Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki tani kabel głośnikowy?

wladziu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę, o porade jaki kupic kabel głośnikowy, do głosnikow podstawkowych Yamahy i wzmaka Harmana Kordona.

Potrzebuje jakieś tanie przewody, które połączą zestaw mający grać dynamicznie i dosyć nisko, ponieważ slucham głównie muzyki Trance/Techno.

Czekam na szybkie propozycje jakiegos najtanszego i w miare dobrego kabla.

https://www.audiostereo.pl/topic/38601-jaki-tani-kabel-g%C5%82o%C5%9Bnikowy/

Do Harmana Kordona ;-) nie wiem, ale ja z Harmanem Kardonem używam kabla Cordial kupionego w pasażu Wileńska w Warszawie i bas jest bardzo w porządku. Nie pamiętam ile dokładnie płaciłem, ale to było coś koło 6-9 złotych za metr.

Sorry za błąd...to z pośpiechu bo potrzebuje szybkiej odpowiedzi.

Potrzebuje kable o długosci 4 m i 2m ale z tego co doczytałem sie lepiej kupic o tej samej dlugosci czyli 2x4m.

Nie wiem natomiast jaką grubosc powinny miec. Czy odpowiednie będą kable miedzi beztlenowej OFC sprzedawane na allegro na metry?

ja mam podpieta swoja Yamaszke Interkonektem The Sommer XXL, a glosnikowe klotzy Twinax LY250T.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

A czy on ładny? Po prostu lepiej przekazuje dźwięk od niektórych kabelków, w tym np. od wymienionego Cordiala. Cordial zapiaszcza górę, Procab jest gładki, to taki pierwszy lepszy przykład.

Nie słuchaliśmy jego zestawienia więc ciężko stwierdzić, ale Procab kosztuje 3,90/m więc...

poza tym pewnie kiedyś zmieni sprzęt to kabelki już będzie miał, no i ten komfort psychiczny;)

Nie wiem, co autor zamierza, ale ta kable są słabiutkie do lepszego sprzętu. A na jego sprzęcie to "złotousi" tego forum nie rozróżnią, tym bardziej w "muzyce" preferowanej przez autora wątku.

skibus>

podmieniałem kable ic w zestawie mojego chrześniaka (budżetowy Denon) i różnica w przekazie muzyki między nimi była wyraźna.(kable: Audioquest,RealCable,Cardas,Sommer).

gówniany kabel słychac nawet na tanim sprzęcie. Mam w domu jakieś kabelki Cable talk. Nawet nie chcę ich sprzedawać bo się wstydzę;) podczas remontu podwieszałem nimi rury;) na wzmacniaczu za 500 i kolumnach za 800 było słychać, ze ostrzy w górze i muli w dole:))) zmiana na np lunę 5 dawała się wyrażnie odczuć!!! dźwięk stawał się strawniejszy. oczywiście nie liczmy na cuda - chociaż cuda doświadczyłem wpinając srebrną sonus olivę:) - ale srebro jest po prostu charakterystyczne.

Ja polecam coś ze staini Ultralinka. W niskiej cenie będzie C-16 teraz tylko 10zł/m. Jak go kiedyś kupowałem był prawie dwa razy droższy. Naprawdę super kabelek. Ma bardzo ładny basik i świetną stereofonie. Do muzyki elektronicznej idealny.

W stosunku do zwykłych przwodów Jak podałeś OFC 2.5mm`2, spory krok do przodu. Różnice usłyszałem na dużo gorszym sprzęcje niż ty masz.

Nie żałuj tych kikunastu złotych! ! !

Odnośnie jeszcze zaproponowanego XLO ER-14, bardzo dobry kabel, ale dołu to w nim będzie neiwiele : )

DawidM, 20 Gru 2007, 16:38

>ja mam podpieta swoja Yamaszke Interkonektem The Sommer XXL, a glosnikowe klotzy Twinax LY250T.

Ja też, ale nie Yamaszkę. :)

Tylko że najtańszy to on raczej nie jest? Chyba że najtańszy z najlepszych.

F4, 21 Gru 2007, 01:33

>Z niedrogich kabelków to:

>1. Kimber 4PR od dawna jeden z lepszych tanich drutów (raczej warkoczy :-)

>2. Monster Z1 Reference, bardzo dobry basik,

Kimber 4PR i owszem - sam takiego używam i jest jak dla nmie wystarczający jednak to kabel za ~27zł/mb a to chyba mocno przekracza budżet założyciela wątku - przynajmniej tak mi się wydaje.

Ja poleciłbym ProCaba ls25 za ~5zł/mb albo ewentualnie Cordiala 225 za ~7zł/mb - oba miałem i w tej cenie są bardzo przyzwoite (ze wskazaniem na ten pierwszy).

pzdr

wladziu, 21 Gru 2007, 09:57

>No niestety przekraczam, chcialbym kupic cos do max 5zł/m

>2.5 mm rozumiem ze bedzie ok? Ani za duzo ani za malo...

2 x 2,5mm to standard - będzie okej. ProCaba (Cordiala z resztą też) dostaniesz np. w sklepie internetowym - większość forumowiczów tam kupowała

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chyba najlepszy z najtanszych :) Interkonekt jest lepszy niz Klotz, i bardzo dobrze wspolpracuje z kablem glosnikowym Klotza, jak i z roznymi systemami. Ja jestem bardzo zadowolny z tych kabelkow, i wiem ze juz nie musze sie martwic "jaki kabel mam kupic".

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

oczywiscie to odpowiedz do Maciek_m.

mialo byc odwrotnie, najtanszy z najlepszych;) co te swieta robia z czlowiekiem, swiatecznie zamotanie.

Placek, 21 Gru 2007, 12:58

>Panowie.

>Czy do denona PMA-1500 lepiej kupić ProCaba LS40 czy styknie LS25 ??

>Zalezy mi na dobrym przekazie przy cichym słuchaniu i ciepłym przekazie.

W zupełności wystarczy LS25 ... nawet jak byś słuchał głośno.

No właśnie nie będe słuchał głośno.

Kiedy byłem na odsłuchach w Audioforte sprzedawca mówił że w cichych odsłuchach potrzeba czystego i nieskrępowanego prądu - co miało oznaczać że lepiej kupić grubsze kable....?? Może chodziło o bi-wire ??

Placek, 27 Gru 2007, 08:55

>No właśnie nie będe słuchał głośno.

>Kiedy byłem na odsłuchach w Audioforte sprzedawca mówił że w cichych odsłuchach potrzeba czystego i

>nieskrępowanego prądu - co miało oznaczać że lepiej kupić grubsze kable....?? Może chodziło o

>bi-wire ??

Musisz szukać kolumn które będą oddawały detale przy niskich natężeniach i wzmacniacza o małym THD przy niskich mocach .... kabel głośnikowy tutaj nie gra praktycznie roli - chyba że kupisz jakiś węglowy o ogromnym oporze ... choć nawet on będzie się zachowywał podobnie przy mniejszych jak i większych mocach.

Kup po prostu 2 mm kw +- 0,5 mm i po kłopocie ( najlepiej niech to będzie czysta miedź bez pokrywania żył jakimiś "sreberkami" które zwiększają tylko pojemność ).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.