Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mikson

>i jak uważacie gdzie jest granica absurdu? czy skupianie się na technicznym widzeniu znaczy

>słyszeniu muzyki i tasowaniu klocków i podniecaniu się przy słuchaniu małej kolekcji powiedzmy do

>100 cd (bo to nie jest coś dużego) jest mniej audiofilistyczną stroną hifi? jak Wy widzicie to ?

Moim zdaniem każde hobby w którym możemy realizować swoje zamiłowania jest dobre. I nie jest ważne czy ktoś kładzie nacisk na ilość słuchanej muzyki czy też w pogoni za idealnym brzmieniem po raz kolejny wymienia swoje klocki. Myślę że obydwie metody są audiofilistyczne, w końcu chodzi o czerpanie przyjemności ze słuchanego dźwięku.

Przed chwilą policzyłem kolekcję płyt. Przez jakieś 15 lat uzbierało się tego 76 oryginałów i ok 40 piratów, w przedziale gatunkowym od klasyki poprzez elektronikę, disco, pop, blues i na jazzie kończąc. :)

DawidM,

>@ stomasz

>Odsłuchy to mogę zrobić sobie na innych stronach w internecie, problem jest taki że chyba żadna inna

>strona polska nie oferuję takiego brzmienia, z taką biblioteką bardzo dobrych płyt w tej cenie.

Z komputerem mam od niedawna do czynienia i ciągle jeszcze się uczę czerpania dobrodziejstwa z internetu. :)

@ Stomasz

Na pewno znajdziesz interesujące Cię fragmenty utworów w internecie. Szczególnie google pomaga ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

DawidM

Tak wiem - google dobre jest na wszystko.

Jaką płytę z muzyką elektroniczną mógł byś polecić. Już dawno z tego gatunku nic nie kupiłem ?

Powiem Ci że jest tego tak dużo i z tak różnych gatunków tej muzyki że mam duży problem. Jakbyś mógł mi powiedzieć czego oczekujesz, jakiego brzmienia.

Tu tak na próbę album którym się zachwycam(40zł w Empiku), taki połączenie elektroniki i ambitnego dance music.

link(można też odsłuchiwać klikając w play przy utworze): http://www.luomomusic.org/?page_id=191

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

jakubie NIE PISZ DRUKOWANYMI bo ta wieżyczka nie robi na mnie wrażenia , najpierw muszę czegoś posłuchać o porównać aby mieć do czegoś respect a twoje drukowane tego nie uczynią więc sorki ale nie przyklaśniemy temu harmanowi który 95% wieżyczek roznosi w pył tylko dlatego że tak napisałeś.

Focal + Naim

no to posłuchaj wieżyczek bez jakiejkolwiek regulacji barwy dźwięku, 95% nie ma życia i tyle

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

No więc tak... dzisiaj, po blisko miesięcznym plumkaniu swojego PC (było to plumkanie, bo dziudziuś nie pozwala na więcej), wyrwałem sie z firmy na godzinkę, aby na spokojnie potestować zestaw z Heybrookami. Nie będę powtarzał moich pozytywnych opinii, bo te mozna przeczytać kilka stron wcześniej, ale skupie sie na tym co mi do tej pory przeszkadzało: jazgotliwość przy wyższych poziomach głośności. I juz wiem... juz wiem co jest przyczyną... a własciwie co było przyczyna owej jazgotliwości: były to niestety wszystkie płyty nagrywane w formatach stratnych. Przerzuciłem dzisiaj kilka płyt i na żadnej, absolutnie na żadnej płycie oryginalnej nie zauważyłem jazgotu, czy krzykwiwości. Wrzucenie płytki wypalonej z mp3 (niezależnie od jakości) w okolicach godz. 11:00 zaczyna się nieznośny hałas...

To kolejny powód do kupowania jednak płyt oryginalnych... formaty stratne i owszem.. ale do przestudiowania zawartości albumu.

Pozdrawiam

Wojtek

Luxmany i winyle 

My tu nie rozmawiamy o mini wieżach tylko o mini zestawach, jeśli chcesz komuś udowodnić że Piano(segmentowe), Denon, Teac, Jvc(wyższa seria), Luxman itd. grają na poziomie miniwież pokroju Technicsa czy innych Philipsów to jesteś w błędzie bo te mini nie potrzebują żadnych korektorów barwy czy ustawień pokroju rock, pop itd by grać dobrze(a te ustawienia w bardzo dużej mierze wypatrzają możliwości sprzętu czy płyty). Właśnie na takim sprzęcie nie trzeba nic ruszać by to zagrało i to jest pięknie nie mówiąc o drzemiących w nich możliwościach po dobrym ustawieniu, wymianie kabli, tuningu czy ew. wymianie kolumn.

oczywiście mój wpis jest do jakuba102.

jeżeli jakub mówisz o mini za 700pln lg albo samsung to się zgodzę nie ma ma życia w ich graniu,

tylko jeżeli masz wyrażać swoje opinie to najpierw posłuchaj piano no chyba że je zaliczyłeś do tego 5% które ma to coś bez podbarwiania regulacją,

Focal + Naim

piano słyszałem tylko w sklepie parę lat temu, brzmienie nie w moim typie, ale widzę że w tym wątku ludzie wklejają vintage-owe zdjęcia starych wieżyczek, może one są dobre? Ja tu tylko polecam, możecie skorzystać albo i nie. Pozdrawiam :)

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Chcialbym zadac pytanie posiadaczom piano,pytam z ciekawosci czy niepodobal sie wam bardziej ten starszy wyswietlacz ten bursztynowy .Ja osobiscie wolalbym ten bursztynowy.Teraz chyba jest moda wszystko na niebiesko.

Jezeli kogos interesuja klimaty w stylu Nightwish to polecam ich nowy album -Dark Passion Play-

szczegolnie 2 plytka w wersji instrumentalnej wlasnie slucham.

marcusSE, 27 Lis 2008, 17:11

>Chcialbym zadac pytanie posiadaczom piano,pytam z ciekawosci czy niepodobal sie wam bardziej ten

>starszy wyswietlacz ten bursztynowy .Ja osobiscie wolalbym ten bursztynowy.Teraz chyba jest moda

>wszystko na niebiesko.

MI też ten bursztynowy się bardziej podoba. Jednak niebieski nie jest zły(szczególnie że można go wieczorem przyciemnić).

jakub102, 27 Lis 2008, 14:28

>piano słyszałem tylko w sklepie parę lat temu, brzmienie nie w moim typie, ale widzę że w tym wątku

>ludzie wklejają vintage-owe zdjęcia starych wieżyczek, może one są dobre? Ja tu tylko polecam,

>możecie skorzystać albo i nie. Pozdrawiam :)

Można było napisać to w początkowym poście, nie było by żadnych pretensji i nieporozumień bo też mnie zastanawiają jak grają stare vintage Marantz, Kenwood, czy Yamaha.

Pozdrawiam :)

Viniu

Nie będę powtarzał moich pozytywnych opinii, bo te mozna przeczytać kilka stron

>wcześniej, ale skupie sie na tym co mi do tej pory przeszkadzało: jazgotliwość przy wyższych

>poziomach głośności. I juz wiem... juz wiem co jest przyczyną... a własciwie co było przyczyna owej

>jazgotliwości: były to niestety wszystkie płyty nagrywane w formatach stratnych.

Skorzystałem z nieobecności żony w domu i na tackę DF-102 wrzuciłem płytkę w formacie mp3 320kb/s, dałem "ognia" i ...żadnego jazgotu nie zauważyłem. Potem dla porównania włączyłem te same utwory z oryginałów i różnica w jakości dźwięku była naprawdę niewielka, z korzyścią oczywiście dla oryginału.

Pytanie: czy DF-102 jest taki cienki że nie odróżnia mp3 od formatów bezstratnych, czy może jego przetworniki są bardzo dobre. Co Wy o tym sądzicie ?

Ps. Te same pliki z iPoda w formacie wav brzmią odrobinę gorzej od mp3 ale o duuużo lepiej od wma192 kb/s.

DawidM, 26 Lis 2008, 22:59

>Powiem Ci że jest tego tak dużo i z tak różnych gatunków tej muzyki że mam duży problem. Jakbyś

>mógł mi powiedzieć czego oczekujesz, jakiego brzmienia.

>Tu tak na próbę album którym się zachwycam(40zł w Empiku), taki połączenie elektroniki i ambitnego

>dance music.

>link(można też odsłuchiwać klikając w play przy utworze): http://www.luomomusic.org/?page_id=191

Ciepło ale to jeszcze nie to. Lubie baardzo starego Jarr'a, Vangelis'a, a teraz najchetniej posłuchał bym połączenia etno z elektroniką. Kiedyś miałem taki album w rękach ale nie pamiętam wykonawcy. :)

Myślę że to kwestia kolumn, wiadomo że im droższe tym są bardziej na to wyczulone, także tworzą z systemem jedną integralną całość, więc "charaktery" muszą się dograć.

stomasz, 27 Lis 2008, 22:38

>DawidM, 26 Lis 2008, 22:59

>

>>Powiem Ci że jest tego tak dużo i z tak różnych gatunków tej muzyki że mam duży problem. Jakbyś

>>mógł mi powiedzieć czego oczekujesz, jakiego brzmienia.

>>Tu tak na próbę album którym się zachwycam(40zł w Empiku), taki połączenie elektroniki i ambitnego

>>dance music.

>>link(można też odsłuchiwać klikając w play przy utworze): http://www.luomomusic.org/?page_id=191

>

>Ciepło ale to jeszcze nie to. Lubie baardzo starego Jarr'a, Vangelis'a, a teraz najchetniej

>posłuchał bym połączenia etno z elektroniką. Kiedyś miałem taki album w rękach ale nie pamiętam

>wykonawcy. :)

Poszperam w swoich zbiorach. Myślę że coś fajnego znajdę.

Tak na szybko poszperałem i chyba znalazłem coś co Ci się może spodobać, nie ukrywam że niektóre albumy mają już kilka ładnych lat i weszły do kanonów odmian swoich gatunków. Myślę że na dobry początek powinno wystarczyć:

Albumy:

Plastikman - Artifakts

Booka Shade - Movements

Burial - Untrue

Chicane - Behind the Sun

VA - Northern Living

Dominik Eulberg - Heimische Gelfilde

Mum - Finally We Are No One

Telefon Tel Aviv - Map Of What is Effortless

Way Out West -Don't look now

Myślę że to taki misz masz elektroniki w każdym jej najlepszym skrawku i warto się z tym zapoznać. Chociażby z fragmentami w internecie.

Pozdrawiam :)

Witam - Mikson słyszałem tą mini wieżyczke lG w którymś ze sklepów w którym jest wszystko . Ładnie wygląda ma panel sterujący (dotykowy ) i nawet czadzi jak na takie małe głośniczki . Ale jak chcesz ją porównywać z "piano" to nie ma sensu ."Piano" to inna bajka!!!!!!! (jak również inne dobre mini wieżyczki wymienione w tym temacie).

Oczywiście ze porównanie nie ma sensu. Mini komponent to mini komponent, a mini wieża to mini wieża. To dwie inne kategorie sprzętu i to nie tylko cenowe.

Wszystkim, którzy poszukują opisów nowych miniwież Yamahy polecam link do katalogu w formacie pdf (http://www.yamaha-hifi.de/kataloge/2008/Gesamtkatalog_02-2008_POL.pdf ) Od 28 strony można zobaczyć fotki i parametry najnowszych minikomponentów Yamahy. Przypadł mi do gustu zestaw MCS-1330, z opisu wynika, że głośnik niskotonowy ma metalową mambranę. Ciekawe jak to gra??? Pozdrawiam :-)

O, jest tam moja E320 :D

A membrana nie metalowa tylko aluminiowa, a jak wiadomo aluminium to lekki i wytrzymały materiał. Na pewno poprawi to wiec sztywność i wytrzymałość samej membrany. Teoretycznie wiec membrana będzie się mniej odkształcać podczas pracy (mniej odkształcać czyli mniej drgań własnych, a mniej drgań samej membrany to teoretycznie czystszy dźwięk).

To jednak domysły, a prawda się okaże jak będzie można tych mini posłuchać bo wyglądają niczego sobie. Komponenty tego MCS-1330 prezentują się jak nie od mini tylko o klasę wyższego modelu.

Witam

Dzięki Dorothy za katalog(postaram się dziś przejrzeć) i fajnie że w temacie jest z nami sympatyczna dziewczyna :)

Co do Twoich preferencji brzmieniowych, w takiej stylistyce Triangle grają bardzo ale to bardzo dobrze, wg. mnie bez konkurencji w tej i wyższej kwocie. Chociaż do wysokich trzeba się przyzwyczaić(rozdzielczość). Co do nowych Yamaszek wypowiem się jutro, dziś już padam z nóg po uczelni i pracy do 20:40 w Orange(utrzymanie klienta). Co do aluminiowych membran wysokotonowego to przypominają te kolumny trochę Yamahy NS333 ;)

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.