Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam ponownie w nowym roku.

Do DawidM Jak tam u Ciebie sprawy się mają???Ja akurat zdobyłem robotkę więc nie sprzedaje już blatu pod wieżyczkę zostawiam go sobie i teraz mam dylemat ponieważ podoba mi się wizualnie 810 niż 640 yamaha ,pytanie czy te zestawy mają takie same parametry??I który jest lepszy technicznie bo wizualnie wiadomo.I już za miesiąc mógłbym mieć wieże ale nie ma tych 810 w zadnym sklepie.Dawidm pisałeś jakiś czas temu że chodziły ci myśli o sprzedaży tej twojej 410 ?//Powiedz mi czy ona ma taką sama moc i czy jest ta decyzja nadal aktualna i za ile???

Sprawy mają się tak, że pracy jeszcze nie mam(jutro idę na 2 etap selekcji, czeka mnie test kwalifikacyjny do pracy w UM), plus czeka mnie jeszcze w tym miesiącu rozmowa kwalifikacyjna do Radia Katowice, ale jak tam nie wypali to będę chciał do końca stycznia znaleźć jakąś fajną pracę(trzeba w końcu pracować i zarabiać na swoją lepszą przyszłość).

Elektronika wg. wielu jest lepsza w Piano Craftach E410/E810, niż nowych. Ampli w tych zestawach E410/E810 jest to samo(sam mam ampli E810 a CD-ka z E410),taka konfiguracja, bo był ostatni zestaw w sklepie, jak kupowałem zestaw. Różnice to właśnie tylko źródło(DVD/CD). Piano Craft E640/840/940 ma trochę większe i inaczej strojone kolumny(przez co grają inaczej). Odnośnie funkcjonalności nowy Piano Craft ma port USB i Dock na Ipoda(w starym za Dock na Ipoda trzeba zapłacić, z kolei portu USB nie ma). Z kolei nowe Piano, nie ma wyjść optycznych w źródle jak właśnie starsze Piano E410/E810 które możemy np. wykorzystać na upgrade sprzętu(lepszy DAC). Zostały nam jeszcze 2 niedogodności, nowego Piano Crafta trzeba kupować razem(bo sprzęt jest spięty ze sobą specjalnym kablem DIN), z tym wiąże się ta druga niemożność włączenia samego CD, a co za tym idzie jeśli chcemy np. słuchać radia i otworzyć szufladę ze źródła, to niestety, ale nasze odsłuchy radia zostaną brutalnie przerwane i w tym momencie selektor wejść automatycznie przestawi się na CD, a co za tym idzie otworzy się szuflada(tej niedogodności w starszym Piano Crafcie nie ma). Czy będę chciał sprzedawać zestaw, hmm..nie wiem ;) Póki co, bardzo dobrze mi służy.

Ps. Odnośnie dostępności sprzętu to ja brałem ostatni zestaw z Audio-Plazy. Nie wiem jak w pozostałych sklepach(jak już kupiłem to dzwoniono do mnie z Megamedia, że mogą sprzęt sprowadzić za 1750zł jak się nie mylę).

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Podłączam się pod pytanie poprzednika. Denon CEOL ma możliwości ogromne, czegoś takiego właśnie szukam. Ale co z dźwiękiem? Wart jest swojej ceny?

Podłączam się pod pytanie poprzednika. Denon CEOL ma możliwości ogromne, czegoś takiego właśnie szukam. Ale co z dźwiękiem? Wart jest swojej ceny?

Mam ten sam problem z zakupem do salonu denona słuchałem bardzo poprawne granie i zawsze można zmienić monitory ,co do mci 900 nikt nic nie wie a wymiana głośników

popsuje cały wygląd ogólnie rzecz biorąc za tę kasę hi-end to nie jest i nigdy nie będzie ja chyba zdecyduje się na denona jest już w sklepach i można posłuchać ,philipsa nie ma na półkach bo może tylko wygląd ma przyciągać potencjalnych klientów w audio jest test porównawczy który oczywiście nic nikomu konkretnie nie doradzi

Philipsa nie kupuję się po to by coś w nim zmieniać, ten system ma grać w firmowej konfiguracji. Denon z kolei to wg. mnie klasa Denona 107 + funkcję multimedialne mniej więcej na poziomie Philipsa, plusem jest to że można zawsze zmienić kolumny(w Philipsie też niby można ale to nie do końca to samo co w Denonie).

Ps. Minusem Philipsa jest to że w Polsce jest rzadko spotykany i to może być powód który sprawi że system ten w Polsce nie zyska zbyt dużej popularności. Po prostu się nie wybiję, bez dobrej reklamy/dostępności.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Denon Ceol funkcjonalny jest ale znowu musi ipodowi wchodzić w dupę! sorki ale dock stacje strasznie szpecą jak dla mnie sprzęt, powinny być zewnętrzne

bardzo czytelny wyświetlacz to mi się podoba :)

nie wiem ile to ma wat na końcówce ale 65W poboru z sieci raczej nie jest pozytywnie nastrajające dla porównania u mnie jest na fotce widać a mam tylko papierowo 2x25W :) znalazłem pomiary arcama solo mini i jestem nawet pozytywnie zaskoczony bo ma 60W na kanał dynamicznej mocy (ciągłej 35W) przy 8omach a przy 4 omach dynamicznej 96W (ciągłej 45W) jest jeszcze pomiar przy 2omach ma 133W dynamicznej :) mały ale daje radę :)

post-21279-050121700 1294168927_thumb.jpg

post-21279-056903700 1294169142_thumb.jpg

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Fajny ten ROTEL. Oglądając filmiki zamieszczone przez miksona mam wrażenie że część potencjalnych nabywców kupi ceola ze względu na "design" i bajery multimedialne czyli zabawa z ipodami i komputerami a nie dla brzmienia. Nie będą tego odsłuchiwać i porównywać bo po co skoro jest trendy i tzw. jajo.

Jak będę miał okazję to sam posłucham z czystej ciekawości. Philips też wygląda zgodnie z trendami choć osobiście wolę klasykę stylizacyjną jak np. Denon F-107.

Tak łatwo bym nie dyskredytował Rotela. Ta firma to co robi, zwykle robi nadzwyczaj dobrze. I często wbrew aktualnym trendom.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Tak łatwo bym nie dyskredytował Rotela. Ta firma to co robi, zwykle robi nadzwyczaj dobrze. I często wbrew aktualnym trendom.

Toż nikt Rotela nie dyskredytuje. Chyba że tak można odebrać informację o braku dziury pod ipoda. Ja osobiście ipoda nie używam, więc ta dziura mi niepotrzebna.

Tak "ogólnie" o Rotelu napisałem :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

W sumie za te pieniądze(no może trochę dokładając) można mieć używanego Denona CX1, ostatnio widziałem na Ebay'u za 4000zł w przeliczeniu na Polską walutę, a za 7000zł można było nabyć używanego CX3.

Witam

Na początku chciałem się przywitać, jako nowy użytkownik tego forum. Chociaż nowy nie do końca , bo czytam prawie co dzień ten watek na forum od 2 miesięcy i w końcu odważyłem się coś skrobnąć. Na początku wchodziłem tu bo chciałem zasięgnąć wiedzy co wybrać, jak zmieniałem swój sprzęt, a potem bo się chyba wciągnąłem :-). Na co dzień słucham dużo bardzo różnej muzyki i chciałem słuchać jej w lepszej jakości niż dotychczas. I dlatego chciałbym wam wszystkim podziękować za rady , opinie i sugestie. Gdyż łącząc je wszystkie, przeprowadzając kilka odsłuchów i rozbijając moja świnkę skarbonkę okazało się ze najlepszym wyborem pod względem cena/jakość będzie Yamaha PianoCraft E410. No i rozpoczeła się moja przygoda z lepszym audio. Chociaż nasze pierwsze spotkanie z Yamaha było trudne i zimne. Dźwięk za pierwszym odsłuchem nie przypadł mi do gustu, był taki sztywny i chłodny. Nawet żałowałem iż nie kupiłem PianoCraft MCR 640, którego słuchałem dzień wcześniej. Na szczęście wraz z czasem i słuchaną muzyka zrobiło się lepiej, a nawet czasem są momenty w których mnie zestaw pozytywnie zaskakuje. No i bezlitośnie obnażył słabość karty dźwiękowej w mym laptopie. Na koniec mam małe pytanie , jak się zapatrujecie na nagrywanie muzyki w mp3 w jakości minimum. 192kbps na płytę CD-R i słuchanie je w ten sposób? Przepraszam jeśli kogoś zanudziłem moim długim wywodem. pozdrawiam

Są jakieś mierniki poziomu sygnału do kupienia lub radyjka przenośne które posiadają poziom sygnału czy to w kreskach czy w db (tam gdzie najlepszy byłby sygnał ustawił bym antenę SV TOTAL) ?

Chciałem dobrze ustawić antenę, lepiej niż na słuch... :)

mam na myśli taki tunerek, wskaźnik ma 5 diód ale nie uśmiecha mi się wydawać 80zł, żeby na godzinę sprawdzić tylko sygnał ;)

może tańszy jakiś tanszy jest sposób

http://allegro.pl/saba-elegancki-cyfrowy-tuner-am-fm-stereo-i1400538817.html

Edytowane przez knopek

Barthmed, a nie lepiej pod kompa podpiac daca, wtedy bys gral bezposrednio z komputera.

np mf vdac i do tego mf x150 sam wzmak może pójdzie

http://www.audiostereo.pl/zestaw-musical-fidelity-x-150-x-ray-v3_71131.html

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Odnośnie formatu mp3, nie schodził bym poniżej 192kbps, to takie minimum, najlepiej wybrać HQ VBR lub 320kbps(jeśli oczywiście ma się dostęp). Brzmienie E410 jest inne niż E640, powiedział bym że nowa E640 gra bardziej analitycznie, ale i bardziej efekciarsko. E410 jest mniej wyrozumiała niż E640(o dziwo). Polecam zmienić okablowanie, pozbędziesz się m.in sybilantów(które na firmowym okablowaniu są codziennością), oraz poprawisz trochę brzmienie. Jeśli chcesz odtwarzać muzykę z PC, to najlepiej podpiąć pod Piano Crafta, DAC'a i do niego PC. Do tego poprawisz sobie też odtwarzanie muzyki z źródła Piano Crafta. Violet może Ci coś niecoś o tym napisać(z tego co mi wiadomo ma takie właśnie zestawienie Piano Crafta).

Edytowane przez DawidM

Odnośnie formatu mp3, nie schodził bym poniżej 192kbps, to takie minimum, najlepiej wybrać HQ VBR lub 320kbps(jeśli oczywiście ma się dostęp). Brzmienie E410 jest inne niż E640, powiedział bym że nowa E640 gra bardziej analitycznie, ale i bardziej efekciarsko. E410 jest mniej wyrozumiała niż E640(o dziwo). Polecam zmienić okablowanie, pozbędziesz się m.in sybilantów(które na firmowym okablowaniu są codziennością), oraz poprawisz trochę brzmienie. Jeśli chcesz odtwarzać muzykę z PC, to najlepiej podpiąć pod Piano Crafta, DAC'a i do niego PC. Do tego poprawisz sobie też odtwarzanie muzyki z źródła Piano Crafta. Violet może Ci coś niecoś o tym napisać(z tego co mi wiadomo ma takie właśnie zestawienie Piano Crafta).

z drugiej strony też nie ma sensu pakować do piano e410 daca (700-1000)plus ic (do 200) zewnętrznego w prawie tej samej cenie co mini system, ciężko jest wyważyć ale do mp3 moim zdaniem wbudowany czytnik w e410 wystarczy, co do 640 vs 410 to w moim odczuciu 640 gra troszkę bardziej analitycznie ma lepiej zdefiniowaną górę i mniej wyższego ale więcej niższego pasu w moim odczuciu gra mniej efekciarsko niż 410 ale mniej przyjemniej , 410 gra ciut ciemniej na średnicy z bardziej skocznym wyższym basem ,, 640 ma troszkę chłodniejszy przekaz ale lepszy do muzyki instrumentalnej i wokalnej, do popu lepszy jest 410

pozdr

Focal + Naim

Kable to max. 200zł(interkonekt + głośnikowe), DAC to 500-1000zł, fakt. Ale DAC można także podpiąć bezpośrednio do źródła w E410/E810 a to daję Nam od razu o klasę wyższe brzmienie w stosunku do E640/840/940 i stockowego E410/E810. To właśnie jedna z najważniejszych zalet E410/810. Wszystko rozwija się tylko o finanse. Też twierdzę że źródło w Piano Crafcie spokojnie wystarczy do MP3 i nie tylko, ale jak ktoś chce słuchać przez komputer lub także przejść na szczebel wyżej pod względem brzmienia w swoim Piano Crafcie, to ma tu też otwartą furtkę.

Nostromo dostanie taniej. jezeli duzo slucha mp3 to warto. jezeli nie, to mozna odpuscic.

Nie rozumiem tez dlaczego ma kupowac kable za 200 pln. Ultralinka dostanie ponizej 100 pln. Tylko prosze nie mowcie ze kable musza byc ze zlota lub srebra:)) Nawet najtansza Tara kosztuje niewiele ponad 100 pln. Choc kable ultralinka sa wiecej niz dobre za te cene i nie ma co sie przy takim sprzecie podniecac kablami.

Czyli Nostromo: okolo 450pln

IC: 80 pln

http://allegro.pl/ultralink-cs-1m-wysylka-gratis-nowe-i1400072376.html

Głośnikowy: ok. 150 pln (ja swojego nowke kupilem nawet taniej)

http://allegro.pl/ultralink-c2sc-16-fvat-dostawa-0zl-salon-lublin-i1397769296.html

Za calosc 700 pln, ktore warto wydac jezeli kolega ma duzo muzyki na kompie i duzo slucha z tego zrodla.

Edytowane przez zentaur
Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam was.W czoraj byłem w fusic w lubinie i mieli tam yamahę 640 przy okazji jak tam jechałem wziełem swoje b&w601 s2 aby posłuchać jak to chula i porównać z 685 i powiem tylko tyle że te nowsze odbiegają od tych starszych i to o dużo mają lepszy bas tz głebszy jest go więcej natomiast góra hm jak dla mnie 601s2 są lepsze i wyższych lotów takie doznałem odczucie.Powiedzcie mi czy opłaca się sprzedawać te kolumny z yamahy i dołożyć do B&w cdm2se lub cm2 ??załanczam foto a i przy okazji ile można zawołać za nowe kolumny z zestawu nie wyciągane z kartonu???Cena tych kolumn na allegro to cdm2se 1200 ale sprzeda za 1100zł i cm2 1400zł warto???

Witam was.W czoraj byłem w fusic w lubinie i mieli tam yamahę 640 przy okazji jak tam jechałem wziełem swoje b&w601 s2 aby posłuchać jak to chula i porównać z 685 i powiem tylko tyle że te nowsze odbiegają od tych starszych i to o dużo mają lepszy bas tz głebszy jest go więcej natomiast góra hm jak dla mnie 601s2 są lepsze i wyższych lotów takie doznałem odczucie.Powiedzcie mi czy opłaca się sprzedawać te kolumny z yamahy i dołożyć do B&w cdm2se lub cm2 ??załanczam foto a i przy okazji ile można zawołać za nowe kolumny z zestawu nie wyciągane z kartonu???Cena tych kolumn na allegro to cdm2se 1200 ale sprzeda za 1100zł i cm2 1400zł warto???

yamaha z b&w często daje dość bezpośrednie /agresywne i męczące brzmienie, jak bas był ok to średnica i góra nie, miałem piano i 685,

wcześniej harmana z 602 s3 601 s3 i potem rotela z 685 , więc kilka kombinacji zrobiłem,

najlepiej posłuchaj innych monitorów koledzy polecali missiony nowe mx1 http://www.mission.co.uk/Product.aspx?lang=En&Tab=14&Tab2=mx1 ja od siebie polecam posłuchać chario http://www.chario.pl/index.php?x=silhouette&y=silhouette_200

dość fajnie grało mi też piano e410 z usher s520,

zentaur ma rację do 600pln dac + kable to warto do piano zakupić

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Komponenty PianoCrafta 640/840 nawzajem dobrze się uzupełniają i w tym jego siła. Czy warto kombinować trzeba sobie odpowiedzieć samemu. Kolega Violet pisał kiedyś na ten temat odnośnie wymiany kolumienek do Piano.

Edytowane przez vidocq

Ja powiedziałem 200zł za komplet okablowania(interkonekt + głośnikowe). I napisałem max. ;)

Z Piano Craftem dobrze gra(uniwersalne brzmienie) np.

http://allegro.pl/paradigm-atom-monitor-v6-jm-system-olkusz-i1399083720.html

lub(bardziej brytyjskie, ale także może się podobać)

http://allegro.pl/wharfedale-evo-10-wyprzedaz-salonwawa-i1399987782.html

Komponenty PianoCrafta 640/840 nawzajem dobrze się uzupełniają i w tym jego siła. Czy warto kombinować trzeba sobie odpowiedzieć samemu. Kolega Violet pisał kiedyś na ten temat odnośnie wymiany kolumienek do Piano.

zgadza się , na forum było kilka osób które wymieniały monitory od piano e410 na ciekawsze i były zadowolone z rezultatów,

wszystko zależy od tego ile masz na to cierpliwości żeby zorganizować odsłuchy i porównać czy jest dla ciebie sens takiej wymiany

w moim przekonaniu nowsze piano gra ciekawiej na nowych firmowych monitorach niż starsze na firmowych poprzednich,

ale to każdy ocenia wg swoich kryteriów, w każdym razie piano jest na tyle ciekawą już elektroniką że daje możliwość swobodnej wymiany

ponieważ ma wystarczającą moc na wysterowanie nawet 4omowych oraz brzmienie które pozwala na pewne ciekawe eksperymenty

Focal + Naim

Ja w swoim starym PianoCraft E810,tez wymienialem glosniki, mysle ze warto bo to malenstwo ma dosc spory potecjal i mozna go lepiej wykorzystac niz z firmowymi glosniczkami ;) Jedyne z czym teraz mam problem to dokupienie jakiegos Dac :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.