Skocz do zawartości
IGNORED

TDA7294 + MonacorDt107= Piach ?

jozefkania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Czy dla uzyskania naprawde czystych wysokich tonow trzeba wydać 10, 20 tys. zl ?

Dla mnie jako studenta nawet 2 tys pln to spory problem. Dlatego jak narazie opieram sie tylko na DIY i musi mi to wystarczyc.

Moj skromny zestaw:

*CDP950 (juz z TDA1541A), kupilem okazyjnie za 90pln, mam zamiar tuningowac.

*wzmacniacz TDA7294 (najslabsze ogniwo?) mam zamiar zmienic na Lm3875

*monitory na TVM150 i Dt107. Zwrotnice dlugo stroilem i uzyskalem wreszcie to co chcialem. Jak za te pieniadze dzwiek jest w miare gladki i miekki. Dt107 nie jest agresywny, nie kluje w uszy. Dlatego lekko podnioslem najwyzsze tony w zwrotnicy. Dzwiek jest lekki, otwarty taki jak lubie. Nie ma "koca" na kolumnach.

Jedyny problem jaki mam w tym zestawie to jakosc wysokich tonow. Sa one nie tyle co zapiaszczone, ale jakby stepione na samym skraju, brakuje im przejrzystosci, ostrosci.

Co radzicie zrobic w celu polepszenia jakosci wysokich tonow? :

1. Zmienic jak najszybciej TDA7294 na Lm.

2. Zmienic kopulki.

3. Zaiwestowac w markowe kable, zrobic porzadne interkonekty (moze cos co wyostrza dzwiek)

4 Tuningowac odtwarzacz.

https://www.audiostereo.pl/topic/38793-tda7294-monacordt107-piach/

Polecam iść do jakiegoś kolegi DIYowca z troszkę lepszym sprzętem i porównać wszystko po kolei. Kiedyś przy takich testach zamieniłem na chwilę zasilacz (trafo +diody i kondy) i TDA7294 zagrał wyraźnie dużo lepiej. Pzdr.

Tuning TDA7294 to też jedna z możliwości, jakie biorę pod uwagę.

Wzmacniacz zbudowałem w pośpiechu, z podtawowych elementów. Dwa trafa, razem 240VA (chyba stanowczo za mało), 2 x 10.000 uF, w bootstrap'ie ElnaCerafine 33uF.

GainClone podobno nie gra za dobrze z kolumnami o niskiej efektywości.

Ciekawi mnie przede wszystkim porównanie tych dwóch scalaków pod względem rozdzielczości i czystości wysokich tonów.

(Szkoda, że ten Dt107 ma 94mm a nie "standardowe" 104mm średnicy. Chciałem wreszcie położyć fornir. Troche mi to wstrzymuje pracę).

(Tuning CDP pozostawiam sobie raczej na koniec. Nie wiem czy nie popełniam błędu ?)

Wszyskie modyfikacje i ich efekty postaram się opisać na forum.

Zrob uklad dopaly do lm3886 jaki ja zaproponowalem Jest to prosty ale genialny uklad pozwalajacy uzyskac 100W mocy na 4 omach bez zadnych porblemow. Pisze do ciebie ja, Mistrz audio i technik pobocznych sssenicz swietego przymierza i obojga krolestw Egiptu.

Wracając do meritum:

Co radzicie zrobic w celu polepszenia jakosci wysokich tonow? :

1. Zmienic jak najszybciej TDA7294 na LM3875.

2. Zmienic kopulki Dt107.

3. Zaiwestowac w markowe kable, zrobic porzadne interkonekty (moze cos co wyostrza dzwiek)

4. Tuningowac odtwarzacz.

5. Tuningowac TDA7294.

Przede wszystkim pozbądź się TDA7294. To niestety bardzo kiepski brzmieniowo układ.

Nadaje się raczej do cienkich subwooferów itp. Zrób dobry wzm. tranzystorowy, ostatecznie coś na LMxxxx.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

No nie mogę się zgodzić, wg mnie słabą stroną symasyma jest właśnie górne pasmo.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

marcinw899, 27 Gru 2007, 21:04

>jak ten układ wyglada?

To projekt Mistrza,chyba jeszcze tylko projekt?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam ,

Tak się składa że niedawno zrobiłem dla kumpla wzmacniacz na 6 układach TDA 7293, po 3 na kanał(to samo co 7294 tyle że można łączyć równolegle kilka ukł. i jest na wyższe napięcie). Nie twierdzę że to hi-end ale kumpel jest nim zachwycony. Potrafi bardzo mocno zatrząść kanapą jak również podłogą, Podczas głośnego słuchania dostarcza bardzo mocnych wrażeń fizycznych i pod tym względem LM nigdy mu nie dorówna. Natomiast czystość wysokich tonów można poprawić przez dobrej jakości kondensator łączęcy piny 14 i 6 (bootstrap) oraz niestosowanie kondensatora na wejściu. Ja zastosowałem 2x ELNA Silmic 47uF/50V równolegle z 2x150MKP. W/g mnie te kondy w tym miejscu sprawdzają się najlepiej a testowałem różne opcje. No i zasilanie: napięcie minimum35V i ze 6 x 10000uF odsprzęgane do masy przy zasilaniu oraz bezpośrednio przy każdym układzie. Jak na moje ucho to końcówka na 1 układzie TDA7294 jest znacznie gorsza od tej na 3xTDA7293.

Jest jeszcze jedna możliwość - jeśli wzmacniacz na TD7294 dopiero co złożyłeś z nowych elementów - daj mu 1-2tyg. na wygrzanie się - całość dźwięku powinna znacznie złagodnieć (może nie będzie idealnie ale napewno lepiej)

Druga sprawa to zasilanie i jego wpływ na dźwięk - jeśli tuż przy kostkach masz jakieś kondensatory odsprzegające zasilanie - pobaw się nimi - wymień na inne i zobacz jak zmienia się dźwięki

Jeśli masz taką możliwość wydłuż przewody pomiędzy mostkiem a kondensatorami 2x10000uF o których piszesz - tak o np.40cm - powinno przynieść ulgę.

Wszystkie opisane zmiany wymagają głównie nakładu czasu i nabierzesz przy tej okazji trochę doświadczenia przed budowaniem kolejnego wzmacniacza.

Żle przeczytałem wątek za 1 razem - to co opisałem z wydłużaniem przewodów raczej doda masy a nie ostrości.

Jeśli chcesz wyostrzyć - dodaj foliowy np. Wima MKS lub inny 1u/63V lub większy na kazdą nogę zasilania TDA7294 i do masy - dodatkowe odsprzęganie , oraz zbocznikuj takimi samymi kondensatory 2x10000uF - napewno będzie ostrzej niewiadomo czy lepiej

Pozatym zmień diody w mostku na jakieś szybsze (HEXFREDy są drogie , ew z odpowiednich diód Schotkiego - tylko zwróć uwagę na napięcie bo często mają bardzo niskie.

2xLM3875 z Panasonic FC1500/50V będzie dobrym i tanim wyborem

Z tego co wiem to CDP950 ma kiepskie zasilanie, w związku z tym proponuję dodać na wejście wzmacniacza rezystor 100 - 1000ohm. Maiałem kiedyś słabszy tuner pieneera który słabo grał a po zastosowaniu takiego zabiegu nastąpiła znaczna poprawa, mniej się wtedy obciąża źródło.

Natomiast co do trafa to 2x120W w zupełności wystarcza.

Jesli chodzi o zmianę kopułek, zostaw GDWK w spokoju...

poszukaj Peerless DT-100 (takie jak w Radmor LS-10) można czasem trafić na allegro, sam sprzedawałem takie ok pół roku temu, 100 zł za parę,

ew zastosuj Vife 19mm starsza wersja, też się często pojawia na aukcjach, to dobry, detaliczny głośnik, wydasz tyle co za nowe Tonsile.

Co do TDA i LM... LM-y też można łączyć ze sobą, Jeff Rowland Concentra jest tego przykładem....Polecam osobiście LM3886.

możesz też pomyśleć o tranzystorze,

Drakula jest fajna jeśli chodzi o jakośc dźwięku, głośniki pociągnie na pewno a do tego ma coś w sobie :-)

Jak już zacznie to grać, wtedy dopiero pomyśl o modyfikacji CD, wcześniej będzie to błądzenie po omacku...

Pozdr.

Osobiście używam wzmacniacza na 6 kościach LM3886. I największą poprawę w brzmieniu uzyskałem nie poprzez panasy FC Czy BGN ale przez dodanie po 2 kości na kanał łączone równolegle.

Panie Józefie proponuję zrobić wzmacniacz na 6x LM3886. Na wyjściu każdego układu należy dać minimum 0.27ohm/5W rezystory metalizowane bezindukcyjne. Trafa 2x120W wystarczą, do tych 2x10000uF należy dołożyć bezpośrednio lutowane do ukł. po 2x2200uF. Wejście przez 100ohm. I mamy wyśmienity wzmacniacz, który poradzi sobie nawet z 2 omowymi kolumnami (tle że wtedy należy dać duży radiator i mocniejsze trafo)!

Zainteresował mnie Pan trochę tym wzmacniaczem. Można zapytać na jakim napięciu on chodzi ?

* Tuning CDP950 zostawiam na sam koniec. Zasilanie jest skandaliczne. Należy zrobić osobny zasilacz symetryczny dla opamów. Nawet nie potrzeba osobnego trafa (ale i tak można) .

* Czytałem w wątku o klonach Totem Mite, że ktoś porównywał kopułkę Dt107 do GDWK 10/80. Monacor grał za słodko, brakowało mu ostrości. Tyle pozytywnych opinii o tym tanim Tonsilu, może jednak warto zaryzykować. Do zalet kontrukcyjnych Dt107 należy przewiercony rdzeń środkowy. Wewnątrz którego jest pianka. Wadą jest to, że głośnik jest nie skręcany.

Obecnie słucham muzyki z małym pokoju (10m2) więc niedostatek mocy nie jest wielkim problemem. Ale wiadomo, że za słaby wzmacniacz poprostu się "dusi" przy głośniejszym słuchaniu.

Moc z TDA w pełni mi odpowiada. Boje się, że przy przejściu na LM3875 może jej trochę brakować. Różne opinie czytałem o LM. Jedni pisali, że napewno nie jest to słabowity wzmacniacz. Drudzy, że z kolumnami o niskiej efetywności może już nie grać tak dobrze. Co gorsza obie te opinie się nie wykluczają, a jedynie uzupełniają.

U mnie teraz chodzi na 41,5VDC ale 35V również może być. wydaje mi się jednak że na wyższym napięciu gra lepiej. Natomiast co do dużej mocy to nie służy ona do tego żeby było głośno. Chodzi raczej o to żeby kolumny nie miały nic do powiedzenia od siebie czyli żeby wzmacniacz rządził głośnikiem a nie na odwrót. Do tego potrzebna jest duża wydajność prądowa czyli dużo tranzystorów na 1 kanał. Tak jest właśnie w dobrych drogich wzmacniaczach.

Pokusiłbym się nawet o twierdzenie że im większa wydajność prądowa tym bardziej zaciera się różnica między różnymi modelami głośników. Natomiast im słabszy jest wzmacniacz tym lepszych głośników potrzebuje.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie.

Przejrzałem wątek na temat klonów TotemMite. Wiele o nich pozytywnych opinii.

Przede wszystkim chwalona jest średnica i dość zaskakująco dobre wysokie tony.

Postanowiłem zaryzykować i kupiłem kopułki tam zastosowane.

Różnica brzmienia w porównaniu do DT107 jest bezdyskusyjna. Jedna, dwie klasy wyżej. GDWK gra bardzo przejrzyście, czysto, reprodukuje sporo powietrza. Na nie których, starych utworach słychać np. delikatny szum taśmy ze szpulowca. Biorąc pod uwagę cenę tego Tonsila to nie wypada na nic narzekać.

Monacor chyba w ogóle nie odtwarza zakresu powyżej 10kHz. Wszystkie detale są tak tłumione, że prawie nie słyszalne.

Przy takiej przejrzystości dźwięku zastanawiam się teraz nad zmianą całego okablowania.

Pozytywne opinie ma ProCab LS25. Kawał solidnego kabla, a cena raczej symboliczna. Nie wiem co dać na interkonekty.

Możecie coś zasugerować ? Z góry dziękuję

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.