Skocz do zawartości
IGNORED

Infinity Kappa 8,2i

ben0052

Rekomendowane odpowiedzi

"Infinity Kappa 8,2i KTO MA". U kogo z czym gra, moze ktoś chce sprzedać...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17691-100004138 1199726168_thumb.jpg

post-17691-100004139 1199726168_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39176-infinity-kappa-82i/

ja mam 8.1i to w sumie to samo :) tylko moje byly dłubane i nie chce ich sprzedać :) a grają z sonymi 530es i X33es :)

skąd jestes ?? jak cos to zapraszam posłuchać :)

pzdr. Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/39176-infinity-kappa-82i/#findComment-978820

Na allegro jest parka za 6000 zł ... chyba wyższy model bo ma więcej głośników.

Nie wiem czy są tyle warte ...

A jak to w ogóle gra ? Bo kolumny mają trochę lat ...

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

https://www.audiostereo.pl/topic/39176-infinity-kappa-82i/#findComment-978841

>A jak to w ogóle gra ?

Pytanie !

Te kolumny z allegro grają spokojnie na poziomie dzisiejszych za 20 i więcej tys. zł (jeśli technicznie są OK). Zresztą, tyle kosztowały w swoich czasach.

Znam opinie, że grają za dużo, dużo więcej.

A u sąsiadów zza Odry, Renaissance 90 można wyrwać już w granicach 4 tys. zł. OKAZJA !

Wspaniały, głęboki, bardzo dobrze kontrolowany bas z obudowy zamkniętej, znakomita szczegółowość i stereofonia, zwiewna góra. No i wielki, amerykański dźwięk ! (który oczywiście nie wszystkim może odpowiadać). A po ogromnym dźwięku znać od razu, że za oceanem ponoć mają kibelki wielkości naszych salonów...

Miałem kilka modeli Infinity i nawet te 15-letnie 8,2i NIGDY nie zawiodły.

Oczywiście zdarzają się usterki, jak w każdych.

Polecam !

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

https://www.audiostereo.pl/topic/39176-infinity-kappa-82i/#findComment-978893

zukzukzuk dobrze mowi w sumie :) aczkolewiek w orginale 8.1/8.2 troche ciezko graja dłubniete ( przez kogos kto ma o tym pojęcie ) robią taka Robote ze z nowych tak jak pisal 20Kzł spokojnie trzeba wydac zeby podgonic poziomem :)

no i ta rozdzielczość dzwieku jest nie do podrobienia.

co do zasilania soniak ES 530 czy to wyzsze modele ( maja praktycznie taki sam uklad koncowy na SNK ) i daja sobie wyśmienicie z nimi rade. powiem tez ze dobra lampa tez ładnie potrrafi na tym zagrac miejscami bardzo ładnie chodz tutaj na basie nieraz sa problemy, ale calosciowo gra bardzo przyjemnie i muzykalnie. sam tranzystor jakim np u mnie jest soniak gra przyjemnie, zwarcie i rowno, chodz dobrym połaczeniem ( bynajmniej na moich dlubanych ) jest podłaczenie takiegoe tranzystoraka z pre lampowym, uzyskujemy bardzo ciekawy kompromis miedzy lampą a tranem.

Chodz pierwsza rzecz jaka dojdzie od pre to bedzie lepsza muzykalność i lekkie ocieplnie dzwieku, bass nie pogorszy sie znacznie chodz bedzie troche cieplejszy i sprawial wrazenie cieższego ale wszystko jest naprawde akceptowalne.

pzdr. Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/39176-infinity-kappa-82i/#findComment-978945

ja myslałem o SONY TA-N80ES:

Ukryta Zawartość

+ jakiś przed wzmacniacz. albo o

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39176-infinity-kappa-82i/#findComment-979110

Łukasz >>>

Mój wywód dotyczył głównie Infinity Reneissance 90 i Kappa 9, które są obecnie u nas na allegro. Kappa 8,2i stoją brzmieniowo niżej w hierarchii (przynajmniej niemodyfikowane - modyfikownych nie słyszałem - posłucham z chęcią !) od wymienianych.

Aczkolwiek, kiedy pierwszy raz słyszałem 8,2i - "kopara" mi opadła.

Z odsłuchów wynika jasno, że emit R na górze w 8,2i nie jest takim arcydziełem jak wysoko i superwysokotonowce z R90 czy Kappa 9, które brzmią znacznie bardziej łagodnie, przejrzyście oraz oddają więcej "odcieni" blach, czyneli i innych "przeszkadzajek" na górze pasma.

Kiedy wymieniłem Kappa 8,2i na Infinity Reference Standard Sigma - "kopara" opadła mi po raz drugi !

Oprócz wymienionych powyżej różnic na górze i lepszej średnicy, bas z zamkniętych skrzyń jest dla mnie o klasę lepszy od BR. Robi niesamowite wrażenie!

Nie mniej - Kappa 8,2i, na mój gust, doskonale nadają się do rockowego grania, popu i podobnych gatunków muzycznych. Osoby, które nie gustują w klasyce, wokalistyce, czy wyszukanych odmianach jazzu, a lubią potężne, podparte solidnym basem, czyste brzmienie, mogą przestać szukać lepszych głośników od serii Kappa x.1i czy x.2i . Może znajdą za 15-20 tys ?

Dziś w głośnikach sredniobudżetowych (5-15 tys.) nie spotyka się raczej takich powierzchni basowych w jednym głośniku. Stosuje się raczej 2x15, 2x18 czy 1x18, 1x20 cm. Wolę bas Infinity...

Takie są moje odczucia.

Dwa warunki: trzeba mieć porządny piec ( tutaj granic w zasadzie nie ma) i powierzchnię do grania (praktycznie też ciężko znaleźć 100 metrowe salony) !!! Infinity może napędzać również solidna lampa (pp) - dla mnie była lepsza od tranzystorów w podobnej cenie.

Pozdrawiam.

Jacek

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

https://www.audiostereo.pl/topic/39176-infinity-kappa-82i/#findComment-979291

wiesz mysle ze musiał bys moich posłuchać :) na Wokalach bo niektore to az zatyka człowika jak słucha:) i naczym tylko chcesz łącznie z orkiestrą, smyczkami itp :) ja ci powiem tak ze taka muzyke jaka to oddaje to szczerze ja jeszcze nie słyszalem. narodzila sie koncepcja tych kolumn po tzw tuningu po wczesniejszym słuchaniu nie tych lecz inmych i zrobienia czegos podobnego jak najbardziej zblizonego.

co do ORG to szczerze to co u mnie brzmi a z orginlnych to 2 światy :)

skad jestes ?? jak masz ochotę zapraszam na odsłuch. weś CD swoje:)

co do wymienionego BR to w tych infinity jest on caly zawalony watoiną i cala komora basówki jest tez za glosnkime w gabce a ponizej z 10-15 jednolitego wrecz filcu, pozatym ten BR to formalność w tych kolumnach, nie słychac go wcale nie zaleznie od poziomu i strojony jest BARDZO nisko. ale i tak mam go zatkanego :) jest ciut lepiej.

co to gory to to co robi ta tutaj na dzien dzisiejszy to naprawde ja szczerze dokonca sie nie spodziewalem ze cos moze robic tak gore.

dodam ze w aucie mam SCANA revelatora z kolcem to szczerze mialbym ciezki dyleman ale raczej przemawia to za tymi infinity :)

skoro piszesz ze wolal bys lampe pod te infinity to powiem ci tak słuchalem ich na lampie i szczerze powiem tak muzykalnie dzwiecznie bylo zaje..... na maxa :) ale co do basu no zaciezko chodzil jednak. co do samego trana jak pisalem wyzej rowne sprezyste granie bas jak najbardziej precyzyjny z zejsciem. opcja byla tez z pre lampowym i tutaj wyszedl ciekawy kompromis naprawde bardzo ciekawy.

pzdr. Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/39176-infinity-kappa-82i/#findComment-979383

doczytalem w twoich info ze jestes z leszna no kawalek jest do mnie. ale jak masz ochote to zapraszam mozemy sie umowic na jakis dzien i posłuchamy.

a jestem z Wolina :) nad morzem Wyspa :)mysle ze niecale 300 bedziesz mial do mnie. mysle ze nie ma tragedii

pzdr. Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/39176-infinity-kappa-82i/#findComment-979386

Ciekawe, czy po modyfikacji Kappy mają lepszą średnicę i górę od sporo droższej, wyższej linii RS (o basie nie wspominając)? Szczerze mówiąc - wątpię. Ale dopóki nie posłucham, faktycznie nie można ferować wyroków... Szkoda, że 2 lata wcześniej nie wiedziałem, że Wolinie mają Kappy, chętnie przypomniałbym sobie jak grają. Może w tym roku latem wybiorę się do Świnoujścia? Kto wie?

Jakby co - zapraszam do czytania i wpisów w temacie "Klub Infinity Classics".

Pozdrawiam.

Jacek.

https://www.audiostereo.pl/topic/39176-infinity-kappa-82i/#findComment-980570

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.