Skocz do zawartości
IGNORED

Który wzmacniacz wybrać z tych dwóch

pearl_jamik

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż, kupuję wzmacniacz, który będzie współpracował z komputerem, karta Esi Juli@ i docelowo głośnikami Wharfedale Diamond 9.1. Zdecydowałem już praktycznie że będzie to :

albo NAD 3020i

albo Harman Kardon PM-645

Pytanie mam takie: KTÓRY Z TYCH WZMACNIACZY BĘDZIE LEPSZY DO MUZYKI ROCK I METAL ? (pearl jam, tool, iron maiden, metallica itp. ) dzięki.

czesc,mam harmana 645 i sprawuje sie nienagannie,slucham go z cd marantza 63 mkII i kompem,narazie na karcie zintegrowanej ale zamierzam kupic prodigy hd2,harman w stosunku do nada gra lepszym basem i ma lepsza steroofonie,do ostrego grania nadaje sie lepiej

pozdrawiam

No dzieki wielkie. A jeszcze jakbyscie mogli polecic mi najlepsze wyjscie w granicach ok. 500 zł własnie do takiej muzyki, bo kurcze nie moge sie zdecydowac. Czy ten HK to byloby optymalne wyjscie ?

A jeszcze mam takie pytanie, czy podlaczajac do wyjscia wzmacniacza tape out wzmaka sluchawkowego mam mozliwosc regulacji sygnalu na przedwzmaku bass, treble itp. poniewaz sygnal z kompa jest zbyt sterylny i pozbawiony basu, dlatego nie da sie tego sluchac bezposrednio na wzmaku sluchawkowym.

Jeszcze mnie naszedł koncept żeby pomyśleć nad nadem 304 trochę droższym. Czy w porównaniu do HK 645 będzie lepszy do rocka i metalu, czy tak jak pisaliście wcześniej, że lepszy będzie kardon. Może jednak warto zastanowić się nad 304 ?

może zastanów sie nad modelem NAD 3240PE chociaż sam jestem ciekawy jak grają inne starsze NADy...

ja posiadam obecnie NAD3240PE i u mnie gra najlepiej, a miałem sporo wzmacniaczy w tym kilka z teoretycznie znacznie wyższej półki np HK 680, Musical Fidelity, Rotel

mimo że NAD podaje stosunkowo niską moc znamionową to jest ona prawdziwa - 2x35W w 3240PE wystarcza z nawiązką do nawet bardzo głośnego słuchania...

Po podłączeniu wzmacniacza słuchawkowego do wyjścia tape out

regulacje bass i treble nie mają żadnego wpływu na sygnał podawany do wzmaka słuchawkowego.

Sygnał na tym wyjściu jest jeszcze przed wejściem przedwzmacniacza - przed jakąkolwiek korekcją.

I tak ma być, bo inaczej zmiany głośności lub regulacje bass czy treble w trakcie nagrywania

miałyby wpływ na to co się nagrywa, a tak być nie może w żadnym razie.

Janusz z Torunia

Doradzenie komuś czegoś to trudny temat.

Sam wzmacniacz to nie wszystko.

Należy dopasować zestaw głośnikowy do niego.

Wzmak który w/g subiektywnej oceny gra " za miękko" można tą cechę zniwelować odpowiednim typem kolumn grających "ostro" i odwrotnie.

Liczy sie także akustyka pomieszczenia i preferencje słuchacza.

Dobry elektronik może indywidualnie stuningować wzmacniacz do indywidualnych preferencji użytkownika.

Tak więc każda opinia jest zawsze inna.

Pozdrawiam.

Daj sobie spokój z niskimi modelami NAD. Ja kupjąc 302 też się kierowałem otoczką robioną wokół NAD'a. Fakt gra głośno jak na małą moc i wydawało mi się że gra również dobrze dopóki nie posłuchałem innych wzmaków. I tak po kolei co przyniosłem do domu na próbę odsłuchu to poniewierało moim NAD'em: Denon PMA-860, HK-6600 i MF A10. Został HK bo najlepiej się zgrał z resztą. Wniosek z tego taki że powienieneś sobie sam posłuchać i ocenić co Tobie przypadnie do gustu. A największy jazgot mój NAD robił właśnie w rockowych kawałkach. Jedynie w jazz i spokojnej muzyce mu wychodziło. Może i nowe modele HK super nie są - wszyscy jadą po HK 970 i ja się pod tym podpisuję ale swojego starego bym nie zamienił na nic w porównywalnej cenie.

grzesiek masz racjie,podpisuje sie podtym co napisales w 100%

harman nierowny harmanowi,te ze satarej seri PM sa naprawde dobre i nadaja sie swietnie do ostrej muzy,ktos napisal ze to cykacze,zupelna nieprawda,posiadam pm645 i zekomo cykajace uschery s520,i nic mi niecyka,harman rownowazy te kolumnienki i wszystko gra swietnie,do 1000 zeta nic lepszego nieznajdziesz

wszystko zależy z czym to ma grać, nie znam modelu 3020 ale NAD3240 w mojej opinii prezentuje zrównoważony - średni poziom pomiędzy ostrością/miękkością dźwięku, do tego ma bardzo fajną przestrzeń i świetny bas

HK 680 - gra również fajnie ale nieco ostrzej na górze pasma, HK 6500 z kolei gra miękko ale brak mu totalnie szczegółowości dźwięku przez co dźwięk trzyma się kolumn, nie jest zbyt przestrzenny

Już prawie biorę Harmana. Ale jeszcze 1 pomysł mi wpadł do głowy. Co myślicie o yamasze ? np. ax-470 na allegro po 550 zł jest albo jakaś inna w tych granicach ?

Daj sobie spokój z Nadami ....

Harmany to bardzo dobre wzmacniacze . proponowałbym tobie kupno PM665 (dual mono) - około 500-600 zł na allegro. W tej cenie nie dostaniesz lepszego pieca.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.