Skocz do zawartości
IGNORED

Recenzje sprzętu DIY

namelessclub

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam świątecznie

namelessclub

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/38650-recenzje-sprz%C4%99tu-diy/

Inicjatywa mi się podoba. Mam jednak prośbę, żebyś wypisał sprzęt towarzyszący (referencyjny), którego chcesz używać, czyli kolumny, słuchawki, źródła, wzmacniacze, kable, płyty z nagraniami.

Pozdrawiam!

Wszystko świetnie tylko że DIY oznacza Do It Yourself. Czyli twórca robi dla siebie. W takim przypadku oddawanie swoich urządzeń do testów jest działalnością głównie charytatywną ew. służącą zaspokajaniu swojej próżności albo wymianie doświadczeń a testy zaczynają być bardzo czułe na czynnik geograficzny.

No chyba ze mówimy o oksymoronie pt. "DIY na sprzedaż" czyli tak naprawdę o garażowych manufakturach.

Wg. mnie pomysł recenzji sprzętu DIY jest bardzo dobry. Jako czytelnik forum audiostereo, a w szczególności właśnie zakładki DIY, cieszę się, że namelessclub przedstawił taką właśnie inicjatywę. Testów sprzętu fabrycznego mamy bardzo dużo. Co do testów DIY - też możemy znaleźć trochę opinii np. na tym forum, jednak jakby się im przyjrzeć, są to porozrzucane w różnych miejscach opinie, często wyrażane ogólnikowo. Ważne aby przyjąć jakieś w miarę jednolite kryteria oceny urządzeń audio DIY. Wtedy możnaby w jakiś sposób zaklasyfikować i umiejscowić dany sprzęt, przedstawić jego najbardziej wyraziste cechy - wady i zalety.

Misiomor - co do twojej wypowiedzi, to uważam że takie testy mają na celu głownie wymianę doświadczeń.

Pozdrawiam

Też jestem za. Zawsze to będzie można coś przeczytać o brzmieniu zanim się człowiek weźmie do powielania czyjejś koncepcji. Łatwiej też będzie wybrać jakiś projekcik do zrobienia, jeśli będzie wiadomo jaki ma charakter brzmienia efekt końcowy.

Problem polega na tym że jak ktoś nie chce zarabiać $ na swoich wyrobach, to nie będzie się tłukł paręset km tylko po to żeby ktoś odsłuchał jego dzieło, natomiast autorzy "DIY na sprzedaż" gotowi na takie wycieczki chcą zarabiać i dlatego nie podzielą się bezinteresownie schematami swoich projektów.

Wyjątki od tej reguły są rzadkie - jak do tej pory może niektóre prezentacje KAiM na AS i spotkania w samym Klubie pozwalały na odsłuch czegoś o dostępnym schemacie (np. "Ugoda" autorstwa Jar1).

nigi> A bedzie marancunio+nalesnik?

Jeszcze nie zgłoszony!

"DIY" czy "DIY na sprzedaż" - pierwsze gra dobrze w uszach konstruktora a drugie również zdaniem innych!

Powiedzmy, że ma to być test urządzenia na zasadach identycznych z testowaniem komponentów audio będących w normalnej produkcji - z wiadomych powodów walory organoleptyczne będą pomijane chyba, że zastosowane rozwiązania (finalne wykończenie) będzie na tyle ciekawe aby o nich napisać. Jedno jest pewne, urządzenie będzie musiało przebyć podróż drogą pocztową czy też kurierem i działać, a to już dużo! Patrząc na zgłoszenia urządzeń do testów, przyznam, że miło mnie to zaskoczyło i chyba będzie można od nowego roku rozpocząć przygotowania do pilotażowych testów.

Wracając do samych testów, dostarczone urządzenie będzie przetestowane, zrecenzowane a teksty i zdjęcia umieszczone w początkowym okresie w newsletterach rozsyłanych e-mailem w wersji *.pdf (więcej info w o mnie) jednym słowa praca od podstaw; ilość odbiorców informacji w takiej formie (czyt. odbiorców newslettera) będzie determinowała dalsze kanały dystrybucji informacji.

Pozdrawiam wigilijnie

namelessclub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do takich testow to jestem za a nawet......... tylko czy testujacy maja do tego przygotowanie? znaja sie na audio na elektornice? wydaje sieze nie. Ot chca zaistniec i tyle. To bedzie kolejne belble w stylu basu nie ma a gorka fajnie cyka. No co chca testowac? czy maja tylko sluchac czy tez mierzyc? A jakie doswiadczenie macie ze sie porywacie na takie testy? bo same checi nie wystarczaja. Odbieram to jako zgrywe i tyle.

senicz, 24 Gru 2007, 10:47

>Co do takich testow to jestem za a nawet......

Stąd ten wątek, są osoby którym się podoba taki pomysł.

>tylko czy testujacy maja do tego przygotowanie?

Czy ja wiem...Odpowiedź twierdząca byłaby równoważna ze stwierdzeniem "Wiem, że nic (nie wiele) wiem" a wiem, że urządzenia DIY potrafią zagrać.

>znaja sie na audio na elektornice?wydaje sieze nie.

Tak, ale nie będziemy zajmować się czysto elektronicznym podejściem bo do tego wystarczy schemat i pomiary, po co słuchać?! Mnie interesuje to co uzyskamy na wyjściu, czyli jak muza z DIY gra!

>Ot chca zaistniec i tyle.

No oczywiście, reklamodawcy, gifty, błysk fleszy, nowa fura itp. wszystko za pieniądze tylko czyje...

Tak chcą zaistnieć.

>To bedzie kolejne

>belble w stylu basu nie ma a gorka fajnie cyka.

Kolejne?! nie zauważyłem jakichkolwiek usystematyzowanych recenzji sprzęty DIY

>No co chca testowac?

Co kto będzie chciał!

>czy maja tylko sluchac czy tez mierzyc?

Było wyżej ale cóż od pomiarów nie będziemy stronić w późniejszym czasie

>A jakie doswiadczenie macie ze sie porywacie na takie testy?

PORYWACIE SIĘ! To jest stwierdzenie które mi się najbardziej podoba, testować urządzenia może każdy "..." ale testować DIY?! To jest wyzwanie a jakże i wiem z czym to się wiąże...

>bo same checi nie wystarczaja.

Mowa, potrzebne są jeszcze urządzenia!

>Odbieram to jako zgrywe i tyle.

Odbierać można dowolnie, tak jak twierdzenie, że moja konstrukcja jest super ale nikomu nie dam jej posłuchać!

Nie chcę rozwiewać niczyich wątpliwości.

Będą chętni będziemy coś działać w tym kierunku nie będzie chętnych zakończymy ten wątek i już - LUZ -

Przecież nic na siłę...

Pozdrawiam

namelessclub

namelessclub, 22 Gru 2007, 22:37

>

Ukryta Zawartość

"Nie ma takiego ogloszenia."

o_O ?

Ukryta Zawartość

O tu jest...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Namelessclub:

""DIY" czy "DIY na sprzedaż" - pierwsze gra dobrze w uszach konstruktora a drugie również zdaniem innych!"

Uważasz że robiąc dla siebie nie można zrobić nic dobrego?

misimor

Wiele DIY w domowym zaciszu (i nie tylko) gra bardzo dobrze, ale jeśli nikt o tym nie wie poza konstruktorem to nikt tego nie będzie chciał kupić i pozostanie to tylko DIY, ale jeśli jeszcze komuś się spodoba i będzie chciał takie urządzenie dla siebie kupić/zamówić to już możemy mówić o DIY na sprzedaż!

Trzeba pamiętać, że wśród DIY są też konstrukcje wybitne pod względem brzmienia...

Pozdrawiam

Lt_Bri, 24 Gru 2007, 14:07

>-->namelessclub, co to za piecyk?

>Masz jakieś fotki w wyższej rozdziałe?

A to takie stare dzieje (resztki po starym projekcie który miał nawet swoją premierę na AS w 1999 roku, w pomieszczeniu Artis Audio)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

misiomor, 27 Gru 2007, 09:00

>A co jeżeli komuś się spodoba a konstruktor nie będzie chciał sprzedać czy zrobić drugiego takiego

>na sprzedaż?

Każdy ma wolny wybór, w końcu w niczym to przecież nie ujmuje jakości konstrukcji!

Aktualnie do testów zgłoszono:

-CD z modyfikowanym DACiem i zegarem USHA,

-przedwzmacniacz gramofonowy,

-drakula,

-chipamp amplifier - wzmacniacz mocy zbudowany w oparciu o filozofie układową 47Labs,

To już jest, czekamy na dalsze propozycje.

Witam. a czy bylaby mozliwosc zrobienia testow koncowek mocy na tranzystorach ? drakula symasym Giesberts ugoda itd... ? okreslic jaka koncowka w czym najlepsza.. jakby ocenial jeden zespol wsyzstko byloby jasne;)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.