Skocz do zawartości
IGNORED

PREAMP 6SN7 ; 6H8C

proximate

Rekomendowane odpowiedzi

10Y próbował w swoim projekcie na GM70 M. Parvi. Trochę informacji jest na jego stronie. Dźwiękowo podobno najwyższa liga, ale trudna w aplikacji - brum i wymagane wysokie obciążenie indukcyjne. Możnaby spróbować z 2a3 lub 45 - mniejsze wzmocnienie, za to łatwiejsza do opanowania.

10Y występują na ebay'u, chociaż obecnie chyba jest deficyt. Nie są jakoś szczególnie drogie.

Coś takiego miałem na myśli.

Szkoda tylko że ciut drogie lampki :/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-165-100002771 1200921641_thumb.jpg

post-165-100002772 1200921641_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> pawcio

Ten pierwszy schemat wymaga użycia dwóch traf w sygnale wejściowego i wyjściowego, natomiast drugi z 2A3 bardziej mi się podoba (obciążenie anody dławikiem) ale ma kondensator na wyjściu.

-> pwit1

Myślę, że warto spróbować ten preamp na 10y, może mparvi miał kłopoty z tą lampą ponieważ stosował nie stabilizowane żarzenie, zobacz na tym schemacie stosują wstępną stabilizację napięciową, a następnie źródło prądowe dla żarzenia. Podobno to się całkiem dobrze sprawdza w DHT. Próbowałeś może takie rozwiązanie żarzenia przy 300B ?

-->bouble_corp

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w pierwszym projekcie zrezygnować z trafa na wejsciu, a w drugim zamiast dławika i kondensatora użyć trafa międzystopniowego.

Z tego co doczytałem to mparvi stosował dla 10Y żarzenie DC stabilizowne m.in 33kuF oraz 2 stabilizatorami i nadal było ciężko.

Układ z dwoma stabilizatorami, z czego jeden jako źródło prądowe jest polecany jako jedno z lepszych rozwiązań do grzania lamp DHT. Czy ujarzmi 10Y - nie wiem. Nigdy go nie próbowałem. Zakupiłem kiedyś nawet 2 potencjometry 2,2ohm/25W do precycyjnego ustawienia prądu, ale jak je zobaczyłem na żywo to wiedziałem, że nie ma szans, zeby to upchnąć do mojego 300B. W GM70 będę miał inny układ - mostek nan hexfred'ach-30kuf-40mH/0,3R-30kuf, ewentulanie rezysttor przed mostkiem do wyregulowania napięcia.

Możnaby też spróbować ekstremalnie - Tentlabs'y za ok. 200USD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . W sumie to dolar tani, nie byłoby tak źle, trochę szkoda, że wcześniej nie zdecydowałem się na to rozwiązanie. Być może wrócę do niego, jak będę potrzebował zwolnić trochę miejsca "pod maską".

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Witam serdecznie wykonałem właśnie preamp oparty na schemacie z forum wszystkie napięcia sa zgodne do 0.1V rezystory metalizowane dodatkowe kondensatory na napięciu anodowym wima 20uF masa prowadzona centralnie wykonane zostało to na płytce z preampa Nr3 zasilanie tak samo jak na schemacie preamp Nr3 ze strony

Ukryta Zawartość

To tyle odnośnie wykonania a teraz pytania :

czy poziom przydźwięku można jakoś zmniejszyć problem w tym ze jak dam połowę wysterowania potencjometrem to moja końcówka uniamp wyraźnie brumi. wszystkie przewody są bardzo wysokiej jakości nawet założyłem przewody w ekranie do lamp ale nic nie pomogło. nadal jest słyszalny nawet na zmostkowanym wejściu do masy, możne to wynik dużego wzmocnienia uniampa a ja sie czepiam bo przecież moje kolumny dali 104 (skuteczność 93Db) nawet na pół mocy nie mogę wysterować w obawie przesterowanie głośników .

Kolejna wada to brak basów:( preamp mial mi ocieplić brzmienie i tak juz mile a teraz jest mało basu :( może to przez to ze na wyjściu z preampa jest tylko 200nF zamiast 470nF ale nie sadze ze to jest problem bo przecież na wejściu uni jest 4,7uF

Sam uni ma bas miły i miękki wiec raczej upatrywał bym przyczyny w połączeniu lampy z uni.

Proszę o konstruktywne Uwagi o poziomie brumienia i ewentualnych zmian w schemacie.

Ps. a to ze kolumny dali nie jaka nisko schodzącego basu i przesycenie średnicy to wiem i dlatego staram się jakoś to ocieplić robiąc preampa na 6ch8 :)

Ukryta Zawartość

-> rx32

Jeżeli preamp jest wykonany na płytce to jest szansa, że może brumić z różnych powodów.

Odpowiedz na poniższe pytania to może coś będzie łatwiej pomóc.

1. Czy żarzysz lampy napięcie stałym czy też zmiennym?

2. W jaki sposób odniosłeś napięcie żarzenia względem napięcia anodowego?

3. Czy preamp masz zamontowany na metalowym chassis? Jeżeli tak to należy połączyć je z masą np. przez rezystor 10R, najlepiej w centralnym punkcie masy np. w pobliżu 1 kondensatora za mostkiem prostowniczym, ale nie między tym kondensatorem a mostkiem.

4. W którym miejscu dokładnie masz dolutowane te Wimy 20uF?

5. Jeżeli basu wydaje Ci się mało to spróbuj wykorzystać kondensatory o większej pojemności. Dla końcówki tranzystorowej polecałbym większe pojemności np. 4,7uF jeżeli tutaj jest problem (za kondensatorem wyjściowym powinnien być rezystor np. 100k do masy). Jaka jest impedancja wejściowa uniampa?

A tak po prawdzie to ten potencjometr z wyjścia to IMHO od razu na wejście preampa bym dał. Wiąże się to niestety ze zmianami na wejściu układu. Popatrz na załączone przeze mnie wcześniej schematy i zrób sobie wejście podobnie, tzn. potek 100k (lub 50k) następnie kondensator (np. 100nF/200V) dalej rezystor 1M (470k też ujdzie) do masy, czyli między siatkę pierwszej lampy a masę. Na wyjściu zamiast potencjometru, daj tylko kondensator 2uF - 10uF /250V + za nim rezystor 100k do masy.

Przeniesienie potencjometru z wyjścia na wejście spowoduje, że brum będzie bardziej słyszalny. Jeżeli będziesz słyszał brum w tym układzie to znaczy, że coś jest źle zrobione (masy, żarzenie, zasilacz anodowy, ...).

Gość traxman

(Konto usunięte)

6N8S chyba nigdy nie była produkowana w innym niż podstawowe wykonanie. Nie spotkałem wykonań specjalnych -EW, ani w katalogach, ani w rzeczywostości. Wykonania specjalne były dostępne dla lamp novalowych i 6P3S (oktalowa).

Jeżeli takie były to chętnie przygarnę zdjęcie do kolekcji.

Cze! Dokładnie ! Ruskich wersji tej lampy było wiele . Fabryk też. Pytam czy próbowane były wersje 6h8c = 6N8S = 6SN7 te z najlepszych produkcji. Oczywiście mowa o wersji Metal Base z dziurami w anodach. Lub podobnej tylko starszej ( z przed 56 roku)która była kopiami sławnych Sylvianek. Bo przywoływane tu amerykańskie 6sn7 też były lepsze czy gorsze.

Pozdr Bodek

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

moje lampki sa dokładnie jak te z foto

Ukryta Zawartość

1 napiecie stałe prostowane na 6,3v

2 nie jest niczym odniesione jest to kompletnie inny tor stabilizacji patrz schemat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to zniego jest plytka i caly blok zasilania.

3 tak cała obudowa jest z aluminim i niestety o podłaczeniu masy do niej nie myslalem ale wszystkie przewody sa puszcone w ekranie podłaczonym do punktu centralnego masy a te do lamp sa każda w osobnym ekranie ale mimo tego zabiegu brumienie nie ustalo wiec moze fakt czas na podłaczenie obudowy do masy

4 wimy sa na na samych lampach a masie czyli 5 noga lampy a masa centralna.

5 fakt własnie tu szukam problemu dalem tylko 200nF jutro dam 2.2uF tylko takie mam pod reką

wejscie uniampa ma taka konstrukcję

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> rxr2

Napięcie żarzenie powinno być odniesione do napięcia anodowego i jeżeli widzę dobrze to na schemacie i płytkach ze strony audioton odniesienie jest zrealizowane przez podłączenie wyjścia +Vss. Widać, że zastosowano dzielnik rezystorowy na zasilaniu anodowym aby uzyskać wyższy potencjał, który umożliwił podniesienie napięcia żarzenia względem masy.

Ogólnie to IMHO można sobie darować zasilanie żarzenia lamp takich jak 6sn7 (pośrednio żarzonych) napięciem stałym. Zasilanie zmiennym, mocne skręcenie przewodów żarzenia + podniesienie potencjału żarzenia względem masy zasilacza anodowego przeważnie wystarcza aby było cicho w głośnikach o efektywności

Sa też takie do zgarnięcia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

zanim zacznę wkładać kolejne lampki mysze rozwiązać problemy z obecna konstrukcja

resumujac:

obudowa przez opodnik do masy

podłączenie Vss okolo 35V ma żarniki *zmmniejszy potencjał miedzy katoda a żarnikiem*

zwiększenie pojemności na wyjsciu do okolo 2.2uF

i odezwe sie czy jest lepiej :)

ja proponuję coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Testowałeś ten układ? LMy wytrzymują?

Pętla NFB na tym forum nie jest popularna, ale układ ciekawy. Osobiście tylko jeżeli dysponujemy już tym napięciem ujemnym zastosowałbym lampowe źródło prądowe. Będzie lepiej jak na samym rezystorze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.