Skocz do zawartości
IGNORED

Negatywne opinie nt. kolumn Rehdeko

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

To niemiecka manufaktura ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Qubric, 4 Sty 2008, 09:47

>Ogólnie ja z forum wyczytałem całą masę negatywnych opinii na temat Rhedeko - tyle, że piszący nie

>zdawali sobie sprawy o tym co opisują.

99% ludzi tutaj "nie rozróżnia La Palomy od La Scali".

Jedni poszukują "bum-cinku", drudzy "audiofilskich smaczków", przestrzeni ogólnie jest to wszystko rozwodzenie się nad smakami zupek z proszku.

A prawdziwy rosól, z mięcha, z pływającymi oczkami to gotuje i je niewielu.

Idź se Qubeck, kup kolejny "Gorący Kubek".

Bardzo dobry jest. W telewizorze lekramujom.

Qubric,

z wypowiedzi robtango można wywnioskować, że słyszał Rehdeko z Audio Exclusive i że mu się podobało oraz, i nie był tu precyzyjny, że był to jedyny wzmacniacz, z jakim je słyszał. zaraz potem powiedział, że połączenie Rehdeko z lampami to nieporozumienie. nie napisał z jakimi słuchał i dlaczego było źle.

ja znam dwie osoby, które na co dzień słuchają Rehdeko z lampami i twierdzą, że jeszcze nie udało im się znaleźć tranzystora, który by im dorównał.

osobiście słyszałem RH 145 z czterema różnymi lampami (jedna grająca z nim na co dzień, a pozostałe przypadkowe - przywiezione przez gości). tylko z jedną były zastrzeżenia. i to też nie do wszystkiego - nie grało "okropnie", jak to czasami się słyszy. po prostu brakowało rozdzielczości i szybkości. jednak grały w nim przypadkowe lampy, bo oryginalne walnęły (nie mam pojęcia co było i co zostało wstawione)

>Masz moze jakis link zeby cos wiecej obejrzec/poczytac...???

chyba już nie działają, już kiedyś próbowałem znaleźć stronę i nic

a robili m.in. elektrostaty napędzane bezpośrednio lampą

Re: Qubric, 4 Sty 2008, 09:47

>Przykład masz z dwóch powyższych wpisów, Krystiana Majera i Robtango... Wystarczy zestawić takie

>opinie żeby wyciągnąć wniosek na temat poprawności brzmienia kołchoźników Rhedeko.

rozumiem, ale chodzi mi o konkretne zastrzeżenia, konkretne uwagi

dudivan, 4 Sty 2008, 12:33

Oczywiście Duduś, wiemy, wiemy... Tutaj każdy jest miłośnikiem rosołku i zna jego smak do "szpiku kości"... Wiekszość tutaj akurat nieświadomie zajada jakieś "chińskie zupki", chwaląc je na wszelkie sposoby pod postacią "rosołku".

graaf, 4 Sty 2008, 12:55

>ale chodzi mi o konkretne zastrzeżenia, konkretne uwagi<

Moim zdaniem zastrzeżenia do Rhedeko są bardzo konkretne - jedynie niwielu je napisało wprost.

Z wpisów tych co słyszeli wynika, że Rhedeko są totalnie nieuniwersalne. Tak ze sprzętem jak i z pokojem, jak i z rodzajami muzyki, która na nich brzmi poprawnie. Zwłaszcza to ostatnie świadczy o tym, że nie jest to sprzęt grający dobrze. Mocno nieliniowe, z ograniczonym pasmem, prawdopodobnie z wyciągniętym środkiem i poszarpaną góra.

Mogą grać głośno, średnicą i chować sybilanty żeby tworzyć wrażenie czystości. Ogólnie polecam do takich zabaw jakiś złożony korektor graficzny, będzie taniej i bez kłopotów.

PS. Ciekawi mnie jak Lancasterowi przepadnie do gustu brzmienie AEON AS-1, które stoją na przeciwnym krańcu filozofii brzmienia niż Rhedeko i głośniki pełnopasmowe? To trochę tak jakby miłośnik tuningowanego Trabanta miał opisać swoje wrażenia z jazdy limuzyną Mercedesa ;)

Qubric,

jak posłuchasz, to posłuchamy twojej opinii i zaleceń.

a na razie, to twoje wyobrażenia kompletnie nie zgadzają się z doświadczeniami innych.

ale to pewnie nie ma znaczenia?

Qubric, Aeon aktywnych akurat słuchalem w wersji z jedwabną kopułką ...pisałem o tym na forum...podobały sie...szczerze mowiac kiedy pierwszy raz sluchałem monitorow APS byla to konstrukcja pasywna z aluminiowym tweeterem i mi osobiście podobało sie bardziej...

...a niedłógo moze będzie okazja posłuchac wersje aktywna z aluminiowym...nie mam uprzedzen odnośnie techniki...

Qubric,

Piszesz o Rehdeko coraz celniej....!!!

Jestem naprawde pelen podziwu...!!!

...jestes jakis prorok czy co....., ...zdradz nam tajemnice......

...moze bys podal jakis konkretny przepis np - "jak zrobilem Rehdeko 145 przy uzyciu korektora graficznego i Altusa 140" .........;-)

Na pewno zgarniesz duzo braw....!!!

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

cir, 4 Sty 2008, 13:59

>fajny temat juz tak dawno nikt nie pisał o Rehdeko

...jak widzisz Graaf znowu zaczyna........;-)

Ale najfajniejsze, ze znowu mamy "nowych" co nie sluchali ale juz wiedza jak graja......

I to wiedza duuuuzo lepiej niz nawet Ci co te glosniki maja......

To jest czad!!! No nie....????

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

Lancaster - w którym wątku była wasza recenzja z odsłuchów AMS?

To nie jest kwestia rodzaju techniki, tylko celowego partolenia konstrukcji w celu wybicia się na rynek, na którym wbrew pozorom, jakość dźwięku nie ma większego znaczenia (poczytajcie wątek o Goldmundzie).

Oczywiście zaraz zapieją właściciele (wszystkich pięciu) Rhedeko ściągniętych z e-baya jakby im kto po jajkach deptał. Oni przecież mają w domu cudowną technikę i super brzmienie z niemieckiego śmietnika, które po takich wpisach nie sprzeda się już tak dobrze na polskim śmietniku.

PS. Macius Król Pierwszy - że nie potrafisz myśleć, wykazujesz już w innych wątkach na bocznicy. Teraz udowadniasz, że nie potrafisz czytać. Ale to pewnie niema żadnego znaczenia???

Wyjśnię .Moc końcówki AE wynosiła 2x200watt przy 8om .A co do lamp .Myśląc o tym ,że kolumna ma 100dB podłączyliśmy dwie konstrukcje Jadis Orchestra i monobloki Wall Audio na KT88.Oczywiście grało to barwa jakieś tam "szmery ,trzaski " super ale niestety głośnik basowy był nie wzruszony?Rehdeco mimo wysokiej skuteczności są tak twarde i wymagają bardzo silnego pieca .Lampa 805 dysponuje dużym prądem ale nie jestem do końca przekonany czy radzi sobie z tymi kolumnami.Podobać a wysterować to dwie inne rzeczy.Pozdrawiam wielbicieli Rede.

Vector - przestań się brandzlować. Nikt ci miski z kaszką nie zabiera, że tak lamentujesz.

Graaf zapytał o negatywne opinie także tych co słyszeli, że ktoś słyszał. A takie opinie są tu na forum w co drugim wpisie. Tyle, że gęsto przeplatane zachwytami głuchych.

Qubric, Goldmund to jest akurat legenda audio, przy której marketingowe wynalazki lezą i kwiczą....a ten CD...no coż....moze faktycznie gra świetnie :)

No ale spoko, podciągnąłem już sobie suwakami w kompie co trzeba i gra mi jak Rehdeko, teraz pstryk i gra mi jak mbl, a zachwile znów jak elektrostaty...luzik.

zdajesz się być przekonujący .... pozostają mi tylko eksperymenty ....

dasz chociaż jakieś zawoalowane wskazówki?

P.S. dobra kończę offa - jestem już podpadzioch

Lancaster - dwornisiu.

Porównanie jakiegoś zabytku Rhedeko do MBL to trochę jak g.... do twarogu... Oczywiście można, ale czy koniecznie trzeba???

Od początku lat 90 w Polsce było takich specjalistów od wynalazków kilku. W Niemczech było ich wielokrotnie więcej. Swego czasu nieco tego złomu z wystawek się naoglądałem - to była taka nowa polska tradycja, przywożenia staroci z arbajtu.

Im większy dziwoląg wyprodukowali tym większa szansa była na wciśnięcie się na rynek. I w tych rejonach są słynne Rhedeko - w zasadzie to bardziej słynne niż istniejące.

Mogę się założyć, że wpisów na temat Rhedeko jest na forum więcej niż w Polsce egzeplarzy kolumn tej marki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.