Skocz do zawartości
IGNORED

Jak dobrać moc subwoofera?

maniek74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy moc subwwofera ma znaczenie w relacji z:

- mocą amplitunera

- mocą kolumn przy połączeniu z wykorzystaniem subwoofera?

Jakimi założeniami przy doborze suba się kierować?

Jeśli trudno to określić w teorii,

bardzo proszę o pomoc w weryfikacji takiej kombinacji:

ampli Sony 915Qs - 5 x 100 wat

przody Scherzo tonsil 200 - 2x nom. 130 wat , max 200 wat muzycznej

satelity i central Sony 100 watowe.

Wybrany sub do tego to: Magnat Betasub 30a:

Moc nominalna 130 W

Moc maksymalna 260 W

Pasmo przenoszenia: 20 - 200 Hz

Dolne odcięcie częstotliwości 50 Hz

Górne odcięcie częstotliwości 200 Hz

Bardzo proszę o pomoc i potwierdzenie,

czy w/w sub swoimi parametrami mieści się w tej konfiguracji sprzetu, przy założeniach:

pomieszczenie około 20-22 m2, wykorzystanie - kino domowe.

Mile widziane opinie na temat tego Magnata,

bo jakoś nie mogę doszukać się użytkownika

(jest trochę z 300A, ale to nieco inna maszyna).

Pozdrawiam

maniek

https://www.audiostereo.pl/topic/39006-jak-dobra%C4%87-moc-subwoofera/

Moc suba nie jest wartością którą powinno sie bezpośrednio łączyć z ampli., oczywiście o ile mówimy o subach aktywnych. Napewno lepiej mieć parę watów w zapasie niż kupować suba który będzie musiał grać na granicy swoich możliwości.

"Jakimi założeniami przy doborze suba się kierować?"

Moim zdaniem najważniejszy jest typ konstrukcji, tutaj powinieneś zdecydować czy wolisz obudowę zamknietą otwartą czy pasmowo-przepustową.

w dużym skrócie:

zamknięta- bardzo szybki ale nie tak głęboki bas

otwarta - szybki i głębszy od poprzednika

pasmowo-przepustowa - najwolniejszy z całej trójki ale za to wywołujący największe ciśnienie akustyczne.

Następnie zwróć uwagę na pasmo przenoszenia. 20 hz to świetny wynik, takie częstotliwości pozwalają poczuć dźwięk nie tylko go usłyszeć. Jednakze zawsze zwracaj uwagę przy jakich wartościach producent owe Hz przedstawia, jeżeli napisze że przy spadku 3 albo nie daj boże 6 db to te 20 Hz możesz między bajki włożyć.

Kolejna sprawa to regulacja. Absolutne must have to : regulacja głośności, fazy i pasma miłym dodatkiem jest także tryb zmiany charakterystyki audio/cinema.

Ogólnie rzecz biorac z własnego doświadczenia wiem, że w kinie liczy sie przede wszystkim moc i głębia basu, szybkość schodzi tu na drugi plan, zupełnie inaczej niż w przypadku odsłuchu ścieżki audio. Chodzi mi o to że lepiej miec suba wolniejszego który potrafi przywalić niż miec karabin maszynowy który wydaje z siebie pomruki podobne do frontów. Oczywiście wszystko z zachowaniem pewnych proporcjii, gdy sub jest zbyt rozlazły serie wybuchów potraktuje jako jeden niekończący się pomruk co może skutecznie zepsuc przyjemność seansu.

Pozdrawiam

Przepraszam za błędy bardzo sie spiesze :)

Magnat w przypadku kolumn podłogowych podaje pasmo od 22hz :D

gdzieś widziałem opinie o tych subach z serii Beta i są podobno niezłe, tylko czy się opłaca to jeszcze zależy od ceny

Tak się właśnie zastanawiam z tymi wielkościami. Stąd zresztą ten wątek.

Teraz do głowy przyszedł mi jeszcze sub nieco mniejszy średnicą głośnika (25),

ale porównywalny mocą, i analogicznym pasmem - Yamaha YST-SW515.

Nie mam natomiast pojęcia na który sie zdecydować.

Yamaha ma więcej możliwości podłączeń.

Niestety nie ma możliwości porównania z odłuchu, a już na pewno nie w warunkach docelowych.,

bo przecież w Polsce żyjemy....

Co byście wzięli z tych dwóch? Oba w cenie poniżej 1.000 pln.

>Co byście wzięli z tych dwóch? Oba w cenie poniżej 1.000 pln.

Ja miałem różne suby: Kody, Pioneera, Sony, JBL, Yamahe, a w końcu wybrałem Eltaxa. Do 1000 jest w czym wybierać, szczególnie z drugiej ręki. Jeśli masz zamiar wykorzystać suba TYLKO do kina domowego to na dobrą sprawę wiekszość modeli z głosnikiem 25 cm na pewno spełni twoje oczekiwania.

Miałem mniejszy model, ale też robił sporo (jak dla mnie za dużo) hałasu. Chodzi mi o brak kontroli wyższego basu, zbyt natarczywy dźwięk, na dłuższą metę męczący. Ale to też kwestia pomieszczenia i gustu, znajomy sobie chwali.

maniek74

szkoda ze masz ograniczony budzet bo ja bym ci zaproponowal JBL-a E250 lub ES250, fakt to troche wiecej kaski ale za to masz niskie tony na wysokim poziomie a nie jakies tam dudniace halasiaki jak yamaha czy magnat, wiem co mowie bo mailem Magnata co prawda Sub 300A ale brzmialy podobnie. Mocy nigdy za wiele, zawsze miec jej lepiej w zapasie. Skoro masz taka super sale kinowa to kup dobry bass a twoje kino bedzie jeszcze bardziej wciagajace

mocy nigdy za wiele - ja mam Infinity SW12 (wzmacniacz 500W RMS) w 15m, używam go tylko przy filmach i mam go mocno podkręconego (ok 80%), w filmach akcji niezapomniane efekty tektoniczne gwarantowane :))

don111:)

powaliłeś mnie:)

mieszkasz w bunkrze z II wojny światowej,

czy w pomieszczeniach testowych tarczy antyrakietowej?:))

boję się, że jak przesadzę, zaczną mi pękać te suche tynki na głowę:)

tego jobla co tak zgodnie polecacie można dostać za 1.500 złociszy,

tak się zastanawiam, czy naprawdę jest tego wart

>boję się, że jak przesadzę, zaczną mi pękać te suche tynki na głowę:)

>tego jobla co tak zgodnie polecacie można dostać za 1.500 złociszy,

>tak się zastanawiam, czy naprawdę jest tego wart

Twoje obawy są całkiem słuszne. Co za dużo to niezdrowo. Największy sub z jakim miałem do czynienia to ogromny Eltax Atomic A15 z głośnikiem 38 cm. Nie dość, że wielki jak pół wersalki, to jeszcze tak niesamowicie dawał czadu, że po 15 minutach zlecieli się sąsiedzi i było po zabawie. Chętnie bym go sobie zostawił na specjalne okazje np. 3 Maj albo Dzień Straży Pożarnej, ale poszukałem mniejszego A10.2 i ten jest dla mnie idealny.

Nie no bez przesady :) 500W w 15m to samobójstwo :)

Jednak przy twoich 20m śmiało montowałbym głośnik na poziomie 200-250W, jeżeli mam określać wielkość membrany to 250cm jest w twoim przypadku złotym środkiem...wypisz wymaluj Paradigm Ps :) Co jak co ale w kinie mało co daje takie wrażenia.

Cieszę się ze w końcu skończyła się moja karencja  Czujnie obserwowałem posty na forum, dużo czytałem, lecz nadal mam wątpliwości odnośnie zakupu.

Czytam ze polecany jest subwoofer firmy jamo. Sam szukam suba do muzyki, do pokoju 30m2, w cenie do 1000-1200zł. Wytypowałem dla siebie JAMO E7SUB (konstrukcja zamknięta). Czy ktoś ma ten model i może podzielić się ze mną opinią? Wiem ze jamo e250, e300… wyposażone są w nowy typ konstrukcji. Może ktoś wyrazić opinię, czy jest ona bliższa KD czy stereo?

Wiem ze konstrukcje zamknięte cechują się większą dynamiką, lecz za to siła bassu jest mniejsza. Czy ta różnica jest bardzo odczuwalna podczas korzystania z KD?

Moje kolejne pytanie dotyczy hałasu(buczenia) jaki rzekomo wydaje z siebie subwoofer w stanie czuwania. Gdzieś znalazłem informację o tym, że ktoś narzekał, iż w nocy jest to dokuczliwe, szczególnie jeżeli śpi się w tym samym pokoju. Czy ktoś może mi potwierdzić te informacje (najlepiej dla wytypowanego przeze mnie modelu)?

A teraz już tak całkiem na luzie… Mam Technicsa, który zaopatrzony jest w trój-drożne kolumny a w każdej z nich znajduje się mi. 17 centymetrowy głośnik supernisko tonowy o parametrach: 46Hz przy -16dB. Sama wieża posiada opcje: digital subwoofer. Przyznam, że jak na moje ucho bass jest miły nawet przy głośniejszej muzyce. Jednak bardziej go czuje przez „pupe”, gdy siedzę na narożniku. Czy kupując subwoofer tej klasy, który wskazałem wcześniej, istnieje możliwość abym mięciutki bass poczuł także w serduszku, jak na koncercie?

Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za odpowiedz!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.