Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ja kiedyś eposa słuchałem pobieżnie jakiegoś monitora w sumie ładnie grał ale nie pamiętam dokładnie jak raczej w stronę przejrzystości,

te dynki 2/6b nowe można za 1,7tys kupić nówki

Focal + Naim

Tak. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Co myslicie o zestawieniu: Denon M37 i kolumny Monitor Audio BR1 lub M1? Czy ktos sluchal juz moze takiego zestawienia? Jak to brzmi? Lepiej niz z standardowymi kolumienkami? Inaczej? Gorzej? Dzieki za konstruktywne opinie.

Myślę że inaczej, by grało lepiej to trzeba już wydać min. ten 1000zł za używki lub około 2000zł za nowe kolumny, z kolei nie pchał bym się w droższe kolumny niż do 2500zł do Mini systemów z półki cenowej do 3000zł za nowy sprzęt. Trzeba szukać, patrzeć na impedancję kolumn, na przetworniki, efektywność i generlanie dźwięk kolumn czy będzie dobrze uzupełniał Naszą elektronikę.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

monitor audio mają raczej dość analityczną sygnaturę brzmieniową na średnicy i wysokich i z denkiem m37 moim zdaniem mogą zagrać bez mocnej podstawy basowej która wypełniła by brzmienie dlatego stawiam na raczej jasne brzmienie w połączeniu z ma,

co do kupowania i dobierania monitorów do elektroniki to dawid dobrze to napisał ,

nie każda zmiana z firmowych będzie rozwijała brzmienie elektroniki może się okazać że jest dość specyficznie zaprojektowana elektronika do monitorów firmowych i zmiana może ją przydusić zwłaszcza sprzęciki z małą mocą, u mnie też jest katalogowo 2x25W ale pobór mam maks 250W z sieci w pomiarach wyszła moc dwukrotnie większa co pozwala mi na swobodniejszy dobór monitorów ale też z drugiej strony zawęża pole wyboru bo efektywność poniżej 85dB nie jest mile widziana (najlepiej blisko 90) , impedancja lepiej żeby była większa niż 4 np 6 (ale z takową też daje rade) natomiast kupienie monitorów które mają jakaś już kulturę brzmienia jakość przetworników itd w takich wymogach mimo wszystko zaczyna być trudniejsze, do tej pory miałem kilka odsłuchów i mam obecnie ma rx1 , ale nie jest to zapewne ostatni przystanek ;)

Focal + Naim

Dla urozmaicenia. Ostatnio używam sobie czegoś takiego. Moim zdaniem, jest to najlepiej grający sprzęt z tego typu "wież" (bądź mini). Nie porównuję tego do np do pianocrafta bo to inny rozdział zestawów mini. Byłem bardzo sceptycznie nastawiony do tego sprzętu do czasu (standardowe - plastik,szmelc) aż zagrało. BiAmping z cięciem 48db/okt przy 120Hz. Niskie tony mają dwa osobne wzmacniacze, średnio wysokie dwa osobne.

post-12824-100000021 1282137805_thumb.jpg

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam

Mam do was drodzy czytelnicy jak i forumowicze pytanie a mianowicie ubzdurałem sobie że kupię wieżelub wieżyczke która bedzie miał wyjście nasuba.i teraz moje pytanie .Co lepiej wybrać tz. Kolumny. Myślałem nad zakupem nowych kolumn Cantona bodajże GLW czy coś 470 wolnostojace kolumny s systemem d'apollito czyli tak zwane 2,5 drożne lub kupić suba do 1200 np.jamo 300 lub klipsh10 i do tego jakieś satelitki z midwooferekiem max 130mm i nie mniejszy niż 100mm bo nie chcę zbyt wysoko ustawiać częstotliwości w subie. Lubię miękki,głęboki basik. Pokuj 10m2 prostokąt2x5m.Proszę o porade a i kase jaką mam na wydanie to 2 tys.

Lepiej będzie jak kupisz jakieś lepsze kolumny, niż suba. Po prostu celuj w takie które mają poluzowany bas. Na rynku takich kolumn nie brakuję, np. Dali Ikon 1.

Dzisiaj kupiłem takiego malucha. Powiem szczerze. Onkyo CS525 to było nieporozumienie. CR505 jest lepszy pod każdym względem począwszy od budowy i solidności po dźwięk.

post-12824-100000009 1282240232_thumb.jpg

Mi jutro(wreszcie) dojdzie pilot do Piano Crafta. Także w weekend postaram się wrzucić na YT video(2 części, budowa i dźwięk). :)

http://www.usheraudio.com/news/Hi%20Fi%20World%20Jan%2009%20S-520/pages/c_jpg.htm

polecam przejrzeć testy z pomiarami 10 monitorów :) na górze w lewym rogu jest przewijanie

Focal + Naim

Od tygodnia jestem posiadaczem Piano 840. Ze względu na kapitalny remont pomieszczenia stary duży zestaw razem z dużymi podłogówkami poszedł w dobre ręce, a w jego miejsce gra sobie właśnie Piano. I gra bardzo fajnie. Dostał porządny IC, ciut lepsze od firmowych kable głośnikowe i gra prawie całą dobę żeby się wygrzewać. Dźwięk bardzo cywilizowany, no może bas nie taki jak ze starej Vify PL18WO, ale po ustawieniu na masywnych standach, odpowiednim oddaleniu od ścian, jest w miarę poprawny.

Piękna stereofonia i scena.

Podpięcie iPoda (mam iPhona, ale to chyba to samo +tel) i miła niespodzianka. Dźwięk rewelacyjny, obsługa całkowita z pilota, a ze względu na chwilowy brak instalacji antenowej FM, wykorzystuję strumień po Wi-Fi do słuchania radia internetowego. W weekend podepnę kable HDMI i podzielę się wrażeniami z sekcji DVD.

Tak, to test z firmowymi monitorami. Rzeczywiście bas nie schodzi jakoś nisko. Ale w małym pomieszczeniu go nie brakuje. Jak już kiedyś pisałem, nie słychać takiego basu generowanego przez maszyny w techno, ale kontrabas ładnie słychać.

Ta płaska charakterystyka na średnicy pewnie decyduje o tym, że Denek nie gra efektownie.

Test tutaj:

http://www.hifitest.de/test/minianlagen/denon-d-f107_1996.php

i dobrze że nie zrobili literki u na wykresie tylko zaprojektowali monitory aby grały bardziej kulturalnie, muszę posłuchać z ciekawości nowego denka 107

Focal + Naim

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

No nie zupełnie bo nie wiem sam co kupic specjalnie sie ws pytam na temat kolumn bo jezeli wyły by to wolnostojące cantonygle470 to bym w tedy wzmaka jakiegoś kupił który nie ma wyjścia na suba a jak to drugie to znowu musi byc ampli z wyjściem na suba tylko teraz pytanie czy sa stereo ampli które mają wyście na sub. z tego co się orientuję to ma coś takiego yamaha ale tej marki nie lubię tz sprzetu gra bradziej podbiciem na basie

Podłogówki i sub do 10m2 :O

Stivi weź płytę audio, wybierz się do np. Media Marktu czy innego molocha, tam większość Mini zestawów jest dostępna. Posłuchaj i oceń. Ja na Twoim miejscu kupił bym dobre podstawkowce z max. 15/16cm jednym głośnikiem nisko-średniotonowym, do tego albo jakaś elektronika Mini, albo wzmak + cd. Tylko wpierw musisz powiedzieć czego oczekujesz od dźwięku i jaka elektronika Ci chodzi po głowie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.