Skocz do zawartości
IGNORED

Dymek w NAD-zie 3225 !POMOCY! - Wrocław

cyp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dziś się stała rzecz straszna - Nadzik zadymił. Do rzeczy szukam dobrego elektronika z Wrocławia albo dobrego serwisu. Dzisiaj mierząc napięcie w nadzie doprowadziłem do zwarcia na kostce przełączania impedancji (4-8 omów) zwarłem niebieski kabel z masą. Dymek pojawił się w dwóch miejscach: 1 tomiejsce zwarcia i to bradziej niepokojące 2 - miejsce zaznaczone na zdjęciu. Niestety dokładnie nie potrafiłem zlokalizować uszkodzenia. Dymek był mały a w miejscu jego pojawienia nic nie znalazłem ... oprócz dziwnie wyglądającego kondensatora. Skutek taki, że po podłączeniu kolumn do cd buczy w głośnikach a najbardziej buczy po przełączeniu na phono (bez podłączania interkonektów). Po odłączeniu interkonektów buczenie jest słyszalne na maksymalnym poziomie głośności. Będę dozgonnie wdzięczny za każdą pomoc !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17507-100004793 1199299760_thumb.jpg

post-17507-100004794 1199299760_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze fotka całości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będę też wdzięczny za namiary sprawdzonego serwisu audio we Wrocławiu ... Mam tego nad-a zaledwie drugi miesiąc ale jego brzmienie urzekło mnie na tyle, że ewentualne rozstanie z nim (gdyby nie powiodła się naprawa) będzie bardzo bolesne ;(

oj chyba cos padło w zasilaczu stabilizowanym preampa i masz przydzwiek sieciowy nakładajacy sie na sygnał.

kondzik chyba sie wygrzał bo byc moze z tym tranzystorem zielonym dostał "kopa"..a ten bezpiecznik jest najprawdopodobniej uszkodzony..

1.co na nim pisze jaką ma wartość??

2.jaka rolę dokładnie spełnia ten przełacznik z tyłu gdzie sie zrobiło zwarcie?

Witam. Wzmak gra ale strasznie buczy a przed zwarciem trudno było cokolwiek usłyszeć z uchem przyklejonym do membrany - nawet na maksymalnym poziomie głośności. Największe buczenie jest po przełączeniu na phono - nawet nie próbowałem podłączać gramofonu ... a na opcji cd/aux po odłączeniu konektu brumienie spada ale jest słyszalne.

Piotrek608, 2 Sty 2008, 22:09

>oj chyba cos padło w zasilaczu stabilizowanym preampa i masz przydzwiek sieciowy nakładajacy sie na

>sygnał.

>kondzik chyba sie wygrzał bo byc moze z tym tranzystorem zielonym dostał "kopa"..a ten bezpiecznik

>jest najprawdopodobniej uszkodzony..

>1.co na nim pisze jaką ma wartość??

>2.jaka rolę dokładnie spełnia ten przełacznik z tyłu gdzie sie zrobiło zwarcie?

Wielkie dzięki za pomoc ! o jaką wartość pytasz ? kondensatora, bezpiecznika ?

dzisiaj przejeżdżałem obok tego serwisu na grunwaldzkim, dobrze, że rano na wszelki wypadek włożyłem Nad-a do bagażnika. Według Pana z serwisu ten kondensator ma obtopioną izolację ze względu na bliskość scalaka, powiedział też że ten ułamek sekundy, przez które trwało zwarcie był za krótki aby ten kondensator się nagrzał do tego stopnia. Bezpiecznik jest ok i ta kropka to jakaś cyna na drucie. Nie zostawiłem tam Nadzia, wolę, żeby trafił w ręce Piotra ... chociaż Pan zrobił na mnie wrażenie kompetentnego.

cyp, 3 Sty 2008, 14:50

>Według Pana z serwisu ten kondensator ma obtopioną izolację ze względu

>na bliskość scalaka

Jest to bardzo prawdopodobne. Ten radiatorek w postaci blaszki grzeje się tragicznie! Mam NADa 3020i i u mnie koszulka na elektrolicie nawet zmieniła kolor! :-)

Mam schemat do 3225PE i 3020i (są wspólnie wydane). Mogę Cię poratować. Jeśli chcesz oryginalne i ładnie wydane, to możesz kupić na warszawskim Wolumenie. Jest tam facet, który handluje tylko schematami. Niestety zgubiłem gdzieś namiary na niego, ale koledzy z forum na pewno mają.

Jutro o 18 będę miał już w rekach schemat do tego Nada :) Mam nadzieję, że uda to się od ręki ! To będzie smutny weekend - bez słuchania ... a właśnie chciałem Nadzikowi kupić dobre kabelki ... się nie doczekał :(

cyp,

ile lat ma ten Twój egzemplarz? Pewnie ponad 10, prawda? Korzystając z okazji pomyśl o wymianie kondensatorów elektrolitycznych w zasilaniu. Nie musisz wstawiać jakichś hi-endowych, ale nowe przyzwoite przydałyby się. U mnie na przykład taka podmiana spowodowała znaczny spadek przydźwięku sieciowego. Na zdjęciu zaznaczyłem Ci, które to są. Większe zasilają kńcówkę mocy, mniejsze stopnie przedwzmacniacza. Jeśli wstawisz porządne, to wzmacniacz może dostać trochę większego "kopa" w dynamice.

Mając woltomierz będziesz też mógł wyregulować zero na wyjściu, oraz ustawić prąd spoczynkowy. Ta druga czynność wymaga lutowania, lepiej powierzyć ją specjaliście.

Życzę miłego słuchania tego sympatycznego wzmacniacza :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za radę. Z tym przydźwiękiem to ten nadzik do momentu zwarcia wytwarzał ledwo słyszalny szmer przy maksymalnym poziomie głośności - słyszalny po przylepieniu ucha do membrany:) Myślę, że jak już coś się robi to porządnie - jakiej firmy kondensatory będą najlepsze i gdzie je będę mógł dostać - może blackgate-y ? Myślałem też o zmostkowaniu na płycie wyjście z preampa z końcówką jakimś dobrym drucikiem - może ze złota, srebra a jeśli dało by to jakiś efekt to nawet z platyny - tylko gdzie tego szukać ? - u jubilera ? Pozdrawiam !

>jakiej firmy kondensatory będą najlepsze i gdzie je będę mógł dostać - może blackgate-y ?

Na tym forum jest rzesza specjalistów od kondensatorów. Na pewno będziesz miał mnóstwo propozycji. Ze swojej strony tylko zasugeruję Ci, abyś nie wstawiał droższych od całego wzmacniacza.

>Myślałem też o zmostkowaniu na płycie wyjście z preampa z końcówką

>jakimś dobrym drucikiem - może ze złota, srebra a jeśli dało by to jakiś efekt to nawet z platyny

Z PLATYNY!? Wyluzuj odrobinkę. :-) Jeśli już musisz i standardowy mostek Ci nie wystarcza, to podlutuj zwykłą srebrzanką.

Z tą platyną to żartowałem :) co do kondensatorów to znalazłem takie 6800uF/50V LS 25*40 85C JAMICON za 6,148 zł (na www.dartelektronik.com.pl), te oryginalne mają takie same parametry tylko nie ma na nich zapisu LS 25*40 (co to znaczy?). Czy te będą dobre (chodzi mi o te większe) ?

ślepy jestem ... znalazłem coś chyba naprawdę dobrego: 50MXR6800MK25X45 na

Ukryta Zawartość

co o tym sądzicie ?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.