Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mikson, tak widać że uszatki to też wyższa półka, ja także polecam ten portal, można tam znaleźć sporo recenzji sprzętu który nie gościu w Naszej prasie, tam też właśnie była recenzja moich Stelle. Mam pytanie, miał ktoś do czynienia z okablowaniem głośnikowym Supra Ply 3.4S, nie wiem czy jest sens wymieniać moje Procaby, a podobno te kable bardzo dobrze wpasowują się w brzmienie z Trianglami.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Moje odsłuchy polegały na wypaleniu płyty z muzyka, chodzeniu po MM, SATURNIE oraz podobnych im sklepach i puszczaniu muzyki po kolei na każdym sprzęcie (sprzedawcy mieli mnie dość).

Według mnie Denon wydaje się mieć lepsze brzmienie (chociaż tyle ile uszu tyle i opinii, poza tym dopiero zaczynam kontakt z prawdziwym audio imoje uchonie wie co i jak dobrze brzmi). Jego 13cm woofery grają szybkim i dynamicznym basem, wraz z nimi idą cykacze które grają na tyle dobrze ze z bliska można określić moment uderzenia talerza (bez konieczności podnoszenia ich w korektorze), całość brzmi przez to równo, a jeden element kolumny dopełnia drugi. Głośniki Onkyo pomimo 13cm maja pewne kłopoty z rozruszaniem się i wytworzeniem wystarczającej ilości powietrza by dogonić Denona basem (może to wina tego resora w wooferze, troszkę wąski). Bass jest, ale lekko w tyle, efekt jest przez to taki ze głośniki wysokotonowe sprawiają wrażenie jak by stały troszkę bliżej. Ich zaleta jest że maja otwór z przodu wiec można je dopchnąć bliżej ściany.

Jeśli chodzi o wykonanie to Denon zrobił kawał dobrej roboty. Wszystko kompaktowo zapakowane, głośniki są masywne i oklejone dobrą okleiną. Duży 2 liniowy wyświetlacz ułatwia rozczytanie, ale obsługę utrudniają przyciski. Są małe i aby dojść do utworów na środku płyty można się zaklikać, podobnie zresztą jak w Onkyo chociaż tam chodzą one lżej i są wieksze, jednak wyświetlacz jest mniejszy (w moim Piano mam MultiJog’a wiec obsługa jest szybsza, a 2 liniowy wyświetlacz ja ułatwia). Jakość wykonania kolumnie Onkyo jest wysoka, a okleina gładka jak w Piano.

klkck, 22 Lis 2008, 22:27

>No więc z odsłuchów wyszło...NIC.

A szkoda, bo już myślałem że wygrzewasz nową maszynę w domu ... :)

Pozdrawiam.

a na głównej zakładce STEREO zrobiła się Nam kolejna wojna..

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dzięki, nie chciałem go wstawiać, ale sytuacja i wątek mnie trochę sprowokował, słusznie czy niesłusznie to już każdy musi sobie na to pytanie odp. Póki co sprawa zamknięta, cieszmy się że nie jesteśmy w te błotko umoczeni, mam nadzieję że nie będziemy. Dalej nie wiem co z tym Supra Ply 3.4 S czy warto go zamienić za procaba(stosunek cena/jakość poprawy względem pro caba). Mało jest opinii o tym kablu.

już wątek został skasowany przez administratorów forum..

eee chyba nie ;)

raptem niecałe 2 strony wulgaryzmów, przepychania się itd. To chyba automod żebyśmy się nie nudzili ;) hehe

seba6891, 23 Lis 2008, 23:07

>Zgadzam się, nie ma nic gorszego niż kastracja muzyki w niskiej jakosci mp3 lub wma.

Muszę się przyznać, że też czasem "kastruję muzykę" do 320kb/s ale żeby kastrować do wma to trzeba nie mieć sumienia. :)

320kb/s da się przeżyć, podobnie jak 256. Chociaż obecnie ciężko znaleść coś powyżej 192. Ja nie trawie tych wszystkich VBR i J-Stereo. Plik w jakości 128 KB/s J-StereoVBR gra maksymalnie do 12-14 kHz. Do takiej muzyki dobre mini się nie nadaje, starczy jakiś First za 200PLN 

Ja nie ukrywam, że posiadam sporo płyt w formatach stratnych, ale postanowiłem sobie za punkt chonoru systematyczną wymianę tychże na oryginały. W sprzet więcej pieniędzy raczej inwestowac nie będę, więc tak raz na miesiąc przy wypłacie kupuję jedną droższą lub dwie tańsze, ale jednak oryginały. Myślę, że tym sposobem nie zrujnuje budżetu domowego a jednak przez rok dwa można złożyć swoja ulubiona kolekcję :)

Luxmany i winyle 

Ja mam podobnie jak Viniu. Z wypłaty staram się kupować 1 czy 2 orginalne płyty. Jedynie to co jest nieosiągalne: jakieś epki, płyty niedostępne w Polsce czy występy na żywo które także są nieuchwytne poza nagraniem właśnie w formatach stratnych tak tak je zostawiam. Moja dolna granica to VBR 192kbpps. Poniżej tej wartości mam tylko(bardzo mało) całkiem stare występy gdzie dominowała jeszcze video kaseta i magnetofon.

Wyczytałem nie dawno w necie, że duże wytwórnie płytowe przymierzają się do wydawania muzyki na kartach pamięci SD w formacie mp3 320kb/s. Coś mi się zdaje że za jakiś czas płyty CD zostaną tylko w wydawnictwach audiofilskich - oczywiście za odpowiednią kaskę a młodzi ludzie będą coraz bardziej i bardziej tracić słuch ...

Spokojnie, ambitna muzyka będzie wydawana na CD, ja kupuję stąd(tu znajduję większość moich ulubionych brzmień) Polecam!

Link: www.plays.pl

Z tym wymienianiem floty mp3 na oryginały CD to nie jest zły pomysł...Ja juz kupiłem pierwszą płytę do Piano(na foto przed wieczornym słuchaniem muzyki).

PS. Co myślicie o ProCab LS25 + bananki jako głośnikowe (zamierzam cos takiego wstawić zamiast fabryki)

post-21637-100000573 1227652661_thumb.jpg

@ stomasz

Odsłuchy to mogę zrobić sobie na innych stronach w internecie, problem jest taki że chyba żadna inna strona polska nie oferuję takiego brzmienia, z taką biblioteką bardzo dobrych płyt w tej cenie.

@ seba6891

Ja tak mam, kilka stron wcześniej natkniesz się na moje zdjęcia jak to wygląda.

moim zdaniem płyty są stanowczo za drogie u nas, gdyby kosztowały 25-30pln to nikt by się nie zastanawiał i zrobił super kolekcję a tak ma się tych płyt 20 maks 50 z czego pewnie jakiś procent pokopiowanych od znajomych czyż nie?

a jak u was są liczebne kolekcje płyt cd?

Focal + Naim

Orginalnych Audio CD mam 10, flac(sprawdzonych w 100%) zrobionych na audio CD mam około 30. Do tego parę koncertów na Dvd(filmów około 20), i prawie 80(cd/dvd) z mp3 jakość 98% zbiorów to min. 192kbpps VBR.

Tak plyty sa dosc drogie ja osobiscie staram sie sledzic promocje a sa one tu dosc czesto i wtedy cos zamawiam choc i tak w wiekszosci moich zbiorow nie sa to orginaly.Kiedys posiadalem SACD a tak naprawde mialem tylko 2 plyty w tym formacie.

Dodam tyle że wszystkie filmy na dvd(koncerty czy filmy) są orginalne. Tak jak mówiłem staram się teraz na bieżąco kupować 1 czy 2 orginale z wypłaty.

i teraz się zastanawiam, są pewne grupy audiofilii którzy naprawdę mają niesamowite kolejce analogów czy cd po 1000, mają swój niezły sprzęcior który jest z nimi długo dopierany starannie często ze starszych modeli ale ma to coś i im to absolutnie wystarcza ale jest też grupa ludzi którzy mając małe kolekcje cd tasują klockami po kilka tysi i wymądrzają się często na forach o swoich znajomościach sprzętu bla bla używając na wskroś języka opisującego techniczne brzmienie sprzętu bo rzadziej muzyki,

i jak uważacie gdzie jest granica absurdu? czy skupianie się na technicznym widzeniu znaczy słyszeniu muzyki i tasowaniu klocków i podniecaniu się przy słuchaniu małej kolekcji powiedzmy do 100 cd (bo to nie jest coś dużego) jest mniej audiofilistyczną stroną hifi? jak Wy widzicie to ? oczywiście ująłem to bardzo generalnie ale ja najwięcej widzę takich sytuacji na forum , czy macie podobne zdanie?

ja jestem bardzo zadowolony z piano z uszatkami, wcześniej miałem kino z którego zrezygnowałem :)

posiadam mp3, flac, oglądam dvd divix najwięcej, słucham dużo radia, czasem tv i żyję :)

i teraz drugie pytanie ktoś powiedzmy ma kasę kupuje mini wieżyczkę hifi ;) jvc za 15tys i czy podłączenie do niej mp3 czy sygnału tv nie jest już audiofilistyczne? :)

pozdr

Focal + Naim

@ Mikson

Myślę że sporo do powiedzenia ma fakt ile dana osoba ma lat, ile słucha muzyki(osłuchanie się, najlepiej w różnych gatunkach, nawet skrajnych by pewne odrzucić i wyrobić sobie gust), ile sprzętu(podobnie jak z opisem do muzyki), jakie ma predyspozycje do nauki i jakie z niej wyciąga wnioski. Myślę że absurd może przyjść i z jednej i z drugiej strony. Tu bym więc nie generalizował, chociaż można "głębiej" o tym pogadać. Co do sprzętu mini hifi za kilkanaście tyś. zł. to są w większości urządzenia które nie odbiegają od pełno gabarytowych w danej cenie. Co do słuchanie na takim sprzęcie mp3 i innych stratnych formatów to mam takie zdanie że ktoś kupuje w tym momencie sprzęt "kasą-im droższy tym lepszy, mam się przecież czym chwalić" niż swoimi upodobaniami(czego oczekuje od brzmienia, od sprzętu-funkcjonalność, niezawodność, wygląd itd.). Prawda jest taka że im sprzęt droższy tym zawęża pasmo muzyczne do tych krążków które spełniają pewne wymogi sprzętu w tej kategorii cenowej.

HARMAN KARDON FESTIVAL 300 / 500, RÓŻNIĄ SIĘ KOŃCÓWKAMI MOCY, ODPOWIEDNIO 35W / 60 W, DEKLASUJE 95 % MINI WIEŻ, MOŻE KONKUROWAĆ Z BUDŻETOWYMI PANELAMI, MIAŁEM/ SŁYSZAŁEM...

post-15312-100000532 1227726197_thumb.jpeg

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

hahahah i przypadkiem sprzedaję go na allegro http://www.allegro.pl/item438861832_harman_kardon_festival_300.html

handlowczyku daj sobie spokój z takimi tekstami bo się roześmiałem a teraz muszę wycierać ekran mojego lapciora

hahahhaha

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.