Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

miał ktoś ogólnie styczność z kolumnami sony z tymi kwadratowymi membranami? - jak to gra?

http://audio-heritage.jp/SONY-ESPRIT/speaker/index.html

?

Ja osobiście nie słuchałem, podobno tylko najwyższe modele potrafią zagrać - ale jak zawsze koniecznie posłuchać przed zakupem..

Bumpalump, czytałem właśnie testy wzmaków Sansui, widzę, że mimo zachwalanych opinii, wychodzi ciepłe granie, bez jaja. Chyba na źródle zbyt ostro i tylko Sansui potrafi tak zmiękczyć dźwięk :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Bumpalum nam nie wyszło może teraz Ci sie uda. Podaje ci link http://m.ebay.de/itm/Sony-TAF830ES-/311486003246?nav=SEARCH teraz to ty musisz sie pofatygować i zainterweniować. Ja moge ewentualnie pojechać posłuchać i pooglądać. Pozdrawiam ;)

Ps mam pytanie czym zmierzyć pojemności kondensatorow filtrujacych 4x18000 i 2x10000 oraz jak ustawić bias??? Chodzi o prądy spoczynkowe o ile dobrze to rozumuje. Płytki gramofonowej nie chciałbym ruszać bo i tak gramiaka nie bede miał, choć nie ukrywam chciałbym posłuchać jak stare dobre zespoły brzmią " Pink Floyd" itd.

I teraz pytanie do wszystkich użytkowników: z czym zgywaja sie wasze "ES-y" (kolumny) zamierzam wymienić swoje B&W cdm1nt na cos adekwatnego do 830 w niedalekiej przyszłości ta-n/e80es budżet do 10 tys za nowe lub używane od pierwszego właściciela pokój 28 m2 myśle nad DYNAUDIO, focal, b&w, ewentualnie tannoy żeby gralo miękko na gorze z dobra miękka średnica i dobrym basem. Co doradzicie???

Bumpalump, czytałem właśnie testy wzmaków Sansui, widzę, że mimo zachwalanych opinii, wychodzi ciepłe granie, bez jaja

No dosc cieple i zmulone na basie, jedynie do muzyki akustycznej gdzie malo sie dzieje, ale nie wyobrazam sobie sluchac rocka, elektroniki, popu, metalu na 901 czy 711

nie wiem czym ten dzwiek ich czaruje dla mnie nie ma w sobie niczego co przyciaga

w sony od pierwszych minut masz wow jak posluchasz jak sie scena otwiera oraz ta dynamike na basie

Bumpalum nam nie wyszło może teraz Ci sie uda. Podaje ci link http://m.ebay.de/itm/Sony-TAF830ES-/311486003246?nav=SEARCH teraz to ty musisz sie pofatygować i zainterweniować. Ja moge ewentualnie pojechać posłuchać i pooglądać. Pozdrawiam ;)

Osobiscie nie bede nic kupowal za granica, poczekam az pojawi sie kiedys cos w polsce, nie spieszy sie i tak juz rok czekam

Ps mam pytanie czym zmierzyć pojemności kondensatorow filtrujacych 4x18000 i 2x10000 oraz jak ustawić bias??? Chodzi o prądy spoczynkowe o ile dobrze to rozumuje. Płytki gramofonowej nie chciałbym ruszać bo i tak gramiaka nie bede miał, choć nie ukrywam chciałbym posłuchać jak stare dobre zespoły brzmią " Pink Floyd" itd.

Pojemnosci mierzy sie mostkiem RLC ale o nie sie nie martw na 100% maja swoja pojemnosc, a bias ustawia sie wg serwisówki potrzeba do tego multimetrow a najlepiej 2 i haczykow do zapiecia sie w punkty pomiarowe

I teraz pytanie do wszystkich użytkowników: z czym zgywaja sie wasze "ES-y"

Moje masz w sygnaturce Sony SS F 7 ES po modyfikacjach

Edytowane przez Bumpalump

->Stivi89

spróbuj z Harpia Acoustics, producent ostatnio odświeżył ofertę o linię EXPERIENCE, z Twoim budżetem powinieneś się zmieścić.

U mnie od niedawna uszy cieszy Marcus

post-20550-0-46850800-1447849148_thumb.jpg

post-20550-0-88259800-1447849178_thumb.jpg

Sony ta f 770es kupiony, gra bajecznie czaruje brzmieniem od pierwszej chwili, ma imponujaca budowe wewnętrzna i ta moc, odsluch sansui au x711 przeciagnal sie w czasie ale moze to i dobrze bo mialem okazje zabrac swój wzmacniacz na odsluch.

Co by tu duzo nie pisac, 711 niewiele sie rozni brzmieniem od 901 tak samo miekki bas ale taki suchy, jakbym sluchal altusy z technicsem a to byl przecież sansui au x 711 i quadrale shoguny x, kolumny z metalowym wysokim, tutaj bylo juz lepiej niz 901 z metalowym seasem w stxach, ale nadal sucho wybrzmiewania szybko gasly, nie bylo tak fajnie dzwiecznie, fortepian nie brzmi jak fortepian a jak jakies tanie klawisze z bazaru, sony tez ma nieco wycofana gore pasma ale przestrzen i detale robia ogromne wrazenie, bas to demon szybkosci, cieszy oko jak membrana jest trzymana za pysk, na sansui bezwladnie sobie fruwala jakby wgl nie bylo nad nia kontroli

->Stivi89

spróbuj z Harpia Acoustics, producent ostatnio odświeżył ofertę o linię EXPERIENCE, z Twoim budżetem powinieneś się zmieścić.

U mnie od niedawna uszy cieszy Marcus

Tak z ciekawośći jaka mniej więcej cena za takie kolumny? - bo widać ,że przetworniki dobre.... (seas excel .....) no i obudowy ciekawe.... i solidne pewno też

swoją drogą na str producenta nie ma wersji z obydwoma przetwornikami seas excel (jest tylko średniotonowy excel a niskotonowy to seas prestige l22....) - czy te twoje to jakaś ekstra wersja na zamówienie?

a- przepraszam - z pytaniem o cene - zobaczyłem koszt w cenniku producenta - nie na moją kieszeń niestety... :(

?

Zastanawiam sie jeszcze czy jest sens zrobić z dwóch par terminali jedna właśnie na WBT

Kupowanie dwóch par WBT to trochę szaleństwo ;)

czy nie będzie to miało pózniej znaczenia przy odsprzedaży,

Taki sprzęt jest kupowany jako kolekcjonerski w oryginale więc sam zdecyduj.

gniazd jeszcze nie mam podałem linki do których sie przymierzam kupić w tym sklepie ale nie wiem które???

Takie żeby pasowały do Twoich kabli . Nie wszystkie np mają możliwość przykręcenia gołego kabla .

Ja mam 0765 i te sa uniwersalne

Jak się gniazd nie wymieni to jest g... a nie granie.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

-> Stivi

Marcusy faktucznie trochę drogie. Dlatego sugerowałem coś z linii Experience lub sprawdzoną od lat konstrukcję Amstaff. To drugie posiafałem w wersji Mini choć ta nazwa jest dość myląca.

Stroną producenta się nie sugeruj. Tak jak Harpia buduje dobre kolumny tak marketingowo leży. Polecam kontakt bezpiśrednio z konstruktorem. Jest obecny w Klubie Miłośników Harpii

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Musiałbym ich posłuchać tylko ze w DE raczej będzie to nie możliwe pozostaje tylko jak bede w PL na urlopie, ale kiedy to będzie no i tastac wzmaka do polski i z powrotem to trochę nie na miejscu tymbardziej ze z zewnątrz wyglada jak nowy;) widzę ze zmieniłeś klicki z czarnych 7es na 777es i cd 707/779 gold

Z tymi terminalami jest problem bo musiałem przyciąć druciki przy kablach by mi weszły gole kable zabielone cyna :( a jezeli sprzęt ma potem stacic na wartości to wole juz oryginały choć korcie wymiana na duzo lepsze :)

Wartosc tez automatycznie pojdzie w dol, ja bym takiego nie kupil chocby mial gniazda ze zlota

Szczerze? Nigdy nie wymieniałem gniazd, uważałem, że są i tak solidne. W N55ES oraz SS-G3 wymieniłem i dźwięk poszedł o dwie klasy wyżej... - dobry kontakt to podstawa.

Szczerze to nie wierze, 2 klas to ciezko sprzetem przeskoczyć, 2 klasy nie dzieli nawet 670es z 830es :-)

Jakosc kontaktu latwo zmierzyc jak ktos ma mostek rlc

Ja ingerencję ograniczylem do wymiany kondensatorow wejściowych z elektrolitow na foliowe, poprawa jest spora.

Blumpalump, ja tylko opieram się na własnym doświadczeniu. Nic na siłę, mówię tylko, że warto... - decyzje każdy musi podjąć sam :)

A wracając do Sansui - czy nie miałeś takiego wrażeni podczas odsłuchu, że w zasadzie całe smaczki średnicy zostały opanowane przez dolny zakres?

Neomammut -to wymieniałeś czy nie wymieniałeś??....''Szczerze? Nigdy nie wymieniałem gniazd, uważałem, że są i tak solidne''.....''W N55ES oraz SS-G3 wymieniłem i dźwięk poszedł o dwie klasy wyżej...'' hmmm

A czy ja tylko miałem N55ES i SS-G3 w sowim życiu? :)

Jaki znowu paradoks? Miałem trochę starych kolumn, trochę starych wzmaków i wcześniej nic tam nie grzebałem. Jak kupiłem obecny zestaw to wymieniłem gniazda głośnikowe w końcówce i kolumnach - teraz czaisz?

no tak nie do końca ale okej ;) a swoją drogą -to jakby przylutować bezpośrednio cd -wzmacniacz-kolumny głośnikowe dobrymi przewodami-pomijając złącza!! - dzwięk bedzie 4 klasy(??) wyższy??

Blumpalump, ja tylko opieram się na własnym doświadczeniu. Nic na siłę, mówię tylko, że warto... - decyzje każdy musi podjąć sam :)

A wracając do Sansui - czy nie miałeś takiego wrażeni podczas odsłuchu, że w zasadzie całe smaczki średnicy zostały opanowane przez dolny zakres?

Miałem, basu bylo sporo samego w sobie ale misiowatego

Dzięki Blumpalump za opinię - tylko się potwierdziło :)

>>artnowy

Goldmund zrobił kolumny Apologue Anniversary, które mają w środku wzmaka, preamp, DSP i DAC`a. Moim zdaniem gra to tak sobie, ale trzeba posłuchać :)

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Mam pytanie posiadam kompakt cdp-x505es. Czy jest sens wymieniać go na cdp-x77es? Mam okazje by go kupić od pierwszego właściciela. Oraz czym warto sie zainteresować mini disciem czy datem ??? Mam pierwszy model sonego mds-303 ale ostatnio ma problemy z czytaniem mini discow jak z ich wypluwaniem. W co sie kierować proszę o podanie także modeli jakimi warto sie zainteresować.

Zdecydowanie warto nabyć X77ES, najlepszy odtwarzacz firmy i nie bagatelny dźwięk. Mam go, więc śmiało można go brać.

Co do drugiego pytania, lepszy jest DAT - zapis PCM. MiniDisc to zapis z kompresją. Interesują Cię konkretne modele?

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Zdecydowanie warto nabyć X77ES, najlepszy odtwarzacz firmy i nie bagatelny dźwięk. Mam go, więc śmiało można go brać.

Co do drugiego pytania, lepszy jest DAT - zapis PCM. MiniDisc to zapis z kompresją. Interesują Cię konkretne modele?

Myślałem cos pokroju 60es/ 77es bo 2000es to za duzo by wydać na zapis myślałem o magnetofonie jeszcze 950es ale spadek -20db no i ta jakość nie przemawia do mnie musiałbym mieć kasety metalowe a te znowu ścierają głowice nie wiem jak to sie ma do dat bo tam tez jest taki sam zapis na taśmie

A na mini disco masz dostęp w każdej chwili do wszystkiego a dat???

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.