Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Hejcia . Mam dylemat jest na allegro pm16 stan techniczny niby ok ale zewnętrznie taki sobie nie oryginalna jedna gałka choć nie jest źle . Jak myślicie ile dac za niego ile według was jest warty ?

Proszę o opinię i sugestie na ten temat z góry dziękuję :))

Jak nieoryginalny, może w środku też - ja bym poczekał na lepszy egzemplarz...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Sony TA-N80ES juz odpalony, nie lubie nigdy pisac o tym jak gra sprzet bo kazdy muzyke odbiera inaczej i pisanie wielkich opowiesci mija sie z celem

Jestem wielbicielem marki Sony wiec o wiekszosc wzmacniaczy tego producenta wypowiadam sie pozytywnie, i nie moze byc inaczej w przypadku N80ES

Przed podlaczeniem wiedzialem ze nie bede zawiedziony oraz, ze moje kolumny w koncu beda mogly zagrac z pelnia swoich mozliwosci zarowno jakosciowo jak i mocowo

Slucham sporo muzyki elektronicznej, z krotkim basem i sporym zageszczeniem roznych dzwiekow w calym pasmie, chociaz to moze dla wielu nie jest ambitna muzyka to jednak zawsze sporo sprzetu sie na tym wyklada, N80ES gra bezblednie w pelnym pasmie jak wiekszosc konstrukcji na bipolarach idealnie pasuje do moich dosc jasnych kolumn i na tym zakoncze opis brzmienia w kazdym razie dla wielu moze to byc z pewnoscia docelowy sprzet gdyz ma wszystko co potrzeba, dzwiek wysokiej proby jak i ogromna moc, a moc ma znaczenie bo to wplywa na zwiewnosc, zwinnosc brzmienia, jesli ktos nigdy tego nie robil to szczerze polecam od czasu do czasu pozwolic kolumnom pograc na tyle ile fabryka dala a przy odpowiednim piecyku bedziecie delektowac sie potega brzmienia

Jesli chodzi o sprawy techniczne, sprzet bardzo szybko sie nagrzewa, radiator jest letni juz od samego pradu spoczynkowego ktory plynie przez 12 tranzystorów mocy, chociaz sam radiator do malych nie nalezy

Po kilkuminutowym graniu blisko pelnej mocy jest juz gorący ale to normalne, nie jest to sprzet przystosowany do grania z pelna moca przez dlugi czas

Pod wzgledem budowy jest super, mamy ogromna rezerwe pradowa, trafa chociaz na zdjeciach moga wygladac identyczbnie jak te z integr sony es to jednak sa sporo wieksze, szersze o ok 1cm i wyzsze o 3cm, magazynowaniem pradu zajmuja sie kondensatory o lacznej pojemnosci 88.000uF dla końcówki mocy oraz 28.200uF dla stopni napieciowych nie ma mowy o zadnych spadkach napiecia na zasilaczu

Koncowka grala pod Sony CDP-X202ES jako transport i Sony DTC-57ES jako DAC

acha ok - czyli ogólnie daje rade w żwawych utworach...?

tak myslałem ,że napiszesz o grzaniu - bo jak miałem f770es to też sie grzał nawet od samego prądu spoczynkowego...

te transformatory po ile w mają w? wiadomo? - pewnie 2x400w obstawiam - ale nie jest nigdzie napisane...

gdzieś na internecie jest test takiej końcówki i piszą ,że ma ona 2x190w przy 8 ohm (niby deczko mniej niż w specyfikacji - bo piszą 2x200w)

czyli kondensatory sumarycznie mają ogromną pojemność - ponad 115 000uf sporo.... w mojej końcówce jest tylko 4x 15000 i 4x1000uf i pare jakiś mniejszych :(

co to za kolumny masz? (na jakich głośnikach?)

?

Przy dosc sporej mocy 4A z gniazdka pobiera, to jest prawie 1kw

Trafo w 670es ma 400 albo 450VA, tutaj napewno bedzie ze 100 wiecej

Kolumny to gruntownie zmodyfikowane sony ss f 7 es

2x visaton w200s

1x lpt itt 115/19 (pozostalosc po oryginalnych)

1x seas 27tbfcg

Hejcia odpuszczam sobie tego Marantza pm 16 , ale jest na allegro Sony taf 770 es ale z potencjometrem głosnosci cos jest nie tak . Da się taki kupic nowy ?

Tak da sie kupic potek ten sam albo o tych samych wartosciach Japan ale moze byc ciezko..jak nie to sztukowac...

Prosze sprawdzic na north.pl maja wiele czesci do ES'ow...

Ten 770ES na allegro ma tez nieoryginalny transformator czyli jest kupa zlomu warta 300zl

. Uuuu kurde znowu jakiś złom masakra .. Nic szukam dalej.:(

Taka moja podpowiedz...ja rozumie ze chcesz miec fajnie skompletowane ES'y ale pozycz sobie od kogos 770 i posluchaj...

Nie obrazajac tutaj wlascicieli tejze maszyny to jest bardzo powolne, kluchowate i misiowate granie, wiem bo mialem i testowalem na trzech roznych kolumnach...

Oczywiscie wyglad 770 raz ze jest ponad czasowy to jeszcze perfekcyjna budowa wewnatrz jak i na zewnatrz...ale...prosze przeczytac moje wczesniejsze posty...

@up - miałem przez dłuższy czas ten wzmacniacz i nawet z żwawymi kolumnami paradigm studio 20v5 - okazał sie nieco zamulający.... (aczkolwiek wokale były jak najbardziej okej) - tak czy siak do żwawej muzyki sie nie nadaje (nawet po modyfikacji na "wersje japan/usa)

co do budowy jak i wyglądu to jak najbardziej okej - pierwsza klasa

także zgadzam sie z tym powyższym postem

?

Opinie sa bardzo skrajne, trzeba posluchac na swoich kolumnach

770 jak dla mnie nie muli ale ten jego bas jest taki trochę suchy pozbawiony dociazenia podobnie jak 690es

Dlatego preferuje 550es, 570es, 670es, 730es, 830es i na szczycie rankingu ta-n80es

770 es nie słuchałem ale słuchałem 870 es z resztą u kolegi z tego

forum i na pewno moim zdaniem nie ma wad 770 o których tu piszecie

No ale lubie brzmienie bardziej spokojnie ale nie ospałe z większą iloscią dobrego basu ... A czy taki Marantz pm 16 ,15 ,14 lepiej pasuje do tego co napisałem ? Jeszcze szukam tez denona 2000 choć wiem ze gra on ostrzej ..:))

Będę szukał cos pokroju Marantz pm16,15,14 Denon 2000 R , AE , Sony taf 770es , 870es

Nigdy nie bylem zwolennikiem wiejskiego tuningu i tym podobnych jednak pomyślałem, ze przerobienie sony ta f 690es na tranzystory bipolarne moze dac ciekawe efekty :-) szukam wiec sony ta f 690es z uszkodzona koncowka mocy

Orientujecie się może czy można gdzieś kupić panel czołowy do ta f770es i ewentualnie za ile? Wpadł mi w ręce wizualnie kompletny rupieć z uszkodzonym potencjometrem głośności, ktoś go przekręcił, ale po naprawie potka i czyszczeniu całości działa bez zarzutu, tylko ten stan zewnętrzny...

Edytowane przez manieq

haj-fajowo jest;)

Nie, mam znajomego "szrociarza" ale on nie działa na allegro, przywlókł kiedyś tego wzmaka ale jak się okazało że potek uszkodzony to rzucił w garażu i tak niszczał sobie. Wziąłem za przysłowiową flaszkę

haj-fajowo jest;)

Jeżeli ktoś szuka F808ES to mam na sprzedaż, drewniane boczki,czarny, pilot, papiery, stan jak nowy.

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Jeżeli ktoś szuka F808ES to mam na sprzedaż, drewniane boczki,czarny, pilot, papiery, stan jak nowy.

?

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam tez jestem zainteresowany proszę o cenę i foto . Szkoda tylko ze czarny a nie złoty miałbym w tedy komplecik z cd 707. Obecnie gra on z pionierem a-878 bardzo potężnie zbudowany jak 870/808. Pozdro

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.