Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mikson, więc jest tak jak myślałem... łatwiejsze do napędzenia kolumny i dwudrożne okazują się "małym piwem" dla PC. 3-drożne Heybrooki z niską impedancją to juz za wiele. Dlatego zastanawiam się nad wymianą Heybrooków na coś mniejszego zwłaszcza, że za miesiąc zmieniam mieszkanie i z powierzchni 35mkw. zrobi mi sie 20m... Live is brutal... :(

Luxmany i winyle 

widać moje są na tyle dobre że nie rozwaliły się więc nie musisz się martwić , :)

tym bardziej że posiadają moc znamionową 50W a piano posiada Dynamic Power/Channel 60/75/100 W (6/4/2 ohms) przy 8 omach (a taką posiadają impedancję mierzoną uszatki) ma około 40 W więc nie ma stresu

Focal + Naim

Tiaaa, a wzmak już na godzinie 11-tej może być przesterowany jak się zapoda odpowiedni kawałek i po kilku takich próbach uszatki wylecą w kosmos :D

marcusSE, 17 Gru 2008, 22:38

Jeżeli jakość dźwięku z gniazda słuchawkowego Cię nie zraża, to myślę że ze stacji dokującej byłbyś baaardzo zadowolony. :) Pozdrawiam.

Ps. jak przeżyłeś trzęsienie ziemi ?

stamasz

Jezeli chodzi o moje podlaczenie iPoda to na obecna chwile nie mam innego wyjscia napewno chce kupic ta sd ale juz sie sam zakrecilem bo nie wiem ktora yamaszka ma 2 ale czy sie roznia? niewiem

widzialem te stacje do Denona no przyznaje ze yamaha zostala z tylu.

Co do tego trzesienia to przyznaje sie ze spalem,obudzil nas jakis halas jakies pare sek dopiero ranem dowiedzielismy sie co to bylo :)

Pozdrawiam

Ja mam takie pytanie, czy ktoś na śląsku, najlepiej na ternie Górnego Śląska ma wzmacniacz lampowy, bo jestem zainteresowaniem odsłuchem takiego wzmaka, najlepiej oczywiście z moimi kolumnami. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

zyzio

więcej luzu to raz a dwa to moje uszatki a trzy nie pałuję cały czas tylko dwa razy i prawdopodobnie ostanie rozkręciłem na maksa piano dla ciekawości i jeżeli by mi poszły przetworniki i gwarancja tego nie obejmie to mogę takie kupić bo są dostępne i problemu większego nie widzę

ale powiem że adrenalina była bo myślałem że "uszatki wylecą w kosmos" a tu nic stały dalej w tym samym miejscu :)

Focal + Naim

marcusSE, 18 Gru 2008, 19:49

>stamasz

>

>Jezeli chodzi o moje podlaczenie iPoda to na obecna chwile nie mam innego wyjscia napewno chce kupic

>ta sd ale juz sie sam zakrecilem bo nie wiem ktora yamaszka ma 2 ale czy sie roznia? niewiem

>widzialem te stacje do Denona no przyznaje ze yamaha zostala z tylu.

>

Witam, wydaje mi się że interesująca Cię stacja d. współpracuje tylko z Yamahą, gdybyś więc kiedyś w przyszłości chciał zmienić markę to możesz wziąć to pod uwagę. W przypadku Denona nie ma aż takiego problemu ponieważ łączy się ją ze wzmakiem za pomocą klasycznych interkonektów.

Pod tym linkiem możesz zadać pytanie sprzedawcy o interesującą Cię stację dokującą:

http://www.sirius.pl/komputery/towar_cennik_30/towar_karta_73545/Uniwersalna_stacja_dokujaca_do_iPoda_Yamaha_YDS-1.html

Pozdrawiam.

stomasz

ps przepraszam za "stamasz"

Dzieki tak wlasnie chodzi mi o taka stacje.Powiem Ci ze problem z wyborem sd jest maly w porownaniu z tym ze zaczynam sie zastanawiac nad wymiana glosnikow.Moja yamaszka miala isc do sypialni a do salonu mialem zamiar kupic kd tez yamahy jednak teraz wcale nie jestem pewien ze to dobry pomysl.Tu koledzy mikson i DawidM maja wymienione glosniki i z tego co slysze sa zadowoleni.Mnie interesuja glosniczki szwedzkie XTZ mlodziutka firma jednak troche sie boje bo nie dokonca znam ich zeczywista impedencje producent podaje 4-8ohms ale tak naprawde to niewiele mowi.Wyglad i materialy super no i cena np Kef i30 kosztuje 4500kr a te 2000kr.

A tak wygladaja no i 100% svensk

post-21568-100008809 1229717261_thumb.jpg

post-21568-100008810 1229717261_thumb.jpg

post-21568-100008811 1229717261_thumb.jpg

O omy się nie martw :) Raczej kieruj się brzmieniem które chciałbyś uzyskać po zmianie. Triangle też mają impedancję 8 nominal a 4 minimal, okazują się 4 omowcami(jednak został wysterowane bez problemu).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Co do KD jak ma służyć też do muzyki to trochę pieniędzy wydasz, jak ma grać na poziomie min. PianoCrafta z wymienionymi kolumnami. Po przeliczeniu na Polską walutę to tak z 4500-5000zł to min. ;) Także jak nie oglądasz za dużo filmów(a muzyka będzie częstym gościem w odtwarzaczu) to jakiś zestaw dobre dvd plus wzmak/ampli stereo + kolumny.

No wlasnie troche sie obawiam czy yamaszka sobie poradzi z tymi glosniczkami,osobiscie bardziej zalezy mi na muzyce wczesniej myslalem o kupnie kd yamahy rx-1800,2800,albo3800 to mialo zalezec od tego ktory lepszy do stereo ale kolega mikson w ktoryms z wadkow zresetowal mi glowe co do jakosci tych klockow w stereo.Dlatego teraz mysle ze moze najpierw wymienie te glosniczki w piano i bede sie dalej spokojnie zastanawial nad wyborem.Pozatym piano jak dla mnie gra dobrze w kinie tez jest niezle takze jezeli wymiana glosnikow miala by byc na plus i faktycznie slychac bylo by ta zmiane to wole kupic glosniki.

ps. co do stereo to moj faworyt nowe klocki yamahy 1000

ja osobiście bym odpuścił głośniki które nie słuchałem a tym bardziej nie widziałem , mogą fajnie grać ale nie wiadomo jak z piano , u nas do 2 tys jest spora paleta monitorków można wybierać a przynajmniej posłuchać i porównać, co do piano to jednak polecam monitory a jak będzie brakowało basu to dobry sub do stereo w większym pomieszczeniu dobrze uzupełni braki, bo piano ma dziarski basik ale nie nisko schodzący bardzo mocno więc może to być bardzo newralgiczne zestawienie żeby od niego wymagać napędzenia podłogówek,

co do stacji dokującej to zaczynam się coraz bardziej zastanawiać nad kupnem ale w dobrej cenie jak podałem linka do allegro za 100pln , stacja daje możliwość sterowania pilotem ładowania ipoda i lepszej jakości dźwięku bo ponoć jest omijany wmak słuchawkowy i dlatego tak z ciekawości pytam się bo wcześniej padło że jest możliwość podłączenia do denona czy ten kabelek wychodzi z tego złącza szerokiego z ipoda i idzie na wejście czinczowe na wzmak?

a druga opcja to zrobienie serwera muzycznego z mac mini , to jest malutka skrzyneczka z osx na pokładzie i można zrobić multimedialne cacko, czyli oglądanie filmów dvd divix muzyka itunes radio mp3 inny soft flac etc i podłączenie tego z wyjścia cyfrowego video na hdmi do tv lcd :) pilot może być do obsługi albo z drugiego kompa zdalnym pulpitem po sieci możliwości duże , np mini ma też wyjście optyczne i można podłączyć DACa zewn, :) czyli jakość audio na porządnym poziomie :) a mini używane chodzą od 450pln :)

Focal + Naim

Piano spokojnie ruszy podłogówki, co prawda nie wszystkie, ale większość jeśli nie będą one zbyt skomplikowane i nie będą mieć zbyt dużej ilości przetworników o zbyt dużej wielkości. Wysterowały Ushery serii CP, które kosztują trochę ;) Jednak to ciekawostka, bo kto kupuję kolumny do Piano o równowartości ponad 5 tyś zł. hehe Z monitorów do 2000zł do niewielkich pomieszczeń(do 15m2) polecił bym jeszcze Opera Mezza, są świetnie wykonane i grają bardzo dobrze.

tu link: http://www.operaloudspeakers.com/c3_11/.ashx

Ewentualnie z niewielkich podłogówek do 2000zł to Highland Audio, mają bardzo kompaktowe rozmiary, świetne wykonanie i też fajne brzmienie w tej cenie.

tu linki: http://www.highland-audio.com/EN/Produits/Aingel_3203.html

http://www.highland-audio.com/EN/Produits/Aingel_3205.html

To taka alternatywa o której mało kto wspomina, a szkoda bo to bardzo dobre brzmienie w tej cenie przy zachowaniu bardzo fajnego desing'u.

@ Mixon

tak, tak Mac Mini jest słodki, i potrafi wiele jak na swoje kompaktowe rozmiary, nie mówiąc już o tym że ma najlepszy system jaki jest czyli Mac'osowy :)

dokładnie http://www.allegro.pl/item465490495_mac_mini_1_66_2_512_60_combo_ap_bt_iea.html

i można mieć piękny serwer video i muzyczny , coraz bardziej się nad tym zastanawiam ,

Focal + Naim

Witam

Faktycznie Mac Mini to bardza ciekawa alternatywa jako serwera muzycznego ale czy nie bedzie problemu z podlaczeniem jego do piano.

ps DawidM fajne te glosniczki ale jezeli chodzi o mnie to podlogowki do piano odpadaja :)

Pozdrawiam

Mac Mini prezentuje sie naprawde ladnie ale cena jak dla mnie zaduzo ja jednak jako serwer do muzyki wole iPoda szczegolnie Classika 160 + stacje d (tak jak kolega stomasz)To chyba wystarczajacy serwer.

używanego ipoda kupujesz za np 200 np clasika, za 500 masz mini i masz serwer audio fotek, wideo i np do ściągania zostawiasz go na noc jako serwer plików , podłączasz go do tv i możesz pracować na necie jako drugi komp :) masz pilota razem z mini, generalnie osiągasz funkcjonalność taką :)

http://www.apple.com/appletv/whatis.html

podłączenie do piano macmini wyjście audio mały jack analog lub optyk w jednym :)

Focal + Naim

mikson, 20 Gru 2008, 00:05

Kabelek którego szukasz do ipoda znajdziesz pod tym linkiem:

http://fondo.pl/produkt.php?idg=36&idg2=17&id=654

Natomiast jeśli chodzi o denona to: stację dokującą z wciśniętym do niej ipodem, łączy się czinczami i małym dżekiem z gniazdem kontrol dock amplitunera, wtedy wszystkie napisy wyświetlane są na wyświetlaczu i żaden tv nie jest do tego potrzebny.

Ciekawa opcja z tym mac mini. Pozdrawiam :)

Generalnie, serwer muzyczny to kapitalna sprawa. Na dzień dzisiejszy na classicu mam około 1000 utworów wszystkie w formacie wave i ostatnio podczas zajęć domowych lubię sobie włączyć funkcję mieszania wszystkich utworów - słucha się tego trochę jak radia "złote przeboje" z tą różnicą że nikt nie gada do mikrofonu a muzyka leci tylko taka jaką najbardziej lubię.

Osobiście kolegom polecam . :)

Sam używałem Ipoda w roli źródła dźwięku i powiem szczerze - to się nie nadaje ! Przede wszystkim ergonomia użytkowania - małe to, lekkie, dobry kabel nie pozwoli stacji ustać stabilnie bo ją będzie ściągał ze sobą. Ipod ma tak mały wyświetlacz że pilot na dobrą sprawę do niczego się nie nadaje - i tak trzeba podejść na metr do ipoda i "zmieniać" opcje. Poza tym dźwięk - to jednak nie to. Używałem różnych Ipodów w tym po Imodzie 5,5Gen i niestety gra to nie najciekawiej. MacMini to o wiele lepsze rozwiązanie (z zewnętrzyn DAC np po USB) patrząc chociażby na to, że dostajemy cały pełnowartościowy komputer PC (po bootloaderze itd). Innym aspektem przemawiającym za MacMini jest cena ! Używany w takim stanie 500zł.. Ipod 80Gb 300 - 5 generacja, późniejsze trudno nazwać odtwarzaczem.

dlatego zaczynam się rozglądać za mac mini :) bo sam fakt ceny stacji dokującej do ipoda 300 już moim zdaniem przeważa szalę na mini :)

Focal + Naim

najlepiej trafić mini z procem intelowskim solo wymiana na duo jest prosta a przyrost wydajności odczuwalny i nawet filmy HD potrafi do uciągnąć

Focal + Naim

Z praktyki jednak wiem że Mac Mini w Polsce nie schodzi poniżej 1000zł(za używanego). ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.