Skocz do zawartości
IGNORED

Dymek w NAD-zie 3225 !POMOCY! - Wrocław

cyp

Rekomendowane odpowiedzi

Ls.... oznacza chyba wymiry fizyczne poprostu ..ale mam kondki 6800/40 marki trobo w swoim czasie zachwalane kupiłem na wolumenie..najpierw usuniemy przydźwięk to najwazniejsze a potem rzeczywiście można conieco podrasowac...na tych koncówkach mocy to mozna naprawde "przydzwonić"

mniejsze kondensatory te ze stopni przedwzmacniacza to (te oryginalne na płycie) : 330uf 63V SHOEI. Czy napięcia mogą się różnić ? Czy nie zmieni to charakteru brzmienia ?

Napięcie może się różnić, ale nie może być mniejsze od zastosowanego! To bardzo ważne. Akurat w przedwzmacniaczu panuje napięcie około 50V, więc kondensatory powinny być minimum na 63V. Jesli dasz na za małe napięcie, to mogą one wybuchnąć. W sensie dosłownym. Podobnie zrobią, jeśli wlutujesz odwrotnie! Sprawdź wymiary, sprawdź napięcia, o charakter brzmienia nie martw się tak bardzo. Jeśli już chcesz zwracać na coś uwagę, to na niski parametr ESR dla tych większych. Im mniejszy ESR tym lepiej. Będzie lepszy kop na basie.

Sprawdziłem na schemacie. Kondensatory do przedwzmacniacza oryginalnie są 330uF/63V i panuje na nich dokładnie 50V.

Tu masz superaudiofilski 330uF/63V:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kondensatory do końcówki mocy to 6800uF/50V. Przed zakupem sprawdź jeszcze rozstaw nóżek, aby nowe pasowały. I koniecznie na 50V lub więcej. Rubycony są bardzo dobre, ale drogie.

Ukryta Zawartość

jak szaleć to szaleć ... Edward to jakie kondy poleciłbyś jeszcze wymienić - bo rozumiem, że można wszystkie ?:) które jeszcze mają wpływ na dźwięk, konkretnie na najwyższe partie dźwięku, kontrole basu i ewentualnie budowanie sceny ... wiem, że nie same kondensatory dźwięk budują ale nie zaszkodzi zapytać :)

cyp,

najpierw wymień te w zasilaniu, plus ewentualnie te, które mieszkają blisko źródeł ciepła, bo wysoka temperatura przez 10 lat na pewno kondensatorom nie służy. Daj do wyregulowania zero offset wyjścia i prąd spoczynkowy. To są podstawowe czynności, jakie warto wykonać. Potem policz wszystkie inne elektrolity i jeśli masz chęć się bawić, to oszacuj koszty i ewentualnie wymień. resztę zostaw w spokoju. Wzmacniacz będzie grał naprawdę dobrze, a hi-endu z niego i tak nie uzyskasz. Ja u siebie poleciałem lawinowo po całości i wstawiłem Panasonic FC, bo są dobre i tanie.

Edward

Dzięki za radę. Wymienię wszystkie ale w pierwszej kolejności naprawa usterki i wymiana kondensatorów na końcówce mocy (chyba BG) i te z allegro na preampie a i jeszcze mostki zamiast zagiętych gwoździ :) Potem jak czas i pieniądze będą to pobawię się w wymianę wszystkich kond. Na hi-end nie liczę (z resztą to pojęcie jest dla mnie jeszcze abstrakcyjne) ale liczę na długie godziny słuchania dobrej niemęczącej muzyki - to właśnie mnie urzekło. Ten Nad z gramofonem w/g mnie potrafi zagrać trochę jak lampa ... ale to tylko moje zdanie :)

Witam. Jestem już posiadaczem schematu do Nad-a, okazało się, że jest wspólny dla 3225PE i 3020i. Schemat od Foxel-a ale trochę niewyraźna jest jena strona - 3225PE/3020i PCB layout & wiring-diagram. Edward - czy Twój manual service jest orginalny czy też kopia ? no i jak z jego jakością ?

Oto co znalazłem pod dolną pokrywą - przepalona ścieżka !!! Połączyłem ją drucikiem ze skrętki sieciowej (tylko to miałem) i objawy w dużym stopniu ustąpiły. Nadal jest słyszalny przydźwięk po przełączeniu na kanał phono i ustawieniu max poziomu głośności ale dużo, dużo mniejszy. Na kanale CD-eka objawy prawie ustąpiły - szmer, po ustawieniu na maxa poz. głośności, wcześniej ledwo słyszalny teraz jest dość wyraźny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ulala! Żeby aż ścieżkę przepalić to niezły prąd musiał zakotłować. Obejrzyj elementy, które ta ścieżka łączyła i sąsiednie do nich elementy (sąsiednie, czyli bezpośrednio połączone). Skojarz to z miejscem, skąd wydobywał się dymek.

Edward, 4 Sty 2008, 23:57

>Przepalona ścieżka to jest masa. Po tej naprawie jest już tak jak było przed awarią czy nie?

No prawie. W zasadzie da się już słuchać - ale to zwarcie zostawiło swój ślad w postaci większego przydźwięku na max. poz. głośności. Co do innych przypadłości to jeszcze za wcześnie by coś powiedzieć.

Skorzystam z zaproszenia Piotra i w przyszłym tygodniu podjadę do niego by rzucił swym fachowym okiem na ten wzmak.

Nad będzie żył :)

To wszystko dzięki Piotrek608 ! Piotrze dziękuję za serdeczną i fachową pomoc !

Poniżej cytuje diagnozę Piotra:

"...padły dwa wejsciowe tranzystorki BC550 w gramofonowym pre jeden chyba puscił owy dymek dostał kopa.A przyczyna owego buczenia nawet na cd to poprostu wysuszone kondzie 330/63V te małe niebieskie poki co wstawiłem nippon chemicon LXV680/63 problem ręką odjał."

Pozdrawiam i życzę wszystkim miłośnikom Nadów dobrego wieczoru :) Jeśli macie podobne problemy (chociaż nie wywołane zwarciem) zastanówcie się nad sprawdzeniem waszych wysłużonych kondziołków :)

ba dopisuje sie po czasie ..bez sciemy ..warto zainwestowac w nowe kondziki ..i nawet te rozne male ..panasonic fc beda idealne ale oczywiscie jezeli ktos chce pójść na całosć finansowo to nie wykluczam elny cerafine czy najlepiej nichicon muse.

no i założyłem nichicon muse 330uf/63V i ... chociaż są zimne to jestem więcej niż miło zaskoczony !!! Na końcówki przewidziałem Rubycony ale w tym momencie mam mały problem z ich zakupem - musiałbym min 10szt (około 30 zł za 1 szt). Może ktoś potrzebuje kilka to zrobi się zbiorowe zamówienie na 6800uf/50V :)

no i z wątku ratunkowego zrobił się tuningowy ... Mam pytanie do szacownych forumiczów: mianowicie spiąłem na krótko main in z pre aut - każdy kanał osobno, na płytce z gniazdami od bolca masy były połączone. Czy mam połączyć te masy ze sobą ?

• 2 tygodnie później...

Może ktoś poradzi. Wsadziłem do końcówki nichicony 10000uf na 63V (w ogrinale było 6800uf na 50V - zmierzona pojemność ponad 7000uf) do pre 470uf na 63V też nichicon (w oryginale 330uf na 63V). I od tamtej pory jak stoi włączony i nie gra to grzeje się a w oryginalnych ustawieniach, nagrzanie go to było dobre 30 min grania w średnim zakresie. Co się dzieje ? nie chciałbym przedobrzyć a jeszcze nie miałem okazji pograć nim trochę głośniej (w domu od tygodnia gości teściowa :/ ) ... Pomóżcie.

ja też się zastanawiałem nad wymianą kondensatorów

mam Luxmana LV-111 z końcówki '80 lub początku lat '90, normalnie siedzą tam 2x6800uF 50V

jeśli dobrze rozumuje to większa pojemność i większe napięcie na którym może pracować nowy kondensator negatywnie wpływać na dźwięk nie będzie, jeżeli już to wprost przeciwnie? prawda? :)

na ferie wracam do domu więc wzmaka bym akurat oddał do serwisu jakiegoś ;)

No cóż mało kogo obchodzą problemy maluczkich :( Już mnie zmęczyło to nieustanne kombinowanie, chciałbym aby to cholerstwo już grało - bym mógł w spokoju sobie słuchać i nic więcej - bez teściowej ;)

-->cyp, wygląda na to że wzbudza się.

Tak z ciekawości, co masz równolegle z tymi elektrolitami (typ, pojemność etc.)?

-->piotrek23, jeżeli te nowe elektrolity pomimo większej pojemności bedą równie szybkie, to powinny dobrze, a nawet lepiej się sprawować (ważne też aby ESR nie miały dużo większego, a najlepiej żeby było niższe - ale to niestety kosztuje...).

jakiego rzędu to są koszty (chodzi o ESR) i czemu jak przegladam aukcje na allegro ta charakterystyka nie jest podawana??

a na przykład coś takiego:

Ukryta Zawartość

albo to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.