Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana auta

Kubek

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

"Dlaczego dziś każde auto wyglada tak samo??? światła pociagniete wzdłuż karoserii, przedni grill sie schodzi na dol, przezroczyste reflektory (to można zrozumiec, bezpieczeństwo), wszystko takie samo.... Laguna, nowe mondeo, Peugeoty, ten Passat wyżej.... wszystko kalką wszystkiego..."

Widziałem zdjęcia nowego jaguara sportowego, nie pamiętam oznaczenia. Ma to być nowa filozofia designu, pitu pitu. Z tyłu wyglądał kropka w kropkę jak jakiś peugeot, a z przedniego profilu przypominał dowolne amerykańskie auto typu chrysler. W środku natomiast zastąpiono klasyczną dźwignię automatu (przebieg w kształcie litery J) pokrętełkiem w formie takiego srebrnego kapselka. Koniec ze obsługą dźwigni bez patrzenia, od dziś trzeba czyteć literki na obwodzie. Degrengolada.

jozwa,

on taki ostatni to chyba nie jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tomek

po zdjeciach, no nie podobny do mondeo? widziales nowe mondeo?

znajomy ma x-type'a 2,5 4x4, nie jest zadowolony, troche sie psuje, czesci horendalnie drogie w porownaniu z mondeo, srodek bardzo ladny, ale prowadzenie nie jak auta klasy wyzszej...bardziej jak mondeo z ktorego sie wywodzi...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

nie bedzie to chyba lepsze niz x-type, tu masz opinie uzytkownikow x-type-a:

Ukryta Zawartość

X-Type Sedan, 3.0 i V6 24V 231KM, 2002 r., 50000 km

Jestem pierwszym właścicielem mojego X-type. Niestety okazał się strasznie awaryjny. Nikomu nie polecam. Do tego wszystkiego ciasny, niewygodny i bardzo traci na wartości. Serwis Jaguara w Warszawie w którym serwisowałem swój samochód to już wogóle kompletna pomyłka: ceny chore a jakość wykonania usług marna: ciągle musiałem jeździć do nich na poprawki bo jak naprawili jedno, to popsuli drugie, albo rozkładali ręce bo nie potrafili znaleźć przyczyny.

pełna ocena »

X-Type Sedan, 3.0 i V6 24V 231KM, 2004 r., 52000 km

Wszystko znakomicie, mam najwyższą wersję, więc nie ma na co narzekać - luksus (dla dwóch osób, to jednak względnie małe auto) do chwili, kiedy... trzeba szybko go zatrzymać. Niestety ja zatrzymałem się na aucie, które stało spory kawałek przede mną. Zaczynając hamowanie nawet przez myśl mi nie przeszło, że tak to się skończy (jeździłem sporo porównywalnie ciężkimi autami: Espace, Vectra, Mondeo, Passat - te zatrzymałbym w porę.

X-Type Sedan, 2.5 i V6 24V 196KM, 2005 r., 31000 km

Tak naprawde to kupuje sie badge, bo kazdy uzytkownik tego auta moze powiedziec ze ma JAGA! (co jest prawda tylko do pewnego stopnia). Krytycy mowia z pogarda, ze to Mondeo bo bazuje na plycie fordowskiego auta. I to jest to co jest najlepsze Jagu X-type! Samochod prowadzi sie bajecznie, dziedziczac po czesci wlasciwosci Fordow a po czesci dosc dobry ale cholernie glosny, AWD.

W tym miejscu chciałbym skonfrontować X-Type z Fordem Mondeo na którego płycie podłogowej jest skonstruowany. Jeździłem "Mondziakiem" przez trzy lata, zrobiłem nim 140 tys km i byłem z niego bardzo zadowolony. jednak X-Type to zupełnie inna bajka. jest znaczie bardziej komfortowo i ciszej.

Ukryta Zawartość

x type ,to moze rzeczywiscie mozna do mondeo na sile porownac,ale z x type tak naprawde to zaden jaguar.

z limuzyn jaguara polecam S type,kolega jezdzi od 3 lat,awaryjnosc zerowa.

interesujacy jest rowniez XJR 400KM,klasyka,piekno,elegancja,potrafi zloic doslownie kazde sportowe auto.

wcale nie na siłe - X Type to Mondeo z nieco zmienionym wyglądem...

szczególnie bawi mnie wersja 2.0D z silnikiem wyjetym zywcem z Mondeo ...Jag w dieslu i do tego całe 130KM

buhahaha

gdzie czasy pięknych Jagów... gdzie urok XJ-S Coupe...

calkiem ladny nowy x type

Ukryta Zawartość

co do silnikow diesla,to chyba silnik mondeo ,to tak nie calkiem zywcem przeniesiony do jaguara.

jakies modyfikacje,szczegolnie sterowania napewno przeszedl.

Ukryta Zawartość

tomus zrobilem ci dzisiaj pare zdjec jak jechales z zona do biedronki na zakupy...

tomus masz swoj styl...tak trzymac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dla ścisłości - mówię o tym modelu :

Ukryta Zawartość

co wsadzili do aktualnego - nie wiem i nie chcę wiedzieć :)

Ukryta Zawartość

tomek

w silnikach nie ma zadnych modyfikacji, zawieszenie tez takie same, ta sama plyta podlogowa, jest lepiej wygloszony, ale w mondeo tez sobie mozesz wygluszyc wszystko bez problemu...

electro

Też gdzieś czytałem,że silnik i skrzynia przeszła jakieś niewielkie zmiany dokonane przez inżynierów z Jaguara.

Zresztą to nieistotne,samo autko jest bardzo przyjemne.

Kolega miał taką przygodę z Roverem z serii 600 ileś tam (nie pamiętam dokładnie oznaczenia ),na giełdzie wmówiono mu " z częściami brachu ni ma problemu,bo ten Rover to praktycznie to samo co Honda" .

Czemu to tym piszę ?

Bo to ja pózniej musiałem mu te części załatwiać i niestety, ale różnice były spore.

Silnik ,zawieszenie jednak się sporo różniły i zawszy gdy dokonywałem zakupu było dużo drożej niż do Hondy.

Nie pamiętam czy dobrze kojarzę,ale to chyba w tej serii Rovera tarcze hamulcowe są zintegrowane z piasta na stałe ( wysoki koszt zakupu -tylko durny brytol mógł coś tak głupiego wymyśleć ).

tu pisza ze byl modyfikowany dla potrzeb jaguara,wiec podtrzymuje swoje zdanie ze nie jest to identyczny silnik jak z mondeo.

NOWY SILNIK WYSOKOPREŻNY

W X-Type Kombi oferowany jest również nowy silnik Diesla, który miał swoją premierę w czerwcu 2003 r. Otworzył on firmie drogę na segmenty rynku niedostępne dotąd dla Jaguara. Ten turbodoładowany diesel to silnik typu commonrail o pojemności skokowej 2.0 litrów z bezpośrednim wtryskiem paliwa osiągający moc 130 KM (96 kW) przy 3800 obr./min. Turbosprężarka z funkcją overboost, tak zwanym "przeładowaniem", pozwala na podniesienie maksymalnego momentu obrotowego silnika do 350 Nm. Silnik Diesla rozpędza nowego X-Type Kombi do 198 km/h i pozwala na przyspieszenie od 0-100 km/h w 10.2 s przy jednoczesnym małym zużyciu paliwa i niskiej emisji zanieczyszczeń. Zbudowany został na bazie silnika TDCi produkowanego przez koncern Ford Motor Company a sprawdzonego w nowych wersjach forda Mondeo. Aby sprostać potrzebom rodziny X-Type został udoskonalony przez firmę Jaguar. Osiągnięto tym samym silną, wyrafinowaną i cichą jednostkę napędową.

Rzędowy, czterocylindrowy silnik o niezwykle wytrzymałym bloku i lekkiej konstrukcji waży, wraz z kołem zamachowym i kompletnym sprzęgłem, zaledwie 195 kg i ma wymiary (Dł./Szer./Wys.) 503mm/608mm/681mm. Lekkie aluminiowe tłoki i doskonale wyważony wał korbowy, osadzony na pięciu łożyskach głównych, gwarantują siłę i trwałość tej jednostki napędowej.

W Dieslu zastosowano system bezpośredniego wtrysku paliwa o bardzo wysokim ciśnieniu, wyposażony w turbosprężarkę o zmiennej geometrii. System wtryskowy osiąga ciśnienie wahające się od 230 barów (3,380 psi) przy niskich obrotach do 1500 barów (22,000 psi), podczas pracy silnika powyżej 2000 obr./min., co pomaga na efektywne spalanie paliwa. Wtryskiwacze sterowane są elektronicznie i dostarczają do komory spalania dwie, bardzo precyzyjnie wymierzone dawki paliwa - pierwszą pilotażową, po której następuje zasadnicza, powodująca uzyskanie pełnej mocy, przy każdorazowym skoku tłoka. To rozwiązanie powoduje, że proces spalania paliwa jest bardzo efektywny, a silnik pracuje cicho i równomiernie, dostarczając więcej mocy przy mniejszym zużyciu paliwa, niezależnie od obrotów.

Firma Jaguar opracowała system CNS [Combustion Noise Sensor]- system czujników głośności spalania, który "wsłuchując" się w każdy skok tłoka w cylindrze, zmniejsza odgłosy spalania, poprzez drobne korekty ilości podawanego paliwa, zarówno w fazie pilotażowej, jak i zasadniczej.

Nowy X-Type Kombi z silnikiem Diesla osiągnął w testach spalanie na poziomie 5.8 litra na 100 km w cyklu mieszanym, co ponownie plasuje go czołówce klasy, wśród Mercedesa C- 220 Cdi , BMW 320d, czy Audi A4 1.9 Tdi. Pierwszy przegląd serwisowy ustalono na 20 tys. km przebiegu, lub po 12 miesiącach eksploatacji. Wszystkie wyżej opisane zalety nowego Jaguara z silnikiem Diesla wpływają na znaczne ograniczenie wydatków związanych z eksploatacją

tomek7776

nie wyglupiaj sie czlowieku, pierwszy raz czytasz o takich modyfikacjach jak drozsza marka bierze silnik z tanszej, mniej prestizowej? wierzysz naprawde w te gazeciane madrosci?to nie jest nic zlego ze silnik z forda czy plyta podlogowa, za kilka lat bedzie niewiele samochodow z produkowana do nich plyta podlogowa bo to droga impreza i wiekszosc bedzie kupowalo plyty, to nic dziwnego, to samo silniki czy automatyczne skrzynie biegow, to samo w VW, audi, bmw, oprogramowanie tylko sie rozni...

to ze zostal sklasyfikowany w grupie 1,9td, czy dwulitrowki najslabszej bmw mowi samo za siebie:)))) nie powinno byc takiego silnika w jaguarze, ale ford nie ma chyba teraz dobrego disla okolo 3 litrow pojemnosci....

electro

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1698 / 1003 / 0 26 Lut 2008, 15:11

tomek7776

nie wyglupiaj sie czlowieku, pierwszy raz czytasz o takich modyfikacjach jak drozsza marka bierze silnik z tanszej, mniej prestizowej? wierzysz naprawde w te gazeciane madrosci?to nie jest nic zlego ze silnik z forda czy plyta podlogowa, za kilka lat bedzie niewiele samochodow z produkowana do nich plyta podlogowa bo to droga impreza i wiekszosc bedzie kupowalo plyty, to nic dziwnego, to samo silniki czy automatyczne skrzynie biegow, to samo w VW, audi, bmw, oprogramowanie tylko sie rozni

jak kiedys trafi do mnie jaguar w dieslu od forda mondeo to go sobie obejrze i porownam z silnikiem mondeo.

ciekawy jestem czy ktos ,z grupy potancjalnych kupcow x typa,zaakceptowalby taka sieczkarnie ,jaka oferuje mondeo TDCi 130KM.

??????????????

tomeczku , najpierw ten link i dół strony :

Ukryta Zawartość

(najwazniejsze w nim to : Moc maks. (KM/obr.): 130/3800

Przyspieszenie 0-100 km/h (s): 9,9

Prędkość maks. (km/h): 200

Moment obrotowy (Nm/obr.): 330/1800 ...Mondeo)

a później ten link , również dół strony :

Ukryta Zawartość

i istotny fragment :

Pojemność silnika (ccm): 1998

Moc maks. (KM/obr.): 130/3800

Prędkość maks. (km/h): 201

Moment obrotowy (Nm/obr.): 330/1800

wierz sobie że zmodyfikowali coś jeszcze oprócz dekla , masz takie prawo :)

a ja sobie potrolluję jak to nazywasz...

aaa jeszcze cytacik z wypowiedzi tomuńka :

"W X-Type Kombi oferowany jest również nowy silnik Diesla, który miał swoją premierę w czerwcu 2003 r. Otworzył on firmie drogę na segmenty rynku niedostępne dotąd dla Jaguara"

i komentarz - owszem , otworzył drogę do segmentu bezdusznych i kiepskich klekotów kompletnie nieprzystojących

do historii marki Jaguar ...już widzę oczyma wyobraźni - british racing green i te 130 klekoczących koni :D

mylisz się też w kwestii ilości Nm w owym traktorze - nie 380 jak napisałeś lecz 330 - możesz sobie to przeczytać choćby na oficjalnej stronie Jaguara :

Ukryta Zawartość

brum brum :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szanowny Panie Tomaszu,

wybieram sie na swieta Wielkanocne do Polski. Nislychanie bylbym Panu Wdzieczny Panie Tomku zeby pan swoim automotoryzycyjnym okiem krytycznie ocenil zabezpieczenie mnojego pojazdu w czasie pobytu w kraju.

Mowiac krotko--- ku....a wystarczy??

Z gory dziekuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Autor Wpis

wpisy 551-568 z 568 strona 1 ... 7 8 9 10 11 [12] poprzednia | wszystkie

szumidokolalas

o mnie | ignoruj | PW

stat: 369 / 78 / 0 25 Lut 2008, 22:18

tomus zrobilem ci dzisiaj pare zdjec jak jechales z zona do biedronki na zakupy...

tomus masz swoj styl...tak trzymac

odpowiedz | zgłoś do moderacji

Zgłoszenie wpisu do moderacji

bardzo proszę o uzasadnienie zgłoszenia.

marcins737

o mnie | ignoruj | PW

stat: 974 / 343 / 0 25 Lut 2008, 22:37

przeszedł modyfikacje ale górnego dekla :)

dodatkowo zmodyfikowano cenniki za obsługę tej kupy złomu czytaj dostosowano do poziomu marki z kotkiem ;)

marcins737

o mnie | ignoruj | PW

stat: 974 / 343 / 0 25 Lut 2008, 22:39

dla ścisłości - mówię o tym modelu :

Ukryta Zawartość

co wsadzili do aktualnego - nie wiem i nie chcę wiedzieć :)

electro

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1698 / 1003 / 0 25 Lut 2008, 22:47

tomek

w silnikach nie ma zadnych modyfikacji, zawieszenie tez takie same, ta sama plyta podlogowa, jest lepiej wygloszony, ale w mondeo tez sobie mozesz wygluszyc wszystko bez problemu...

electro

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1698 / 1003 / 0 25 Lut 2008, 22:48

te "jaguary" traca tyle na cenie bo czesci oryginalne np. blacharskie , ale tez inne sa oblednie drogie...

Frank

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1535 / 3280 / 0 26 Lut 2008, 07:02

electro

Też gdzieś czytałem,że silnik i skrzynia przeszła jakieś niewielkie zmiany dokonane przez inżynierów z Jaguara.

Zresztą to nieistotne,samo autko jest bardzo przyjemne.

Kolega miał taką przygodę z Roverem z serii 600 ileś tam (nie pamiętam dokładnie oznaczenia ),na giełdzie wmówiono mu " z częściami brachu ni ma problemu,bo ten Rover to praktycznie to samo co Honda" .

Czemu to tym piszę ?

Bo to ja pózniej musiałem mu te części załatwiać i niestety, ale różnice były spore.

Silnik ,zawieszenie jednak się sporo różniły i zawszy gdy dokonywałem zakupu było dużo drożej niż do Hondy.

Nie pamiętam czy dobrze kojarzę,ale to chyba w tej serii Rovera tarcze hamulcowe są zintegrowane z piasta na stałe ( wysoki koszt zakupu -tylko durny brytol mógł coś tak głupiego wymyśleć ).

tomek7776

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1360 / 851 / 0 26 Lut 2008, 08:08

tez obstawiam,ze silnik mondeo w jaguarze jest dosc rozniacy sie od orginalu.nie tylko gorna pokrywa.

marcins737

o mnie | ignoruj | PW

stat: 974 / 343 / 0 26 Lut 2008, 10:30

tak tak panowie... porobili całe mnóstwo zmian... tylko nie wiedzieć czemu pozostawili zawrotną znaną wcześniej z Mondeo moc całych 130KM buhahaha

X-Type to Mondeo .

tomek7776

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1360 / 851 / 0 26 Lut 2008, 10:47

zaczynasz marcinku trollowac

electro

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1698 / 1003 / 0 26 Lut 2008, 14:40

marcin

taaak:))) widocznie mimo tych wielkich zmian nie korcilo ich zeby chociaz z 7 konikow dodac:)))))

tomek7776

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1360 / 851 / 0 26 Lut 2008, 14:55

tu pisza ze byl modyfikowany dla potrzeb jaguara,wiec podtrzymuje swoje zdanie ze nie jest to identyczny silnik jak z mondeo.

NOWY SILNIK WYSOKOPREŻNY

W X-Type Kombi oferowany jest również nowy silnik Diesla, który miał swoją premierę w czerwcu 2003 r. Otworzył on firmie drogę na segmenty rynku niedostępne dotąd dla Jaguara. Ten turbodoładowany diesel to silnik typu commonrail o pojemności skokowej 2.0 litrów z bezpośrednim wtryskiem paliwa osiągający moc 130 KM (96 kW) przy 3800 obr./min. Turbosprężarka z funkcją overboost, tak zwanym "przeładowaniem", pozwala na podniesienie maksymalnego momentu obrotowego silnika do 350 Nm. Silnik Diesla rozpędza nowego X-Type Kombi do 198 km/h i pozwala na przyspieszenie od 0-100 km/h w 10.2 s przy jednoczesnym małym zużyciu paliwa i niskiej emisji zanieczyszczeń. Zbudowany został na bazie silnika TDCi produkowanego przez koncern Ford Motor Company a sprawdzonego w nowych wersjach forda Mondeo. Aby sprostać potrzebom rodziny X-Type został udoskonalony przez firmę Jaguar. Osiągnięto tym samym silną, wyrafinowaną i cichą jednostkę napędową.

Rzędowy, czterocylindrowy silnik o niezwykle wytrzymałym bloku i lekkiej konstrukcji waży, wraz z kołem zamachowym i kompletnym sprzęgłem, zaledwie 195 kg i ma wymiary (Dł./Szer./Wys.) 503mm/608mm/681mm. Lekkie aluminiowe tłoki i doskonale wyważony wał korbowy, osadzony na pięciu łożyskach głównych, gwarantują siłę i trwałość tej jednostki napędowej.

W Dieslu zastosowano system bezpośredniego wtrysku paliwa o bardzo wysokim ciśnieniu, wyposażony w turbosprężarkę o zmiennej geometrii. System wtryskowy osiąga ciśnienie wahające się od 230 barów (3,380 psi) przy niskich obrotach do 1500 barów (22,000 psi), podczas pracy silnika powyżej 2000 obr./min., co pomaga na efektywne spalanie paliwa. Wtryskiwacze sterowane są elektronicznie i dostarczają do komory spalania dwie, bardzo precyzyjnie wymierzone dawki paliwa - pierwszą pilotażową, po której następuje zasadnicza, powodująca uzyskanie pełnej mocy, przy każdorazowym skoku tłoka. To rozwiązanie powoduje, że proces spalania paliwa jest bardzo efektywny, a silnik pracuje cicho i równomiernie, dostarczając więcej mocy przy mniejszym zużyciu paliwa, niezależnie od obrotów.

Firma Jaguar opracowała system CNS [Combustion Noise Sensor]- system czujników głośności spalania, który "wsłuchując" się w każdy skok tłoka w cylindrze, zmniejsza odgłosy spalania, poprzez drobne korekty ilości podawanego paliwa, zarówno w fazie pilotażowej, jak i zasadniczej.

Nowy X-Type Kombi z silnikiem Diesla osiągnął w testach spalanie na poziomie 5.8 litra na 100 km w cyklu mieszanym, co ponownie plasuje go czołówce klasy, wśród Mercedesa C- 220 Cdi , BMW 320d, czy Audi A4 1.9 Tdi. Pierwszy przegląd serwisowy ustalono na 20 tys. km przebiegu, lub po 12 miesiącach eksploatacji. Wszystkie wyżej opisane zalety nowego Jaguara z silnikiem Diesla wpływają na znaczne ograniczenie wydatków związanych z eksploatacją

electro

o mnie | ignoruj | PW

tomek7776

nie wyglupiaj sie czlowieku, pierwszy raz czytasz o takich modyfikacjach jak drozsza marka bierze silnik z tanszej, mniej prestizowej? wierzysz naprawde w te gazeciane madrosci?to nie jest nic zlego ze silnik z forda czy plyta podlogowa, za kilka lat bedzie niewiele samochodow z produkowana do nich plyta podlogowa bo to droga impreza i wiekszosc bedzie kupowalo plyty, to nic dziwnego, to samo silniki czy automatyczne skrzynie biegow, to samo w VW, audi, bmw, oprogramowanie tylko sie rozni...

electro

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1698 / 1003 / 0 26 Lut 2008, 15:14

to ze zostal sklasyfikowany w grupie 1,9td, czy dwulitrowki najslabszej bmw mowi samo za siebie:)))) nie powinno byc takiego silnika w jaguarze, ale ford nie ma chyba teraz dobrego disla okolo 3 litrow pojemnosci....

netboy

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1485 / 616 / 1 26 Lut 2008, 15:21

jak to ford nie ma dobrego diesela ? a D5 z volvo ?

tomek7776

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1360 / 851 / 0 26 Lut 2008, 16:21

electro

o mnie | ignoruj | PW

tomek7776

nie wyglupiaj sie czlowieku, pierwszy raz czytasz o takich modyfikacjach jak drozsza marka bierze silnik z tanszej, mniej prestizowej? wierzysz naprawde w te gazeciane madrosci?to nie jest nic zlego ze silnik z forda czy plyta podlogowa, za kilka lat bedzie niewiele samochodow z produkowana do nich plyta podlogowa bo to droga impreza i wiekszosc bedzie kupowalo plyty, to nic dziwnego, to samo silniki czy automatyczne skrzynie biegow, to samo w VW, audi, bmw, oprogramowanie tylko sie rozni

jak kiedys trafi do mnie jaguar w dieslu od forda mondeo to go sobie obejrze i porownam z silnikiem mondeo.

ciekawy jestem czy ktos ,z grupy potancjalnych kupcow x typa,zaakceptowalby taka sieczkarnie ,jaka oferuje mondeo TDCi 130KM.

???

netboy

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1485 / 616 / 1 26 Lut 2008, 16:25

no właśnie, nie. Dlatego dorabia się ideologie a klient to kupuje :)

marcins737

o mnie | ignoruj | PW

stat: 974 / 343 / 0 26 Lut 2008, 17:05

tomeczku , najpierw ten link i dół strony :

Ukryta Zawartość

(najwazniejsze w nim to : Moc maks. (KM/obr.): 130/3800

Prędkość maks. (km/h): 200

Moment obrotowy (Nm/obr.): 330/1800 ...Mondeo)

a później ten link , również dół strony :

Ukryta Zawartość

i istotny fragment :

Pojemność silnika (ccm): 1998

Moc maks. (KM/obr.): 130/3800

Prędkość maks. (km/h): 201

Moment obrotowy (Nm/obr.): 330/1800

wierz sobie że zmodyfikowali coś jeszcze oprócz dekla , masz takie prawo :)

a ja sobie potrolluję jak to nazywasz...

aaa jeszcze cytacik z wypowiedzi tomuńka :

"W X-Type Kombi oferowany jest również nowy silnik Diesla, który miał swoją premierę w czerwcu 2003 r. Otworzył on firmie drogę na segmenty rynku niedostępne dotąd dla Jaguara"

i komentarz - owszem , otworzył drogę do segmentu bezdusznych i kiepskich klekotów kompletnie nieprzystojących

do historii marki Jaguar ...już widzę oczyma wyobraźni - british racing green i te 130 klekoczących koni :D

mylisz się też w kwestii ilości Nm w owym traktorze - nie 380 jak napisałeś lecz 330 - możesz sobie to przeczytać choćby na oficjalnej stronie Jaguara :

Ukryta Zawartość

wskaz mi miejsce gdzie cos napisalem o 380NM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

badz PRECYZYJNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

manipulujesz liczbami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

napisalem marcinku

Turbosprężarka z funkcją overboost, tak zwanym "przeładowaniem", pozwala na podniesienie maksymalnego momentu obrotowego silnika do 350 Nm.

czas isc do studia VISION po nowe lornetki do czytania.i otrzyj z ryja te piane,ktora sie pojawia po kazdym moim wpisie,mozesz rowniez cos na uspokojenie brac,moze relanium.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.