Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

No ja nie wiem jeżeli rdac u mnie grał gorzej od x555es a ten sony nie miał najmniejszych szans z lampizowanym denkiem to śmiem twierdzić że rdac to nie jest dobra podstawa systemu no chyba że bardzo mocno budżetowego

Jeżeli coś piszę to potwierdziłem to wieloma porównaniami z różną elektroniką czy kolumnami z zachowaniem odpowiednich warunków dla danego urządzenia .

rDACa miałem wielokrotnie bo kiedyś robiłem do nich zasilacze na właśnie regulatorze od Teddy Pardo kupowanym od niego z Izraela i czasem je modyfikuję ( na zdjęciu rDAC forumowicza pod mod zanim mi ktoś zarzuci że nie miałem go do porównania a o czym wyżej napisałem ) .

rDAC zagra bardzo dobrze ale muszą być spełnione 3 warunki ( pomijając nawet modyfikację a skupiając się tylko na fabrycznej wersji ).

1 .Zasilacz na regulatorze Teddy Pardo

2. Dobry transport CD lub PC z odpowiednim oprogramowaniem ( przykładowo Jplay )

3. Dobry kabel cyfrowy coaxial ( porównań kabli USB nie robiłem więc się nie wypowiem . Kupiłem dobry za 50zł i na tym poprzestałem bo nie interesuje mnie PC Audio . Lubie " obcować " ze sprzętem )

Z dużym prawdopodobieństwem mogę stwierdzić że któryś z powyższych warunków nie był u Ciebie spełniony.

Jak widać na zdjęciach mam też dwie sztuki DTC-57ES więc wiem jak grają i jak gra rDAC którego mam w tej chwili .

DTC-57ES jest jak pisałem świetnym źródłem ale z zewnętrznym przetwornikiem !

Co do modyfikacji .

W chwili porównań CDP-X505ES miałem klienta NAD C542 ( jest już spakowany więc nie ma go na zdjęciach ) + mod który jest tańszy od 505ES i gra dużo lepiej .

505ES jako transport po optyku z rDACem nie jest dobrym połączeniem bo 505ES nie jest bardzo dobrym transportem do DACa .

Marantz CD52 + mod czy widoczny PD9700 Pioneera i po coaxie są dużo lepszymi transportami .

Ale Sony ES według mnie kupuje się nie tylko dla brzmienia . Jak ktoś lubi pięknie zbudowane , funkcjonalne , niezawodne i działające klocki to jest to dobry wybór a samemu trzeba sobie odpowiedzieć czy dla mnie jest wart zakupu .

Do Sony ES przymierzałem się przez lata i już z 10 lat temu nawet na tym forum naczytałem się o tych padających i niedostępnych laserach i zwlekałem z zakupem .

I co ? I lata mijały a tu dalej śmigają i mają się dobrze .

Dlatego sam kupuję , sprawdzam i weryfikuję .

TomaszE.

Proszę , oto fotki . Wybacz jakość ale światło słabe .

Slawek-r

Popatrz proszę na wyświetlacz 505ES i napis .

Jednak da się zapisać nazwy po zamknięciu szuflady bez płyty , płytą itd bez pilota .

post-13108-0-87927900-1457261906_thumb.jpg

post-13108-0-50495800-1457261913_thumb.jpg

Edytowane przez muda44

Moja wypowiedż dotyczyła rdaca bez jakichkolwiek modyfikacji być może gdybym zainwestował w lepsze zasilanie było by lepiej ale nie widziałem w tedy sensu takich zabiegów. Odnośnie sony es to podzielam zdanie kolegi Muda44 bardzo dobrze zbudowane co do walorów dzwiękowych bywa różnie.Solidność ich wykonania powoduje wielką przyjemność w obcowaniu z tymi urządzeniami Mój obecny Denek nie ma startu pod względem solidności wykonania z moim starym sony cdp-x555es ale niestety dzwiękowo sony odstaje i to znacznie.

Edytowane przez surfbrother

TomaszE.

Proszę , oto fotki . Wybacz jakość ale światło słabe .

Dziękuje, te dwa samotne... fajnie z sobą się komponują 634993901401100000.jpg

Pozdrawiam

Tomasz

Moja wypowiedż dotyczyła rdaca bez jakichkolwiek modyfikacji być może gdybym zainwestował w lepsze zasilanie było by lepiej ale nie widziałem w tedy sensu takich zabiegów

rDAC z zasilaczem Teddy Pardo gra o klasę lepiej ( nie robię już tych zasilaczy zanim ktoś zapyta ). Kolejny krok to mod ale podstawa to taki właśnie zasilacz .

Napisz proszę co było do niego transportem .

Dziękuje, te dwa samotne... fajnie z sobą się komponują

Na żywo lepiej wyglądają a zwłaszcza wieczorem przy słabym świetle .

Dzwoni czasem do mnie kolega z UK i ostatnio mówił że nie schodzą te Kefy w mahoniu i idzie ja kupić coś za około 8000zł .

W moje wpompowałem dodatkowo 3600zł w mod zwrotnic , okablowanie , wygłuszenie i gniazda .

Kolumny docelowe .

Wystawiam do sprzedania TC-K770ES WART zakupu ale i już mam plan na kolejny złoty klocek ES w jego miejsce ;)

Dzwoni czasem do mnie kolega z UK i ostatnio mówił że nie schodzą te Kefy w mahoniu i idzie ja kupić coś za około 8000zł .

8 tysi - to w porównaniu do naszej polszy bardzo tanio !

Edytowane przez bokser7778

W moje wpompowałem dodatkowo 3600zł w mod zwrotnic , okablowanie , wygłuszenie i gniazda

Możesz więcej napisać, jakie kondy, cewki, opory to hiba wiem ;-) jakie kabelki

Pozdrawiam

Tomasz

8 tysi - to w porównaniu do naszej polszy bardzo tanio !

Za około 3000zł można kupić R300 i też sobie zrobić modyfikację .

R300 od R700 i R900 różnią się SPL i basem . Tylko i aż tylko basem .

Możesz więcej napisać, jakie kondy, cewki, opory to hiba wiem ;-) jakie kabelki

Nie zaśmiecajmy klubu . Nie ma to też większego znaczenia bo masz inne kolumny a do każdej modyfikacji trzeba podchodzić indywidualnie .

R300 od R700 i R900 różnią się SPL i basem . Tylko i aż tylko basem .

Tak, wyższość R700 i R900 poznasz szczegółowo po wepchnięciu ich w kllite miedzie scianę ,a szafkę RTV, do tego dosuwając do tylnej ściany. W tedy pokażą bas i możliwości... tuningu szczególnie.

?👈

Popatrz proszę na wyświetlacz 505ES i napis .

Jednak da się zapisać nazwy po zamknięciu szuflady bez płyty , płytą itd bez pilota .

Zanim przeczytałem Twojego posta obejrzałem zdjęcia w nim i tak myślałem, że zmieniony napis to informacja dla mnie. No i potwierdziłeś, że to do mnie. Informacje które Ci podałem pochodzą z instrukcji obsługi tego odtwarzacza i jest tam info, że pilot jest do tego potrzebny.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Tak, wyższość R700 i R900 poznasz szczegółowo po wepchnięciu ich w kllite miedzie scianę ,a szafkę RTV, do tego dosuwając do tylnej ściany. W tedy pokażą bas i możliwości... tuningu szczególnie.

Znasz moje pomieszczenie i dlaczego te kolumny mam tak ustawione ?

R300 miałem dawno temu i z wiedzą i doświadczeniem to wybacz ale jestem nieco przed tobą .

Nie będę cie publicznie obrażał bo każdy kto to czyta sam wyciągnie wnioski kim jesteś i co sobą reprezentujesz ...

Nie będę taki jak ty i ci podpowiem że jak chcesz usłyszeć co potrafi twój obecny wzmacniacz ( słuchałem taką Yamahę u siebie ale mniejsza z tym ) to kup sobie jako transport CD Marantza CD52 i kabel coax koniecznie Da Vinci 1,8 metra HF8DR koniecznie tej długości i wepnij się w DAC Hegla który masz. Nie musisz o tym pisać na forum ale może to da ci coś do myślenia że można mieć różne zdanie i wnioski ale można się szanować i wzajemnie sobie pomagać .

Zanim przeczytałem Twojego posta obejrzałem zdjęcia w nim i tak myślałem, że zmieniony napis to informacja dla mnie. No i potwierdziłeś, że to do mnie. Informacje które Ci podałem pochodzą z instrukcji obsługi tego odtwarzacza i jest tam info, że pilot jest do tego potrzebny.

Nie miałem czasu dłużej pogrzebać ale jak widać da się .

Dziękuję za chęci .

A feee, bez boczków??

DATy kupiłem bez boczków . Dokupiłem 2 kpl ale od czarnych wersji i nie bardzo mi się z tymi prostymi podobają .

Nie mam też zamiaru płacić gruba kasę za te boczki no i bez nich dla mnie ten sprzęt wygląda nowocześniej . Co innego jakby był komplet oddzielony półkami .

Ale nie mówię NIE ;)

Edytowane przez muda44

Witam,

stałem się ostatnio posiadaczem zestawu Sony TA-F444ES + Sony ST-SE370.

Pierwsze wrażenie jest takie, że chyba w końcu znalazłem coś, co mi pasuje, na dłużej.

Ze wzmacniaczem jest taka sytuacja, że na niskim poziomie głośności gra prawy kanał, lewy dołącza po przesunięciu pokrętła o 2mm dalej - to normalne?

Jakie z własnego doświadczenia polecacie kolumny do tego wzmacniacza? W tej chwili mam Canton C880, ale wydaje mi się, że nie wyrabiają.

Myślałem o Tannoy M1 / M2 może jakieś Missiony albo Karaty albo JBL es20/30.

Coś używanego w okolicach 600 zł co by się zgrywało z 444ES.

R300 miałem dawno temu i z wiedzą i doświadczeniem to wybacz ale jestem nieco przed tobą .

Nie będę cie publicznie obrażał bo każdy kto to czyta sam wyciągnie wnioski kim jesteś i co sobą reprezentujesz ...

O, dziękuję panu za łaskę. Ale wystarczająco dużo naczytałem się obelg z twoich ust, w przeciwieństwie do ciebie nigdy nie robiłem sobie wycieczek osobistych. Ale taki już jesteś,przyparty do muru chwytasz się czego się da. Także dobrze to ująłeś, każdy kto cię czyta wnioski WYCIĄGNĄŁ dawno temu kim jesteś i co sobą reprezentujesz.

Co do twych rad to ich nie potrzebuję, dziekuje za pomoc. Nie slucham kabli coax.

Znasz moje pomieszczenie i dlaczego te kolumny mam tak ustawione ?

Nie interesuje mnie dlaczego masz te kolumny tak ustawione, bo każdy nie ma warunków idealnych. Śmieszą mnie tylko te twoje pewne siebie osądy jak zwykle zresztą. Przy takim ustawieniu nawet popierdółki typu R300 nie rozwinął skrzydeł. Wiem jak grają u mnie, a jak grają w innym pomieszczeniu przy normalnym ustawieniu. Nie wciśnięte między szafki i ściany.

Pozdrawiam i koncze temat, bo nie jest to miejsce na takie rozmowy.

?👈

Witam,

stałem się ostatnio posiadaczem zestawu Sony TA-F444ES + Sony ST-SE370.

Pierwsze wrażenie jest takie, że chyba w końcu znalazłem coś, co mi pasuje, na dłużej.

Ze wzmacniaczem jest taka sytuacja, że na niskim poziomie głośności gra prawy kanał, lewy dołącza po przesunięciu pokrętła o 2mm dalej - to normalne?

Jakie z własnego doświadczenia polecacie kolumny do tego wzmacniacza? W tej chwili mam Canton C880, ale wydaje mi się, że nie wyrabiają.

Myślałem o Tannoy M1 / M2 może jakieś Missiony albo Karaty albo JBL es20/30.

Coś używanego w okolicach 600 zł co by się zgrywało z 444ES.

We wzmacniaczu szwankuje przekaznik zalaczajacy kolumny, aby potwierdzić ta teze podlacz kolumny do gniazd b i sprawdz czy sytuacja występuje.

Druga sprawa, czy potemncjometr trzeszczy? On również moze byc winny, w sprzecie z tych lat nalezy wyczyscic przekazniki i wszelkie informacje elementy stykowe.

Panowie ile warto dać za SONY CDP-C79ES? stan igiełka, karton, pilot i dokumentacja, mały minus to to że odtwarzacz jest na 120V.

Pozdrawiam

Tomasz

w przeciwieństwie do ciebie nigdy nie robiłem sobie wycieczek osobistych.

Robisz to na tej i poprzedniej stronie i to ty się wciąłeś w temat i nie na temat .

Robiłeś i robisz to od długiego czasu wypowiadając się o sprzęcie który przerobiłem a którego nigdy nie słuchałeś ani nawet nie masz pojęcia o co w tym chodzi .

Nie interesuje mnie dlaczego masz te kolumny tak ustawione, bo każdy nie ma warunków idealnych. Śmieszą mnie tylko te twoje pewne siebie osądy jak zwykle zresztą. Przy takim ustawieniu nawet popierdółki typu R300 nie rozwinął skrzydeł.

Tłumacz to sobie jak chcesz . Tak tłumaczy sobie i próbuje innym wiele osób których nie stać na lepszy sprzęt a swój brak na niego pieniędzy tłumaczą że nie muszą , że i tak nie usłyszą itd .

Miałem w tym i drugim , dużo większym pomieszczeniu kilka par R300 , R700 i swoje R900 z różną elektroniką o której puki co możesz jeszcze tylko poczytać .

Znam te kolumny i mam jak to nazwałeś " osądy " bo i mam o czym pisać .

Wiem jak grają u mnie, a jak grają w innym pomieszczeniu przy normalnym ustawieniu.

Nie masz pojęcia jak grają bo grasz na tanim i niskiej klasy odtwarzaczu CD który jest tak samo tanim i niskiej klasy transportem CD i tu nawet DAC nie pomoże .

Nie slucham kabli coax.

Tak jak wyżej napisałem , z wiedzą i doświadczeniem jesteś daleko za mną .

Specjalnie ci doradziłem ten odtwarzacz i ten kabel ale może kiedyś sam dojdziesz do tego dlaczego akurat takie .

koncze temat, bo nie jest to miejsce na takie rozmowy.

Powinieneś sobie z tego zdawać sprawę zanim napisałeś swój idiotyczny post stronę wcześniej robiąc syf w tym klubie .

Najlepsze co można zrobić to po prostu ciebie i tych dwóch pozostałych trolii ( aż dziwne że jeszcze ich tu nie ma ) ignorować a co powinienem zrobić zamiast reagować na twoje zaczepki .

Panowie ile warto dać za SONY CDP-C79ES? stan igiełka, karton, pilot i dokumentacja, mały minus to to że odtwarzacz jest na 120V.

Akurat ta wersja już mi się tak nie podoba bo ma inny wyświetlacz . Starsze według mnie były ładniejsze .

Mój CDP-C77ES poszedł za 600zł w ciągu kilku godzin ale był jak nowy z kilkoma małymi śladami używania ( panel i szuflada jak nówka ale bez pilota i boczków )

Zwróć uwagę na szufladę , w jakim jest stanie . W tych modelach powinna być gumowana i tak guma czasem wygląda nieciekawie bo łatwo łapie brud .

Wyższy model miał szufladę z aluminium , dodatkowe wzmocnienie transportu i jakiś system komunikacji czy coś tam .

120V więc trzeba trafo . Miałeś nagrywarkę z zewnętrznym trafem i sam sobie dopowiedz czy to Ci przeszkadza czy nie .

post-13108-0-67945200-1457364401_thumb.jpg

post-13108-0-01920500-1457364534_thumb.jpg

post-13108-0-26885000-1457364540_thumb.jpg

post-13108-0-11869000-1457364549_thumb.jpg

Edytowane przez muda44

Robisz to na tej i poprzedniej stronie i to ty się wciąłeś w temat i nie na temat .

Robiłeś i robisz to od długiego czasu wypowiadając się o sprzęcie który przerobiłem a którego nigdy nie słuchałeś ani nawet nie masz pojęcia o co w tym chodzi .

Tłumacz to sobie jak chcesz . Tak tłumaczy sobie i próbuje innym wiele osób których nie stać na lepszy sprzęt a swój brak na niego pieniędzy tłumaczą że nie muszą , że i tak nie usłyszą itd .

Miałem w tym i drugim , dużo większym pomieszczeniu kilka par R300 , R700 i swoje R900 z różną elektroniką o której puki co możesz jeszcze tylko poczytać .

Znam te kolumny i mam jak to nazwałeś " osądy " bo i mam o czym pisać .

Nie masz pojęcia jak grają bo grasz na tanim i niskiej klasy odtwarzaczu CD który jest tak samo tanim i niskiej klasy transportem CD i tu nawet DAC nie pomoże .

Tak jak wyżej napisałem , z wiedzą i doświadczeniem jesteś daleko za mną .

Specjalnie ci doradziłem ten odtwarzacz i ten kabel ale może kiedyś sam dojdziesz do tego dlaczego akurat takie .

Powinieneś sobie z tego zdawać sprawę zanim napisałeś swój idiotyczny post stronę wcześniej robiąc syf w tym klubie .

Najlepsze co można zrobić to po prostu ciebie i tych dwóch pozostałych trolii ( aż dziwne że jeszcze ich tu nie ma ) ignorować a co powinienem zrobić zamiast reagować na twoje zaczepki .

Nawet nie będę komentował tego bełkotu i zniżał się do twojego prostackiego poziomu.

?👈

Rafał, jeśli nie masz nic konkretnego do powiedzenia, to może nie pisz nic. Masz coś z Sony ES to ok, ale jak nie, to zamilknij ok? Dzięki!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ten wygląda, sam zobacz

Jest piękna . Dla mnie te modele to najładniejsze zmieniarki jakie widziałem .

Napiszę Ci tak . Jest tak ładna na żywo że jakbym miał miejsce to bym za nią dał i 1000zł czy nawet więcej nawet jakby tylko miała stać , dlatego że w takim stanie z org pilotem i kartonem to mega unikat !

Tacka jest zakurzona i ciężko będzie to wyczyścić ale reszta w pięknym stanie !

Ma fajny DSP którym się trochę bawiłem . Nie jest to jakość górnych lotów ale ta płynna regulacja głębokości i intensywności efektów daje fają zabawę .

Jeszcze jedna uwaga .

Modele te jak dla mnie mają jedną poważną wadę . Tam transformator i części elektroniki jest ciągle pod napięciem a przycisk POWER z przodu odłącza tylko dalszą część elektroniki .

Dlaczego zwróciłem na to uwagę ?

Jak była te 20 lat pod prądem , nawet jak nie była włączana to ta część będąca ciągle pod napięciem może wymagać chociaż przeglądu .

A!

Jakbyś ja kupił to możesz zapolować na taką zajechaną za grosze i przełożyć trafa .

Im więcej patrzę na SONY z tamtych lat tym bardziej nabieram ochoty dobrać jakieś klocki do tych dwoje " złotych " ale mam jeszcze takie miejsce za lewą kolumna i ...

Składać czarny komplecik ?

:)))

Edytowane przez muda44

Dzięki za opinie, to może się zdecyduje na nią, w razie czego..... ;-) żona mnie zabije, ona do twojej jest przeciwniczką, jest przeciwna dublowaniu czegokolwiek ;(

Zdjęcia usuwam

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Rafał, jeśli nie masz nic konkretnego do powiedzenia, to może nie pisz nic. Masz coś z Sony ES to ok, ale jak nie, to zamilknij ok? Dzięki!

Jeżeli posiadasz sprawny wzrok i mózg to widzisz że ja skończyłem dyskusje 2 posty temu, ale nasz guru dalej ciagnie tą paplanie, która mnie nawet nie interesuje wiec poucz w tej sprawie swojego koleszkę. "ok? Dzięki!"

?👈

Dzięki za opinie, to może się zdecyduje na nią, w razie czego..... ;-)

Pochwal się za ile

żona mnie zabije, ona do twojej jest przeciwniczką, jest przeciwna dublowaniu czegokolwiek ;(

Powiedz jej że to kolekcjonerski klocek i lokata kapitału :)

Zdjęcia usuwam

Dlaczego skasowałeś ?

Dodaj je . Nie ma w sieci wiele zdjęć tych zmieniarek a gdzie jak nie w klubie mamy napawać oczy tym sprzętem ?

;)

Jeżeli posiadasz sprawny wzrok i mózg to widzisz że ja skończyłem dyskusje 2 posty temu, ale nasz guru dalej ciagnie tą paplanie, która mnie nawet nie interesuje wiec poucz w tej sprawie swojego koleszkę. "ok? Dzięki!"

Skończyłeś? Chyba Twój post jest ostatni, prawda? Dzięki!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.