czegoś do 1000 zł z pilotem - warunek konieczny, leniwy się staje :)

Tak naprawdę mógłby to być wzmacniacz o podobnej charakterystyce co Sony 550ES tyle, że z pilotem. Oczywiście jeśli przy okazji całość brzmienia mogłaby się podnieść to jestem jak najbardziej za.

Edytowane przez nonameplum

A nie lepiej dorzucić sobie w osobną obudowę sterownik do tego wzmaka? ;)

Myślałem nad tym, ale patrząc z perspektywy sprzedaży kiedyś tego wzmacniacza, podejrzewam, że będę miał problem - bo zacznie się narzekanie, że grzebany itd :) zamiast zyskać na wartości to pewnie jeszcze stracę i gorzej będzie mi go sprzedać. Poza tym chęć poznania czegoś nowego jest chyba większa :)

Doszedlem do wniosku ze te 707ES to nie jest zly wzmacniacz. Ale jest jedno ALE. Zeby on kosztowal tyle co konkurencja, czyli 1000-1300zl wsio by bylo na miejscu. Przeciez on w dniu zakupu nie byl jakis holendernie drogi. Nie wiem czemu obecnie kosztuje nawet 2tys zl.

?👈

Rafał napisałem Ci ile realnie jest wart ;p

@koles od 770es milczy to ja mu zycze powodzenia ze sprzedaza tego 770 nawet za 300zl ;p

Edytowane przez Bumpalump
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.