Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

>Discomaniac71 (w wątku Klub miłośników Musical Fidelity)

>Obserwuje ten watek z zaciekawieniem. Nie mialem nigdy wzmaka MF ale mialem xCan v 3 ktory znakomicie gral z >moimi HD 600 i tuner Elektra E 50 - takze znakomity.

Czyżby szykował się kolejny "zdrajca"?;). TA-N55ES idzie na pochybel i ... coś będzie trzeba kupić, może Musicala? (jeśli już to oczywiście z "wyższej półki", bo tanich kupować normalnie nie wypada;))

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>neomammut

Miał być czarny TA-F870ES. Dogadałem warunki i chciałem już po niego nawet w niedzielę pojechać, ale właściciel czeka na kolejnego wzmaka (lampę) i sprzedaż Sonego będzie możliwa dopiero po otrzymaniu przez niego nowego sprzętu.

Na razie kupiłem Musicala Fidelity E11 (do tego gratis sieciówka Heliona, która pewnie niczym od kabla komputerowego się nie różni;)). Przyjdzie najpóźniej w środę i mam nadzieję, że to nie będzie kolejny pechowy zakup (jeśli chodzi o sprawność sprzętu oczywiście).

Co do kupowania od handlarzy na Allegro - omijam od dziś szerokim łukiem.

Jak do tej pory efekt moich zakupów na przestrzeni jakiegoś czasu:

3 x cd 100% sprawne - każdy niestety miał od razu po otrzymaniu przesyłki szwankujący laser

1 x wzmacniacz - nieujawnione na foto przez sprzedającego uszkodzenie zewnętrzne (ale nie za duże, a środek był w pełni ok, tyle dobrze).

1 x tuner - musiał się chwilę rozgrzać, aby dźwięk przestał trzeszczeć (miało być 100% ok)

1 x wzmacniacz - ost. Sony - spalone końcówki i tjuning tranami po 4 zł przez radosnego "naprawiacza";)

Jedyny zakup w pełni odpowiadający zdjęciom i opisowi to zakupiony przeze mnie tuner sonego.

Postanowiłem omijać handlarzy z daleka (no chyba, że coś będzie godne w moim mniemaniu uwagi i zrobię wyjątek)

>neomammut

sorki za jeszcze jeden off-top

Turcy zbierają śmieci wyrzucane przez Niemców (najczęściej pewnie pod jakimś względem uszkodzone), Polacy to odkupują i sprzedają na Allegro. Często ten sprzęt jest uszkodzony i zanim pójdzie na aukcję jest często uzdatniany. Oto fragment opisu jednej z aukcji ( notabene ten sprzedający wcisnął mi cdeka ze szwankującym napędem a potem to już miał mnie w d...):

"WZMACNIACZ JEST SPRAWNY , JEST NIESTETY USZKODZONY PANEL PRZEDNI TAKI PRZYWIOZŁEM Z NIEMIEC , USZKODZIŁ SIĘ TURKOWI W CZASIE TRANSPORTU , ALE JEST SPRAWNY..."

link do fotek:

http://www.allegro.pl/item303776286_wzmacniacz_marantz_pm_62.html

Teraz postanowiłem jednak kupować od użytkowników, zacząłem też penetrować ebaye. Sprzedający w Polsce są jednak zbyt często niereformowalnymi osobnikami, aby tylko wziąć kase a potem klient niech "spada". Ale ma to krótkie nogi, bo ci handlarze tak naprawdę sami sobie szkodzą (i innym, którzy rzetelniej podchodzą do tematu).

Miałem taką samą akcję z CD Marantza, miał problemy z czytaniem płyt, a po dwóch dniach padł zupełnie. Handlarz kręcił i w końcu wypioł się na całą sprawę (Obecnie ma konto zawieszone na allegro). Nawet się zastanawiałem, czy nie powinnio się utworzyć na tym forum tematu, w którym użytkownicy mogliby się podzielić swoimi doświadczeniami i napiętnować nieuczciwych sprzedawców podając ich allegrowe nicki. Ale nie ma to za wiele sensu, bo zaraz podniosą się głosy oburzonych handlarzy (tak są na tym forum), że niby każdy ma prawo sprzedawać, co chce... itd. itd. :(

A ja bym utworzyl taki temat, a co! Wlasnie potrzebne sa takie inicjatywy, bo inaczej "MY" nic nie robimy a handlarze robia swoje! Nawet bym na pierwszej stronie oglosil --> CHCESZ KUPIC SPRZET NA ALLEGRO, SPRAWDZ BAZE NIEUCZCIWYCH SPRZEDAWCOW! Moim zdaniem to jedyna metoda walki z tymi oszustami!

To ze mozna sprzedawac wszystko: OK Ale powinien byc zakaz za sprzedawanie przedmiotow nie zgodnych z opisem, bo o tym tutaj mowa. Jesli towar jest niezgodny z opisem i sytuacja powtorzy sie trzy razy to na miejscu allegro blokowal bym konto dozywotnio. Ludzie wydaja ciezko zarobione pieniadze a ci zbijaja kase na uczciwych obywatelach! Jakbym spotkal jednego takiego to bym juz z nim pogadal!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut, 29 Sty 2008, 09:11

>A ja bym utworzyl taki temat, a co! Wlasnie potrzebne sa takie inicjatywy, bo inaczej "MY" nic nie

>robimy a handlarze robia swoje!

Buhaha! A ja bym proponował przestać się mazać i użyć wyszukiwarki, bo takie tematy już były wałkowane do znudzenia i co z tego wynikło? Ano nic, bo niektórzy wolą się spuszczać nad rupieciami w kolejnym temacie o śmieciowym hajfi zamiast ruszyć własnym mózgiem i w końcu się obudzić ze snu o super okazjach czy dwudziestoletnich klamotach "bijących na głowę"... faktycznie na głowę to one biją i to dość mocno, skoro handel złomem nadal się miewa całkiem nieźle, a ceny przyprawiają o zajady ze śmiechu, podobnie jak lamenty mocno zdziwionych nabywców tych prehistorycznych cudów techniki...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dobrze gada. Wkurzają mnie handlarze i ich kosmiczne ceny za aprzęt, który pewnie jest po naprawie.

Jedynie rzetelny wydaje mi się chyba tylko JAMAJA bo daje od 1 zł BCM.

Ale nie wiem jakiej jakości ma sprzęt.

>Discomaiac71

>...clo2 Ty masz jaka obsesje...

1. Znowu mi coś "przyprawiasz"?;) Bądź łaskaw rozwinąć tą myśl abym mógł zrozumieć o co Ci chodzi w podanym wyżej fragmencie. Jasne wyrażanie przez Ciebie własnych myśli będzie sprawiać, że niepotrzebne będą takie dopytujące posty jak ten (a tym samym zaoszczędzone miejsce).

2. A co do tematu, zauważ, że odpowiedziałem neomammutowi. Zresztą było tam o sony i to w dodatku ES. A że koledzy rozwinęli dalej pewne aspekty mojej wypowiedzi ... dlaczego znowu tylko clo2?;)

P.S. Na pierwsze pytanie koniecznie odpowiedz, ponieważ naprawdę nie zrozumiałem a lubię mieć jasność. Tylko proszę bez inwektyw (nawet w zawoalowanej formie);)

>Discomaniac71

Tak, o wielu innych rzeczach również. Ale przykro mi, że o ES nie za bardzo mam co, bo 222ES wart opisywania nie jest z czego doskonale zdaję sobie sprawę;) Dlatego też postanowiłem bardzo znacząco zmniejszyć swój udział w tym wątku. A ostatni wpis to - odpowiedziałem neomammutowi na jego post i tyle. Nic nie zaśmiecam, a że ktoś podchwyci i ciągnie dalej?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

clo2 2/3 Twoich wpisow we wszystkich watkach dotyczy aukcji Allegro. Nie chce Cie banowac wiec delikatnie zwracam uwage. Ich idea sprowadza sie do sfurmulowania: klocki sa za drogie bez wzgledu na ich stan wizualny i techniczny a handlarze kaza nam przeplacac. Za malo masz wiedzy (ja zreszta tez) zeby regulowac ceny na Allegro wg wlasnego "widzimisie".

>Discomaniac71

Podanym przez Ciebie "rachunkom" daleko do ścisłości. Ewidentny przykład - "Klub miłośników Musical Fidelity". Tam nie znajdziesz żadnego mojego postu odnoszącego się do Allegro. W co niektórych wątkach w których brałem udział te proporcje też nie przedstawiają się tak jak to przedstawiasz.

Ale nie prowokuj dalszych niepotrzebnych w tym wątku postów (w innym wypadku już byście tu o mnie dawno prawie zapomnieli;)). Mimo, że zwracasz mi w tym względzie uwagę to zauważ, sam niestety często brałeś aktywny udział w rozkręcaniu niepotrzebnej dyskusji mnożącej kolejne posty. Co więcej, niektóre "dyskusje" były wręcz uruchamiane przez Ciebie (jak np. niniejsza ale i kilka innych wcześniej).

Przestań w końcu udawać niewiniątko, pisać ciągle coś pod moim adresem i zajmij się głównym tematem wątku;)

Pozdrawiam

pytalem juz wczesniej, ale nie dostalem odpowiedzi :) gdybym tak uzyc DAT 300ES jako DAC? Szukalem w googlach, ale nie moge odnalezc jaka kosc odpowiada w tym modelu za DAC. Wie ktos?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Z tego co wiem to TC-KA 7 ES to jeden z najepszych deckow w historii Sony. Podobnie 990 ES. Wygladaja pieknie szkoda tylko ze jak na decki sporo kosztuja:/

Jak się nie myle to w TC-KA6ES jest głowica hig- density i prąd podkładu 160 khz a w TC-KA7ES jest głowica amorficzna PPR i prąd podkładu 210 khz i osobno wyłanczanyHX-PRO

Disco,

szczegółów nie znam, ale różnica musi być spora skoro 6 można kupić za 300-350 euro a za 7 trzeba wysupłać co najmniej 700-750 euro. Na pewno różnią się zastosowanymi głowicami i ...wagą.

No i 7 jest raczej do kupienia w Japonii lub USA, raczej trudna do zdobycia w Europie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.