Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mikson aukcję, którą pokazujesz również widziałem - jest to zestaw nie przeznaczony na rynek europejski. Nie jest to też zestaw na rynek amerykański. Jest to mniejsza, bardziej okrojona wersja - mniejsze trafo, niższe napięcia zasilania.

Odnośnie AX-10. Nie jest to DUAL MONO. Trafo o mocy ok 150W. 2x10 000uF w zasilaniu. Bardzo ciekawa sekcja preampa. Koniec mocy minimalistyczny do bólu - spójrzcie w schematy np WS4421 diory to zobaczycie coś podobnego :-).. ale nie w tym rzecz.

Na koniec:

http://picasaweb.google.com/altonzasx/YAMAHAAX10#

http://picasaweb.google.com/altonzasx/YAMAHACDX10#

http://picasaweb.google.com/altonzasx/YAMAHAKX10#

mikson - poczekaj 2-3 miesiące, jak kupię teaca to sprzedam Ci mój zestaw yamaszki

Tak jak kolega alton pisze seria 10 to bardzo ciekawa konstrukcja, co więcej często odtwarzacze CD z mini zestawów są mocno budżetowe - w tym wypadku mamy lepszy CD niż duży CDX-880/890 tzn lepszej jakości użyte podzespoły a wspólny bardzo dobry przetwornik C/A - YAC514F, w odróżnieniu do denonka ma wyjście cyfrowe a więc można się dalej bawić z dac-iem.

AX10 to niestety nie dual mono ale już separowane kanały, moim zdaniem bardzo udany projekt znany faktycznie z wyższych pełnowymiarowych modeli AX, powiem tak mała yamszka ma lepszą górę i środek niż mój marantz lecz nieco gorszy dół ale wśród mini czy midi moim zdaniem to ścisła czołówka i obecnie chyba się tak dobrych mini nie robi. Porównywałem swego czasu do pianocrafta i f102 i bez urazy wypadły blado przy serii 10 z zastrzeżeniem ze f102 słuchałem dzień później w innym pomieszczeniu i kolumnach.

W tej serii były również całkiem udane amplitunery.

bardzo dziękuję za informacje

ile byś chciał za te elementy poszczególne? tak z ciekawości możesz mi na priva albo tu napisać bez różnicy

bo ja się jeszcze zastanawiam nad upolowaniem używanego arcama mini solo ale może być też trudno

Focal + Naim

Ktoś niedawno wspominał o mini szpulowcach, ten co prawda nie jest mini ale chcę się pochwalić że miałem kiedyś takiego. Nieodzownym elementem jego wyposażenia był mały śrubokręt którym regulowało się głowicę , ponieważ nie wiedzieć czemu co jakiś czas się rozstrajała, w zamian za to po dobrym dostrojeniu sprzęt potrafił zaskoczyć pięknym dźwiękiem.

Patrząc z perspektywy czasu była to bardzo siermiężna technologia, teraz to pewnie z tej samej ilości materiału zrobili by z kilkadziesiąt ipodów :) jednak pomimo swoich wad sprzęt miał w sobie jakąś dusze, której obecnym markom jakby trochę brakuje.

A tutaj jeszcze ciekawy test na dobrze podłączone stereo:

http://www.tripatlas.com/videoplay/AlJaYMkHVxg

post-17993-100006814 1232034867_thumb.jpg

Nie wiem czy juz byl ten mini.

post-1391-100006644 1232126712_thumb.jpg

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

a teraz o mini kompach :)

http://www.nvidia.pl/object/sff_ion_pl.html

ta platforma na intel atomie będzie też w najnowszych mac mini :)

pozwala na pełne dekodowanie sprzętowe HD przez 9400 :) :) czyli mały serwerek o dużych możliwościach :)

Focal + Naim

A tu mała ciekawostka. Marantz M-CR502 oraz Yamaha PianoCraft CRX–E320. Te złącza na panelu przednim (portable, phones, usb) wyglądaja podobnie, tylko kolejnośc inna, a wyświetlacze to już są takie same(prócz koloru bo nawet ikony "tuner" i "stereo" w lewym górnym rogu sia zgadzają)

Kryzys gospodarczy udziela się każdemu do tego stopnia ze producenci pożyczają sobie części dla obcięcia kosztów, cale szczęście że tylko zewnętrzne cześci...bo zapewne nie miłym zaskoczeniem było by po otwarciu obudowy takiego Denona, Yamahy czy Marantza zobaczyc logo Daewoo

post-21637-100006613 1232144844_thumb.jpg

post-21637-100006614 1232144844_thumb.jpg

Chcę nawiązać do wcześniejszego Combridge Audio, ponieważ to już kolejne mini z "napędem hybrydowym".

Zastanawiam się czy to chwilowa moda na stacje dokujące która szybko przeminie, a może dopiero preludium do czegoś poważniejszego, co może w przyszłości ma zastąpić stary poczciwy napęd CD? :)

Ps. pewnie nikogo to nie obchodzi ale zapomniałem dodać że ten szpulowiec na wcześniejszym zdjęciu to "Dama Pik" i był to taki trochę PRL'owski hi end. :)

jak macie czas to poczytajcie wątek w który się udzielam :)

ręce opadają :) http://www.hi-fi.com.pl/phpbb_2_0_6/viewtopic.php?t=16021&start=0

autor chciał słuchać w 90% muzyki a żona czasem obejrzeć film i chciał do pokoju 15m2 kupić jakieś rozwiązanie do 2500pln, i umieścił to w dziale kino ( a powinien gdzie indziej ) i oczywiście obiektywni doradcy zaproponowali zestaw 5.1 :) ja oczywiście zaproponowałem e810 i ewentualnie sub :) i dalej sobie poczytajcie jak uparcie pewnych faktów nie potrafi jeden przełknąć hahahah

Focal + Naim

seba6891, 16 Sty 2009, 23:27

Podobne wyświetlacze można zobaczyć w denonie, onkyo, pianocrafcie - myślę że może być jeden producent który specjalizuje się w produkcji np. wyświetlaczy, inny gniazd itp, tak jak z samochodami, ktoś robi silniki, inny panele podłogowe i w efekcie powstaje nowy model. :)

mikson

przeczytałem dość szybko wspomniany przez Ciebie wątek i jeśli dobrze zrozumiałem, to niektórzy wolą słuchać oczami zamiast uszami i dla nich mini nigdy nie zagra lepiej od amplitunera wielkości komody ... :)

hahhaah wielkości komody i to przynajmniej z pięcioma kanałami i milionem funkcji których nie wykorzystają ale warto mieć 5.1 i nie ważne czy to 10 czy 20m2 i że się słucha w 90% stereo :)

i ogląda podpięte tv stereo czy cd ( i tak pewnie mp3 znając ich preferencje do jakości ) czy divix ;)

Focal + Naim

Bo to jest tak, że im więcej dziwnych oznaczeń na obudowie kina na panelu przednim, tym sprzęt "musi" być lepszy :) Bo przecież bez powodu te wszystkie napisy divx, DTS-ES Matrix 6.1, DTS Neo:6 nie są umieszczone.

A ja powiem tak.... mamy ucho lewe i prawe, zostańmy wiec przy kanałach L:P

"Kolego Sev jeśli chodzi o Infinity Primus 250 tu problemem może być kolor, są one tylko w jasnym odcieniu i choć dla mnie nie ma to znaczenia, to żona nie pozwoli na ten kolor"

O matko to ma grać czy ładnie wyglądać....właśnie przeczytałem tamten post

hahah :D ale mam polew z tych ludzi :) Pewnie dla nich sprzęt która gra tylko stereo to przeżytek a to co mają to jest cool, najlepiej mieć sprzęt z którego korzysta się w 10/20% a reszta jest dla wizerunku niczym dobrze oklejona wyścigówka. W końcu nie można poszpanować przed qumplami czy rodzinką tylko z stereo, bo przecież nie znają się na dźwięku a jak jest 5.1 w dodatku z Denona czy Yamahy to już jest szpan. To co że kolumny w takich budżetowych zestawach KD są z np. M-Audio itd. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

widzę że macie dobry ubaw :) ja też :) no coż widać kinomaniacy zastosują i tak kino domowe gdyby ktoś w ich dziale napisał że chce słuchać stereo w 100% :) najtańszy ampli plus najtańsze głośniki nie ważne jak grają ważne że w okolicy 2500 :) a są też tam fajne przypadki jak po jakimś czasiei ci co kupili najtańsze ampli 5.1 czują że to "im nie gra" w stereo :) i np chcą kupować za 1500 następny klocek czyli CD ( i to z np SACD) i to podłączać do najtańszego ampli 5.1 :) jaja na maksa :)

Focal + Naim

pozostaje mi tylko zamknąć się w moim 20 metrowym pokoju, z moim "pudełkiem na buty" i popłakać się że wydałem kase w błoto bo mogłem mieć za te pieniądze wspaniałe ampli 5,1 z plastikowymi satelitkami i subem. albo nie sprzedaje piano na allegro i kupuje coś takiego...ma 400W (RMS), ProLodżik, DeTeS woow

http://www.megamedia.pl/system-kina-domowego-panasonic-sc-ht335.php?off=3

post-21637-100006533 1232217151_thumb.jpg

Podobno ten Panasonic nieźle brzmi, polecali go nawet w AV, jednak ile w tym prawdy..;)

http://panasonic.pl/oferta.php?prod=3859

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

koleś w tym linku co podałem na podstawie porównania w wielkim MM piano i kina pioneera z podłogówkami jamo stwierdził że to drugie lepiej gra :) nie dziwie się bo podłogówki mają więcej basu od mini monitorów firmowych :)

Focal + Naim

A ja dodam jeszcze ciekawostki z Niemiec - T+A K1 bardzo dobre paametry ale niestety cena będzie ponad 2000euro:

Amplifier section

External inputs

Tape, Aux,

Input sensitivity

Tape: 600 mV

Aux: variable 250 mV – 850 mV

Record output

600 mV, 150 Ohm

Lutput power

Sine wave / peak output

Sp_A 4 Ohm

2 x 60 / 2 x 100 Watts

8 Ohm

2 x 45 / 2 x 70 Watts

Sp_B 4 Ohm

2 x 60 / 2 x 100 Watts

8 Ohm

2 x 45 / 2 x 70 Watts

Total harmonic distorition

< 0,02 %

Frequency response

2 Hz – 150 kHz

Tuner section

Tuning range

87,5 – 108 MHz

Input stage

Dual-gate-MOS-FET, regulated

Sensitivity

Mono, S/N = 26 dB

0,9 uV

Stereo, S/N = 46 dB

33 uV

Overload margin

> 110 dB uV

Tuned RF stages

4

Tuning system

Quartz-PLL

Selectivity (f = 300 kHz)

70 dB

Stereo crosstalk attenuation

> 40 dB

Total harmonic distortion

< 0,1 %

Signal: noise ratio (A-weighted)

(mono/stereo)

>73 / 68 dB

Frequency response

10 Hz – 15 kHz

RDS-function

Station name, Radiotext.

I jeszcze jedno piękne dziecko T+A Music Player. To właściwie wielofunkcyjny odtwarzacz cd/mp3 z tunerem fm, tunerem radiowych stacji internetowych, posiadający port usb do odtwarzania mp3. Wystarczy tylko podłączyćdo dobrego wzmacniacza i mamy w domu pięknie grające cudo. Swoją drogą to w Polsce marka T+A jest praktycznie niewidoczna.

post-19213-100006502 1232274265_thumb.jpg

post-19213-100006503 1232274265_thumb.jpg

Ładne, ładne :) Ja dziś rano nagrałem spontanicznie krótki mix, w klimatach tech-house, mnml ;) Jeśli ktoś przesłucha i podzieli się opinią z góry dziękuje.

Link: http://tiny.pl/v71l

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.