Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na tą chwile udało mi się ustalić kilka różnic pomiędzy wzmacniaczami Teac A-H500/500i

Wygląda to tak że literka "i" odnosi się do elektroniki-lepszej tylko niewiem czy jakościowo czy ogólnie zmodyfikowanej. Kolejna różnica to główny włącznik na obudowie występował po boku obudowy w nowszej 500i (prawdopodobnie nowszej 500 też) i z tyłu obudowy w poprzedniej serii 500 (o 500i nic niewiem czy taka była w pierwszej edycji). Te informacje (w kontekście różnic są pewne ale niewiem czy 100% pewne odnośnie przypożadkowania ich do edycji) mogą być niedokońca zgodne bo jak oglądam fotki to kombinacje wygląd/oznaczenie bywają różne a ciekawostką której nierozgryzłem jest zestaw 500 (bez "i") który pare tygodni temu sprzedał się na allegro po paru godzinach od wystawienia (w dobrej-dla kupującego-cenie) w starszej edycji (starszy pilot, wyłącznik z tyłu) posiadający w całości miedziowaną obudowe od wewnątrz-narazie to jedyny taki egzemplarz.

post-20011-100000875 1236865598_thumb.jpg

post-20011-100000876 1236865598_thumb.jpg

Miałem okazję wreszcie u znajomego porównać jego Teaca 500 do mojej yamaszki AX10 :)

Powiem tak yamaszka nie ma czego się wstydzić aczkolwiek są to dwa zupełnie inne klocki; w skrócie yamaszka gra bardziej dołem a teac bardziej górą. Oba sobie radzą z napędzaniem sporych podłogówek.

W Teacu nie poodba mi się bardzo brak switchowanych gniazd zasilających - wzmak robi po prostu za złodziejkę :) Góra w Teacu jest bardziej zróżnicowana i namacalna ale znowu brakuje mu niskiego basu, który jest w AX10. Tak więc jak ktoś kocha górę pasma do Teac jak nie lubi gdy basu brakuje to Yamaha.

Co do wygladu kwestia gustu choć wg mnie Yamaszka taka bardziej składna natomiast Teac jest sporo płytszy od yamaszki i lepiej zapewne wypada na płytkich półkach. Jeśli chodzi o dźwięk w relacji ceny myślę że tu wygrywa jednak yamaszka choć wg znajomego Teac :) Pilot znacznie lepiej chodzi w yamaszce.

Przyznam, iż nie podszedł mi pod gusta CD teaca, taki grubasek i kiepskiej kultury otwieranie szuflady - chyba bardziej mi leży CDX10. Dźwiękowo nie wiem bo porównywałem tylko wzmaki.

To teraz aż strach pomyśleć jak Yamaha AX10 potrafi zagrzmieć basiorem skoro wypada w tym względzie mocniej od Teac'a a ten u mnie powoduje poprostu huragan na dole pasma :) daje do myślenia ale Yama zawsze miała "firmowe brzmienie" mocne w dolnym paśmie co mi osobiście bardzo podchodzi :) a tak swoją drogą to Teac przez swoje proporcje rzeczywiście wygląda śmiesznie krótko :)

Fajne takie porównania i szkoda że już te popularne dzisiejsze firmy nierobią takich zestawów typu "dobre duże klocki upchane w małe pudełka" mogące zjadać "poważne" sprzęty...

>giagi

Rozumiem że Twój kolega ma wersje 500 (bez "i")? Bo jak doczytałem 500i ma lepszą elektronike i może tu jest także różnica w brzmieniu za tą sprawą bo ja w 500i bas mam potężny i napewno niemoge powiedzieć że Teac ma słabe dolne pasmo-wręcz przeciwnie to jego mocna strona :)

zgadza się - u kolegi wersja bez "i" z przełącznikiem z tyłu obudowy (były też wersje bez przełącznika), jego zdaniem właśnie wersja z "i" jest gorsza za sprawą już tanich chińsko-malezyjskich podzespołów a starsze wersje były w pełni made in japan, ponadto jego zdaniem wewnątrz poza doborem elementów i umiejscowieniem wyłącznika nie ma żadnych różnic. Wersja "i" ma jeszcze nowszy pilot te same funkcje inny jedynie wygląd i dodaną obsługę MD.

Nie twierdzę, że Teac ma mało basu twierdzę że Yamaszka ma go wyraźnie więcej.

Teac właśnie opisuje serie 500i jakoby miała ulepszoną/lapszą elektronike od seri 500... "i" cenią się drożej. W przypadku CD playerów to wątpliwości niema że "i" ma ulepszoną elektronike tzn 500 posiada na pokłądzie 1-Bit DAC, natomiast 500i Multibit DAC więc ja jestem bardziej skłonny uwierzyć w wyższość "i" choć najlepiej byłoby postawić jeden obok drugiego i porównać jak to wygląda w bezpośredniej konfrontacji :)

Z tego co pamiętam to DAC w 500 ma prawdziwą architekture 1 Bitową (niewiem czy dobrze czy źle) ale do czegoś tam bywało to za mało (już niepamiętam szczegółów) więc może stąd Multibit jako zwielokrotnienie-pytanie czy chodzi tu poprostu o 24 Bit pod czarującą nazwą czy jakieś inne kombinacje.

rzadko tu zaglądam (ale popieram temat) i nie wiem czy było już o nowym all in one naima (Unit coś tam), trochę hiendowa cena ale mini jak najbardziej.

stomasz

=>Oczywiście co sądzicie o całym tym temacie ? :)

Jezeli chodzi o Ipoda to ja nie mam nic przeciwko powiem nawet ze jestem za :) oczywiscie wiele osob twierdzi ze to gowniane mp3 mi osobiscie wystarcza te g... mp3. Pozatym czy to sie komus podoba czy nie Ipod jest wszedzie i stal sie standardem :) naprawde wiele firm okreslanych jako hiendowe rowniez uznalo to malenswo :)

post-21568-100000589 1237123913_thumb.jpg

post-21568-100000590 1237123913_thumb.jpg

post-21568-100000591 1237123913_thumb.jpg

To co mnie najbardziej razi w temacie Ipoda to cena pozatym nie bardzo podoba mi sie umieszczanie stacji na stale w sprzecie np tak jak w nowej mini Yamaszki moim zdaniem mozliwosc podlaczenie stacji osobno wystarczy wzupelnosci zreszta nie kazdy jest zwolennikiem Ipoda pozatym wyglada to wstretnie.O cenach stacji dokujacych to nie wspomne bo to najmniej mi sie podoba poprostu sa chore

:(

post-21568-100000583 1237124861_thumb.jpg

marcusSE, 15 Mar 2009, 14:47

>...nie bardzo podoba mi sie umieszczanie

>stacji na stale w sprzecie np tak jak w nowej mini Yamaszki moim zdaniem mozliwosc podlaczenie

>stacji osobno wystarczy wzupelnosci zreszta nie kazdy jest zwolennikiem Ipoda pozatym wyglada to

>wstretnie...

I właśnie z tego powodu mam nadzieje że ipod'owa moda jest jedynie chwilowa. Gdyby podłączenie odbywało się tylko za pomocą stacji (podłączanej z tyłu, nie przez specjalne wejście w front panelu) to temat ipod+domowe audio jest mi zupełnie obojętny i może sobie istnieć ale jeśli ktoś niejest zwolennikiem to niemusi odrazu mieć psutej estetyki sprzętu tylko ze względu na ogólna mode lub ogólne upodobania. Ewentualnie można by rozdzielić modele jak z Piano CD i Piano DVD czyli wolny wybór i wszyscy byliby zadowoleni :)

marcusSE, to mini z papierem toaletowym rozbawiło mnie najbardziej :)

Ja też mam wyrobione (pozytywnie) zdanie na temat ipoda - z dobrą stacją dokującą w której można dobrać odpowiedni interkonekt - w przypadku stacji denona, pomiędzy oryginalnym kablem a DNM reson którego zastosowałem, różnica w dźwięku jest wyraźnie słyszalna - gra to bardzo przyzwoicie.

sprzęt na zdjęciu to "Accuphase" - moim zdaniem to też o czymś świadczy.

Przepraszam za marną jakość, zdjęcie robiłem prosto z monitora bo za nic w świecie nie chciało się skopiować :(

post-17993-100000532 1237143925_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.