Skocz do zawartości
IGNORED

Jak przyjmujecie HD na rynku?

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

ArtS007, 6 Sty 2008, 10:05

>>>Wojciechb01, nie zgrywaj się na naukowca.

ArtS, gdybym zgrywał się na nukowca, to strzeliłbym tu wykład a nie zadawał pytania.

A póki co, szukałem i nie trafiłem na żadne info w sprawie ograniczeń bitrate w kodekach.

Kyle

Może piszesz o zdolnościach czytania napędów komputerowych z wielokrotną prędkością?

Wielokronej prędkości odczytu nie stosuje się w urządzeniach stacjonarnych z oczywistych względów.

wojciechb01, 6 Sty 2008, 13:47

>Kyle

>

>Może piszesz o zdolnościach czytania napędów komputerowych z wielokrotną prędkością?

>

>Wielokronej prędkości odczytu nie stosuje się w urządzeniach stacjonarnych z oczywistych względów.

Wątpię aby taki stacjonarny KISS który odtwarza płyty DVD z filmami 1280x720 skompresowanymi w np. DivX był ograniczony do jednokrotnej prędkości - z oczywistych wzgl. Więc nie ma ograniczeń w napędach stacjonarnych (bo czemu miałyby być?) gdzie większa przepustowość jest potrzebna.

W zwykłym DVD Video wiadomo że czytnik pewnie jest max 1-2x bo po co szybszy ??? - tutaj ograniczenie wynika z zupełnie czego innego, inna bajka ,,, kurde inny gatunek literacki!

Więc jak widzisz to co napisałeś wyżej jest bez sensu. ... a napisałeś coś w stylu - do napędów stacjonarnych dodają kotwicę ...

Jak trzeba to napęd jest szybszy więc nie pisz o ograniczeniach które wynikają dla typowych "playerów" DVD video z ZUPEŁNIE czego innego i nie generalizuj na cały sprzęt stacjonarny.

Kyle

Powinno tam być "w standardowych odtwarzaczach DVD".

I to miałem na myśli pisząc ten tekst.

Wynalazki typu KISS na pewno do nich nie należą. To jest coś przejściowego pomiędzy DVD a Full HD.

Większa prędkość odczytu wiąże się z głośną pracą napędu, co jest mało komfortowym zjawiskiem w warunkach domowych.

Wojciechu b01. Szukałeś, a ja znalazłem. Czas szukania jakieś pięć minut.

Tu są opisane poziomy kodowania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w dziale Profile i poziomy -> Poziomy

I jak widać, w przypadku SD wiedziałem: 15 Mb/s. W przypadku HD max 80 Mb/s.

Dodatkowe materiały (dla przykładu):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teoretycznie kodeki pewnie mogłyby kodować i przy 200, 300 czy ile tam sobie wyobrażimy Mb/s, ale po to są standardy, aby później urządzenia mogły to zdekodować. Ponadto prowadzone są z pewnością odpowiednie badania psychowizualne, które stwoerdzają, przy jakim poziomie wzrost bitrate'u nie powoduje już widocznej poprawy jakości.

Może jednak zaufaj trochę wiedzy innych?

ArtS :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wojciechb01, 6 Sty 2008, 16:13

>Większa prędkość odczytu wiąże się z głośną pracą napędu, co jest mało komfortowym zjawiskiem w

>warunkach domowych.

Gwarantuję że przy prędkości x4 nawet kiedy bierzemy wewnętrzną część odczytywanej płyty pod uwagę napęd będzie niemożliwy do usłyszenia ... szczególnie z 2-3 metrów

ArtS007,

nic nie znalazłeś.

Oto jedeno z pierwszych moich pytań.

>>>5 Sty 2008, 15:11

>>>Misfit

>>>Możesz podać jakieś dostępne źródło, w którym jest wyjaśnione, iż kodek jest bezpośrednio odpowiedzialny za >>>szerokość strumienia danych bitrate na płytach HD ?

>>>Np. MPEG-2 ogranicza bitrate do ....... Mb/s, VC-1 ogranicza bitrate do ....... Mb/s.

To co przdstawiłeś pokazuje, iż kodek MPEG-2 ma wpisany w swój standard bardzo wysokie bitrate pozwalające przesyłać bez problemu Full HD. Jedynym ograniczeniem tego kodeka jest zbyt mała kompresja, aby pomieścić pełny film 1080p na jednej płycie.

wojciechb01, 6 Sty 2008, 20:19

>Mnie irytują wentylatorki z tyłu na obudowach: Toshiby HD-E1 i LG RH200MH.

Pewnie są o wiele głośniejsze niż napęd DVD przy prędkości x4 ... ile RPM one maja i jaką średnicę ?

Kyle

Z tym "irytuje" to trochę przegiąłem.

To są zwykłe najmniejsze komputerowe wiatraczki (może 4-5 cm śr.), takie same jak te na procesorach czy kartach graficznych. Zresztą one chłodzą procesory w odtwarzaczach. A w obu moich odtwarzaczach są takie procesory.

Wieczorem przy cichych fragmentach filmu szum wentylowanego powietrza słychać wyraźnie.

wojciechb01, 6 Sty 2008, 21:32

>Wieczorem przy cichych fragmentach filmu szum wentylowanego powietrza słychać wyraźnie.

Skoro je słyszysz to muszą być strasznie głośne - jak standardowe wentyle 5 cm na CPU w PC (z tego powodu każdy szanujący się cichofil wymienia je na wolnoobrotowe, niesłyszalne 12 cm).

Toshiba chodzi głośniej. W papierach gdzieś było napisane, że ma dosyć wydajny procesor wymagający chłodzenia.

W warunkach sklepowych nic nie słychać nawet z uchem przy obudowie.

Co do wemtylatorka, to się zgodzę z Wojciechem. Wprawdzie nie mam odtwarzacza HD, ale mam nagrywarkę DVD, która w momencie uruchamiania się zaprogramowanego zapisu uruchamia wentylator na wyższych obrotach. Uspokaja się dopiero po kilku chwilach. Jeśli akurat jest cichy fragment filmu, to słyszę to wyraźnie. Pewnie, że w czasie jakiejś kinowej nawalanki, to i słoń mógłby przegalopować niezauważenie przez pokój.

Na czas seansu wyłączam też komputer, który normalnie jest mało słyszalny, ale w cichych fragmentach filmu jednak potrafi irytować.

Ciekawe, czy będziemy już skazani na obecność wentylatorków w odtwarzaczach HD, czy też jest to jedynie choroba wieku dziecęcego?

Wracając jeszcze do bitrate'ów. Podałem przykłady oparte na MPEG2, gdyż trochę mam z tym do czynienia. Zagadnienia związane z HD znam na razie jedynie teoretycznie, więc nie bardzo mam potrzebę, aby grzebać w materiałach dotyczących zagadnień kodowania obrazu. Podejrzewam jednak, że (podobnie jak w przypadku MPEG2) istnieją standardy określające zakres dopuszczalnych wartości bitrate'u. Zresztą, technika cyfrowa ma to do siebie, że zawsze narzuca konkretne ograniczenia.

A to, że kompresja MPEG2 jest za mało wydajna dla nośników HD, to sprawa dość oczywista, więc trudno się nad tym rozpisywać. Dlatego właśnie MPEG2 powoli odchodzi na zasłużony odpoczynek.

Pewnie znów napiszesz, że nic nie znalazłem, ale tu są m.in. informacje na temat maksymalnych bitrate'ów dla standardu VC-1:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ArtS007

Ta cała ostatnia wymiana postów miedzy nami, to jest jakieś totalne nieporozumienie.

Wcześniej stwierdzono w tym wątku, że MPEG-2 odchodzi do lamusa bo mie może przesłać wystarczającego bitrate dla formatu Full HD.

Ja tylko poprosiłem o źródło takich danych, gdzie będzie czarno na białym:

"MPEG-2 ma ograniczone bitrate do ......,Mb/s i ztego powodu nie nadaje się do kodowania sygnałów Full HD".

W podanym przez Ciebie linku:

Ukryta Zawartość

"-> Profile i poziomy -> Poziomy" są podane wartości bitrate znacznie przekraczjące wymagania określone dla standardu HD DVD.

>>>A to, że kompresja MPEG2 jest za mało wydajna dla nośników HD, to sprawa dość oczywista, więc trudno

>>>się nad tym rozpisywać. Dlatego właśnie MPEG2 powoli odchodzi na zasłużony odpoczynek.

Zgadza się. To jest rzecz oczywista, informacja przytaczana niemalże w każdym źródle z jakim się zetknąłem.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

wojciechb01, 7 Sty 2008, 10:23

>Wcześniej stwierdzono w tym wątku, że MPEG-2 odchodzi do lamusa bo mie może przesłać wystarczającego

>bitrate dla formatu Full HD.

A gdzie to napisano? MPEG-2 wręcz wymaga większego bitrate'u. Na moje oko dla 1080p minimum to jakieś 20-25Mbps. Dla nowoczesnych kodeków szacowałbym jakieś 10-15Mbps minimum (a przy tych 20-25 Mbps to już jest super jakość).

Już sam fakt że nowoczesne kodeki mogą mieć zmienny w czasie bitrate ma ogromne znaczenie (dla scen statycznych się zmiejsza a dla dynamicznych skacze w górę).

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

@Wojciechb01:

I teraz wszystko jasne. Stwierdzenie, że MPEG2 nie nadaje się do HD jest nieprawdziwe. Kwestia zmieszczenia takiego materiału na dostępnym nośniku jest rzeczywiście kwestią wtórną. Po prostu to, co znalazłem odpowiedziało na Twoje pytanie w sposób pośredni, czyli wykluczyło tezę, o nieprzystawalności formatu MPEG2 do standardów HD.

mpeg2 jest jak najbardziej zdolny do przenoszenia materiału HD (surowy sygnał produkcyjny w studiach telewizyjnych w mpeg2 to czasem ponad 300mbps), mpeg2 nie znalazł uznania na rynku HD właśnie z powodu wysokiego bitratu wymaganego do zachowania jakości fullHD na nośnikach typu HD-DVD czy Blu-ray. Po prostu film zajmował całą płytę, a w początkowych wydaniach HD używane były znacznie tańsze płyty jednowarstwowe które były czasem za małe. Stąd nastąpiło przejście to H.264 w postaci kodeka AVC, a następnie VC-1, gdzie ta sama jakość jest utrzymana przy niższym bitrate.

witam.

Wy mi lepiej powiedzcie jak program najlepszy do HD H.264

bo VLC media player dobzre dzialatylkomam problem ze jak chce wlaczycDolbyczyli zaznaczam tam polaczenie cyfrowe tocos sie jebi* i jets dzwiek tak jak by z zacietej plyty. czemu tak?

a i do tego mam 90% uzycia procka... wiec inne programy odpadaja bo i tak na nowym Residencie mi zacinalo w 2 momentach.

czy jakos da sie zrobic aby dzwiek byl w wszystkich programach dekodowany przez AC3 filter a nie przez wbudowany kodek programu?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.