Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

>Discomaniac71

>Marantze PM 64 i PM 84 sa znacznie starszymi konstrukcjami od ESek zwlaszcza tych na MOSFETach. Debiutowaly w >1983 roku.

Marantze i Sony na Sankenach (te z frontem jak radiostacja;)), to lata 80-te. O o porównanie tych mi właśnie chodziło. I dzięki, w końcu poza jak dotychczas, bezmyślnymi wpisami co poniektórych (nie będę wymieniał z nicków, ci osobnicy wiedzą o kogo chodzi) jakieś informacje.

Kto z kolegów miał okazję posłuchać Musicala Fidelity E10/E11 i mógłby je porównać dźwiękowo do Sony 770ES/870ES?.

I jeszcze co do cd Sony ES. Które modele z tych, do których dostępne są jeszcze lasery są najbardziej godne uwagi?

>discomaniac71

Widze że ponownie w twoim systemie zagościł A9000 :)

Mógłbys dokonać małego porównania, co ci sie podoba w A9000 a co w Sony ES

i dlaczego powróciłes do A9000? Fajnie by było poczytac o Twoich doswiadczeniach :)

Ponawiam pytanie: potrzebuje dorobic gniazda IEC do swoich klockow, moze ktos jest z wawy i sie tego podejmie?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam serdecznie,

to ja jestem tym "złym" sprzedawcą, od którego clo2 kupił wzmacniacz SONY F505ES. Tak jak już wcześniej z nim rozmawiałem, sam nie byłem świadom tego, iż handlarz wcześniej sprzedał mi wzmacniacz z innymi końcówkami mocy. No ale nie ważne, pieniądze zwróciłem, wzmacniacz do mnie dotarł, jest ok. Natomiast jeśli chodzi o same końcówki, to tak jak pisałem clo2 w meilu, wymieniłem je. Wsadziłem oryginalne Toshiby. Odsłuch? Jak dla mnie gra troszeczkę lepiej, aczkolwiek nie wydaje mi się, że ta cała impreza była tego warta ;) Natomiast sam postanowiłem wzmacniacz ten zostawić dla siebie, bo jednak troszeczkę go szkoda.

>lukasz166

Piotrek608 wspominał, że mogło pójść coś jeszcze oprócz samych tranzystorów w końcówkach mocy. Jeśli tak i było to naprawiane w ten sam sposób jak końcówki, to pewnie trzeba jeszcze co nieco w nim poprawić. Napisz na priva do Piotrka608, to ewentualnie podpowie na co zwrócić uwagę i czemu się jeszcze należy przyjrzeć.

Kolejna rzecz - jeśli poszły jednak tylko tranzystory w końcówkach mocy i masz założone nowe, to należałoby pewnie je "wygrzać". Wzmacniacz musi pewnie trochę jednak pograć i za wcześnie na oceny.

Cieszę się, że wzmacniacz doszedł cały. Pozdrowienia.

>lukasz166

A z tym złym sprzedawcą nie przesadzaj;). Grunt, że problem został rozwiązany. I jeśli prawdą jest, że handlarz cię "naciął", to nie Twoja wina, samo życie.

Zanim wymieniłem końcówki mocy, to sprawdziłem całą aplikację. Wszystko jest ok i tylko tranzystorki zostały wymienione. Może ja nie czuję tak wielkiej różnicy, bo nie jestem audiofilem :-) No ale mówiąc szczerze porównując dźwięk z DIORY 504 opartej na STK do SONY, to jednak klasa ES wygrywa.

off topic

clo2 czy ty też tak masz jak ja ze wskaźnikiem wiadomości na PW. Ja mam "2" a w zakładce nie mam żadnych nowych nieprzeczytanych wiadomości (tj. wszystkie oznaczyłem jako przeczytane). To czemu mi się te "2" wyświetla???

>lukasz166

Jeśli dżwięk tego wzmaka jest "taki sobie", to:

1. Jak było wyżej - mogą być nowo założone elementy nie "wygrzane", musisz się trochę pomęczyć i słuchać na razie przez jakiś czas tak jak jest (ale to chyba nie tortura, skoro wspominasz, że i tak jest lepiej niż z Diorą).

2. Może problemem dodatkowo jest coś z pozostałych elementów toru - napisz jakie masz źródło (jaki cd, może komputer?) i jakie kolumny to łatwiej będzie zorientować się w sytuacji.

3. Może być i tak, że 505ES jest do d...;), nie wiem bo "nietjuningowanego" niestety nie było mi dane słuchać;). Ale Piotrek608 (godna zaufania osoba w sprawach ES) wymieniał ten model - 505ES wśród tych udanych wzmacniaczy Sony, więc jest to pewnie mało prawdopodobne, że "nie gra dobrze, bo już taki jest i już";)

Witam

Czy pomiędzy tunerami ST-S707ES i ST-S770ES jest jakaś różnica w brzmieniu, ktoś miał może okazję posłuchać obu i porównać?

Pytam bo mam zamiar nabyć któryś z nich.

Pozdrawiam.

ST-S707ES i ST-S770ES to dwa praktycznie identyczne tunery słuchałem 707es a osobiście mam 770es róznica w obu polega na możliwości sterowania pilotem bezpośrednio 707es a 770es poprzez rodzimy kabel sonego 4 pinowy podłączony do wzmaka

AD1

Być może, ewentualnie wzmacniacz dziś pogra cały dzień.

AD2

Źródło, to komputer z kartą muzyczną Sound Blaster Audigy 24 bit, do tego testowa płyta DVD-Audio kodowana w 24 bit 96 kHz.

AD3

Kolumny to KODA EX 566.

Jeszcze mogę wspomnąć, że wzmacniacz gra dziś o wiele lepiej, niż wczoraj, także możliwe, że tranzystory muszą się wygrzać.

W koncu moje kable sie wygrzaly :D Nie bede sie rozpisywal (wszystko jest w "O mnie"). System dostal malego kopa, mimo kolumn za przyslowiowe 10 zlotych to jednak pojawila sie NAMIASTKA basu, srednica nadal taka jakas rozjechana, tak jak by nie mogla sie odczepic od tych kolumn, gora za to jak zawsze czysta jak to koncowki mocy ES. Sadze, ze gdyby te kolumny troche przerobic to by pewnie zagraly jak sprzety za 3kzl. Przestrzen sie powiekszyla, choc stereofonia jest super, to tylko z LP, z CD jest kiepsko, nadal dzwieki degraduja srodek. Dzisiaj podlacze CD pod koncowke i wtedy zobacze czy sie cos poprawi. Wydaje mi sie, ze to wszystko wina przedwzmacniacza. Jemu cos dolega i to mnie wkurza. Nie mam wzmacniacza gramofonowego, wiec tylko przez przedwzmacniacz moge sluchac. Zauwazylem tez, ze preamp dodaje mi troche dolu do dzwieku, co tez nie jest najlepsze..., ale ocenie to dopiero jak CD do koncowki podlacze....

Oczywiscie nie zalamuje sie, bo skoro ze zwyklymi kablami sieciowymi, bez kondycjonera i z kolumnami od wierzy gra naprawde przyzwoicie, wiec po zakupieniu reszty elementow bedzie gralo jeszcze lepiej :D

Musze tylko koncowki IEC do klockow dorobic, no i kondycjoner kupic. Mialem kupic NEEL`a, ale nie wiem, czy potrzebuje az takiego drogiego, jakis na poczatek by mi sie przydal.... Zaluje, ze z poprzedniego zestawu sprzedalem :(

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>lukasz166

Skoro za źródło robi karta muzyczna, to Piotr608 podał właśnie wcześniej w tym wątku, jak możliwe jest spalenie w takim wzmacniaczu końcówek mocy, mimo iż ma on dobre zabezpieczenia. Oczywiście z pomocą KOMPUTERA !.

Nie wiem jak grają te Kody a także twoja karta, bo kompa do słuchania nie używam. Ale tymi parametrami karty - 24bit/96khz to bym się specjalnie nie rajcował. Miałem cdeka Denona z przetwornikiem Delta Sigma 24/96 i ... jedyne co można było zrobić to go sprzedać. Robił straszną kichę ze sprzętów, które z innym cedekiem grały świetnie.

>bartasxx

Dzięki za odpowiedź, uprzedziłeś moje kolejne pytanie, w którym miałem spytać jak jest ze sterowaniem pilotem tych tunerów:)

707 łatwiej dopaść na ebayu niż 770. Dla mnie to lepiej bo system steruję pilotem uniwersalnym, a nie mam wzmaka Sony. W tej chwili mam ST-S590ES i moja żona do dziś mi nie może wybaczyć że nie można go sterować pilotem:)

Pozdrawiam.

Kurde nie wiem co jest grane, ale podlaczylem pdo koncowke DAT`a i normalnie jest jeszcze lepiej - jednak slabym ogniwem jest u mnie pream, ktorego narazie rozlaczam, bo nie ma sensu sluchac prez cos przez co jest gorzej, ale teraz, JEZU, cos niesamowitego Philip Collins - Testify wydobyl sie z membran bez zadnego bulu, trudno bedzie narazie bez gramofonu, wiem teraz w co sie musze zaopatrzec i nie wiem przypadkiem, czy nei kupic sobie preampa na lampach :D

pilot ten ma jednak tylko 2 przyciski od tunera lepiej poszukać inny od tunera z większą liczbą funkcji bo podobno dużo pasuje i działają z tunerami serii ES.

"D" w oznaczeniu to nic innego jak skrot od Digital - oznacza, ze odtwarzacz posiada wyjscie cyfrowe, pozniej tego zaniechano, poniewaz bylo to juz dosc popularne - tak mi sie wydaje, ze dlatego nie pisali pozniej :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.