Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zgadzam się z przedmówcą w całej rozciągłości tematu tzn we wszystkim trzeba umieć oszacować pewną relację jakości produktu do ceny i co nam daje określona zmiana czyli wymiana czegoś tzn czy to będzie kabel czy wzmak, natomiast czy drogich kabli nie ma sensu stosować do mini systemów to ja bym spojrzał na to inaczej, nie ważne czy mały system czy duży tylko czy wymiana daje zamierzony oczekiwany efekt zmiany dźwięku i czy jesteśmy w stanie za to zapłacić czyli zdrowo podejść do zakupu ocenić wartość tej różnicy dźwięku i to dotyczy generalnie wszystkiego kolumn kabli wzmaka cd etc dystans jest ważny ale czasem pewne odejście od tej zasady może być spowodowane kompromisem wydania na coś więcej aby uzyskać zamierzony efekt bo np nie jesteśmy w stanie tańszego odpowiednika wyszukać na rynku który by nam to mógł dać.

pozdr

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

W tym rzecz, trzeba być czujnym, by nie dać się wykołować producentom audio, którzy swoje inżynierskie wyczyny często wspierają prymitywnym marketingiem - a kto ostatecznie płaci agencjom reklamowym? Klient.

Czy tuner lichy, czy brak dobrej anteny ?

Skoro masz zamiar zamontować zewnętrzną antenę na balkonie to oznacza, że korzystasz z pokojowej albo z firmowego drucika :-)

Ja od samego początku korzystam z zewnętrznego "druta". Najpierw był to kabel przywiązany do mocowania anteny sat, a obecnie antena radiowa SV Total.

Prawdę mówiąc różnicy w zasięgu nie poprawiłem, a nawet kilka niemieckich stacji jest słabiej odbieranych, ale w tych które miałem w dobrej jakości w nich poprawiła się dynamika, czuć mocniejszy sygnał.

Fakt, słyszałem lepiej brzmiące tunery radiowe, ale to były tunery wyprodukowane w latach 80-tych kiedy w elektronice nie było takich oszczędności i nie produkowali takiej masówki jak teraz.

Obecnie jeden i ten sam tuner tego samego producenta trafia do kilkunastu, a nawet do kilkudziesięciu sprzętów bo tak jest taniej.

To się nazywa "cięcie kosztów" :-)

Axel, a Ty caly czas swoje. Oczywiscie ze jak dam wypasiona anetene to bedzie lepiej odbieral.

Chodzi o to, ze w porownaniu z innym tunerem (Yamaha), ktory gral NA TAKIEJ SAMEJ SLABEJ ANTENIE CZYLI DRUCIKU, Denon zbiera o wiele mniej stacji.

Prosta pilka.

W święta dźwięk mojej PC MCR-640 tak przypadł do gustu znajomemu, że postanowił kupić taką samą tylko z DVD. W związku z tym mam prośbę o pomoc w wyborze subwoofer'a w cenie do 1000 zł który będzie dobrze współgrał z Yamaha Pianocraft MCR-840. Pokój ok. 15m2. Zastosowanie filmy DVD + muzyka raczej spokojniejsza (smooth jazz, soul, lounge, ballady pop itp.)w stosunku film ok 40% muzyka 60%. Sprzęt nie musi być nowy ale ma ładnie uzupełniać dźwięk PC.

do 15m2 suba hmmm , ja miałem 3 suby w 14m2 i walczyłem z nimi długo , jak ustawiłem to pracowały na 10% możliwości,

moim zdaniem lepiej wymienić monitory na ciekawsze sprzedać od piano , dołożyć i kupić za 1500 większe które basem wypełnią 15m2

albo jakieś podłogówki , będzie to lepszy wybór moim zdaniem

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Witam wszystkich.

Pytałem już kilka tygodni temu,ale nie uzyskałem definitywnej odpowiedzi,więc spróbuję jeszcze raz.Przystawiam się do zakupu dobrej miniwieży do odsłuchu przede wszystkim muzyki klasycznej.Budżet 2500zł.,ale w razie konieczności mógłbym wydać więcej.Problem polega na tym że ma ona służyć także do odsłuchu CD-książek i niezbędne jest żeby posiadała tzw. funkcję last memory.tzn. żeby zapamiętywała ostatni odtwarzany utwór.Prosiłbym użytkowników najpopularniejszych miniwież o informację czy dany model funkcję takową posiada czy nie.

z góry dziękuję za odpowiedzi

Zgodzę się po części z moimi przedmówcami. Jednak chciałbym zwrócić uwagę na to, że do filmów warto mieć suba(oczywiście jeśli oglądasz filmy w formacie DVD/BD, bo do divixów i innych stratnych kopii było by mi szkoda wydać tyle kasy na suba), więc jeśli chcesz go kupić, i będzisz go używał wtedy gdy leci jakiś film to czemu nie. Do 1000zł masz tylko jedno wyjście:

http://allegro.pl/sub-aktywny-velodyne-cht-8se-i1388691481.html

Natomiast jeśli chcesz także usłyszeć lepszy bas podczas słuchania muzyki to owszem sub także jest dobrym wyjściem(jeśli go dobrze zestroisz z kolumnami, trzeba pobawić się w ustawienie, odcięcie pasma itd.). Choć boję się że w Twoim metrażu może nie dać to zamierzonego efektu(takiego jakiego oczekujesz), szczególnie że niski bas słyszymy z odległości min. 2,5 metra od miejsca odsłuchowego. Może lepiej pobaw się akustyką pomieszczenia(poprawne ustawienie sprzętu i usprawnienie pomieszczenia pod tym względem jakiś obrazy, standy, dywanik) itd. Choć jeszcze jest jedno wyjście, możesz kupić lepsze kolumny niż masz obecnie, w cenie do 1500zł(mógłbyś już coś dobrego kupić), co służyło by dobrze i podczas słuchania muzyki i podczas seansów filmowych(taki dobry kompromis).

Dobrze wszystko przemyśl. Choć jak dobrze wiadomo, uczymy się na swoich błędach(czasem więc dobrze jest pobłądzić). ;)

Witam wszystkich.

Pytałem już kilka tygodni temu,ale nie uzyskałem definitywnej odpowiedzi,więc spróbuję jeszcze raz.Przystawiam się do zakupu dobrej miniwieży do odsłuchu przede wszystkim muzyki klasycznej.Budżet 2500zł.,ale w razie konieczności mógłbym wydać więcej.Problem polega na tym że ma ona służyć także do odsłuchu CD-książek i niezbędne jest żeby posiadała tzw. funkcję last memory.tzn. żeby zapamiętywała ostatni odtwarzany utwór.Prosiłbym użytkowników najpopularniejszych miniwież o informację czy dany model funkcję takową posiada czy nie.

z góry dziękuję za odpowiedzi

Piano Crafta możesz już skreślić. Dla pewności jeszcze poczytałem instrukcję obsługi i niestety nie ma. Tzn. są tylko funkcję odtwarzania poszczególnych fragmentów(które sobie wybierzemy), funkcja powtarzania ale to Cię nie interesuję. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Axel, a Ty caly czas swoje

Nie wiem co wy macie za problemy.

Mam antenę SV Total bez wzmacniacza na wysokości 1,5 metra nad trawnikiem i odbieram w "stereo" Radio Zachód 103.00 MHz z Zielonej Góry z nadajnika w Jemiołówie z odległości 150 km w linii prostej. Siła nadajnika to 120kW.

Albo mam jakiś lepszy tuner w Denku, albo antena jest umiejscowiona w b.d. miejscu bo podłączyłem drugą wieżę PHILIPS'a pod tą antenę i różnicy w odbiorze nie zauważam.

Jestem pewien, że są lepsze tunery, ale nie widzę podstaw aby narzekać na ten montowany w D-M38

Nie wiem co wy macie za problemy.

Mam antenę SV Total bez wzmacniacza na wysokości 1,5 metra nad trawnikiem i odbieram w "stereo" Radio Zachód 103.00 MHz z Zielonej Góry z nadajnika w Jemiołówie z odległości 150 km w linii prostej. Siła nadajnika to 120kW.

Albo mam jakiś lepszy tuner w Denku, albo antena jest umiejscowiona w b.d. miejscu bo podłączyłem drugą wieżę PHILIPS'a pod tą antenę i różnicy w odbiorze nie zauważam.

Jestem pewien, że są lepsze tunery, ale nie widzę podstaw aby narzekać na ten montowany w D-M38

przeczytaj to co zentaur napisał :) dobrze i wprost wytłumaczył :)

przeczytaj to co zentaur napisał :) dobrze i wprost wytłumaczył :)

A Ja wam cały czas tłumaczę, że Denek potrzebuje dobrej anteny.

Drucikiem to sobie można ... ;-)

to napisze jeszcze inaczej:

mi tam radio jest do szczescia niepotrzebne. czasem wlacze, ale z reguly leci taka szmira ze po krotkim czasie wylaczam. ok, czasem dwojki lub trojki poslucham.

Poniewaz nie slucham radia zbyt czesto, to nie chce mi sie inwestowac w jakas cud antene ( a radia w gniazdku z kablowki nie mam). Totez myslalem, ze skoro Pianocraft na zwyklym kabelku b. dobrze gral, to bedzie tak samo gral Denon. A tu niespodzianka in minus. I smiem twierdzic, ze wiekszosc osob bedzie grala wlasnie na antenie dostarczonym przez producenta.

Oczywiscie mozna powiedziec, ze Denon tez jest super jak mu sie zainstaluje dobra antene. Ale na tej samej zasadzie mozemy powiedziec, ze wloskie samochody maja fantastyczne zawieszenie, tylko musza jezdzic po drogach rownych jak stol.

A tak w ogole Denon brzmieniowo wymiata i gdybym mial kupic raz jeszcze mini system to tez wybralbym Denona. Ale jesli ktos slucha duzo radia, to musi wiedziec, ze bez dobrej anteny ani rusz.

Drucikiem to sobie można ... ;-)

No wlasnie drucikiem mozna. Pianocraft mogl.

Ps. Zycze wiecej dystansu do wlasnego sprzetu. Ja tez mam Denona i chwale go gdzie moge, ale w tej kwestii (tunera) firma sie nie popisala.

Edytowane przez zentaur

Zgadzam się że Yamaha E410 jest lepsza od Denona w tej kwestii, tak samo było z Denonem 103 którego miałem, tam na szczęście sprzęt nadrabiał radiem internetowym więc generalnie mało słuchałem Naszych stacji radiowych. ;)

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

czyli głośnikowy przenosi sygnał czysto ale czy dość sucho i analitycznie? czasem właśnie solid cory potrafią taki charakter nadać torowi , oczywiście nie jest to jak wiesz mocny akcent ale wyczuwalny, osobiście jestem też ciekaw tego głośnikowego ale obecnie jeszcze chce przetestować kilka kabli plecionek ale z grubszych drucików miedzianych od .2mm do .5mm w przekrojach kabla od 1.5 a w zasadzie od 2mm2 do lekko ponad 3mm2 (12awg) np chord odyssey 19 drucików ,4mm czyli 12awg w teflonie ale mocno posrebrzany ciut lekko rozjaśnił mi przekaz ale powietrze scena i głębia super, atlas hyper 2.0 w teflonie izolacja lekko ocieplił ale też za mocno poluzował basik itd itd (izolacja najlepiej teflonowa - najwięcej detali i najlepszą rozdzielczość można zauważyć w stosunku do pp lub pe - tylenu przynajmniej ja tak zauważyłem nie wiem czy ktoś ma podobne spostrzeżenia) zauważyłem że taka konstrukcja w zasadzie jest najbardziej optymalna dla mnie i mojego ucha ;) cieńsze niż ,2 w plecionce dla mnie robią a tak najczęściej miałem za bardzo rozmyty bas i za mocno ocieplają zamazują przekaz wygładzają go i czegoś zaczyna brakować (vdh tak robią i stosuje się je często do ostrych i analitycznych systemów), tak mi wychodzi z moich obserwacji choć pewnie są i wyjątki od tej reguły,

Mikson i Koledzy,

Moim zdaniem, kabel głosnikowy Belkin Pure AV Silver Series jest zdecydowanie niezły. Gra otwartym dżwiękiem z dużą ilościa szczegółów. Cały szkopuł w tym, że Belkin jest firmą przede wszystkim tzw. komputerową - w związku z tym całkowicie pozbawioną aspiracji audiofilskich, stąd oferuje całkiem dobre produkty w rozsądnej (normalnej) cenie. Czy może ktoś z Kolegów (lub Koleżanek) wskazać np. interkonekt z miedzi PCOCC o ponadnormatywnej czystości 99,9997%, a kosztujący nie 200-300zł, a jedynie niecałe 50zł jak właśnie Belkin Pure AV Silver Series?

W moim przekonaiu, kable audio są zdecydowanie za drogie. To jakiś absurd, że ktoś kupuje sobie mini-wieżę za 1500-2000zł, a następnie kable do niej za 25% jej wartości! Kable rynku PRO właściwie pozycjonują prawdziwą wartość kabli i ewentualnego kosztu ich "research and development", a to jest o wiele mniejsze/niższe niż w segmencie hi-fi, choć dźwięk, jego obróbka, etc, te same. Oczywiście, nie neguję faktu, że różne kabelki mogą różnie brzmieć, bo mogą zmienić dźwięk. Subtelnie i czasem na granicy percepcji, ale jednak tak.

PS. Ostatnio na forum AS jeden z jego uczestników szukał dobrego tunera radiowego, na który planował wydać mniej więcej 300zł. A na kabelki IC do niego także do 300zł. Bez komentarza.

Edytowane przez Violet

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Mikson i Koledzy,

Moim zdaniem, kabel głosnikowy Belkin Pure AV Silver Series jest zdecydowanie niezły. Gra otwartym dżwiękiem z dużą ilościa szczegółów. Cały szkopuł w tym, że Belkin jest firmą przede wszystkim tzw. komputerową - w związku z tym całkowicie pozbawioną aspiracji audiofilskich, stąd oferuje całkiem dobre produkty w rozsądnej (normalnej) cenie. Czy może ktoś z Kolegów (lub Koleżanek) wskazać np. interkonekt z miedzi PCOCC o ponadnormatywnej czystości 99,9997%, a kosztujący nie 200-300zł, a jedynie niecałe 50zł jak właśnie Belkin Pure AV Silver Series?

W moim przekonaiu, kable audio są zdecydowanie za drogie. To jakiś absurd, że ktoś kupuje sobie mini-wieżę za 1500-2000zł, a następnie kable do niej za 25% jej wartości! Kable rynku PRO właściwie pozycjonują prawdziwą wartość kabli i ewentualnego kosztu ich "research and development", a to jest o wiele mniejsze/niższe niż w segmencie hi-fi, choć dźwięk, jego obróbka, etc, te same. Oczywiście, nie neguję faktu, że różne kabelki mogą różnie brzmieć, bo mogą zmienić dźwięk. Subtelnie i czasem na granicy percepcji, ale jednak tak.

PS. Ostatnio na forum AS jeden z jego uczestników szukał dobrego tunera radiowego, na który planował wydać mniej więcej 300zł. A na kabelki IC do niego także do 300zł. Bez komentarza.

Z kablami jak z kobietami. Jedne kręcą, drugie mniej. A obie niby ładne. Muszą mieć to "coś" za co skłonnym się jest zapłacić więcej ;)

interkonekt z miedzi PCOCC o ponadnormatywnej czystości 99,9997%, a kosztujący nie 200-300zł, a jedynie niecałe 50zł jak właśnie Belkin Pure AV Silver Series?

generalnie czystość miedzi 5N nie jest żadnym wyczynem natomiast długi kryształ w jej strukturze wytworzony w specjalnym procesie już tak to dlatego taka miedź a szczególnie jej proces wytwarzania są drogie i często "przeceniane" na rynku audio i to jest fakt! ale jak się dobrze poszuka to można trafić na używkę ic z miedzią occ http://allegro.pl/atlas-cables-voyager-interconnect-2-x-1-metr-i1378650204.html , natomiast z nowych ciężko poza belkinem,

a tu dla ciekawości na metry solid core z miedzi monokrystalicznej :)

http://www.audiogielda.pl/oferta.php?id=107

dla majsterkowiczów ;)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Właściwie myślę, że kable powinny być maksymalnie transparentne. Prawdopodobnie ich producenci nie myślą o tym, jak będą brzmiały, ale o tym, by przewodziły sygnał maksymalnie bez zniekształceń. Natomiast wszelkie ocieplenie czy rozjaśnienie jest tym, co stanowi odstępstwo od ideału, czyli to, co się nie udało. Przecież producenci kabli nie mają możliwości, jak w przypadku kolumn czy nawet wzmacniaczy, strojenia ich na słuch lub za pomocą aparatury. Dlatego wszelkie opisy brzmienia kabli muszą ich nieco zaskakiwać. Ale nie mówią nic, żeby się interes kręcił.

Ciekawe, co to za kabel ten na metry. Ja kupiłem na Ebayu trochę Sommera Classique (jak piszą: Eye-catching is the additional fabric coating giving the SC-CLASSIQUE the necessary vintage styling. And it also sounds like a cable from the sixties: The SC-CLASSIQUE convinces with a lot of warmth, a solid sound, and heights as clear as glass), ale nie mogę się sprężyć, żeby dolutować wtyki.

Edytowane przez 4fury4

Właściwie myślę, że kable powinny być maksymalnie transparentne. Prawdopodobnie ich producenci nie myślą o tym, jak będą brzmiały, ale o tym, by przewodziły sygnał maksymalnie bez zniekształceń. Natomiast wszelkie ocieplenie czy rozjaśnienie jest tym, co stanowi odstępstwo od ideału, czyli to, co się nie udało. Przecież producenci kabli nie mają możliwości, jak w przypadku kolumn czy nawet wzmacniaczy, strojenia ich na słuch lub za pomocą aparatury. Dlatego wszelkie opisy brzmienia kabli muszą ich nieco zaskakiwać. Ale nie mówią nic, żeby się interes kręcił.

Ciekawe, co to za kabel ten na metry. Ja kupiłem na Ebayu trochę Sommera Classique (jak piszą: Eye-catching is the additional fabric coating giving the SC-CLASSIQUE the necessary vintage styling. And it also sounds like a cable from the sixties: The SC-CLASSIQUE convinces with a lot of warmth, a solid sound, and heights as clear as glass), ale nie mogę się sprężyć, żeby dolutować wtyki.

dokładnie kable które równo tłumią pasmo i nie faworyzując żadnego zakresu dając maks rozdzielczość sygnału są najlepsze ale zaczynają być jednocześnie drogie

,

natomiast co do charakteru kabli danego producenta to myślę że są to zabiegi celowe np ocieplenie (vdh atlas) lub rozjaśnienie srebrem (chord qed) w celu trafienia w odpowiedniego odbiorcę , bo jednak w tańszych systemach są spore odstępstwa od neutralności tak samo tańsze kable potrafią sporo napsuć czy przechylić lekko równowagę tonalną, dlatego niby tanie ale też trzeba wiedzieć co i jak żeby za dużo nie napsuć ;)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

dokładnie kable które równo tłumią pasmo i nie faworyzując żadnego zakresu dając maks rozdzielczość sygnału są najlepsze ale zaczynają być jednocześnie drogie

,

natomiast co do charakteru kabli danego producenta to myślę że są to zabiegi celowe np ocieplenie (vdh atlas) lub rozjaśnienie srebrem (chord qed) w celu trafienia w odpowiedniego odbiorcę , bo jednak w tańszych systemach są spore odstępstwa od neutralności tak samo tańsze kable potrafią sporo napsuć czy przechylić lekko równowagę tonalną, dlatego niby tanie ale też trzeba wiedzieć co i jak żeby za dużo nie napsuć ;)

Przypuszczam, że to raczej efekt uboczny. Np. dodaje się srebra, albo robi srebrne kable, bo srebro lepiej przewodzi prąd. I przypuszcza się, że w ten sposób sygnał będzie dokładniejszy i przejrzysty. Efektem ubocznym jest jednak wyostrzenie i rozjaśnienie dźwięku.

To tak jak z nowym Pianocraftem. Japońscy inżynierowie pewnie są dumni ze swojego dziecka, bo uzyskali z tak małego sprzętu dźwięk tak czysty. I to był pewnie priorytet. A oto tutaj niektórzy kręcą nosem, że za ostry, zbyt jasny, bezpośredni, męczący itp.

Mikson, mam nieco inne zdanie nt. kabli niż Kolega, ale pozwolę sobie nie ustosunkowywać się do wypowiedzi Kolegi by tu nie kontynuować OT :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Nie jest to odosobniony przypadek. Tutaj też niedawno podobnie kosztował. Na wypadek, gdyby dowód nie przetrwał zbyt długo poniżej małe xero:

post-28643-047791200 1294096714_thumb.png

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.