Skocz do zawartości
IGNORED

TECHNICS SE-A3 2200Wat poboru

dymol4

Rekomendowane odpowiedzi

Co do wystawy to moge zapytac sie dlaczego super marki tak fatalnie zagraly? pisalem to 100 razy akustyka pomieszcen jest w tych hotelach fatalna i wiecej w nich nic nie bede wystawial. Wole inne pomieszcenia. I takie beda udostepnione dla super sprzetu.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

senicz, 2 Sty 2008, 08:57

>Co do wystawy to moge zapytac sie dlaczego super marki tak fatalnie zagraly? pisalem to 100 razy

>akustyka pomieszcen jest w tych hotelach fatalna i wiecej w nich nic nie bede wystawial. Wole inne

>pomieszcenia. I takie beda udostepnione dla super sprzetu.

Co to ma do tematu??? Dobrze się czujesz??

Wyliczenia sa proste jesli to jest wzm w klasie a to musi miec zasilanie +/-60-70 i prad spoczynkowy 7-8A wiec w sumie moc pobierana z sieci jest wlasciwa. Sama klasa a nie czyni super dzwieku. Wazniejszy jest uklad niz klasa wzm.

senicz, 2 Sty 2008, 08:57

>Co do wystawy to moge zapytac sie dlaczego super marki tak fatalnie zagraly? pisalem to 100 razy

>akustyka pomieszcen jest w tych hotelach fatalna i wiecej w nich nic nie bede wystawial. Wole inne

>pomieszcenia. I takie beda udostepnione dla super sprzetu.

no dobra ale tak czy inaczej twoja prezentacja odbiegala od calej reszty i to bardzo, po prostu bylo beznadziejnie i nie da sie tego wytlumaczyc akustyka pomieszczenia, moim zdaniem w lepszym pod tym wzgledem pomieszczeniu efekt bylby rownie marny, ale daj znac ja na AS przewaznie sie wybieram wiec jak bedziesz robil konkurencyjna impreze w tym roku to moze wpadne, kurcze ale zapedzilem sie w OFF TOPIC przepraszam za to autora watku

Bardzo fajny i zacny piecyk. Gratuluję zakupu!

Inne porównywalne końcówki mocy Technicsa to SE-A3MK2, SE-A100 (taki jak mój), późniejszy SE-A7000 (ten już jest na mosfetach).

SE-A1 byłby oczywiście lepszy, i jako jedyny z powyższych pracuje w czystej klasie A, ale z oczywistych względów nie pojawia się na rynku wtórnym, a jako nowy kosztował na rynku niemieckim 15500DM, podczas gdy ówczesny nowy 75-konny VW Golf 9800DM. :) W tej chwili na świecie jest może kilka(naście) działających sztuk.

Wracając do SE-A3 - nie pracuje w klasie A, tylko w "new class A" co jest tylko nazwą marketingową, tak jak zresztą piszą poprzednicy. Do sprzętu najlepszy byłby pewnie przedwzmacniacz "do pary", czyli SU-A4. :)

Dokładnie. I niestety zdarza się że ludzie często mylą plastikowe SE-A1000 z SE-A100. W sumie to tylko jedno 0 róznicy. :) Ale to że większość technicsów to badziew to akurat jest plusem, bo te fajniejsze starsze klocki dzięki temu bywają tańsze. :)

• 2 tygodnie później...

Witam,jestem serwisantem sprzetu audio juz kilka lat i jestem w posiadaniu technicsa se a5.Powiem krotko,nie znam zadnrgo technicsa pracujacego w czystej klasie a,ale technics se a5 i se a3 pracuje w klasie a do momentu gdy na wyjsciu nie przekroczy sie ok 5 watt mocy,potem automatycznie przechodzi w klase ab.Mam do nich ksiazki serwisowe i schematy wraz ze wszystkim wartosciami napiec i radow.A to czy wzmak pracuje w klasie A czy B,jakie to znaczenie????Jezeli wzmacniacz jest dobry i gra pieknie to co to kogo interesuje w jakiej klasie pracuje????Dzwiek musi poprostu porywac i uzekac...a te technicsy dobrze to robia:))

Jesli chodzi o preampa to zdecydowanie odradzam lampy,probowalem podlaczyc dwie sztuki i powiem szczeze ze nie warto,chodzily chyba na e88cc a drogi na jakis tridach ruskich.........

Powiem szczeze ze sam mam problem z dobraniem preampa,najlepszy bylby ten od zestawu ale ich juz dawno nie ma

Pozdrawiam

>Czyli wszystko jasne - nie ma technicsa w klasie A i koniec . :)

Przepraszam, a SE-A1 to w jakiej klasie pracuje?

:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ok to może z innej beczki. Czy jakiś autorytet może stwierdzić na podstawie poniższego schematu w jakiej klasie działał SE-A1? I wtedy sprawa będzie zamknięta. Na jakiś czas. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam ponownie,jesli chodzi o podany schemat wzmacniacza to jest prawdopodobne ze pracuje on w klasie A,ale czy w czystej klasie A?tego nie sposob stwierdzic,na schemacie brakuje jakichkolwiek danych jak naprzyklad naopiec na rezystorach wyjsciowych........potrzebowalbym troche scislejsze dane

Podam najprostrzy sposob na rozpoznanie czy wzmacniacz pracuje w czystej klasie A:

Jak juz wiadomo wzmacniacz pracujacy w klasie a ma ok 2 do 7 procent sprawnosci czyli naprzyklad wzmacniacz ktory oddaje 10 wat musi pobierac ok 200wat z sieci

Czyli wzmacniacz taki jak se a3 ktory w zaokragleniu ma 200wat na wyjsci musialby pobierac ok4kw z zieci a ze ma takie kanaly dwa musialby ciagnac 8kw,a jak juz wiadomo pobiera tylko 1100watow.(czyli napewno nie pracuje w czystej klasie a)

Mam nadzieje ze ten maly przyklad obliczeniowy rozwial wszelkie watpliwosci apropo tecnicsa se a3,jak rowniez se a1

Teraz troszke o klasie aa i nowej klasie a:

nowa klasa a polego na tym iz wlasnie przy wzroscie mocy wyjsciowej wzmacniacz automatycznie zmienia klase pracy,ale malo tego niektore jego stopnie wzmacniajace pracuja w klasie a przez caly czas.W se a5 koncowki mocy pracuja tylko w klasie a do 5 wat mocy wyjsciwej a potem przechodzi w klase ab,ale stopien wzmacniacza napieciowego pracuje cigle w czystej klasie a,tranzystory w ty stopniu potrawia sie rozgrzac nawet do ponad 100 stopni

Klasa aa to juz w ogole byla wielka pomylka,polegala na maksymalnej emitacji brzmienia klasy a,ale nie ma z nia wiele wspolnego,sparwnosc jej jest jak kazdego wzmaka w klasie ab bp w somie nia jest. Jezeli chcecie jeszce jakies pytania zadac to zapraszam,pozdrawiam:)

A po co właściwie przedwzmacniacz jeśli podłączamy do końcówki mocy jedynie jedno źródło?

Nie lepiej potencjometr logarytmiczny jakoś sensownie obudowany...

Ja mam podłączoną końcówkę do karty dźwiękowej M-Audio 2496 USB - ponieważ poziom sygnału na wyjściu liniowym

reguluje się potencjometrem jest to właściwie sytuacja opisana wyżej. I ja na prawdę nie potrzebuję głośniej.

Nawiasem mówiąc chciałbym podłączyć też tuner i z tym mam problem, ale postanowiłem mimo wszystko zrobić sobie skrzynkę na bazie dobrego przełącznika analogowego a nie kupować przedwzmacniacz - bo w czym to miałoby niby być lepsze po za tym że byłoby głośniej? Dziwię się że nie ma zbyt wiele takich rzeczy na rynku...

P.S. - moja końcówka :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Karolwas, 14 Sty 2008, 20:37

fajnie, że mamy prawdziwego elektronika na forum, naprawdę jesteśmy zaszczyceni. A co takiego szanowny kolega elektronik wymyślił i wdrożył? A może kolega powinien zostać filozofem a nie prawdziwym elektronikiem?

A i za miast wklejać przedruki niech kolega zada sobie trudu i zamieści swoje własne zdjęcia.

A i niech się elektronik nauczy czytać wątki ze zrozumieniem, podłączenie tunera przyjdzie wtedy znacznie łatwiej...... elektroniku z Bożej łaski.

I sprawię, że nic już nie będzie ...

A widzisz - tez uwazam ze w "o mnie" nie napisalem najszczesliwiej - tylko jeszcze nie znalazlem jak to edytowac - nie musisz Dartman wyjasniac jak to zrobic link do FAQ do forum wystarczy...

Hmm

Ja w tej chwili w ogole nie uzywam preampa,ma bezposrednio podlaczoneg cd sl-p770a i sobie chwale:),jak juz mam wlaczyc tego technicsa to napewno nie z radia:))

Zaraz wysle fotki swojej koncowki

@Przema - miałeś rację z tym że SE-A1 nie pracuje w czystej klasie A. Po dużej ilości googlania wyszło na to że pracował jako jedyny wzmacniacz Technicsa w klasie A+. Poniżej to co znalazłem:

Klasa A+ (patent USA #4,115,739 z 1977 roku, złożony przez Sano, Goto, i Hirota) działa w ten sposób że wzmacniacz klasy B w takt sygnału wejściowego steruje niskonapięciowym pływającym zasilaniem wzmacniacza push-pull klasy A. Dzięki temu unika się nasycenia wzmacniacza w klasie A, i jednocześnie redukuje pobór mocy do jednej czwartej. Ten sam pomysł wykorzystał Nelson Pass, składając swój patent #5,343,166, gdzie zamienił role prądu i napięcia, ale jeszcze nie miał okazji wykorzystania go komercyjnie.

SE-A1 grzeje się mocno przy niskim poziomie sygnału, jak się gra głośniej to robi się coraz chłodniejszy. :) Przy mocy wyjściowej 500W układ zabezpieczenia wyłącza sprzęt. Wzmacniacz daje na wyjściu do 6,7A więc bez problemu można zniszczyć każdy głośnik sygnałem prostokątnym.

Z innych ciekawostek: części do budowy tych wzmacniaczy (preamp SU-A2 i końcowka SE-A1) były ręcznie dobierane, przez 350 koreańskich gastarbeiterów w latach 1976-1979. Transformatory były ręcznie nawijane i wpasowywane do ręcznie robionych miedzianych obudów. W końcu zarząd Matsushity zakończył projekt bo przynosił same straty (nie udało się zbudować nawet jednej pary dziennie).

Biorąc pod uwagę schemat jest to możliwe, nad czym takim nigdy nie zastanawiałem się. Faktem jest że w czasie eksploatacji SE-A1 grzał się jak mały piecyk, a życzyłbym każdemu kto ma wzmacniacz klasy A takich możliwości prezentacji.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Hmm

Jestem w [osiadaniu dwoch koncowek yamachy m80 i m60,obie maja mozliwosc pracy w czystej klasie a,wiec wiem jak sie to grzeje:)M80 ma 1700wat poboru, w zime nie trzeba wlaczac ogrzewania w pokoju w ktorym stoi:))

M80 ma 2 razy 20 wat w klasie a lub 2 razy cos ok 550wat przy 2 ohm w klasie ab.kondziory w jej wnetrzu o lacznej pojemnosci 160000mikro f robia wrazenie......

Przema, 15 Sty 2008, 14:53

>Hmm

>Jestem w [osiadaniu dwoch koncowek yamachy m80 i m60,obie maja mozliwosc pracy w czystej klasie

>a,wiec wiem jak sie to grzeje:)M80 ma 1700wat poboru, w zime nie trzeba wlaczac ogrzewania w pokoju

>w ktorym stoi:))

>M80 ma 2 razy 20 wat w klasie a lub 2 razy cos ok 550wat przy 2 ohm w klasie ab.kondziory w jej

>wnetrzu o lacznej pojemnosci 160000mikro f robia wrazenie......

Kurcze ... aż szkoda że stosunkowo znaczna część tej mocy która opuszcza wzmacniacz jest wydzielana jako ciepło na elementach zwrotnicy pasywnej w kolumnie ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.