Skocz do zawartości
IGNORED

Fonica GS-473 - Drugie Życie !

cyp

Rekomendowane odpowiedzi

Zagadaj tego Pana:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki wielkie. Możecie mi przybliżyć trochę działanie tego sprzętu ? Czytałem już trochę o tym na forum. To działa na jakieś akumulatorki ? Czy jest możliwość podpięcia pod sieć ? Czy ma to wpływ na dźwięk ?

jajcasz77, 21 Cze 2010, 19:53

>mam gs 434 "bernard" jak zlikwidowc burczenie jak uziemic?

Właśnie z tym nie mogłem sobie do końca poradzić i oddałem ten gramofon za słoik miodu...

Miałem kiedyś orto 510 i jest chyba wyższy od serii MF.

Wg mnie Grado Prestige jest jedną z gorszych wkładek w tej klasie, porównywałem ją z Sumiko Oyster, Shure M75, AT 3600L , Mf 102 i wypadła gorzej od którejkolwiek z nich.

• 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...

Witam,nie mogę się zdecydować jaką wkładkę kupić, cały czas męcząc słuch wkładką unitry. Co sądzicie o wkładkach takich jak np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - lecz 7,2 grama do tej przeciwwagi może być przytłaczające.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - taki Ortofon powinien się sprawdzić ?

Różne opinie chodzą o tych wkładkach Grado i nie mogę się zdecydować.

Proszę o wolne opinie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- właśnie testowałem nową ortofon 2m red - porównywałem z mf100 unitry - generalnie ortofon gra dobrze, ma więcej basu i nieco wyższy poziom sygnału, ale mf100 ma więcej góry, lepszą stereofonię i gra przyjemniej - dźwięk bardzej otwarty, przejrzysty - ortofon ma dźwięk jakby lekko zamulony - takie pierwsze subiektywne wrażenia.

excelvinyl winylmania blog szukaj

- grałem na mf100, 102, 105 - i tylko z mf100 jestem zadowolony - wybór między ortofonem a mf100 dość trudny - będę testował, ale na razie powróciłem do mf100 :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

A może masz źle dobrany przedwzmacniacz do Ortofona pod względem obciążenia pojemnościowego (i stąd słabsza góra pasma)? Patrzę w dane techniczne wkładki MF-104 i 101 47k/500pF 47k/470pF. Ortofon 47k/150-300pF.

To nie preamp jest źle dobrany tylko w tego typu preampach nie ma możliwości dopasowania wejścia (obciążenia ) dla wkładek.

Np:

wkładki Grado MI powinny być obciążone mniej więcej pojemnością 100pF i ... 15kOhm a nie 47kOhm.

Ortofon z kolei 75pF i 75kOhm.

Goldring 1042 75pF i 65kOhm.

Ważne: pojemność to całkowita pojemność od pinów wkładki aż do wejścia w układ elektryczny: czyli wszelkie kabelki złączki, gniazda, wtyczki etc.

Jak widać to co sugerują producenci można sobie wsadzić ... sami wiecie gdzie.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

>>>ahaja,

"...wkładki Grado MI powinny być obciążone mniej więcej pojemnością 100pF i ... 15kOhm a nie 47kOhm.

Ortofon z kolei 75pF i 75kOhm.

Goldring 1042 75pF i 65kOhm..."

Z wielkim trudem (logowanie po raz n-ty, hehe) zadaję Ci pytanie: jakie jest uzasadnienie dla podanych, konkretnych wartości obciążeń? U mnie na przykład Goldring z nowej serii gra pięknie na obciążeniu zalecanym przez producenta, przy próbach zmiany na inne było gorzej, a na pewno inaczej - specyficznie, mogę powiedzieć - nieprawidłowo. Zachowanie Ortofona 2M Blue było w generalnych zarysach podobne - jak schodziłem z zalecanej pojemności lub 50kOhm, to wkładka albo muliła, albo skrzeczała jak opętana.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Doskonały wątek w kwestii dopasowania wkładki do parametrów wejściowych w preampie.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.