Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Ja z pytankiem :) Czy któreś ze starszych odtwarzaczy Sony ES (obecnie do kupienia do 1000zł) miały wyjście coaxial ? Patrzę wśród modeli jedno, dwu, trzycyfrowych i nie mogę się dopatrzeć :/

I love the sound of crashing guitars

Panowie - powiedzcie - co to jest:

http://www.allegro.pl/item427880315_sony_pcm_701_es_przetwornik_dac.html

niby ES ale w necie znalazłem tylko tyle że to... g*wno...

jakie d/a tam siedzą; da się do tego podłączyć np. odtwarzaqcz z wyjściem coaxial?

czy w ogóle da się coś podłączyć (jest tam gniazdko jak do drukarki :))

Micke 13

coax. w satarych CDP:

seria X..ES - dopiero model 77,

seria X...ES - model 777,707,

seria XA..ES - 20,30,50

seria XA.ES - modele 5,7

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

->xniwax

Dziękuję Ci ślicznie :)

Potrzebuję jakiegoś solidnego CD jako transportu dla DACa, ale ponieważ na DACa przy moim szczęściu będę zbierał jeszcze długo, to CDk miałby grać przez jakiś czas sam. Te Soniacze widzę jednak są z tych wyższych, droższych modeli, tak więc paradoksalnie nie wiem czy jest sens poprawiać ich brzmienie DACiem :] Szkoda, bo np. już w najtańszych Denonach prawie wszędzie są gniazda coax :/

>Micke

mam podobny problem :) , tylko zacząłem (trochę niefortunnie) od daca

707 to na tyle dobry cd, że nawet drogi dac może zagrać podobnie; natomiast co do 707es - nowy laser już nie do kupienia - jak nawali to koniec, lepiej podłączyć napęd z tanim dostępnym laserem, co będzie gwarancją długiej, bezawaryjnej pracy.

sam zbieram informacje na ten temat...

Na allegro jest 228ESD za trzy stówy z coaxem, ale niestety problemy z dostępnością lasera :/ Jak ktoś chce może zaryzykować, ja poszukam czegoś co w razie padu da się reanimować.

Micke 13, 2 Wrz 2008, 00:44

>Na allegro jest 228ESD za trzy stówy z coaxem, ale niestety problemy z dostępnością lasera :/ Jak

>ktoś chce może zaryzykować, ja poszukam czegoś co w razie padu da się reanimować.

Ja kupilem X55ES (KSS-270A), laser mial pasc niby, a dziala nadal swietnie.... Ja bym tak nie stronil od kupowania staroci bez laserka - one sa tak zrobione, ze nic im nie dolega. Ok moze trafilem na dobry model...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

cripple kiwi, 1 Wrz 2008, 17:26

>Panowie - powiedzcie - co to jest:

>http://www.allegro.pl/item427880315_sony_pcm_701_es_przetwornik_dac.html

>

>niby ES ale w necie znalazłem tylko tyle że to... g*wno...

>

>jakie d/a tam siedzą; da się do tego podłączyć np. odtwarzaqcz z wyjściem coaxial?

>czy w ogóle da się coś podłączyć (jest tam gniazdko jak do drukarki :))

Tam z tylu sa tylko wyjscia i wejscia analogowe, procesor moze zmienic sygnal z 14 na 16bit`ow (lub na odwrot). Pozatym PCM to przecierz Pulse Code Modulation - wiecej masz o podobnym urzadzeniu: http://www.thevintageknob.org/SONY/sonyvault/PCMF1/PCMF1.html

Ale nie wiem podstawowej rzeczy: co tak naprawde robil ten przetwornik, sadzac po tym co czytalem to zwykly dac, tylko, ze nie ma wyjsc ani wejsc cyfrowych, jakby doprowadzasz sygnal 14/16bit i wychodzi ci 14/16bit po drugiej stronie....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Wyczytałem właśnie, że jest to coś w rodzaju rejestratora cyfrowego.

Zrobiono to na PCM52.

Nie jest to typowy dac do cd.

Czyli, krótko mówiąc, nie przyda się to do niczego.

• 2 tygodnie później...

Opisze krótko ta-f 550 es posiadalem go i wymienilem na 700 es otuż 550 ma instrumenty zbyt mocno oderwane od kolumn jest ulokowana pustka po między tymi instrumentami przez to grają głosno i rzucają sie na pierwszy plan tak samo jest z wysokimi,natomias jesli chodzi o niskie tony godne podziwu dają takiego kopa ze nie malo membrany potarga uderzenie jest bardzo mocne punktowe czuć to.

Ogulnie 550 gra bardzo ładnie jeśli porównywać do wyzszych modeli róznica bedzie słyszalna np.700es wszystko jest wyrównane całosc brzmienia krystaliczna precyzja.Więc tak czy siak seria ES jest godna polecenia i grają co najwarzniejsze bardzo ładnie,nie jedne wzmacniacze które są na czasie es-ki biją na łeb dla ciekawskich ACCUPHASE jest nowy mimo to częsć jego wyrobów jest z es-ki np.kodensatory ta sama pojemnosc ten sam producent więc świadczy to o jednym stare korzenie wracają na rynek, oczywiscie wybrane marki które kazą sobie za to słono płacić, to by sie zgadzało 700es kosztował 19 lat temu ok 10000zł,ACCUPHASE od 8-10tyś na dzien dzisiejszy.ktos podał złe dane na temat 700-ki ma 2*200w na kanał zakres od 4-8ohm,pobór mocy 390w i waży 20kg

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jako byly posiadacz TA-F 550 ES i TA-F 700 ES musze sprostowac info napisane powyzej.

TA-F 700 ES nie wazyl 20kg a 18.3kg i nie mial 2 razy 200 watt nawet przy 4 ohmach. Odpowiednio: 2 razy 125 watt i 2 razy 155 watt. Pobor z sieci to 310 watt a nie 390. Podane dane dotycza 800 ES. Tyle ze 800 ES wazyl prawie 28kg.

Teraz kilka slow o roznicy w brzmieniu pomiedzy 550 ES a 700 ES. 550 ES wyglada jak ubogi krewny 700 ale gra znakomicie. Hektary przestrzeni bez zadnej dziury. Znakomity mocny kontrolowany bas i niezla szczegolowosc. 700 ES gra zupelnie inaczej. Ma lepsza barwe ale niestety sklonnosci do lekkiego mulenia. Te roznice to jednak kwestia systemu.

świeżo nabyłem 570ES i nie wiem jaki interkonekt do niego :) teraz mam klotz la range ale czytałem że on się nie nadaje :) zatem proszę was o małą pomoc :)

• 2 tygodnie później...

niech powie użytkownik zestawu TA-F808ES lub podobny + CD 7xx ES , czy razem grają w sposób dający satysfakcję ?

Bo tak sobie myślę, że może nie sprzedam wzmaka - aktualnie wystawiony na aukcji i w ofertach sprzedaży - i dokupię do kompletu cd sony. Nigdy nie miałem okazji słuchać cd serii 7xx tym bardziej w połączeniu ze wzmacniaczem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kazik masz znakomoty wzmak ale do niego potrzeba czegos zdecydowanie jasniejszego niz CD Sony z serii ES mimo tego ze uwazam klocki z serii 7xx za bardzo dobre.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.