Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Philips 304 MKII

NeC

Rekomendowane odpowiedzi

Wziałem się za zamawianie częsci:

Dla TDA1541 wziałem Sanyo Oscon SP 180uF 20V 3szt.

Na wyjście BG N 10uF 50V

Na filtracje op NE5532 wacham się pomiędzy Elna Cerafine ROA i Silmic II oba 100uF 25V (które wybrać?)

Jakiegoś elektrolitycznego bipolara 6.8uF 50V na coś takiego chce wymienić:http://www.allegro.pl/item288687228_6_8uf_250v_mkt_osiowy_kod0787_.html

Ale największy dylemat tkwi w wyborze kondów pod TDA, trudno znalesc gabarytowo małe MKP tej pojemności, (220nF, 240nF)za to jest mnóstwo MKT. Pytanie czy dużo gorsze są te mkt? Podam kilka linków propozycji nad którymi się wacham, dzięki za pomoc w wyborze ;)

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

4.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hehehe - staniu coś mówi ale widać nic to nie daje :) . Ps. ale czy rzeczywiście cd304MKII ma taką dobrą fabryczną barwę...?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

NeC. Do zasilania analogu kup BG-Std a nie jakieś silmiki i inne gówna. Poza tym zmień tego 5532. A do TDA to się nie spuszczaj tylko kup 100 albo 150nF WIMA MKT i gra. 220 czy 240 to za dużo.

No i o ile dobrze widze i czytam z zamieszczonej fotki to zasilanie DAC i analogu oparte jest o jakiś scalony stabilizator napięc a to = kupa. Kup od razu 4 szybciutkie diodki, 3 stabilizatorki na +12 +5 i -12 i zrobi sie nowy zasilacz.

Wovo--> Co do BG to racja nie bede się szczypał z Elna, z resztą gdzieś wyczytałem na forum przed chwilą że do zasilania OPa warto je dawać. A co do kondów pod TDA to na każdej stronie na jakiej byłem polecano wymiane na coś z przedziału (220nF-470nF) w oryginale te smd mają 100nF. Im dając bliżej granicy tych 470nF dzwiek jest bardziej dynamiczny. Myslałem żeby wstawić tez BG STD do zasilacza tylko że 3300uF chodzą po ponad 40zł:P za szt. Diody też kupie kupię, czy na 1.5A 200V wystarczą??

Znowu ja:P Mam szybkie pytanie które kondy lepsze polipropyleny czy poliestry?

Podaje linki (maja być jako blokujące do TDA)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wszystko zależy od zastosowań; jeśli chodzi o decupling aktywnych driverów tda 1541 to nadają się jedne i drugie. mają bodaj zbliżony współczynnik DA - oba znakomite.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

ps. wybrałbym jednak większą z tych pojemności.

Dzięki wielkie Rambo :) Ciezko jest znaleść odpowiednie kondy pod tego TDA, bo biorę też pod uwagę łatwośc montażu, jednak raster 5mm i długie nózki są mi bardziej na ręke niż R=15mm i krótkie nózki:P Mam jeszcze jedno pytanie otóż zamówiłem BG STD do filtracji opów tylko schizy mam czy 16V wystarczy, z noty NE5532 wyczytalem ze maks. zasilanie to 20V. Chciałem sprawdzić na ile staby są, ale są tak umocowane że cieżko sie do nich dostać.

Kurcze kolejne pytania mi się nasunęły, w zasilaniu tych filtrów cyfrowych sa jakieś kondy philips'a. Na zdjęciu które wkleiłem na początku widać że ktoś wrzucił tam oscony, tylko nie mam pojęcia jakiej są pojemnosci. Wiem Rambo że znasz się "trochę" na philipsach, więc co radzisz? :) w końcu to cyfrówka więc chyba warto wrzucić tam oscony:P A drugie pytanie brzmi co warto dać na filtrujące w zasilaniu? Czy jest sens dawać BG STD? Czy może polecasz coś sprawdzonego. Z góry dzięki za odpowiedz na nurtujące mnie pytania.

no niestety, nie doradzę, przez internet jakie wstawiać kondy....jeśli chodzi o te dookoła tda to muszą być bardzo blisko wstawione, jak najkrócej; poza tym masa jest źle zrobiona w tym cd (trzeba by było wyodrębnić masę analogową z kond driwerów, 2 punktów zasilania ,z takim blokowaniem jak mówiłem gdzieś wyżej, i pinem 5 i dopiero potem połączyć ją z cyfrową - a to powoduje potem bałagan w montażu.

tu jest manual

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sorki to była wersja na tda1540,to jest cd304mkII

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Nec

Jak idą sprawy z modyfikacją?

Ja właśnie zakupiłem Philips CD650, wygląda to nieźle,

Rambo,

po przeczytaniu wątków, znalazłem, że posiadałeś przed 960 właśnie 650,

co mógłbyś powiedzieć na jego temat, wskazać jakieś sprawdzone rzeczy na początek.

Jeśli to tajemnica zrozumie, jeśli nie na publicznym forum, może chociaż na PW jakieś podpowiedzi.

Wogóle to planuje wstawić za TDA1541 I/U conventer Pass D1, co o tym myślisz?

Czy ten CD ma szansę zagrać lepiej niż Non Oversampling DAC Attack na TDA 1543 z pasywnym I/V?

Aha, jaki tam siedzi kwarc? bo mam akurat 16.xxxx z OMIG

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

nie wydaje mi się możliwy tuning przez internet. Tego modelu nigdy nie dopracowałem zgodnie z moim obecnym podejściem i jakimś tam zakładanym wzorem. Ostatnie moje koncepcje a raczej próbowane przeze mnie napisałem na forum (z rozprowadzeniem sygnału taktującego z zegara i reklockingiem). Reszta jak odpowiednie odsprzęganie wymaga indywidualnego podejścia w konkretnym systemie , tak samo jak dobranie IC.

ps. nowy konwerter - dobra sprawa, ale trzeba sprawdzić pomiarowo co z niego wychodzi, kwarc 11,2.

Rambo, :-)

ale ponieważ miałeś ten model to na pewno możesz choćby doradzić w tak podstawowej kwesti:

1. zmiana kond w zasilaniu - dać zwiększione pojemności, czy trzymać się parametrów produktu?

2. w tym CD są dwa różne wyjścia analogowe, możesz coś na temat napisać.

3. czy Non Eversampling się sprawdza w tym modelu?

4. rozumiem że te wszystkie inne modyfikacje zasilania przy TDA1541 w tym modelu się sprawdzą, chodzi o zasilanie, zmiana kondów itp.

5. wszystko czego nie wiem, a jest ważne :-)

no i pewnie są jeszcze jakieś "myki", o których wiesz i jak robisz, to działasz że tak powiem "na pamięć", a wiadomo - po co wyważać otwarte drzwi.

Pozdrawiam

PS system to

GainClone w/g Petera Daniela

jako pre amp na razie Noble 50k, będzie drabinka rezystorowa, niestety na razie na zwykłuch rez metalizowanych

głośniki Fostex szerokopasmowce FE108EZ w trakcie budowy.

DAC Non Oversampling na TDA 1543 Dac Attack modyfikowany cały czas

W sumie to kupiłem ten CD z myślą o wykorzystaniu go w roli transportu do DAC, bo im bardziej mój DAC zbliża się układem do daca Petera Daniela, tym dźwięk bardziej mi się podoba :-)

No ale później naszłą mnie myśl, że to w sumie zacny CD i warto go odpowiednio zrobić.

Jednak bez Twojego udziału Rambo

jedyne co mi pozostanie to zmiana elektrolitów, ze względu na wiek,

może kilka podstawowych modów, które jak widzę wszyscy stosują przy TDA 1541 (kondensatory zasilające),

i zegar.

Swojego Marantz CD53 robiłem ponad rok czasu, i wiem co to za zabawa,

po pierwszych, niby udanych próbach, gdy porównałem go z NAD-em nie modyfikowanym, okazało się że wcale nie jest tak różowo,

jakby to sugerował odsłuch bez porównań.

W tej chwili wygląda to już zupełnie inaczej, i praktycznie niewiele zostało w Marantzu do zrobienia,

jednak postanowiłem go sprzedać i zająć się DAC, w między czasie trafił się ten Philips 650 no i....

Torque: Warto zrobić myk opisany przez StefanaB w tym wątku:

Ukryta Zawartość

U mnie po odcięciu wszystkiego co znajduje się za pierwszym opamp'em dało sie usłyszec naprawde sporą różnicę na korzysc. Taka przeróbka pokazała ile naprawde można wycisnąc z tda.

Rambo:

""a czy taki pozbawiony II op ampa cd dobrze zagra ze wszystkimi wzmacniaczami ? Czy we wszystkich przypadkach ultasoniczne śmieci zostaną zlikwidowane ? Czy zawsze II op amp psuje dźwięk ? dlaczego niby II opamp psuje dźwięk? dlaczego w moim konkretnym przypadku BUF634 dodtkowo zastosowany poprawił a nie pogorszył dźwięku?"

Nie zaglądałem wczesniej do tego wątku.

Że układy wyjściowe (po TDA1541) są nie najlepszej jakości właściwie nikt nie kwestionuje. Ze należy je czymś innym zastąpić także. Najprostszą możliwą opcją jest zastosowanie konwertera I/U z datasheet 1541A.

A najprostszą jej realizacją poprzecinanie ścieżek na oryginalnej płytce. I tyle.

Ale ja nie o tym chciałem. Rambo poruszył temat, na który od kilku lat próbuje, właściwie z nikłym skutkiem, zwrócić uwagę kolegów. Bo zawsze zalega cisza. Więc chwytam go łapczywie

"na ile jesteś osłuchany by twierdzić, że otrzymałeś poprawę, na ile masz styczność z dopasowanym systemem wysokiej klasy by mieć jakiś punkt odniesienia i czy było to testowane na różnorodnej muzyce, ponadto czy "zysk" był w jedym systemie czy także w różnych."

Ja też uważam, że poznanie układu odniesienia doradzającego jest podstawą do oceny wiarygodności doradztwa w zakresie brzmienia, choć niekoniecznie w zakresie prawidłowości rozwiązań technicznych.

Ważne jest poznanie doświadczenia odsłuchowego doradzającego, posiadanego przez niego, bądz znajomych systemu na którym dokonywano oceny- no bo przecież trudno budować światopogląd audio na bazie przypadkowych, często "reżyserowanych" odsłuchów w salonach, czy na wystawach. Mnie tam doświadczenie nauczyło mało wierzyć konstruktorom, którzy posiadali tylko jakieś "popierdółki" .

Więc może rzeczywiście, doradzanie należy zacząć od określenia warunków brzegowych, czyli krótkiego pytania:

NA CZYM SłUCHALES ZMIAN, Z CZYM POROWNYWAłES, I W JAKICH SYSTEMACH?

Co Panowie o tym sądzicie?

Ukryta Zawartość

najgorsze, że w zgranym systemie IC robi u mnie straszną różnicę. dopasować IC to też mały koszmarek - liczy się materiał i długość. znaleźć samemu odpowiedni materiał to chyba miesiące doświadczeń .... chyba że ktoś pomoże. wejście wzmaka (inne rzeczy też) decyduje o tym jak gra u mnie dac Petera (te rzeczy muszą być "spasowane"). cały łańcuch zależności. nie wspomnę o całej gamie zakłóceń, odsprzęganiu, dopasowaniu barwy do całości. jak ktoś nie dyspomuje masą wolnego czasu to szkoda zaczynać.

• 2 miesiące później...

nic innego nie może być jak 11 z groszami , tak więc dobry strzał

Wielkie dzieki, ciekaw jestem jaki bedzie efekt zamowilem tutaj:

Ukryta Zawartość

Wersja MKII z zasilaczem:D testowal ktos w philipsach?? ;)

Ukryta Zawartość

Potrzebuje pomocy, jest problem, podlaczylem zegar ale dzias nie cche ruszac plyta, tzn zaczyna krecic i w momencie w ktorym powinien zlapac sciezke , zatrzymuje sie :/ Nie wiem co robic? Zrobilem tak jak w jednym watku ktos pisal by wywalic kwarc obok saa7220 dwa kondy i rezystor, mam nadzieje ze wlasciwie wywalilem co trzeba, kondy takie smd rozowe i rez tez smd taki czarny. Prosze o pomoc.

Pomierzylem napiecia, na wyjsciu zasilacz do zegara jest niecale 8V, czyli tyle ile byc powinno. Na SAA7220 jest cos okolo 3,9 V a na SAA7210 jest okolo 4,5V. Wszystko ok?? Martwie sie ze cos sie upalilo :/ Pomozcie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.