Skocz do zawartości
IGNORED

....nie kupujcie nudnych wzmacniaczy..

Gość Arek__45

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Do ..Dynaudio Excite X16 ?

To raczej nie są kolumny do tych wzmacniaczy. Ja zdecydowałem sie isć inna drogą.To kolumny muszą pasować do wzmacniacza. Znam jego charkater i wiem że ten wzmacniacz ma rządzić nie głośniki....to muzyka prawie jak na żywo.....

Ja znam z Żywcem w roli głównej o "prawie"-prawie jak żywiec.Robi różnice?Jak na razie nie słyszałem lepszego dźwięku jak z Dynek...różnych jak wiesz.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Nie czepiajmy się słów....lepszy dzwięk to jeszcze nie muzyka.Dlaczego boicie się ostatecznych decyzji ? Szukacie potwierdzenia u innych non stop ...bądzcie samodzielni.

Jeśli jestem w błędzie wystarczy mi opinia jednej osoby...sto osób może się nie mylić ..o dziwo może bardziej niż ta jedna.....

Jesteś zafascynowany kolumnami trudno Twój wybór , Twoje ograniczenie, ja wybrałem inną drogę .Nawet obecne posiadane zestawy ...Loth-x...nie wykluczją lampy ...mam więc pole do manewru....bez nerwowych poszukiwań....

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Z tym już przegięli. Zwykły PCet na mini-ITX z jakimś prockiem "embedded" (do odtwarzania Blu-ray nie trzeba wcale aż takiego dużego wygaru). Nawet jak tam wstawili wysokiej klasy kartę dźwiękową, to całość nie powinna kosztować więcej niż $500-700. Dyski SSD też nie są już takie drogie.

Na łeb upadli z tym 1800 funtów.

• 4 tygodnie później...
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Given the sort of audio equipment I've been auditioning recently, I've completly surprised myself by choosing an amplifier (as well as a cd player) from NVA - a company I almost forgot existed. I was truly astonished by the performance produced by this amplifier, and accompanying cd player; I bought them as an interim measure whilst I finish saving for a more exotic system (Golmund digital frnt end, Final Audio Research pre-amplification, Pass Labs amps, Sonus Faber or Audio Physic loudspeakers), but the more I listen, the more I wonder whether the GBP35K I plan on investing will be worth it.

The sound is best described as crystalline; clean (but not cold), superbly dynamic (in the way that best complements the impressive transient capabilities of loudsepakers like Audio Physic Virgos or Sonus Faber Amati Homages), tuneful and wonderfully coherent.

I kept listening out for just a little grain, that hint of harshness that betrays moderately priced electronics in the company of super-high end equipment, but I was to be disappointed: It remained crisp and clean all the way to the top (the design permits the AP80 to amplify signals right up to 100kHz). And yet, synthesised with all this clarity was a mucial involvement that one would usually associate with the best 0f single-ended design.

Yes, amplifiers like the Pass Labs Aleph 2 mono amps are 'better'; excellent purity of tone, virtual reality sound-staging, the most subtle micro-dynamics, producing fine textures and portraying the real substance and body of instruments/voices in space; but I feel that an NVA AP80 gets 90% of the way there - without muddying its sound with filtering effects, or making half-hearted/compromised attempts at demonstrating audiophile qualities that many products in this price band fall prey to.

So the question for me remains, is that remaining 10% worth that extra GBP 4 - 5,000? Couple an NVA CD70 with an NVA AP80 with, say, Nordost Blue Heaven cabling, and speakers of substantial quality (ATC SCM20, Sonus Faber Electa Amator II, Audio Physic, Proac Response 1SC, or any other highly capable design) and you're in audiophile nirvana, and where you always wanted to be. Where? Right at the heart of the music.

http://www.audioreview.com/cat/amplification/amplifiers/nene-valley-audio/ap80/prd_116033_1583crx.aspx

Gość Arek__45

(Konto usunięte)
  • 4 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Świat się kończy, NVA w cenie jakiegoś zepsutego pianocrafta...

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Świat się kończy, NVA w cenie jakiegoś zepsutego pianocrafta...

Coz, kiedys palono wartosciowe ksiazki.

Gawiedz cieszy sie jak ma cos co reklamuja w tv lub gazetkach audio. Wtedy przebijaja cene az milo.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

"No to jestem po weekendzie i mogę podzielić się kolejnymi wrażeniami - chociaż znowu nie robiłem bezpośrednich porównań (są kłopotliwe, bo lampa wymaga "rozgrzewki", a i NVA, jak się już przekonałem, gra inaczej gdy non-stop włączony itd.). Ale dźwięk Suna mam od paru lat na co dzień, więc myślę, że mogę w dużej mierze polegać na pamięci.

AP20 ma bardzo, bardzo dobrą równowagę tonalną i barwną - leciutko zaokrągla skraje pasma, ale to akurat mi odpowiada. W tym punkcie zaryzykowałbym twierdzenie, że jest lepszy od mojego Suna - choć ten jest jak na lampę i tak mocno neutralny, a dźwięk "doprawia" w sposób bardzo miły dla ucha.

NVA ma przestrzeń bardzo dobrze poukładaną i stabilną, ale dosyć "gęstą" - tutaj z kolei Sun daje więcej "powietrza", i to bez wrażenia sztucznego "pompowania". Nie jest to coś, co by mi szczególnie przeszkadzało - podejrzewam, że w lepszym ustawieniu, niż u mnie (z konieczności mam kolumny na krótszej ścianie, jest to układ w moim pokoju gorszy akustycznie, ale niestety jedyny realny "życiowo") byłoby całkiem dobrze.

Sun jest szybszy i bardziej dynamiczny niż AP20 - ten w większym stopniu operuje "masą" dźwięku, niż "atakiem" dynamicznym. Ale znowu - odbieram to raczej jako cechę, a nie wadę.

Oba wzmacniacze są bardzo muzykalne - to trudna do zdefiniowania właściwość :), ale generalnie dają wielką frajdę ze słuchania i nie męczą przy dłuższych sesjach, niezależnie od repertuaru.

NVA daje świetne poczucie rytmu (przysłowiowy PRAT) - w tym jest chyba odrobinę lepszy.

W brzmieniu Suna jest więcej "blasku" i pewnej dźwięczności - nie wiem do końca, jak to nazwać, bo np. wybrzmienia są na bardzo podobnym poziomie. To powoduje, że jest nieco bardziej tolerancyjny dla kiepskich, zmulonych realizacji (dzięki temu brzmią na nim mniej blado niż na AP20). Przypuszczam natomiast (choć tego jeszcze nie zbadałem), że przy nagraniach nadmiernie wyostrzonych/krzykliwie rozjaśnionych lepiej może się sprawdzić NVA.

Zaskakująco dobrze i bardzo naturalnie wypadają na NVA nagrania muzyki poważnej (a to w moim przypadku większa część płytoteki). Tu byłem przekonany, że będzie jednak wyraźnie odstawał od lampy, a tymczasem wydaje się być co najmniej równie dobry. Fortepian to miód dla ucha, a i duża orkiestra brzmi wiarygodnie i dostatecznie selektywnie (choć gęsto).

To chyba tyle na razie - nabieram pomału przekonania, że zestaw dzielony NVA (pre + monobloki) mógłby się okazać zwyczajnie lepszy od mojej lampy."

....to wrażenia nowego właściciela starego ok 20 lat NVA AP 20 i lampowca Sun Audio na 2A3...mam nadzieje że nie będzie miał mi złe że dziele się jego spostrzeżeniami...

Ukryta Zawartość

Taniutko... 1500zł + 100zł przesyłka do Polski, za tą cenę to nawet w ciemno się opłaca brać. Odsprzedaż raczej bezproblemowa. Do tego dwa lata gwarancji i bezpośredni kontakt z panem Richardem w razie czego.

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ja mam swój wzmacniacz ok 7 lat i nie mam zamiaru się pozbywać. Jedyne co mi przeszkadza w nim to ciężar i rozmiary. Nie wiem skąd u ciebie przekonanie, ze tylko NVA jest dobre. Jeżeli natomiast uważasz, ze naprawdę jest takie dobre to siedź i słuchaj zamiast się dowartościowywać tym wątkiem czy szukać potwierdzenia tych wspaniałości. Tak robią osoby naprawdę zadowolone ze swojego sprzętu.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

...."coraz mniej sympatii do starego rocka...."

I wszystko jasne , cos nie bardzo z systemem.To nie jest watek o NVA, nawet nie ma klubu NVA a poza tym inni wiedza ze ja nic nie musze...

• 8 miesięcy później...

Mój nowy nabytek.

Ukryta Zawartość

Na pewno nie jest nudny. I tylko 2tzł za wzorowy stan.

I jak Ci to gra ?

Bo są na tym forum tacy którzy twierdzą że to high end nad high endy ...

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

To było dwa lata temu!

Wygląd i wykonanie mistrzostwo świata.

Brzmienie dobre. Nawet bardzo dobre biorąc pod uwagę cenę jaką dałem.

Ale na pewno nie jest to hi-end. To solidne Hi-FI.

Nacieszyłem się i sprzedałem. Nawet z drobnym zyskiem.

I jak Ci to gra ?

Bo są na tym forum tacy którzy twierdzą że to high end nad high endy ...

JUSTAS

Teraz jest u niego niekompletny komplet firmy ZAGRA!!

To jest takie gówno,że szkoda o tym pisać-a człowiek HQ150 ma swój watek i oponentów banuje))

JUSTAS

Teraz jest u niego niekompletny komplet firmy ZAGRA!!

To jest takie gówno,że szkoda o tym pisać-a człowiek HQ150 ma swój watek i oponentów banuje))

Podobno

Brzmienie dobre. Nawet bardzo dobre biorąc pod uwagę cenę jaką dałem.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Wzmacniacz ZAGRA NA PEWNO NIE JEST NUDNYM WZMACNIACZEM,dlatego,ze jak coś sie w nim popsuje.......to

kolega HQ 150 tak pieknie i z wielka dbałościa o szczegóły opisuje nam wszystko-a jego opowiadanie jest wprost

tak nieprzewidywalne jak u Hitchckoka))........także nudów nie ma!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.