Skocz do zawartości
IGNORED

jaki technics?

kaliope

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem wieży Technics SC-EH 500. Jak bym miał dzisiaj kupić używaną wieżę to zastanawiałbym się nad modelami Technics, Pioneer. Koniecznie z jednym magnetofonem i bez zmieniacza płyt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

harnas_30

3 Paź 2009, 21:37

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 39 / 3 / 0

Większość tu obecnych atakuje markę Technics, więc ktoś musi wystąpić w jej obronie. Ludzie krytykujący tą markę twierdzą, że sprzęt klasy hi-end to wyłącznie klocki, które kosztują parę tys. złotych i uważają ze posiadanie Technicsa to obciach dla audiofila. Ja mam dużą wieżę technicsa 6 lat, jestem 2 właścicielem i nigdy nic sie z nią nie działo, a czasami gra non stop, mało tego- mam kolegę który ma bardziej współczesny sprzęt audio oparty na klockach onkyo i denona i wcale nie brzmi lepiej od mojej wieży. Zgodzę się z jednym, że wzmacniacze i amplitunery tej firmy z niższej półki miały kiepski dźwięk, ale to było celowe działanie inżynierów, aby korektory i procesory dźwięku schodziły lepiej. Ta firma miała olbrzymi potencjał, a jej wyroby odznaczały się niezwykłą trwałością, niezawodnością oraz jakością wykonania, a zarazem charakterystyczną estetyką, której brakuje w sprzęcie współczesnym.

Co ma wspolnego stsetyka i niezawodnosc z dobrym dzwiekiem? Nic.

Do kolegów powyżej:)

Nie wyrywaj słów z kontekstu, estetyka to jedna z kilku cech które wymieniłem, a całość moim zdaniem daje porządny sprzęt z dobrej jakości dźwiękiem. To fakt jestem raczkujący ale na tym forum, a ze sprzętem audio mam już trochę doświadczeń...Ja przecież wcale nikogo nie pouczam tylko wyrażam swoją opinię,a o to chyba tu chodzi. Mój sprzęcik to: wzmak SU-A700MK3, tuner ST-GT650, procesor SH-GE90, deck RS-AZ7,CD SL-PS770D, kolumny SB-CS95...Gra suuper. Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

harnas_30

4 Paź 2009, 11:20

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 40 / 4 / 0

Do kolegów powyżej:)

Nie wyrywaj słów z kontekstu, estetyka to jedna z kilku cech które wymieniłem, a całość moim zdaniem daje porządny sprzęt z dobrej jakości dźwiękiem. To fakt jestem raczkujący ale na tym forum, a ze sprzętem audio mam już trochę doświadczeń...Ja przecież wcale nikogo nie pouczam tylko wyrażam swoją opinię,a o to chyba tu chodzi. Mój sprzęcik to: wzmak SU-A700MK3, tuner ST-GT650, procesor SH-GE90, deck RS-AZ7,CD SL-PS770D, kolumny SB-CS95...Gra suuper. Pozdrawiam

Problem polega raczej na tym ze to forum czytaja ludzie kompletnie bez doswiadczenia i kierujac sie takimi pseudo wpisami dokonaja wyboru ktorego beda zalowac.

Gość rochu

(Konto usunięte)

harnas_30, 4 Paź 2009, 11:20

>To fakt jestem raczkujący ale na tym forum,

To widać.

>a ze

>sprzętem audio mam już trochę doświadczeń

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz.

>Mój sprzęcik to: wzmak SU-A700MK3, tuner ST-GT650, procesor SH-GE90,

>deck RS-AZ7,CD SL-PS770D, kolumny SB-CS95...Gra suuper.

Miałem taki zestaw początkiem lat 90-tych ubiegłego wieku.

Też mi się wtedy wydawało, że gra super.

Byłem w błędzie.

Na marginesie.

Technics miał sporo fajnych i dobrych klocków.

Poza Japonią były praktycznie nie do zdobycia.

Teraz pozostaje tylko szukanie ich np. w hifido.jp.

słowo super jak widać jest pojęciem względnym

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Mój kolega miał zestaw techicsa, z 12 lat temu, dzielony wzmacniacz, piec chyba 1000 (dokładnie nie pamiętam symbolu, ale wyższy model, w końcu kasa była) ze wskaźnikami wychyłowymi, najwyższy CDek, ten zajebisty procesor, tuner najwyższy, magnetofon chyba też jak do brze pamiętam, tonsil scherzo350, wszystko na kabla co w kartonie i jakieś miedziaki z tonsila do kolumn, wszystko nowe a kasy trochę miał, był dumny że HO! HO!.

Kiedyś był u mnie, i słuchał zestawu jaki wtedy miałem, HK cos tam 5000 (zmieniarki i jakości dźwięku nie trzeba nikomu wyjaśniać, ale to była najlepsza zmieniarka w tamtym czasie w rozsądnej cenie), zmieniarka 5-cio płytowa, rotel RA 931 (drugi model od dołu w ofercie) kolumny ALR Entry5M, kimbery (też chyba drugie od dołu) i IC monster (konfekcjonowany w sklepie, raczej tani).

I kopara mu opadła, powiedział że fajnie i długo można słuchać bez zmęczenia, a taki był z niego audiofil jak z koziej ... .

Później pojechaliśmy do niego, odpalił tę swoją "fabrykę dźwięku" i po pól godz. stwierdził że jest zmęczony, a zabrałem te płyty na których słuchaliśmy.

Stwierdził że sprzeda to GÓWNO (przykro mu było bo tyle wydał a efekt mega-bumboxa) i kupi coś podobnego co ja mam i za mniejsze pieniądze to raz, a dwa że mniej miejsca zabierze.

A jak to grało po wyłączeniu procesora to już nie wspomnę, ale przynajmniej dźwięk nie był tak mocno podbity.

Problem jakosci dzwieku wiez Technicsa nie lezy w slabej elektronice, tylko w uzytkownikach tych sprzetow. Dzwiek zazwyczaj przepuszczony przez korektory, procesory, inne dzadostwa, a na koncu cienkiego kabla kolumny diory, tonsila czy inne scierwo. Stare, potezne klocki Technicsa brzmia calkowicie poprawnie, tylko musza miec dobry glosnik na koncu kabla. I tak rodzily sie i rodza nadal legendy i mity o nadzwyczajnie kiepskim brzmieniu tej japonskiej elektroniki.

Masz na myśli te?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Mój sprzęcik to: wzmak SU-A700MK3, tuner ST-GT650, procesor SH-GE90, deck RS-AZ7,CD SL-PS770D, kolumny SB-CS95...Gra suuper. Pozdrawiam" - nie sądzę ;) 700-tka Technicsa z ostatniej serii to chyba największa porażka w historii Technicsa, najniższy stary - Rotel 921 robi z niej miazgę......a korektor SH GE 90 to syf na syfy psujący wszystko co się da popsuć...miałem ten korektor i dzielonkę Technicsa 1000 - targedia, ale kiedyś - pewnie - nawet się podobało !!! Mój obecny zestaw przy kompie deklasuje dźwiękiem tego Technicsa......

Aleście pojechali po założycielu wątku,a on bogu ducha winny chciał tylko żeby mu w sypialni coś brzdękało i wyszła afera i pyskówka.Sam miałem dawno temu SUV90D i na owe czasy grał na niezłym aczkolwiek nie audiofilskim poziomie.Życzę "kaliope" udanych zakupów i nie przejmuj się niektórymi flustratami którzy wytoczyli działa dużego kalibru i troszkę cie zrugali,widac na tym forum przyp.STEREO można pytać tylko o audiofilskie wynalazki.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

jaculek

Zrozum człowieku, że ludzie tu wydają swoje ciężko zarobione pieniądze i wszelkie rady są tu po to by nie wydawali ich na coś co tylko wygląda a nie gra. Każdy kto pisze negatywnie miał Technicsy i o tym warto pamiętać bo oprócz nich miał też i inne rzeczy - po tym łatwo rozróżnić kto jest zadufany bo wydał kasę - i musi mu grać, a kto mówi bo obiektywnie porównuje. Ja wydałem na Technicsa łącznie 27 tys. zł;... Jak to kiedyś policzyłem to sie załamałem - całe lata młodości "przepiłem" na Technicsie ... Najwięcej kosztował mnie SU-C3000/SU-A3000 ale przynajmniej sprzedałem bez straty (9 tys. za komplet w stanie sklepowym i 10 mies.gwarancji) SU-C3000/SU-A3000 - miałem go (pisałem wcześniej) był świetny ale to co mam dziś zdobyłem za 10 razy mniejsze pieniądze a mimo wszystko to jest lepsze w każdym calu. Słyszałem również SU-C7000/ SU-A7000 dzieki uprzejmości ówczesnego dystrybutura Technics/Panasonic w Holandii. Wyszło ich bardzo niewiele. Po okoo 4 miesiącach od momenntu wypuszczenia na rynek wewnetrzny Japonii została zawieszona ich produkcja stąd zdobyć go jest rzeczą kuriozalną. jest to najlepiej brzmiący (a w zasadzie najbardziej dynamiczny i przezroczysty) Technics jakiego w życiu słyszałem

czubsi

Czytaj ze zrozumieniem,autor wyrażnie zadał pytanie i odpowiedz mu się należała.To nie zestaw za 50tyś a za 500zł.Technicsy tych serii grają do dupy z firmowymi kolumnami,które w żadnym przypadku na takowe miano nie zasługuja i nie denerwuj się bo swoimi wpisami zamiast merytoryki wprowadziłes neświeżą atmoswerę nagonki na adwersarzy(ale w końcu przeprosiłes co sie równiez liczy na plus).Jakby chłopak chciał kupić coś lepszego to nie stawiałby widełek cenowych do 600zł.Tyle w temacie.Pozdrawiam.

jaculek63

>przyp.STEREO można pytać tylko o audiofilskie wynalazki.

Techics to taki wynalazek właśnie a większość początkujących (nie raczkujących) audiofili zaczyna od Nada czy Rotela, pod wyjątkiem że potrafi oddzielić właściwe wypowiedzi chociażby w tym temacie.

A jeśli nie i wciąż wierzy w Technicsa to też już wiem w co warto zainwestować na następne lata (oby nie).

Miałem integrę techicsa i nawet nie pamiętam jak to grało, a jak rotel grał pamiętam (techics był rok wcześniej), oczywiście nie dokładnie ale wniosek jest oczywisty.

Zajrzyjcie na poniższą stronkę, jest tam sporo modeli rzadko u nas spotykanych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu jest więcej opisów, dla wtajemniczonych:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

jaculek63

4 Paź 2009, 16:25

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 63 / 89 / 0

czubsi

Czytaj ze zrozumieniem,autor wyrażnie zadał pytanie i odpowiedz mu się należała.To nie zestaw za 50tyś a za 500zł.Technicsy tych serii grają do dupy z firmowymi kolumnami,które w żadnym przypadku na takowe miano nie zasługuja i nie denerwuj się bo swoimi wpisami zamiast merytoryki wprowadziłes neświeżą atmoswerę nagonki na adwersarzy(ale w końcu przeprosiłes co sie równiez liczy na plus).Jakby chłopak chciał kupić coś lepszego to nie stawiałby widełek cenowych do 600zł.Tyle w temacie.Pozdrawiam.

Tyle ze za owe 600zl jest masa rzeczy lepiej grajacych niz Technics.

jaculek63

>we

>Dobrze trafiłes bo teraz mam Rotela,ale nie jade po nikim kto ma np.Technicsa mimo iż wiem jaką

>jakość brzmieniową soba reprezentuje.

Wiem o co ci chodzi, no cóż ja też byłem potraktowany z góry na jednym forum, pisali że caspian to lipa i Nada mam sobie kupić i ............ mnie zbanowali :-). (w dużym skrócie)

Mimo wszystko uważam że to fajne forum a przypały zdarzają się wszędzie, tylko więcej lub mniej.

we

Dzięki za słowa otuchy,ale czasami wk...wiaja mnie odpowiedzi na konkretne,może nie zawsze mądre pytania w stylu "ten sprzęt jest be polecam taki"i tu pada zestaw nazw firm które są w większości znane audiofilom.Swoją drogą uwazam iz sprzęt "grający" znanych firm ale wyprodukowany w latach 80tych i 90tych miał więcej tego czegoś co można określic muzykalnością neutralniścią itp.Pozdrawiam.

W wątku nie chodzi o to by kogoś wyśmiewać, a przestrzec przed kupnem choćby tego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj już świr dał się nabrać na ładny wygląd i niby niską cenę ;D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.