Skocz do zawartości
IGNORED

VELODYNE CHT-10R do sytemu stereo ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

VELODYNE CHT-10R

Przyjechał i byłem załamany , potężnymi gabarytami, nigdzie się nie mieścił.....

Ale ............. ;-)

Okazało się , że praktycznie obojętnie gdzie stoi ,gra dobrze......... ?

Potrzebuje pomocy tych co się subami bawią dłużej.

1. Jak go ustawić ,aby bas był jak najbardziej punktowy, (odcięcie - mam na 60Hz) itp . !!?

2.Co to jest HIGH - PASS CROSSOVER 100Hz/80Hz ?

3. Co to jest AUTO ON/OF ACTIVE/INACTIVE (dymyślam się ,że przełącznik pomiędzywersją aktywna i nieaktywną wzmacniacza) ?

4.Jak włączyć układ ograniczający zniekształcenia ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-870-100003979 1199887480_thumb.jpg

post-870-100003980 1199887480_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,ja mam chrapke na Velodyne SPL 1200R,moze ktos sluchal basu z tego suba?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

1. ustaw go jak najdalej scian w roznych odstepach, czestotliwosc odciecia na minimum i doreguluj wzmocnieniem, nie wiem czy jest regulacja fazy, jak jest plynna to tez mozna jeszcze lepiej zespolic glosniki, no i przeczytaj w koncu arytykul xajasa...

-> gutekbull

Czy mogę prosić o opis zmian w brzmieniu po dołożeniu tego suba?

Masz dobrej klasy sprzęt, boję się czy sub nie popsuje w nim spójności dźwięku. Mam takie rozterki przed dodaniem suba do sprzętu audio.

Nic się nie zgadza z tym artykułem !! Zupełnie inne nazewnictwo jest w Velodyne.

Poza tym są pewne uwarunkowania , przecież nie postawię sobie suba na środku 18m pokoju !

gutekbull, 9 Sty 2008, 16:00

>Nic się nie zgadza z tym artykułem !! Zupełnie inne nazewnictwo jest w Velodyne.

> Poza tym są pewne uwarunkowania , przecież nie postawię sobie suba na środku 18m pokoju !

Gutek przecież wszytko także w Velodyne jest tak jak opisał xajas.Nawet panel tylny taki sam:))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pp=>

nic się nie zgadza , zwroć uwagę o co pytam, w ogóle nie piszę o podłączeniu bo z tym nie ma żadnego problemu. Podłączyłem na RCA i jest ok. staram się tylko maksymalnie go zestroić i mam kilka przycisków o których coś się domyślam ,ale nie jestem pewny.

Mam recenzję w Audio Video i tam jest napisane - Night Mode- ponoć limituje maksymalny poziom wyjściowy - któren to jest ??

gutekbull, 9 Sty 2008, 16:25

>pp=>

>nic się nie zgadza , zwroć uwagę o co pytam, w ogóle nie piszę o podłączeniu bo z tym nie ma

>żadnego problemu. Podłączyłem na RCA i jest ok. staram się tylko maksymalnie go zestroić i mam kilka

>przycisków o których coś się domyślam ,ale nie jestem pewny.

>

>Mam recenzję w Audio Video i tam jest napisane - Night Mode- ponoć limituje maksymalny poziom

>wyjściowy - któren to jest ??

Pod koniec artykułu xajas pisze jak krok po kroku zestroić suba pkt.5.

W czym jest więc ten problem w przyciskach czy w "gałkologii"?

pozdrawiam

he..he.. gutekbull

Night Mode to może nie włączaj ;)

A co to wpływu suba już teraz mogę napisać, że zwiększy scenę :) I radzę porównać jak będzie po speaker level input!

> gutek

auto on/off to przełącznik opcji wy/(w)łączania się suba po określe nieaktywności.

Po prostu sub się wyłączy, a jak powróci sygnał to się wzbudzi.

Bas będzie najlepszy, jak sub będzie stał naprzeciw słuchacza, no i odsunięty od ściany.

High-Pass Crossover to górne odcięcie częstotliwości- sub może grać w dół od 100 lub 80 Hz.

Układ ograniczający zniekształcenia? Możesz bliżej?

Pozdrawiam,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

grzechniks=>

nareszcie ktoś kompetentny i konkretnie odpowiada na moje pytania.

Już mi dużo wyjaśniłeś bo nie chciałem ,aby sub tak nisko schodził w stereo !

Czyli muszę ustawić High-Pass Crossover na 100Hz jeśli nie chce ,aby za nisko schodził ?!

A mam w tej chwili na 80 Hz ;-)

auto on/off - czyli w zasadzie nie muszę go wyłączać ? Jak włączę klocki to on sie sam wyłączy ???

Cytuje z tej recenzji :

Ukryta Zawartość

"Jedną z funkcji procesora jest DLS (Dynamic Limiting System), która nie dopuszcza do przesterowania głośnika i wzmacniacza "

Gdzie to jest ? Domyślam sie ,że to jakaś ukryta funkcja - w pilocie mam na 3 to chyba to ?!

Nie wyczuwam nic w przełączniku fazy ??? Mam go pod listwa Supry ?

Ukryta Zawartość

grzechniks=>

jak jest twoja sugestia wzgledem ustawienia Low - Pass Crossover przy monitorach JMLab Utopia Mini w 18m.

Ukryta Zawartość

Mam w tej chwili na 60Hz chce mniec jak najbardziej punktowy - zebrany bas.

Ukryta Zawartość

Czegos nie rozumiem.

Ustawilem teraz High-Pass Crossover na 100Hz -czyli nire pozwalam mu nizej schodzić jak 100 Hz :-)

A Low - Pass Crossover mam na 60Hz ??? :-)

Cos tu chyba nie tak ? ;-)

> Gutek

DLS po prostu jest zaimpletowana w systemie i działa. Nie trzeba niczego uruchamiać.

A co do crossovers:

High-Pass = Low-Pass

Radziłbym zejść na subie najniżej jak się da, a wyżej odciąć go na takiej wartości Hz, do jakiej schodzą Utopie.

( żeby te Hz z utopi i suba nie interferowały ze sobą)

Pokój masz całkiem spory, a jak wytłumiony to bas będzie świetny.

Auto on/off ustaw na active, co by sub sam się włączył po podaniu sygnału i wyłączał w okresie

bezczynności.

Pobaw się z Hz odcięcia low o high i zobacz gdzie najlepiej gra.

pozdr,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

> gutek

jak masz low-pass na 60 Hz to sub będzie grał od 60 w dół.

Ja nie miałem przełącznika High-Pass i tak naprawdę jest on zbędny.

Sub może grać od 100 lub 80 w dół, tylko tyle.

Ustaw granice na Low-Pass taką jakie masz min Hz na utopiach.

> gutek

a z tym równaniem, coś mi się poplątało. jest nieprawdziwe.

Obiecałem parę słów ;-)

Jak przyjechał to byłem załamany i chciałem go odesłać bez względu na to jak zagra.

Okazał się olbrzymi w moich 18m po prostu monstrum.

W miejscu w którym miał stanąć nie mieścił się ,zresztą nie mieści się nigdzie ;-(

3-4 godziny zajęło mi wciśnięcie go gdzieś i co tu mówić o jakimś odsłuchu w kilku miejscach ,

panowie proza życia - jedyne gdzie mógł stanąć to .... balkon ;-)

Na zdjęciach widać,że nawet nie patrzy na mnie ;-(

Zakupiłem kabelka mikrofonowego DA VINCI 2 x 3m po 2,5zł/m i jakieś wtyki w podobnej cenie.

Podłączyłem go RCA pod wyjście preampu McIntoscha LISTEN OUTPUTS 1.

No i zaczęła się zabawa , na początku nie miałem zielonego pojęcia i wszystko robiłem na słuch co w sumie okazało się prawidłowe -

nie jest tak źle ze mną ;-)

Odcięcie mam na 70Hz choć tutaj nie powiedziałem ostatniego słowa, nie chcę ,aby bas suba za bardzo nachodził na ten z monitorów.

HIGH - PASS CROSSOVER 100Hz/80Hz za bardzo nic nie zmienia.

Na pilocie zdecydowanie jedno ustawienie JAZZ, może niektórym przypasować rock.

Phase - 4 ustawienia - sorry nie wyczuwam żadnego.

Podstawowy błąd - jak będzie wam źle grał - jest za głośno ustawiony.

Im mniej gra tym lepiej ;-)

Kupiłem go po to ,aby mi uzupełnił pasmo ,brakowało mi basu w JMLab Utopia Mini,

a wiedziałem ,że reszta elektroniki jest ok. bo grała ona z innymi kolumnami - Wilson B. i basu było sporo i bardzo dobrej jakości .

Trochę się bałem czy nie będzie mezaliansu bo elektronikę mam zdecydowanie droższą od ceny Velodyne, a z kolei nie bylem skłonny wydawać na pomruki 4 - 7 000 zł .

Panowie żadnego problemu ,stoi gdzie stoi ,zgrywa się nie wyczuwam, aby bas był gorszej klasy niż ten w kolumnach itd.

Są płytki gdzie jest mi zupełnie nie potrzebny , ale chciałem mieć luksus - możliwość dodania basu.

Ustawiłem go tak ,że włącza się bardzo subtelnie, czasami w ogóle go nie słychać i dopiero wyłączenie go na preampie mówi nam ,

że był i co robił.

Powiem na koniec krótko , są nagrania gdzie po wyłączeniu Velodyne okazuje sie ,ze brak muzyka,

ot tak sobie wyszedł na piwo i nie wrócił , wyobraźcie sobie kawałek jazzowy w którym brak faceta na basie - kontrabasie .

Znalazłem takie nagranie na płycie "Jazz For The Open Road " 6 kawałek "Sonny Criss - All The Things You Are"

z takim popularnym wyraziście biegnącym basem - kontrabasem i jak wyłącz suba to faceta nie ma ;-(

a to praktycznie podstawa w wielu kawałkach jazzowych.

Bywając w klubach na jazzowych wieczorach , pierwsze co się rzuca w uszy to dużo większa ilość basu niż u nas w domku.

Bas w jazzie na żywo jest wszechobecny i potężny.

Zapewniam nie jestem zwolennikiem dudnienia i basu łysych w samochodzie typu umpa - umpa ! .

A do filmów też się przyda - jeszcze nie próbowałem ;-)

Zeby być uczciwym ,zdarzy się ,że na niektórych płytach ,lekko zadudni, ale proszę spojrzeć jak u mnie stoi ,wciśnięty pomiędzy meble, muszę zrobić doświadczenie i na chwilę postawić go na środku pokoju ;-)

Z tego co ja tam widzę wynika, że High-Pass Crossover to odcięcie dla kolumn przy podłączeniu sygnału poprzez wejście Speaker Level (High-Pass odcina częstotliwości poniżej 80/100 hz dla wyjsc Speaker Level Out). Natomiast Low-Pass Crossover to odcięcie dla suba, z tego co tam widać z płynną regulacją. W opisie suba na stronie jest zawarta informacja o zastosowaniu aktywnego filtru zarówno dla Low-Pass (standard) jak i dla High-Pass (to już rzadsze rozwiązanie) więc sensowne byłoby sprawdzenie następującej konfiguracji - sygnał ze wzmacniacza podłączasz pod Speaker Level Inn a kolumny pod Speaker Level out i uzykujesz w ten sposób odcięcie najniższych częstotliwości dla kolumn i całkowite przejęcie ich przez suba.

Pozdrawiam

Krs 47=>

to by się zgadzało, mam podłączenie przez RCA - bo nie wyczuwam za bardzo High-Pass Crossover 80/100Hz

i bez sensu by to było - po co dublować płynną regulację Low-Pass

Chodzi ci o wykożystanie dwóch gniazd RCA a subie ?

Ale jak mam poprzez preamp McIntosha C41 podłączyć ?

Mam w tej chwili wykorzystaną 5 - INPUT ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.