Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

To, o czym piszesz nie ulega dla mnie najmniejszej wątpliwości. Od lat nie kupiłem nowego sprzętu audio - miałem Pioneery Reference, teraz pod wpływem przelotnego kaprysu mam kilkudziesięcioletni sprzęt Unitry/Diory/Tonsila i wszystko działa. W moim pytaniu chodziło mi tylko o to, czy wysokie "klocki" Sony z serii QS zapewnią mi doznania porównywalne z podstawowymi modelami "rasowego" sprzętu audio (Rotel, Cambridge Audio, NAD, itp.), czy też jest to tylko półka wyżej od masówki z marketu, a jeśli Sony to tylko ES.

Szukaj TA-FE900r/910r. Bardzo porządne wzmacniacze. Najlepsze z serii QS i moim zdaniem lepsze od większości ESów. Z cd miałem 720 QS. Nie grał źle, czytał wszystko i ma wyjścia optyczne i elektryczne. Więc można w razie czego dać zewnętrzny DAC. Ma też laser KSS213 do kupienia wszędzie.

Pisze o laserach a co padnie po za nimi to koszty dodatkowe a w przypadku wysokich es-ów śmietnik-chodzby z nie dostępnych tylko czytników.

Ja też mam wzmacniacz ale nigdy CD.

Moim zdaniem na miejsce tej ceny za Qs będzie wybór DAC + np tańsze zródło i nie martwisz się o nic ale twój wybór.

to zależy za ile,bo co do dac to miałem ich kilka tych podstawowych,muse ,Beresford,Dac magic i furory to nie zrobiło,do tego transport,i robi się ciekawa sumka.

Szukaj TA-FE900r/910r. Bardzo porządne wzmacniacze. Najlepsze z serii QS i moim zdaniem lepsze od większości ESów. Z cd miałem 720 QS. Nie grał źle, czytał wszystko i ma wyjścia optyczne i elektryczne. Więc można w razie czego dać zewnętrzny DAC. Ma też laser KSS213 do kupienia wszędzie.

Dzięki. Tylko z tego co widzę, te wzmacniacze występują tylko w kolorze czarnym, który mi się opatrzył i chciałbym dla odmiany srebro.

Dzięki. Tylko z tego co widzę, te wzmacniacze występują tylko w kolorze czarnym, który mi się opatrzył i chciałbym dla odmiany srebro.

Miałem 720 QS. Nie jest zły tylko musisz posłuchać. 940 jest dużo lepsza i dużo droższa. Tyle że to w miarę świeże wzmacniacze i bez problemu dostaniesz pilota (5 zł za działający zamiennik). Ale musisz posłuchać. Jak Ci podejdzie brzmienie to czemu nie.

Jak czytam niektóre wypowiedzi to mam wrażenie, że sprzęty Sony inne niż ES to syf. Tak jakby ten znaczek miał jakąś magię, a wystarczy przejrzeć schemat i okazuje się, że ES to zwyczajnie naklejony napis do podbicia ceny.

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

Witam wszystkich . Potrzebuje opinii na temat amplitunera TA-DA9000ES . Jestem posiadaczem 555 es i chciałbym go wymienić być może na wczesniej wymieniony model .chciałbym rozbudować swój zestaw a nawet zastanawiałem się nad ta 9000 i n 9000 es jako układ stereo . Może ktoś więcej powiedzieć o tych zestawach ?

Nie tylko ES'y grają dobrze, są zwyk łe dobzre grające wzmacniacze

Sony Ta-F470

Sony TA-F490

Sony Ta-F400

Sony TA-F450D

Sony TA-F540E

Sony Ta-F440E

i na tym w zasadzie lista się kończy.

ES to nie tylko znaczek, jakość zwykłych wzmacniaczy Sony stoi na wysokim poziomie, ale w wersji ES dostajemy lepsze kondensatory w torze sygnału, wieksza filtracje w zasilaczu itp

Nie tylko ES'y grają dobrze, są zwyk łe dobzre grające wzmacniacze

Sony Ta-F470

Sony TA-F490

Sony Ta-F400

Sony TA-F450D

Sony TA-F540E

Sony Ta-F440E

i na tym w zasadzie lista się kończy.

ES to nie tylko znaczek, jakość zwykłych wzmacniaczy Sony stoi na wysokim poziomie, ale w wersji ES dostajemy lepsze kondensatory w torze sygnału, wieksza filtracje w zasilaczu itp

Oczywiście że są wszystkie tak jak napisałeś świetne lecz tu pisząc ( na innych forach) inni uczestnicy forum jakoś negatywnie podchodzą do firmy Sony . Ciekawe jakbym pisał że chce np wzmacniacz NAD to sytuacja by się powtórzyła ....czemu tylko Nad czemu nie coś innego . Czy tu człowiek pytający się o wsparcie w sprawie konkretnej marki zawsze musi czytać jakieś niemiłe docinki ze strony ludzi badz mających sprzęt za grube tysiące lub tylko chcących sie nim pochwalić . Ja preferuje np sony wiec wszedłem i pytam o tę konkretną firmę . Chciałbym się zorientować jak wygląda tor hi-end w sprzęcie Soniacza . Zobaczymy jak będzie to tu .

Trzeba jeszcze brać poprawke na to ktos pisze opinie i w oparciu o co.

Ktoś kto slucha umcy umcy nie bedzie lubiał sony ;p

Ktos tam pisał o rasowym wzmacniaczu nada czy rotela, to sa wzmacniacze jak kazde inne, jak kazda marka ma bardziej i mneij udane, rozwiazania konstrukcyjne nie przewyzszaja ani nie ustepuaj rozwiazaniom innych firm, pod wzgledem budowy również

Ja już dawno pogodziłem się z myślą, że nigdy nie będę audiofilem, bo nadrzędną wartością jest dla mnie... radość ze słuchania i obcowania z muzyką, nie ze sprzętem, kablami i podstawkami. Każdy zestaw grający, jaki miałem dawał mi tę radość, a zmieniałem go tylko dlatego, że mi się znudził, opatrzył, spowszedniał (to tak jak z pracą - uważam, że co kilka lat dla higieny psychicznej należy zmienić pracodawcę, a za kilka kolejnych branżę). Za to niebagatelne znaczenie ma dla mnie wygląd zewnętrzny tego, na czym słucham muzyki. Jestem estetą i nic na to nie poradzę. Na widok wielu sprzętu audiofilskich - właśnie wspomnianych NAD-ów czy Arcamów - po prostu truchleję, bolą mnie zęby, łzy same napływają do oczu, dostaję krwiomoczu, lumbago i podagry. Z tego samego powodu odpadają prawie wszystkie DAC-e, lampucery, itp., które (z pewnymi wyjątkami) wyglądają jak wyrzeźbione na zajęciach technicznych w szkole podstawowej albo gdzieś w piwnicy podczas okupacji. Sony ES/QS czy Pioneery Reference są po prostu ładne.

Ja już dawno pogodziłem się z myślą, że nigdy nie będę audiofilem, bo nadrzędną wartością jest dla mnie... radość ze słuchania i obcowania z muzyką, nie ze sprzętem, kablami i podstawkami. Każdy zestaw grający, jaki miałem dawał mi tę radość, a zmieniałem go tylko dlatego, że mi się znudził, opatrzył, spowszedniał (to tak jak z pracą - uważam, że co kilka lat dla higieny psychicznej należy zmienić pracodawcę, a za kilka kolejnych branżę). Za to niebagatelne znaczenie ma dla mnie wygląd zewnętrzny tego, na czym słucham muzyki. Jestem estetą i nic na to nie poradzę. Na widok wielu sprzętu audiofilskich - właśnie wspomnianych NAD-ów czy Arcamów - po prostu truchleję, bolą mnie zęby, łzy same napływają do oczu, dostaję krwiomoczu, lumbago i podagry. Z tego samego powodu odpadają prawie wszystkie DAC-e, lampucery, itp., które (z pewnymi wyjątkami) wyglądają jak wyrzeźbione na zajęciach technicznych w szkole podstawowej albo gdzieś w piwnicy podczas okupacji. Sony ES/QS czy Pioneery Reference są po prostu ładne.

Oczywiście że trzeba brac takich ludzi z poprawka co właśnie robię . Chcę sie tu dowiedzieć jak podzielić kino i stereo troszkę podchodzące pod hi end w oparciu o serie ES Sony .co do wizualnego wyglądu zgadzam się z kolega w stu procentach .Sprzęt ma się podobać grając jak i będąc zwyczajnym meblem

Witam . Zakupiłem zmieniarkę Sony CDP-CA8ES , jeden z ostatnich chyba modeli zmieniarek bo pózniej z cd już nic nie robili . Zna ktoś ten model ? Jak dojdzie to dodam zdjecia również wnętrza bo nic nie ma na ten temat.

> Chattab

Sam sobie przeczysz :)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Kogo masz na myśli ?

> Chattab

Ja już dawno pogodziłem się z myślą, że nigdy nie będę audiofilem, bo nadrzędną wartością jest dla mnie... radość ze słuchania i obcowania z muzyką, nie ze sprzętem, kablami i podstawkami.

Za to niebagatelne znaczenie ma dla mnie wygląd zewnętrzny tego, na czym słucham muzyki. Jestem estetą i nic na to nie poradzę.

Edytowane przez Tadeiro

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

> Chattab

Ja już dawno pogodziłem się z myślą, że nigdy nie będę audiofilem, bo nadrzędną wartością jest dla mnie... radość ze słuchania i obcowania z muzyką, nie ze sprzętem, kablami i podstawkami.

Za to niebagatelne znaczenie ma dla mnie wygląd zewnętrzny tego, na czym słucham muzyki. Jestem estetą i nic na to nie poradzę.

JA po części się z kolegą zgadzam

> Chattab

Może faktycznie tak to trochę zabrzmiało. Chodziło mi o to, że nie gonię za króliczkiem w nieskończoność, okupując to frustracją z powodu chybionych wyborów, tylko cieszę się muzyką. Ale brzydki wizualnie sprzęt psuje mi do pewnego stopnia tę frajdę. Dlatego staram się wybierać to, co odpowiada mi brzmieniowo (czyli prawie wszystko), a jednocześnie wizualnie (czyli nie wszystko). Może to trochę zagmatwane ;-)

Panowie "bez nerw" :) wiadomo, że czasami ciężko słowem pisanym coś dokładnie w paru zdaniach opisać.

Pozdrawiam miłośników SONY ES

Achievement unlocked!

Panowie "bez nerw" :) wiadomo, że czasami ciężko słowem pisanym coś dokładnie w paru zdaniach opisać.

Pozdrawiam miłośników SONY ES

Wszystko jest w jak najbardziej ok .

to zależy za ile,bo co do dac to miałem ich kilka tych podstawowych,muse ,Beresford,Dac magic i furory to nie zrobiło,do tego transport,i robi się ciekawa sumka.

W tym sęk Dariuszu że miałem z es-a CD 3xx lata temu i też nie zrobił na mnie wrażenia wiec go oddałem,też mógł bym rzec jest lepszy od w.w QS ale nie mi to oceniać tyko nowemu nabywcy. Mało tego ponoć był tam nowy laser a nie pracował poprawnie + pare wymian czytników w innych cd i mówię stanowczo starym CD-NIE .Co do ciekawej sumki nie koniecznie, ktoś na danym pułapie z czego ty jesteś nie zadowolony dla niego może być już dobre,taka dyskusja schodzi na dalszy plan i jest nie kończąca bo jak wiadomo zawsze można pnąć się wyżej o ile komuś jeszcze fundusze na to pozwalają.

Jak czytam niektóre wypowiedzi to mam wrażenie, że sprzęty Sony inne niż ES to syf. Tak jakby ten znaczek miał jakąś magię, a wystarczy przejrzeć schemat i okazuje się, że ES to zwyczajnie naklejony napis do podbicia ceny.

Z tym podbiciem ceny to prawda,są astronomiczne i nie idące w parze z 20letnim sprzętem a nawet i więcej.Tydzień temu na Tablicy gość wystawił 555ES za 1000zł (oszalał) po rozmowie okazało się,że nie jaki użytkownik Discomaniak na forum powiedział mu że ten 555es gra lepiej od es-ów 6xx i 7xx :D twierdzi jak nie sprzeda teraz to za 5 lat dostanie ten 1000zł lub więcej :D (bez komentarza)

Jest dużo fajnych wzmacniaczy,nie tylko ES czy z innych firm ale tam też za topowce szaleją z cenami.

Ja już dawno pogodziłem się z myślą, że nigdy nie będę audiofilem

Nawet bym nie chcial się ww takim gronie znajdować :) To inny Świat u takiego użytkownika największą karą jest przekroczenie pewnych norm - przekraczający granice normalnych zachowań człowieka a dokładnie wykluczenie z grona społeczności sąsiedzkiej bo według takich zawsze można coś poprawić o 0,04 procenta ;)

(to tak jak z pracą - uważam, że co kilka lat dla higieny psychicznej należy zmienić pracodawcę, a za kilka kolejnych branżę)

Chyba w Zakonie Maltańskim tam cie zawsze przyjmą ;)

W tym sęk Dariuszu że miałem z es-a CD 3xx lata temu i też nie zrobił na mnie wrażenia wiec go oddałem,też mógł bym rzec jest lepszy od w.w QS ale nie mi to oceniać tyko nowemu nabywcy. Mało tego ponoć był tam nowy laser a nie pracował poprawnie + pare wymian czytników w innych cd i mówię stanowczo starym CD-NIE .Co do ciekawej sumki nie koniecznie, ktoś na danym pułapie z czego ty jesteś nie zadowolony dla niego może być już dobre,taka dyskusja schodzi na dalszy plan i jest nie kończąca bo jak wiadomo zawsze można pnąć się wyżej o ile komuś jeszcze fundusze na to pozwalają.

Z tym podbiciem ceny to prawda,są astronomiczne i nie idące w parze z 20letnim sprzętem a nawet i więcej.Tydzień temu na Tablicy gość wystawił 555ES za 1000zł (oszalał) po rozmowie okazało się,że nie jaki użytkownik Discomaniak na forum powiedział mu że ten 555es gra lepiej od es-ów 6xx i 7xx :D twierdzi jak nie sprzeda teraz to za 5 lat dostanie ten 1000zł lub więcej :D (bez komentarza)

Jest dużo fajnych wzmacniaczy,nie tylko ES czy z innych firm ale tam też za topowce szaleją z cenami.

Nawet bym nie chcial się ww takim gronie znajdować :) To inny Świat u takiego użytkownika największą karą jest przekroczenie pewnych norm - przekraczający granice normalnych zachowań człowieka a dokładnie wykluczenie z grona społeczności sąsiedzkiej bo według takich zawsze można coś poprawić o 0,04 procenta ;)

Chyba w Zakonie Maltańskim tam cie zawsze przyjmą ;)

Czytając Wasze wypowiedzi zaczynam dochodzić do założenia że Sony ES czy qs a nawet zwykły wzmacniacz tej firmy to jest zrobiony z tych samych komponentów . Czy to fakt czy raczej udowodnienie że są firmy preferowane prze wypowiadającego się kolegę . Już nic nie rozumiem .

Jest ktoś na forum by mógł mi powiedzieć coś na temat

? Jakie są efekty używania tej końcówki co potrafi jakie są wady itp

witam wszystkich i licze na fachową pomoc jaki cd najlepiej gra z sony ta-f 606es??? nie koniecznie es moze qs albo jakis inny soniak??? dzieki za pomoc i pozdrawiam:)

no wiesz narazie słucham tego wzmaka z cdp797 i pomyslałem zeby cos lepszego upolować ile kasy mam ? może podaj jakieś tansze i lepsze opcje jak sie zdecyduje to bede myślał o kasie narazie to przyszłość dzieki za zainteresowanie i pozdrawiam:)

a i jeszcze jedna kwestia co do cd, czy jeśli nie ma laserów do danego cd w sprzedaży to ich odpuszczać czy te lasery raczej zadko padaja i sie nie przejmować??? dzieki i pozdrawiam:)

do 200 zl denon dcd 1015 albo pioneer pd7500 ze starszej lini ale tu faktycznie trzeba uwazac na laser potem 300 zl pioneer pd 801 to najlepsze propozycje za 200 300 zl

a jakieś inne propozycje ??? bo tych jest bardzo mało :(a jak oceniacie model x202es??? bo nawet zjadliwa cena :) czy lepszy jest od 797 i czy nie jest awaryjny:) dzieki i pozdrawiam:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.