Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

saczek_XTRM, 1 Lut 2008, 21:57

>Nie warto mówić o CENIE RYNKOWEJ, bo to śliska sprawa ze sprzętem audio. Wcześniej już ktoś bardzo

>mądrze powiedział - (o cenie) "to taka, jaką ktoś jest jest gotów zapłacić w danej chwili".

To powiedział BALCEROWICZ i to jest wielka ściema... dzięki temu twierdzeniu sprzedano wiele zakładów np. Polkolor w Piasecznie, Elemis w Warszawie czy chociażby E. Wedel zupełnie przypadkowym nabywcom, którzy w d... mieli los tych zakładów, i albo brali je dla ulg podatkowych tak jak Polkolor, albo dla rynku tak jak E. Wedel...

>Stare auta też potrafią kosztować krocie, mimo że cudów techniki tam nie znajdziemy

O tak ale po fachowej rekonstrukcji lub "rewitalizacji", a generalnie stare auta lądują na złomowisku :))

Zresztą jak pewnie wiesz wiele zabytkowych samochodów, trafia do Polski właśnie ze złomowisk w USA lub od jakiś przypadkowych właścicieli, są to najczęściej egzemplarze wymagające olbrzymiego nakładu pieniędzy i pracy... a w Polsce praca jest sosunkowo tania w porównaniu z USA :)))

"Cena to taka, jaką ktoś jest gotów zapłacić w danej chwili"

a z drugiej strony ktoś chce sprzedać.

Dlatego śmieszą mnie różnego rodzaju propozycje zakupu sprzedawanego przeze mnie sprzętu mniej więcej na poziomie 50% moich oczekiwań. Oczywiście w większości przypadków są to handlarze, szukający okazji.

Zgłaszam swój udział w obradach Klubu Miłośników SONY ES.

W sprzęcie Sony z serii ES cenię najbardziej odtwarzacze CD oraz tunery.Aktualnie posiadam CDP-X779ES i nie zamienię go na żaden inny odtwarzacz.Gra pięknie zwłaszcza na XLR-ach.

Poluję od dłuższego czasu na tuner ST-S 770ES w kolorze szampan ,co by pasował do mojego 779ES (warunek jaki postawiła moja żona - taki los audifila !).

Sygnał u mnie Baltlab Epoca 2 XLR i tu uznaję jego wyższość nad wzmakami Sony serii ES.(Teraz Polska !!!).

Pozdrawiam wszystkich miłośników Sony ES.

Ja jak jeszcze mialem swego czasu TA-E1000ESD (dzialajacy w pelni) uzywalem do sluchania vinyli. Jak dla mnie idealny... Sluchalem na obecnym gramofonie Technics SL-D303. Ale zauwazylem, ze vinyl na czym by sie nie sluchalo, to prawie przewaznie wszystko ma na miejscu, znaczy sie wszystko ze soba wspolgra...

Natomiast na E80ES - cos pieknego, dzwiek dynamiczny i konkretnie w deche! Mial jedna wade - byl za ostry! Na E1000ESD dzwiek jest cieplutki :)

Konfiguracja testowa to preamp + gramofon + HD485 + sieciowka neel`a, gramofon mial orginalne kable: sygnalowy plus sieciowy, preamp byl dodatkowo uziemiony.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie moge zrozumiec jednej rzeczy:

Ok moze watek nie jest o cenach, wartosci rynkowej, czy innych tego typu rzeczach, ale powinien byc od dyskusji rownierz na temat cen. Jesli blokuje sie piszacemu w tym temacie mozliwosc wypowiadania sie to swiadomie kontroluje sie temat dyskusji a to juz nie nazywa sie forum...

Zgadzam sie, ze moze bylo za duzo o tym, ale kompletnie nie uwazam banowania uzytkownikow! KAZDY MA PRAWO DO WYRAZANIA SWOICH OPINII! A opinie, czy wypowiedzi nie byly glupie, tylko wynikaly z braku wiedzy. Jesli clo2 kogos denerwowal, to powinno mu sie zwrocic uwage na PW, a jesli nie dawalo by skutkow to na forum ogolnym w tym temacie...

I nie chce nikogo faworyzowac, wyrazilem zdanie na pewien temat!

Natomiast definitywnie zgadzam sie z discomaniac71, ze od polowy tematu nie ma nic konkretnego na temat procz walki kto kupi taniej najwyzszy klocek! Jesli byla by to dyskusja np o tym, ze dales za duzo, poniewaz w tej cenie kupil bys lepiej brzmiocego wzmaka - to tak, ale niestety to byla tylko walka!

Dobranoc!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

PS: Pare razy rownierz mowilem cos na temat dzwieku swojego zestawu, ale nikt, powtarzam NIKT tego nie zauwazyl! Dlatego wlasnie discomaniac71 ma wiecej racji!

discomaniac71, 2 Lut 2008, 00:28

>neomammut wez pod uwage ile razy upominalem clo2...

Zgadzam sie :)

No tak tylko chcialem się upewnić, ze 480 zl za taki wzmak to okazyjna cena.

Tylko troche drażni ten brak pilota. Stawać za każdym razem, żeby głośniej zrobić??

Ale co tam, troche gimnastyki się przyda ;)

neomammut faktycznie winyl poprzez ES-y brzmi cieplutko wcześniej miałem integrę TA-f670ES i również dźwięk z gramika brzmiał przepięknie również słyszłem inne opinie np od Piotrka608 ,że preamp do gramika jest w Es-ach na swiatowym poziomie

niestety nie mam wcześniej pisałem ,żę zakupiłem go na ebay de za 30 euro z przesyłką a tydzień wcześniej poszedł taki sam nowiuteńki dosłownie z metką za 50 euro ogólnie szukam ich na aukcjach i jak będe coś widział to dam znac mogę również zakupić na zagranicznych aukcjach jeżeli się pojawi oczywiście jeżeli ktoś nie ma takiej możliwosci zakupu poprzez zagraniczną aukcję służę pomocą

Witam wszystkich forumowiczów i miłośników SONY ES :-),

chciałem dodać kilka groszy to tego tematu, a więc...:

- jeśli chodzi o zbanowanie clo2 to powiem tak, czytałem ten temat od początku, post po poście (trochę to zajęło) aż w pewnym momencie zdenerwowany po prostu przewijałem wypowiedzi wspomnianego forumowicza.. nudy..

- co mnie łączy z tym tematem? otóż to, że jestem posiadaczem SONY TA-F690ES (z pilotem :-)), którego kupiłem od handlarza. Sprzęcik jest w wyśmienitym stanie, dałem za niego 700zł na allegro, nie pamiętem nicku sprzedającego, ale pofatygowałem się do niego osobiście do Legnicy (dolnośląske) i powiem Wam, że nie wszyscy handlarze o sprzęcie nie mają pojęcia.. ten miał całe mieszkanie wyładowane sprzętem na handel, a swój własny to wycenić można na kilkaset tysięcy :-) Nie mogłem dojść do siebie przez jakiś czas po tym jak posłuchaliśmy u niego muzyki..

- dzięki radzie discomaniaka spiąłem Sonego z CD Pioneera PD 9700 - super, nic dodać nic ująć, ale niestety w pionku padł laser (to właśnie ja pisałem do Ciebie Piotrku608, niedługo będę mieć laser to podjadę do Wrocławia, wcześniej się umówię rzecz jasna)

aha, ktoś wspomniał wcześniej, że dioda source direct szwankuje, jedyny małym mankamentem w moim 690 jest to, że włączając source, mrugnie dioda i się nie zapala...

czy poradziłbyś coś na to Piotrze608 :-)?

I jeszcze jedno pytanko: Mam kino zbudowane na Yamaszce rx-v496RDS (do tego B&W 602 na przedzie, reszta nie ważne bo mowa o stereo), czy warto kupić, bo się zastanawiałem, jakiś ampli do kina Sonego ES właśnie?

Np to:

http://www.allegro.pl/item301141308_extra_sony_str_da80_es_unikat_high_end_.html

wiadomo komuś czy to zagra ładnie w stereo? przypominam, że osobno stereo też mam. Ponoć ta Yamaszka moja to ostatnie podrygi Yamahy kiedy chciała pogodzić kino z przyzwoitym stereo..

pozdrawiam wszystkich

Co do tego linka z kolesiem robiącym pokój odsłuchowy...:

http://www.royaldevice.com/customita3.htm

wariat i tyle, sam gram na perkusji i gitarze, każde pudełko rezonansuje, każdy bębenek, a sprężyny od werbla to istny jazgot.. nie wiem jak on słucha tam muzyki z tymi bębnami obok ucha..

:-)

neomammut, 2 Lut 2008, 00:26

>Nie moge zrozumiec jednej rzeczy:

>Ok moze watek nie jest o cenach, wartosci rynkowej, czy innych tego typu rzeczach, ale powinien byc

>od dyskusji rownierz na temat cen. Jesli blokuje sie piszacemu w tym temacie mozliwosc wypowiadania

>sie to swiadomie kontroluje sie temat dyskusji a to juz nie nazywa sie forum...

E tam, to był sygnał od disco: "Ta piaskownica jest moja";-)

dbx, 20 Gru 2007, 13:36

>discomaniac71, 20 Gru 2007, 12:47

>

>>Chcialbym zapoczatkowac watek majacy na celu wymiane spostrzezen dotyczacych klockow Sony z serii

>>ES.

>

>mając na uwadze wpisy założyciela wątku w innych tematach, można zakładać, iż za czas jakiś , klocki

>które posiada pójdą do ludzi.

>Czyżby znowu szykował grunt dla frajerów ...

Po tym wpisie dbx został zbanowany.

A teraz clo2, główny zarzut „pseudoregulacja cen na Allegro” poprzez wpisy na temat cen SONY ES.

i jeszcze to:

discomaniac71, 1 Lut 2008, 18:25

>Panowie przestancie pieprzyc bo rzygac sie chce. Odkad clo2 zaczal swoje debilne wpisy i pseudo

>regulacje cen na Allegro wszystko wydaje wam sie za drogie.

Disco kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień.

ps. Disco to gdzie teraz są twoje klocki SONY ???

Ludzie, wiecie jak fajnie mi się czytało fragmenty tego forum dotyczące jedynie sprzętu, z niecierpliwością zaglądam za następnymi wpisami, a tu tylko spięcia.. może by tak na nowo zacząć pisać tylko o sprzęcie?

Pytałem o amplitunery A/V serii ES, miał ktoś do czynienia z takowymi?

O, i przy okazji.. mam Pioneera CT-939markII, fiksuje coś (po zamknięciu klapki zazwyczaj nie rozpoznaje typu taśmy, a czasem zamykając klapkę, nagle włącza się przewijanie..), co byście zaproponowali z decków SONY, które wypadłyby lepiej od mojego Pionka (dźwiękowo). Źródła nie zmienię, ale do kompletu będę polował niedługo na DAT'a ES, no i może ten magnetofon...

discomaniac71, 2 Lut 2008, 14:41

>zoltar7 uprzejmie prosze o trzymanie sie tematu watku.

No co ty Disko ja tylko żartowałem, obaj wiemy, że zbierasz na Krella :)))

Witam wszystkich SONYMANIAKÓW. Jaki wzmacniacz polecilibyście do Eposów 12.2 i Sony xa3es w cenie max 4 klzł, (muzyka jaką słucham to, gitara akustyczna, damskie wokale, muzyka filmowa, małe składy muz, gitara basowa, ogólnie spokojna muzyka nastrojowa) wzmak może być z drugiej ręki, szukam w dzwięku więcej masy i powietrza. Głośników i cd nie będę zmieniał, bardzo mi pasują. Tak na marginesie, za xa3es dałem 1 klzł, nawet nispodziewałem się takiej dynamiki za tak niewielką kasę. Pozdrawiam Mazor

mazor !

Sony CDP-XA3ES posiadałem rok temu.To świetny odtwarzacz, prawdziwy przedsionek Hi-endu.Ceniłem w nim dynamikę i bas. Zdarzyło się jednak że posłuchałem CDP-X 779ES i od tego nie było już odwrotu (więcej finezji, kolorytu i blasku w muzyce !).

U mnie XA3ES pracował ze wzmacniaczem Harman Kardon PM 665 ale to nie było zbyt dobre połączenie.Myślę że lepiej by zagrał ze wzmakami które nie podbarwiają basu i grają nieco jaśniej na wysokich.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.