Skocz do zawartości
IGNORED

....nie kupujcie nudnych wzmacniaczy..

Gość Arek__45

Rekomendowane odpowiedzi

Piszesz, że słuchałeś wielu wzmacniaczy, a Struss Chopin MKiV?

Rozglądam się za nowym wzmakiem, który zagrałby pełniejszym dźwiękiem od trendsa, którego bardzo lubię, ale moim kolumnom przyda się więcej prądu. Zależy mi na organicznym przekazie, bez dosładzania, ale też bez przesadnej analityczności. Wstępne rozeznanie skłania mnie w kierunku Strussa i NVA (ewentualnie mocniejsze Tripathy od Virtue).

• 1 miesiąc później...
Gość Arek__45

(Konto usunięte)
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Obiecalem sobie ze w pewnym watku nie bede juz zartowl....ale tu moge ....

...opinia kolegi o tajemniczych kolumnach ktory ...przez 5 lat na forum popelnil 63 wpisy...juz jest conajmniej ... co , wiarygodna?

dyzman69 o sobie:

38 lat, zonaty. Interesuje sie audio, muzyka , filmem , dobra ksiazka, astronomia , sportem , przyroda itd. Posiadany przeze mnie sprzet to nic specjalnego ale mimo to srwaia mi on wiele radosci. Jest dobrze zestrojony, dobrany wzgledem siebie i charakteryzuje sie bardzo dobra jakoscia zwazywszy na cene.

....a jesli ja pisze o NVA to lipa....bo pisze sam ...i zaden sklep mnie nie popiera...a wszyscy boja sie kupic ...zgroza...

wiec jedziemy kilka antypropozycji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oczywiscie znajda sie osoby dla ktorych beda to cuda (sprawa subiektywna jedni lubia pelnie potege dynamike a inni jak im plumka)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

...Designed as a semi omni to integrate with the room acoustic instead of fighting it the way normal speakers do. Upward firing bass driver means the bass notes are in phase with the mechanical coupling as opposed to being 90deg out of phase as with normal speakers. This gives very tight and musical bass. There is no crossover on the bass / mid driver as the driver is doped and designed to attenuate naturally and also the higher the frequency the more directional the signal is so the driver position naturally attenuates as well. Tweeter is a high quality and well established Danish design. There is a single very expensive paper in oil capacitor as the low frequency protection for the tweeter, so effectively this is a crossover less loudspeaker which is of great benefit to the musical reproduction.

http://stores.ebay.co.uk/nene-valley-audio/Loudspeakers-/_i.html?_fsub=2669139018&_sid=132923798&_trksid=p4634.c0.m322

...nareszcie mozna stworzyc system...

...ani nudnych kolumn....

post-15075-091807900 1288100136_thumb.jpg

post-15075-004365500 1288100150_thumb.jpg

post-15075-049393800 1288100179_thumb.jpg

post-15075-045156000 1288100192_thumb.jpg

• 5 tygodni później...

Niestety nie..to zdjecia z aukcji eBay.uk...sprzedane za ok 600 funtow ..teraz sa produkowane wersje z plytkami PCB i z tego powodu sa wieksze obudowy.

Zdjęcie z montażem przestrzennym zaciekawiło mnie w kontekście wypowiedzi Richarda Dunna (pełny wywiad:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

"...Q: Why don't you make an amp totally hard wired with uninsulated cable?

A: Purely for production purposes. We actually did produce a completely hard-wired amp, but we found it impossible in production because of the amount of time involved and the possibilities of error, because you have wires climbing over wires, it ends up more like a birds nest than an amplifier. It is a good solution for one off designs as printed circuit boards affect the sound, but compromise told me that I must use PCB's, so I use the best quality I can cost in and avoid all the damaging dielectric effects of printing and solder resist that cover most other manufacturers boards.

Q: How much better is it when you use hard wiring?

A: It is very difficult to quantify..."

Ze zdjęcia wynika niezbicie że jednak kiedyś montowano wzmacniacze metodą punkt-punkt, bez płytek PCB. Bardzo mnie interesuje rozmieszczenie poszczególnych elementów. Na pierwszy "rzut oka" wygląda podobnie do rozmieszczenia na zwykłych płytkach.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Jesli ktos chce obcowac z muzyka i zapomniec o nastepnych zakupach sprzetu...okazja...

..jasne. Widać całe tabuny chętnych wyrywają go sobie z rąk, pewnie ma porażającą dynamikę transjentów. Istny obłęd w ciapki.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

..jasne. Widać całe tabuny chętnych wyrywają go sobie z rąk, pewnie ma porażającą dynamikę transjentów. Istny obłęd w ciapki.

czleku i tak nie slyszales a takie opinie wydajesz...

swoja droga sluchal tego ktokolwiek?

chwilowy brak działalności w audio.

czleku i tak nie slyszales

Po pierwsze słyszałem, po drugie wiem co ma w środku i co z tego wynika. Tym się różnimy, pora abyś to zrozumiał.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ciekawa koncepcja wzornicza. I wszystko byłoby w porządku, gdyby komuś nie wpadlo do głowy uczynić osłony traf przezroczystymi. W zasadzie możnaby te osłony wyrzucic i efekt taki sam - wygląda jakby jakiś majsterkowicz zaadaptował obudowę i zrobil wzmacniacz z czterema trafami, a ponieważ zabraklo mu w środku miejsca, to przykręcil sobie te trafa na zewnątrz. Dziwne.

Te podświetlane trafa na wierzchu to właśnie cały bajer a nie "prowizorka" jakieś majsterkowicza;-)

Ukryta Zawartość

post-8831-021997100 1292005566_thumb.jpg

post-8831-062879400 1292005615_thumb.jpg

post-8831-063268400 1292005655_thumb.jpg

post-8831-034290900 1292005689_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widocznie Arek konstruuje te NVA i musiał się odegrać. Honoru od niego nie wymagaj. Na innym forum podał linka, pod którym gość mnie orżnął na 112 GBP. Najlepsze, że to też Brytyjczyk z zamieszkania i chyba też z Londynu. No i to tyle w temacie kupowania NVA.

Ja nie płaczę, tylko zwracam uwagę forumowiczom z kim mają do czynienia. Jak piszę, że mi się wygląd nie podoba, to Ty mi wjeżdżasz z furą gnoju na moje podwórko. Być może masz do delikwenta rzut kamieniem, ale co się tam będziesz wysilał, w końcu wtopiłeś jeszcze więcej. Jakie to... polskie.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Ja nie płaczę, tylko zwracam uwagę forumowiczom z kim mają do czynienia. Jak piszę, że mi się wygląd nie podoba, to Ty mi wjeżdżasz z furą gnoju na moje podwórko. Być może masz do delikwenta rzut kamieniem, ale co się tam będziesz wysilał, w końcu wtopiłeś jeszcze więcej. Jakie to... polskie.

No wlasnie "z kim maja do czynienia"...to moze ja wyjasnie...michelangelo dzielnie buduje wzmacniacze sluchawkowe , nie sluchalem moze nawet bardzo udane dzwiekowo...z uwagi ze NVA tez ma w ofercie wzmazcniacze sluchawkowe od wielu lat, zachecilem kolege by kupil takowy wzmacniacz od producenta jako punkt odniesienia dla swoich konstrukcji...poniewaz cena 300 GBP okazala sie zbyt wygorowana dla kolegi podalem calkiem przypadkowy link z eBay jako second hand...sprzedawca okazal sie nieuczciwy i miomo zaplaty 112GBP nie przeslal wzmacniacza...jaka jest w tym moja wina? Ocencie sami...

http://cgi.ebay.co.uk/NVA-AP10H-Headphone-Amplifier-/270458507882?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item3ef895526a

...poza tym stwierdzilem ze nazwa ostatniej konstrukcji kolegi "Black Pearl" -zdjecie ponizej- nie jest zbyt fortunna...choc na tej fotce wyglada ok...ot i caly problem...

post-15075-099328900 1292160288_thumb.jpg

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Jestem zdania ze kolega nie potrzebuje adwokatow...a przeczytaj swoj wpis i zastanow sie na jakim Ty jestes poziomie ...

..a tak jeszcze aby zakonczyc i nie drazyc tematu ..ja zachowuje ..pion ...a poziomy dobieram do adwersarzy czyli pieknym za nadobne ..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.