Skocz do zawartości
IGNORED

DENON PMA-1500AE + DYNAUDIO Focus 110

max_p

Rekomendowane odpowiedzi

>>a porównywał ktoś bezpośrednio DA52 z DA52SE?

Prosze bardzo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panowie, a jakie źródła Macie i jakie bable do tych dynek? spróbujcie kabli, które nie mają mulącego charakteru, np anticables, sonus oliwa itd...

no i kwestia źródła - pewnie musi być szybkie i spięte. Wszelkie maranze itd odpadają:)

Pogadajcie z chłopakiem Micke13 - on wam co nieco poopowiada o walce z basem w dynaaudio audience 52 SE. Tez doświadczył dramatycznych różnic w zabawie z kablami i źródłami. Chociaż wydajny wzmak tutaj to pewnie podstawa.

Oj Panowie, ile ja się nawalczyłem z basem ! :O Cuda na kiju, wytłoczki na połowie ścian w pokoju, ręczniki na pinezkach, ustroje ze styropianu na suficie. Fakt, kable mam beznadziejne, głośnikowe Jamo jeszcze ujdą, ale IC to zwykłe, hipermarketowe czincze za dwa zyla... Pewnego dnia zjawił się u mnie kolega forumowicz folab z dwoma interkonektami po 400zł sztuka (jeden mi pożyczył na jakiś czas), nagle pojawiło się wszystko, niskie zejście, kontrola, kontur, a to jeszcze wtedy nie zaadoptowałem pod elektronikę i kolumny porządnych granitów i podstawek na kolcach. Od chwili gdy musiałem oddać pożyczony IC... coraz rzadziej słucham muzyki. Ale za parę dni wypłata, na 100% kupuję choć jakiegoś jednego, małego, ale dobrego interkonekcika :) O zabawie CDkami wolę już nie pisać, przynajmniej do póki nie kupię jakichś kabli które przewodzą bas ;P

I love the sound of crashing guitars

Czym zatem okiełznać te 220? – poza Marantzem SR9600, który mam cały czas nadzieję kupić, mam takie typy:

Marantz SR8002

Denon AVR-4308

Idę w kierunku ampla, który z moich odsłuchów może zagrać tak samo jak wzmak więc tu sprawa dla mnie jest rozstrzygnięta. Ale jaki amplituner zapewni mi wystarczającą wydajność prądową do tych Dynek?

Ampli KD do Dynek ? Co Ty masz 220 na przód,140 na tył plus suba Dynaudio ? W takim razie polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a jeszcze lepiej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I love the sound of crashing guitars

>Czym zatem okiełznać te 220?

Najlepiej podlaczyc do ktoregos z tych receiverow w docelowym pomieszczeniu i sprawdzic czy to gra, czy bas nie rozlazi sie a stopa nie uderza jak w miekka poduche. Te fantastyczne jak za swoja cene kolumny ale musza miec i przestrzen i praaaad.

Nb Dynaudio ma od niedawno w ofercie nowa serie "Excite" optymalizowana do wspolpracy z receiverami.

cena ponad 20k to stanowczo za dużo dla mnie - jak już to zamiast tego krella wolałbym yamaszkę DSP-Z11 ale pozostawiam to w sferze marzeń. Problemem jest także to, że dynek słuchałem tylko z marantzem, co mi się bardzo podobało i nie mam możliwości z czymś innym więc muszę się tu zdać na opinie osób które to słyszały i mogą coś na ten temat powiedzieć. A co myślicie o wydajności marantza 8002? (o Vincentcie nigdy nie słyszałem).

A co sądzicie o ARCAM DIVA AVR350?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem też o NAD T775 ale komentarze co do spasowacia z dyniami sa różne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Tu jest pare typow multi-ch

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 9 miesięcy później...

Moim zdaniem pma 1500ae jest zbyt słaby dla dynaudio.Sam taki posiadałem wraz z audience 50.Dopiero przesiadka na pma 2000ae dały rezultat.Dynki dopiero wtedy pokazały to co w nich jest najlepsze.

P.S.łączenie denon vs dynaudio zawsze dawało dobre rezultaty(piękna scena i ta niesamowita głębia)

kali77, akurat zaden Denon poczynając od nawet 500 AE, nie jest słaby. Wszystkie sa bardzo wydajne prądowo, co potwierdzają testy, a różnice w prezentacji dźwieku są, oczywiscie i to one wpłyneły zapewne na Twoja ocenę. Nie mniej jednak Denony maja wszystkie zblizony charakter brzmienia, jednym sie podoba innym nie. Ja wolę jak szynkę.

Sluchalem Dynaudio Audience 42 i nie polecam, choc oczywiscie kazdemu lezy inny dzwiek. Moim zdaniem Denon jest za malo wydajny pradowo, delikatnie mowiac PRZEREKLAMOWANY i po prostu nie ma sily do glosnikow o trudnej impedancji i nizszej skutecznosci niz 87dB. Jak pisalem juz w innym temacie Triangle Trio (min 4,4 ohm i 91dB) zagraly z nim jak na moj gust rewelacyjnie - porownujac dzwiek kontrabasu miedzy 42 i Trio (rowniez podstawkowiec choc wiekszy) Trio stworzyly sugestie prawdziwego instrumentu, ktory stoi przed toba i gra, Dynki tez to potrafia, ale NIE z Denonem! Mam wrazenie, ze ten wzmacniacz tylko swietnie wyglada i mimo, ze jest ciezki nie przeklada sie to na sile elektryki... chyba, ze to tylko moj 1500AE jest taki trefny

Jestem podobnego zdania.I powtórzę to co już napisałem.Moje dynki audience 50 zaczęły grać dopiero na PMA 2000AE plus IK Kubala-Sosna

dynki są naprawdę wymagające.Kilku moich znajomych łączyło je końcówkami mocy,np.usher,Dopiero na naprawdę wydajnych klockach porafią zagrać.Mam spore doświadczenie z tą marką.Posiadałem różne monitory dynadio.Niestety pomieszczenie nie pozwala mi na inne jak tylko audience 50

kali

Wejdź na stronę miesięcznika Audio.

Dowiesz się wówczas, że Denonowi PM1500EA zmierzono 128 przy 8omach i 196W przy 4omach a Denonowi PM2000EA odpowiednio 138/207 watów. W obu przypadkach wykazano bardzo wydajne zasilacze. Nie sądzę, aby to była sprawa 10 watów różnicy.

Problem leży gdzie indziej, moim zdaniem w barwie, wypełnieniu dźwięku (muzykalności).

PM1500EA gra niestety b. sucho. Możliwe, że brakowało Ci właśnie wypełnienia.

Sądząc po pozostałych parametrach, takich jak sygnał/szum, dynamika i współczynnik tłumienia, Denon2000 wypada gorzej znacznie gorzej, jest więc szansa, że gra cieplej.

Pozdrawiam

YunnanTEA

znam te testy z gazet.Z wypełnieniem zgoda.Tylko inna sprawa że na PMA 2000 dynki dopiero nabrały szybkości.Nie były tak powolne jak z PMA 15000.To chyba przekłada na wydajność prądową.

Zmierzone 138W jest 10W większe o zmierzonych 128W i to wyłącznie przy pełnym wysterowaniu.

Poza tym monitory, których nie można rozruszać ponad 100W wzmacniaczem? Nie żartuj.

Na koniec dodam, że współczynnik tłumienia w PM1500EA wynosi 220 a w PM2000EA tylko 49.

Coś tu nie gra. Również uważam, że nie gra Denon PM1500EA, ale to nie jest sprawa mocy.

Pozdrawiam

YunnanTEA

Dobry wieczor, cóż z ciezkim sercem musze sie zgodzic z szanownym kolegą. Sam posiadam denona 1500 ae i focusy 140, cóz chyba wzmakowi troche brakuje mocy. Ta moc ktorą ma ponoc denon to tylko dobrze wyglada na papierze. Przykre, ale prawdziwe.

Nie na papierze, tylko w pomiarach. Denon podaje 70/140W na 8/4omy. Pomierzono -jak wyżej.

Miałem Denona 1500 przez 3 lata. W ostatnim okrsie napędzał (bez problemu) 3-drożne (4 głośnikowe) Akustyki na Revelatorach. Nie wierzę, że nie może napędzić minitorów. Chyba, że te mają 79dB a nie 87dB jak podaje (na papierze) producent.

Pozdrawiam.

YunnanTEA

Co prawda mój wpis nie będzie stricte w temacie wątku, ale chciałbym tylko wtrącić swoje 3 grosze odnośnie problemów z basem w kolumnach Dynaudio. Z pewnością prawdą jest, że mocny wzmacniacz do nich jest co najmniej pożądany. Chyba jednak jeszcze większe znaczenie ma wielkość i wytłumienie pomieszczenia. Dawno temu w małym ok. 12 metrowym pokoju pięknie mi grały Audience 42 z duetem zielonych Creeków (cd+integra serii 43). Pokój był jednak dobrze wytłumiony i bas nie dudnił. Żelaznej kontroli też nie miał, ale ogólnie dźwięk był naprawdę bardzo zacny. Potem zmieniłem wzmacniacz na 5350 SE i pojawiła się wspaniała kontrola basu. Później przeprowadziłem się do pokoju o powierzchni 18 m kw. i miałem obawy, czy maluchy (42) sobie poradzą. I radziły sobie! Ale dopiero po częściowym umeblowaniu i jako takim dzięki temu wytłumieniu pomieszczenia, bo właśnie bas się wzbudzał. Ale... wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia i nabyłem od dawna wymarzone 52SE. I dupa. To znaczy dźwięk był w pewnych aspektach lepszy, ale bas... zdominował dźwięk w stopniu dla mnie nieakceptowalnym. Zmiana wzmacniacza na ... Krella niewiele w tej kwestii pomogła. Różne kombinacje sprzętowe również niewiele wniosły. Doszedłem do wniosku, że 18 metrów to za mało dla Dynaudio 52 SE! Być może gdyby pokój był wytłumiony tak jak poprzedni, tzn. wykładzina, tapeta na ścianach i grube zasłony byłoby w sam raz. Ale u kolegi, który jest teraz szczęśliwym posiadaczem owych 52 SE, w grubo ponad 20 metrach, (choć kształt nieregularny) - problem w zasadzie nie istnieje i z Creekiem 5350SE można usłyszeć kawał porządnego dźwięku. Napisałem w zasadzie, bo mnie zaczęła prześladować pamięć o tym basie, który w tych głośnikach jednak trochę koloruje średnicę i nie potrafię już tego "nie słyszeć". Co zmienia faktu, że pomimo zmiany głośników szacunek i sypmatia do firmy Dynaudio u mnie pozostała.

W tym miejscu chciałbym pozdrowić forumowiczów JarlaBjorna, Micke'a13 i szczególnie Hazardzistę5.

Po przeczytaniu Twojego wpisu zrobiło mi się autentycznie przykro - na pewno wszystko jeszcze będzie super, tylko czasem trzeba uzbroić się w cierpliwość i zagryźć zęby. Pozdrawiam:-)

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.