Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Philips 304 MKII

NeC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dzisiaj jak to w wigilie gwiazdka spadła mi z nieba...poczta dostarczyła o dziwo na czas:P to oto cudeńko w moje skromne progi;) Pytanie do znawców philipsów co można z nim zrobić, conieco wiedzy zaczerpnąłem z zagraniczych stron lecz wolałbym uzupełnić swoją wiedzę na tym forum. Zlokalizowałem obok TDA 1541 3 małe kondy po 47uF i pytanie czy moge wrzucić tam 220uF Oscon'a, bo tylko takie mam. Czy lepiej wstrzymać sie i kupić mniejsza pojemnosc. No i mam problem z zlokalizowaniem wyjsciowych z analogówki, ktoś może poradzić które to? (zdjecię zapożyczone z strony). Aha i jeszcze jedno ponoć dużą poprawę daje wywalenie smd spod TDA i wlutopowanie 220nF MKP, ktoś mógłby dać namiary na jakieś odpowiednie MKP? Szuakm na allegro ale tam praktycznie tylko MKT tej pojemnosci. W akkusie znalazłem SCR'y ale czy warto??:P Pozdrawiam i dziekuję za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/38685-tuning-philips-304-mkii/

O to zjdęcie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

NeC nie pytaj tylko ściągnij note TDA1541 w www.elenota.pl i poczytaj. Te SMD to decopulling, 100nF, 150nF i jest git. Do tego bodaj 27 i 28 pin TDA to zasilanie, jeśli te kondy o których mówisz wchodzą na te piny to daj tam oscony, jeśli nie, to poczytaj do czego służą. No a wyjścia z analoga masz tam gdzie wyjścia OPampów czyli jeszcze raz www.elenota.pl i w zależności od tego jakie tam masz OP to sobie zobasz na których nogach masz OUT a potem idź po ścieżkach. Pewnie przejdą przez pare rezów, te kondy wyjściowe, trany mutujace i do gniazd.

Jednak na wstępie radze zobaczyć jakie są staby na zasilaniu i jakimi napieciami się co zasila, bo jak TDA leci Ci z +-15V to z tymi 220uF OsConami masz wała bo one są chyba z tego co pamietam na 10V :)

Baw się i jak skonczysz to oddaj mi wreszcie moją stacje ....k**wa no :)

Po zerknięciu do noty wydaje mi się, choć może się myle:P że TDA jest zasilany -5V, +5V i -15V ? Jeszcze jutro zerkne jak tam te scieżki przebiegają, bo niestety dużo rozbierania jest. Ale tak na chłopksi rozum to te 3 kondy to zasilaja jeden -15V a pozostałe -5V i +5V?? Niech ktoś mi powie czy mam racje. A nózki 26 i 28 to faktycznie 5V:P

masz rację

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Czyli te 47uF TDA filtrują, więc moge dać 220uF bez problemu?, czy to nie za duzo?

W ogóle następną rzecz jaka rzucila mi sie w oczy to marnej jakośći długaśny kabelek łączący wyjście z płytką do której wlutowane są gniazda wyjściowe. Mam zamiar wstawić nowe gniazda i jakimś lepszym kabelkiem połączyć je bezpośrednio z wysciem na płycie. To z takich kosmetycznych rzeczy:P W filtracji zasilania znalazłem pare 3300uF i kilka mniejszych (1500, 1000, 470) na co to wymienić? Rozglądałem sie za Nichicon Gold Tune, ale znalazlłem tylko 4700uF ale na 100V a potrzebuje na 16V. Znalazłaem też 2200uF BG STD i Nichicon Fine Gold tez 2200uF. Chciałbym wstawić coś co wlutuje i nie bede ruszał, a nie że za miesiąć podkorci mnie żeby zmienic na coś hipotetycznie o włos lepszego:P Pozdrawiam

te sprawy nie są proste. wadliwość konstrukcyjna 99% odtwarzaczy polega na tym, że tworzą się na zasilaniu odbiorników pętle, które mają zły wplyw na dźwięk. czasami odpowiednia manipulacja kondensatorami potrafi to zminimalizować. nie ma jednoznacznej odpowiedzi co na co a jeśli ktoś podpowiada to najczęściej nie wie co robi. ponadto kondensator ma być na tyle dobry, żeby odpowiednio zlikwidował zakłócenia. jedyny odpowiednio dobry artykuł o tych sprawach czytałem na stronie Tentlabs. więcej informacji rozżócone jest na forach wśród "śmieci" i na stornach producentów półprzewodników.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ja radze w tym TDA wymienić ten syf SMD i wszystkie elektrolity od DAC'a. Tak jak radzi Łukasz Fikus na swojej stronce. U mnie po tym zabiegu poprawa była słyszalna od razu i to dosyć mocno. Koszt niewielki a tyle frajdy :)

Pozdrawiam

Tak, racja, mój bład :) też mi cośnie pasowało bo dawałem 10V oscony na 26 i 28 :) Co do tego co mówi Zdzislav - prawda. Wsjo do wymiany n normalne MKT czy MKP , a co do TDA to jak wpadniesz to dam Ci tego TDA1541A - u mnie w soniaku po wymianie jest lepiej.

AKTYWNE DRIVERY POWINNY BYĆ ZABLOKOWANE FOLIOWYMI KOND. W OKOLICY 220 -470 NF. CO DO -5V I -15V TO JEST CIEKAWA KONCEPCJA, ZE WZGLĘDU NA PRZEPŁYW PRĄDU, ŻEBY DAĆ KOND. POMIĘDZY -5 I -15 v I Z MINUS 15 POLECIEĆ KOND. DO MASY ANALOGOWEJ. + 5V TRADYCYJNIE ALE Z GŁOWĄ BY NIE ROBIĆ SZKODLIYCH, PASOŻYTNICZYCH REZONANSÓW.

Warto zrobić myk opisany przez StefanaB w tym wątku:

Ukryta Zawartość

U mnie po odcięciu wszystkiego co znajduje się za pierwszym opamp'em dało sie usłyszec naprawde sporą różnicę na korzysc. Taka przeróbka pokazała ile naprawde można wycisnąc z tda.

Ukryta Zawartość

a czy taki pozbawiony II op ampa cd dobrze zagra ze wszystkimi wzmacniaczami ? Czy we wszystkich przypadkach ultasoniczne śmieci zostaną zlikwidowane ? Czy zawsze II op amp psuje dźwięk ? dlaczego niby II opamp psuje dźwięk? dlaczego w moim konkretnym przypadku BUF634 dodtkowo zastosowany poprawił a nie pogorszył dźwięku?

Wiadomo ze najlepszy dzwięk jest zaraz za tda i im wiecej elementow zastosujemy dalej tym nastąpi jego wieksza degradacja. Warto stosować najprostrze ale skuteczne rozwiązania tam gdzie to mozliwe; oczywiscie istnieje mozliwosc niepowodzenia wspomnianej wczesniej przeze mnie przerobki i oczywistym bedzie wtedy zastosowanie jedynie lepszych komponentow wchodzących w sklad stopnia wyjsciowego. Tego typy rozwiązanie zaproponowałem jedynie z powodu, niemal żadnych kosztów przeróbki, a efekt był u mnie spory. Najlepszym wyjsciem wg. mnie bedzie jednak zbudowanie od początku wzmocnienia na lampach. Pozdrawiam

po tda nie jest najlepszy dźwięk bo tam go jeszcze nie ma.nie jest prawdą - im mniej op ampów tym lepszy dźwięk. Przykład - wzmacniacz transimpedancyjny Walta Junga :) Musi być wszystkiego tyle ile trzeba. Do tego własciwe zasilanie i dopasowanie stopni do siebie. pokutuje tu uproszczenie sprawy z jednej ze stron internetowych. II opamp nie popsuje dźwięku jeśli jest właściwie zaprojektowany w układzie.

Z tym dzwiekiem za tda to był oczywiscie skrot myslowy - sygnal musi przejsc konwersje.

"Musi być wszystkiego tyle ile trzeba" - zgadzam sie, ale nie za duzo :). Oczywistym jest również, że we wiekszosci cd stopnie wyjsciowe nie są najwyzszych lotów.

kwestia czy to co wychodzi pomierzyłeś i na ile jesteś osłuchany by twierdzić, że otrzymałeś poprawę, na ile masz styczność z dopasowanym systemem wysokiej klasy by mieć jakiś punkt odniesienia i czy było to testowane na różnorodnej muzyce, ponadto czy "zysk" był w jedym systemie czy także w różnych.

ps. a tu garść uwag o bypassach dla tych co wymieniają kond. z powodu ładnej koszulki tudzież ceny, albo tego co ktoś mądry na forum audiostereo powiedział

Ukryta Zawartość

po uważnym przeczytaniu możemy dalej podyskutować

Ukryta Zawartość

ps.2 jeśli ktoś jest naprawdę zainteresowany tymi sprawami to mam w wersji elektronicznej książkę High-speed digital design a handbook of black magic

No wszystko fajnie, tylko dla mnie najwazniejszym wyznacznikiem tego czy przeróbka była sensowna jest to, że zyskałem ładniejsze brzmienie - a to czy pomiary wyszły idealnie czy tez troszke mniej, to dla mnie rzecz drugorzedna. Myśle, ze najlepiej by było jakby kazdy wyrobił sobie własne zdanie na ten temat. Pozdrawiam.

co to znaczy "troszkę" jaki masz rząd wielkości np. THD+N ? Na ucho to wierzę, że p. taki Peter Daniel może coś dobierać bo pod bokiem ma zestawy Hi-end i jest osłuchany w tych klockach.

Widze, że sie czepiasz i za wszelką cene chcesz cos udowodnic, tylko nie wiem co. Wyraźnie napisałem KTO CHCE TO NIECH SPRÓBUJE i niech sie sam przekona czy mu to pasuje - bo nie jestem alfą i omegą i nie potrafie podawac rozwiązan ktore dogodzą wszystkim. Ta rozmowa zrobiła się jałowa.

co chcę udowodnić - robisz coś na czym się nie znasz, nie wiesz jakie są obiektywne skutki tego i polecasz to innym. i tylko tyle....

Jak juz napisałem, nie twierdze ze jestem specjalistą, tylko sugeruję się notą katalogową tda, w której to jest właśnie opisane tylko takie prosciutkie rozwiązanie jako wyjscie. Myśle, że tez i StefanB troche zna się na rzeczy i bynajmniej nie polecałby takich rozwiązan, gdyby miłałyby przynosić tylko subiektywną poprawe brzmienia. Również nie twierdze ze to jest rozwiązanie idealne - może Twoje BUF634 jest duzo lepsze. A że dzielę sie własnym doświadczeniem z innymi na forum, to czy to źle??. Nikomu nie każe tego robić. Pozdrawiam.

Jak zwykle duża bitwa lub mała wojna się rozpetała na forum:P Panowie konkrety, wiem że są na forum osoby które od dechy do dechy przerabaiły ten model. Proszę o cynk co konkretnie wymienić na co. Co do NOS to narazie sie wstrzymam bede o tym mysłał pozniej. Najpierw kondy, zasilanie, clock i reszta drobiazgów kabelki maty bitumiczne itp itd. Konkretne pytanie te 47uf przy TDA wymienić na 220uF czy to za duzo i powiedzmy dać 180uF? Czy pod nóżke TDA gdzie jest -15V mogę dać oscona na 10V czy nie?Chciałem zerknać na płytke jak tam te kondy połączone są, ale dużo rozbierania i tak sie wciagnałem w muzyke że do 3 w nocy wczoraj słuchałem:P Pozdrawiam

Znalazłem takie MKP10 które nadawałby się pod TDA zamiast tych smd, tylko martwi mnie ten 15mm raster czy nie jest on za duży, a nózki tego MKP są tak krótkie czy tylko do zdjęcia takie maja?. Ale dylematy:P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U siebie dałem takie philipsy i nie obeszlo sie bez wydłużania nóżek

Ukryta Zawartość

A co do tych osconów, to moim zdaniem powinieneś jednak dla pewnosci dać tam 25v

Ukryta Zawartość

żeby nie było, że jestem tylko na "nie":)

szykuję się do przebudowy playera opartego na saa7220 i TDa1541. Jeszcze nic nie robiłem ale są następujące koncepcje:

1) wstawienie S1 (pałęta się niewykorzystany),

2) wstawienie zegara z własnym zasilaczem i trafem

3) zrobienie reclockingu danych do przetwornika

4) taktowanie przetwornika sygnałem wprost z zegara (oczywiście dojdzie dzielnik i wszystko będzie separowane inwerterami); odbiornik również dostanie sygnał z zegara po buforowaniu,

5) ulepszenie zasilania odbiornikow czysto cyfrowych (elektrolit, koralik, smd) oraz typu mixed i analogowych (tu raczej duża rozbudowa w oparciu o zasilacz ALW/W.Junga),

Tyle koncepcji; nie sa rzecz jasna oryginalne ale myślę, że ciekawe. Pozostałe mniej ważne rzeczy jak np. op ampy, kondensatory sygnałowe to nie piszę bo każdy na forum jest specjalistą od ich dobierania.

Sory ale na marginesie dodam ze wymiana kondow bo ktos napisal zeby wymienic i jest roznica nie sprawdza sie. Sa rzeczy oczywiste ale jest ich malo. A 304MKII bo o tej wersji mowa moze zagrac dobrze bez utraty swojej barwy ale trzeba sie napocic. Zwykla wymianka nic nie da bo po zminie bedzie nam sie bedzie wydawac ze gra lepiej. Ostrzegam bo mialem dwa 304 i pierwszego takimi ruchami skopalem zrobilo sie lepiej ale pseudo lepiej jak porownywalem z fabrycznym wiedzielm ze uciekla barwa. Latwo stracic punk odniesienia przy takich ruchach i zachwycac sie nie wiedzac ze wlasnie stanelismy sobie na ogonie. Ale powodzenia. Czlowiek uczy sie przez cale zycie a psuje non stop.:)Sszczesliwego nowego roku. Sory ze bez polskich ale niestety poza granicami z kompa nieswojego bez polskich. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.