Skocz do zawartości
IGNORED

Zanim kupę subwoofer...

i-spy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Cieszę się ze w końcu skończyła się moja karencja. Czujnie obserwowałem posty na forum, dużo czytałem, lecz nadal mam wątpliwości odnośnie zakupu.

Czytam ze polecany jest subwoofer firmy jamo. Sam szukam suba do muzyki, do pokoju 30m2, w cenie do 1000-1200zł. Wytypowałem dla siebie JAMO E7SUB (konstrukcja zamknięta). Czy ktoś ma ten model i może podzielić się ze mną opinią? Wiem ze jamo e250, e300 wyposażone są w nowy typ konstrukcji. Może ktoś wyrazić opinię, czy jest ona bliższa KD czy stereo?

Wiem ze konstrukcje zamknięte cechują się większą dynamiką, lecz za to siła bassu jest mniejsza. Czy ta różnica jest bardzo odczuwalna podczas korzystania z KD?

Moje kolejne pytanie dotyczy hałasu(buczenia) jaki rzekomo wydaje z siebie subwoofer w stanie czuwania. Gdzieś znalazłem informację o tym, że ktoś narzekał, iż w nocy jest to dokuczliwe, szczególnie jeżeli śpi się w tym samym pokoju. Czy ktoś może mi potwierdzić te informacje (najlepiej dla wytypowanego przeze mnie modelu)?

A teraz już tak całkiem na luzie... Mam Technicsa, który zaopatrzony jest w trój-drożne kolumny a w każdej z nich znajduje się mi. 17 centymetrowy głośnik supernisko tonowy o parametrach: 46Hz przy -16dB. Sama wieża posiada opcje: digital subwoofer. Przyznam, że jak na moje ucho bass jest miły nawet przy głośniejszej muzyce. Jednak bardziej go czuje przez "pupe", gdy siedzę na narożniku. Czy kupując subwoofer tej klasy, który wskazałem wcześniej, istnieje możliwość abym mięciutki bass poczuł także w serduszku, jak na koncercie?

Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za odpowiedz!

https://www.audiostereo.pl/topic/39103-zanim-kup%C4%99-subwoofer/

Technics to ma zdrowo narąbane! Podaje 46Hz/-16dB. To NIC NIE MÓWI o rzeczywistym paśmie na dole. Jaka jest częstotliwość dla -3dB, czyli według normy polskiej i jakiejkolwiek innej normalnej? Przecież w zależności od spadku charakterystyki, może to być równie dobrze 55, jak i 80 Hz.

Chcesz kupic gotowy czy zbudowac? Za 1200zl to zadne cudo nie bedzie.

Gdybys mial nieco wiekszy budzet i nie bal sie nudowy to polecam aktywnt sub 15" Rythmik Audio. To kosztuje nieco ponad US$500 plus przesylka, ktora do Polski nie powinna byc zbyt droga. W tej cenie jest glosnik 15 cali ze wzmacniaczem 350W i ukladem servo 24dB i ogolne plany pudla. Musisz wybrac czy kolumna jest otwarta czy zamknieta i stopien filtru.

Obejz to na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam na amazom.com ten sun kosztuje 350$ drozej.Czy ktos zna dobrze angielski i powie mi czy cena podana tutaj jest cena bruuto i jakie sa warunki kupna tego supa (czy karta jredytowa ,czy przelew i jak wyglada sparawa wysylki) W Polsce za tego Velodyne SPL 1200R chca az.. 7000 tys zl

Ukryta Zawartość

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

też mam tego technicsa i uważam, że bardzo dużo zależy od ustawienia kolumn w pomieszczeniu

kolumny są ok., bardziej szwankuje w nim elektornika (szumi, słabe wysokie), chociaż mocy mu nie brakuje

suba do muzyki to nie kupowałbym

masterofdeath6, 17 Sty 2008, 16:03

>Ano racja - teraz doczytałem, że to do muzy. To będzie ciężko za 1200zł. Ja bym nie polecał suba w

>tej cenie do muzy

Ja też jestem wrogiem subwooferów w muzyce, tym bardziej w takim budżecie, przekonałem sie o tym na własnej skórze! Posiadałem kiedyś drugi od góry model suba Yamahy YST-SW160 chyba (2 x 20 cm) w stereo kompletna porażka (mimo przełącznika muzyka/film), do kina ok. Nigdy więcej nie skusi mnie żaden sub, lepiej dołożyć kase do lepszych kolumn, ba! lepiej wyrzucić te kase niż totalnie popsuć sobie dźwięk ;-)

doplac 600zł i kup Velodyne. Najlepszy sub w cenie do 2000zł i idealnie sie nada do muzy!

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

sukces (fajny nick swoją drogą:)

Ja nigdy nie potrzebowałem do muzy suba, ale teraz zostaje mi do wyboru albo sub albo większe kolumny (poza basem - jego brakiem) reszta wszystko jest idealnie, a większe paczki to kolejne możliwe problemy :/

- sub to raczej niestety koszt około 5000zł, ale tez boję się że może się nie sprawdzić w muzie :(

Tanie suby to porażka - z tego co już doświadczyłem

masterofdeath6, 18 Sty 2008, 09:40

>sukces (fajny nick swoją drogą:)

Hehe dzięki :-)

Kiedyś miałem Yamahe Piano Crafta miała dedykowane wyjście pod subwoofer i "gazetowcy" pisali iż jest to rekomendowane do tej Yamaszki z racji jej mini monitorków które basem nie grzeszą wiadomo, na fali zakupów zamówiłem suba własnie tego co wspomniałem wczesniej YST-SW160 duży 20kg wagi, ładny, solidny ale bass jak to bass był tylko subwooferowy nijak się nie łączył z tym co wychodziło w monitorków Piano, grał swoim rytmem; wolny, zawsze opóżniony i taki bardzo rozciągnięty, do tworzenia klimatu w kinie domowy idealny ale do muzyki stanowcza dyskwalifikacja, a z tego co czytałem niektóre suby są jeszcze bardziej "rozlazłe" więc wywnioskowałem że do stereo tani sub się nie nadaje.

• 3 tygodnie później...

>Ja też jestem wrogiem subwooferów w muzyce...."

Pewnie nie miałeś okazji posłuchać przyzwoitego sub-a lub konfiguracja i/lub ustawienie było marne... Kupowanie "lepszych" kolumn zamiast suba ma sens pod warunkiem, że zachowujemy dotychczasowy charakter brzmienia (oczywiście jeżeli uważamy, że tak chcemy) ale do tego uzyskujemy odpowiedni (jakościowo i ilościowo) bas. A to kosztuje... 3,4,5 razy wiecej niż Twoje dotychczasowe kolumny. I tu warcamy do punktu wyjścia. Mając dobrze grające (odpowiadające charakterem brzmienia) kolumny za 3000-5000 PLN z niewystarczającym basem "lepiej" nie zaczyna się na tym samym pułapie. 10000? Może 15000 PLN...? Pora zacząć pukać się w głowę...

Dobry sub (a są takie), dobrze skonfigurowany i usawiony (jest to możliwe) zagra w stereo BARDZO DOBRZE, gwarantuję.

4photo, 7 Lut 2008, 11:20

Słuchanie suba na pokazie to nie to samo co w domu :D aby ocenic przydatność subwooferów w stereo trzeba tego doświadczyć dłużej niż chwilke na pokazie, na pewno dobry, drogi sub zagra poprawnie, ale czy dobrze, bardzo dobrze? Dałeś się ponieść wrażeniu na pokazie. Poza tym w tym wątku ograniczamy się do kwot ok. 1000zł więc jak to zagra? masakra, i przed tym ostrzegam.

4photo, 7 Lut 2008, 11:20

>Dobry sub (a są takie), dobrze skonfigurowany i usawiony (jest to możliwe) zagra w stereo BARDZO

>DOBRZE, gwarantuję.

Ja tez potwierdzam co napisał 4photo.Dobry sub, dobrze ustawiony i skonfigurowany w stereo to strzał w "10"

zresztą a warto poczytać ten wątek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>sukces, 7 Lut 2008, 12:59

Otóż nie jest tak jak piszesz :))) Za stary jestem na to aby dać się "załadować" na demonstracji, czy innym "show" ;))). Mam sub-a w domu od kilku miesięcy, wyłącznie w konfiguracji stereo. Też kiedyś twierdziłem, że subwoofer w stereo to herezja... :)) I nie jest to sub za 10k PLN. Cena rynkowa ok. 3k PLN, kupiłem za niecałe 2k PLN. Gra przez RCA (w wariancie stereo - wzmacniacz pozwala na to) czyli sygnał dostaje z sekcji preampa. Powalczyłem trochę z ustawieniem fizycznym skrzynki, ale co ważniejsze większa i bardziej efektywna jest walka z samym sobą aby sub:

- nie grał za głośno

- nie grał zbyt szerokim pasmem.

Odpowiednia kombinacja wszystkich ustawień daje bardzo dobry efekt :)))

4photo, 7 Lut 2008, 13:47

A co co za sub jeśli można wiedzieć? troche przepłaciłeś cena rynkowa 3000zł a dałeś 2000zł :-)

na allegro czasem pojawiają się nowe suby ELAC-a SUB 211.2 cena rynkowa 6000zł za niecałe 2000zł :-)

to bym zaryzykował ;-)

Taaaak... przepłaciłem i to bardzo :))) I bardzo się z tego cieszę, tym bardziej, że sub był nowy, z gwarancją, fakturą, bezpłatną dostawą do domu. Velodyne 12R.

"Okazji", którą opisałeś nie ma. Albo sprzedający jest idiotą (pod warunkiem, że za 30% oferuje sprzęt wart 6000 PLN, a nie "coś" co udaje taki sprzęt), albo próbuje robić idiotów z ludzi.

No nie żebym żartował :-)

Ukryta Zawartość

Trzeba to powiedzieć sobie wprost! Przepłaciłeś :D

Ukryta Zawartość

Miałem okazję ostatnio posłuchać jakiegoś suba Elaca za ok 1800 zł i nawet mi się podobało. Nowe B&W 608 jak dla mnie okazało się sporym niewypałem. Gdybym miał w domu monitory to chyba coś takiego jak ten właśnie Elac do muzyki bym sobie sprawił.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.