Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę czy ktoś może zrobić zdjęcie wtyczki w E410/E810 która spina zestaw tak by można było pilotem obsługiwać obydwa urządzenia.

Przecież to zwykły jack 3.5mm, znany powszechnie jako mini jack.

Prosze Bardzo ;)DawidM

Wow, nawet ten kabel wymieniłeś? Poprawiło się brzmienie? ;) Czy może pilot lepiej działa? ;)

Wow, nawet ten kabel wymieniłeś? Poprawiło się brzmienie? ;) Czy może pilot lepiej działa? ;)

też mi się wydawało jak pamiętałem że to zwykły jack stereo

Focal + Naim

też mi się wydawało jak pamiętałem że to zwykły jack stereo

Tak to zwykly mini jack ;) a ze uzywam ipoda i iphona to kiedys troche roznych sie nazbieralo.

post-21568-060674200 1294770616_thumb.jpg

Nie chodzi o to, jacki są dwa(normalny i mini różnica nie jest duża), więc akurat kupiłem nie ten co trzeba, potrzebuję ponieważ póki co zestawów nie mam spiętym takim kablem i pilot nie obsługuję CD, tylko samo Ampli, dlatego pytałem. Nie wiem skąd te złośliwości..

Ps. Odnośnie okablowania to mam tanie a dobre Profigold(interkonekt jak i głośnikowe), do mini nie ma sensu kupować drogich kabli, poza tym np. Jakoś Bose Companion 3 nie ma drogich kabli a gra i przestrzenie i ładnie. Kable to dokończenie budowy zestawu, tzw. kropka nad "i", a nie pierwszoplanowa rola(pierwszoplanowa oprócz sprzętu jest akustyka pokoju).

@ Marcus

Wielkie dzięki :)

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Sporo też zależy od możliwości kolumn(przetworniki, strojnie, efektywność itd.), moje byłe Triangle przy cichych odsłuchach grały tak samo dobrze jak przy normalnych, sam się mocno dziwiłem, ale tak było.

A to mój tegoroczny cel do Piano:

Dawid, a wiesz może, co to za muzyka leci z tych kolumienek? Bardzo przyjemna.

Nie chodzi o to, jacki są dwa(normalny i mini różnica nie jest duża), więc akurat kupiłem nie ten co trzeba, potrzebuję ponieważ póki co zestawów nie mam spiętym takim kablem i pilot nie obsługuję CD, tylko samo Ampli, dlatego pytałem. Nie wiem skąd te złośliwości..

Ps. Odnośnie okablowania to mam tanie a dobre Profigold(interkonekt jak i głośnikowe), do mini nie ma sensu kupować drogich kabli, poza tym np. Jakoś Bose Companion 3 nie ma drogich kabli a gra i przestrzenie i ładnie. Kable to dokończenie budowy zestawu, tzw. kropka nad "i", a nie pierwszoplanowa rola(pierwszoplanowa oprócz sprzętu jest akustyka pokoju).

@ Marcus

Wielkie dzięki :)

bose gra przestrzennie bo ma specjalny procesor dźwięku zaszyty w elektronice :)

są jeszcze mini jacki 4 drożne , do transmisji sygnału, wyglądają tak samo ale jest jeszcze jeden więcej izolator/poprzeczka pod koniec

nawet gdzieś coś takiego leży u mnie w szafie , jak chcecie to mogę zrobić fotkę ;) z tego co wiem to są jeszcze jacki nawet mniejsze od mini o jeden rozmiar

Focal + Naim

Dawid, a wiesz może, co to za muzyka leci z tych kolumienek? Bardzo przyjemna.

Pewnie:

http://www.youtube.com/watch?v=HmQg04YZkjs

Diana Krall - Temptation

@ Mixon

Procesor procesorem, ale znajomość zasad akustyki i jakość przetworników to druga sprawa.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Procesor procesorem, ale znajomość zasad akustyki i jakość przetworników to druga sprawa.

jakość przetworników akurat w bose jest słaba , są to najtańsze papierowe pierdziaweczki ale wyciskają z nich sporo to już zasługa dobrego dostrojenia i ich wiedzy

Focal + Naim

Nie chodzi o to, jacki są dwa(normalny i mini różnica nie jest duża), więc akurat kupiłem nie ten co trzeba, potrzebuję ponieważ póki co zestawów nie mam spiętym takim kablem i pilot nie obsługuję CD, tylko samo Ampli, dlatego pytałem.

Normalny to 6.3mm, mały to 3.5mm, różnica nie jest mała, tylko gigantyczna. Podejrzewam że chodzi raczej o jack 3.5mm, potocznie zwany mini, oraz jack 2.5mm, nazywany micro. Te już trochę łatwiej pomylić. Choć i tak nie wiem, czy fotka by tu coś dała, na której rozmiarów przecież nie widać.

Nie wiem skąd te złośliwości..

Jakie złośliwości? "Złośliwości" (oczywiście mocno żartobliwe) były pod adresem marcusaSE, bo na prośbę o fotkę kabla systemowego do piano rzucił fotką jakiegoś innego kabla na jackach 3.5mm, więc próbowałem się dowiedzieć skąd pomysł na zmianę oryginalnego kabla, choć podejrzewałem od razu, że wiedząc, że to po prostu kabel jack 3.5 - jack 3.5 rzucił fotką przypadkowego, posiadanego kabla tego rodzaju.

EDIT: literówka.

Edytowane przez Barton82

jakość przetworników akurat w bose jest słaba , są to najtańsze papierowe pierdziaweczki ale wyciskają z nich sporo to już zasługa dobrego dostrojenia i ich wiedzy

No nie takie najtańsze, inni w podobnej cenie pakują jeszcze gorsze przetworniki. Choć zgadzam się co do wiedzy know-how.

Edytowane przez DawidM

Na poniższej fotce trzy omawiane wcześniej rozmiary jacków.

Od lewej micro jack 2.5mm, mini jack 3.5mm i jack 6.3mm.

post-28643-054761900 1294777134_thumb.jpg

Ilość styków może się oczywiście różnić, jak wspomniał miskon. Najczęściej oczywiście spotykane są trzystykowe (dwa sygnały plus masa), używane przeważnie do stansmisji sygnału stereo. Mniej popularne są czterostykowe (trzy sygnały plus masa), stosowane czesto w sprzęcie przenośnym np do transmisji AV (dwa kanały audio plus sygnał wideo typu composite), transmisji wideo (component), czy np w komputerowych systemach wielokanałowyego audio (żeby zaoszczędzić miejsce na śledziu karty dźwiękowej i zamiast dwóch, wypuścic jednym gniazdem trzy sygnały, dzięki temu wypuszczając 7.1 trzema gniazdami 2+3+3, zamiast czterema 2+2+2+2). Jeszcze mniej popularna, choć też obecna jest wersja dwustykowa (sygnał plus masa), np do transmisji sygnału monofonicznego.

muszę się pochwalić jak mowa o kabelkach ;)

kupiłem w dobrej cenie atlas hyper 3.0 :)

budowa 3mm2 z ok 50drucików (ok,3mm sr) z miedzi 6N koncentrycznie! bardzo starannie ułożonych i skręconych idealnie równo w izolacji teflonowej co widać na fotkach,

ostatnie zdjęcie nie to żebym się chwalił jak ładnie lutuję ale wprawę się ma :)

brzmienie: muszę go troszkę wygrzać ale jest to charakter otwarty i detaliczny na średnicy z miłą gładkścią bez szorstkości ale też bez nadmiernej zlepiającej dźwięki w papkę minimalnie łagodzi kontury , scena - jest głębia i dość uporządkowana bardzo ładnie zbudowana od linii głośników w dal ,

przejście przez sybilanty gładkie i nie osiągalne w tanich kablach niestety :) góra lekko stonowana nie wysuwa się nie akcentuje się pierwszoplanowo - uzupełnia idealnie średnicę w dobrych proporcjach ,jest detaliczna i słodka jak napisali tak faktycznie jest pozwala na długie odsłuchy muzyki bez zmęczenia:) , i bas ma dobre zejście i kontrolę z nienaganną szybkością i dynamiką i urozmaiceniem , jest lekko ocieplony jak cały charakter kabla ale nie zamulony jak to bywa w tanich skrętkach też niestety :) czuć fakturę basu a nie jednostajność co powoduje że każdy utór tak samo się odbiera, w porównaniu do hypera 2.0 minimalnie więcej masy w brzmieniu lekko przesunięta równowaga w dół ale nie w skrajny ciemny charakter,

w porównaniu do chord odyssey nie ma tego powietrza i tego czegoś na górze ale czasem było tego za dużo wychodzil lekki chłodek na wokalach , średnica jest troszkę bardziej wysunięta do słuchacza, i bas nie tak szybki może ale także urozmaicony , może ma więcej motoryki jest minimalnie go więcej lepiej podkreśla rytm, ogólnie cieplejszy charakter od chorda zdecydowanie , podobna detaliczność i gładkość nie występująca w tanich kablach niestety :)

post-21279-051044300 1294843847_thumb.jpg

post-21279-089455300 1294843857_thumb.jpg

post-21279-005207300 1294843864_thumb.jpg

Focal + Naim

ja kiedys mialem hyper 2.0 Obieralem go wtedy jako kabel z przytlumiona gora i niezla kontrola na basie. Miale wtedy Rotela i za duzo gory mi uciekalo mialem wrazenie. Ale wtedy jeszcze sluchalem kabli. teraz pewnie bym nie wybrzydzal:)

ja kiedys mialem hyper 2.0 Obieralem go wtedy jako kabel z przytlumiona gora i niezla kontrola na basie. Miale wtedy Rotela i za duzo gory mi uciekalo mialem wrazenie. Ale wtedy jeszcze sluchalem kabli. teraz pewnie bym nie wybrzydzal:)

:) minimalnie jest wycofana góra ale z dobrą rozdzielczością i gładkością w hyperku 3.0 , 2.0 miał minimalnie jej więcej ale tak samo podanej ale mniej odważnie na basie , ten kabel nie podkreśla nerwowości czy analityczności jak jest w systemie ale też nie wygasza informacji , przesyła sygnał detalicznie ale z lekko ogładzonym konturem zmiękczonym, niby kabel prosty jak drut a tyle można o nim napisać :)

Focal + Naim

A ja tak z innej beczki. Czy macie jakieś doświadczenia co do trwałości i awaryjności Yamahy pianocraft E410 ? Czy można powiedzieć, że to sprzęt na lata? Pytam bo słyszałem rożne opinie na temat napędu CD. Może to tylko plotki, ale w każdej plotce jest ziarenko prawdy

odsłuchiwałem dziś pianocraft e840. Nie szumiało, grało ładnie dynamicznie. Kupiłbym, ale była tylko w kolorze srebnym, zamówiłbym czarny gdyby obsługa była bardziej zainteresowana klientem. Z łaski dali mi odsłuchać jak gra. Kiedy chciałem odsłuchać amplituner YAMAHA RX-497, o który notabene pytałem się na dzień dobry, usłyszałem, że mają ale nie otwarty i trzeba się umówić na inny dzień na odsłuch. A chciałem tylko żeby pan podłączył i włożył moje słuchawki do niego. Interesowało mnie tylko czy szumi...chciałem już mu dać te 50 zł za to żeby to zrobił, ale stwierdziłem że nie to nie. Wydam pieniądze gdzie indziej. Tym bardziej że przejechałem ponad 50 km. Dziwne podejście do klienta.

Z braku laku yamahy w kolorze black w okolicy, zdecydowałem się po odsłuchu kupić wzmaka Denona 510. Podziękowania dla uprzejmego pana z MM z Łodzi który miał ochotę zademonstrować to i owo i widać było że nie męczy go to. A trwało to ponad 2 h - to moje słuchanie :)

Wzmak wystawiony był za 1199, więc z racji że wystawowy wziąłem go za 899. Podłączyłem pod monitorki od Denona M37...i nie szumi, gra bardziej otwarcie. Gra w sumie bardzo miło. W końcu wpinam słuchawki i nie stresuje mnie szum :)

Oczywiście trzeba teraz zmienić te monitorki na coś innego, na coś większego, bo subwofera teraz nie mam jak podłączyć a basu troszkę za mało jest.

Albo sprzedam Denona M37 w całości, albo wstawię do innego pokoju.

Ale korzystając z okazji, w MM odsłuchiwałem Tannoy Mercury V4 podłączonedo tego Denona. Co byście polecili z podobnej wielkości i ceny (choć lepsza byłaby ciut niższa), ale żeby grały bardziej zbliżenie do monitorków M37? Bardzo podoba mi się dzwięk z monitorków Denona M37/38.

wracajac do denona - sprawdzalem w dm 38 - przy uzywaniu korektora barwy jest dosc wyrazny szum w kolumnach. przy source direct - cisza.

czyli nie poprawili tego w stosunku do dm 37, a pisali niektorzy tutaj ze z dm38 jest inaczej.

Może jednak ktoś odpowie ???

Zależy mi bardzo na opinii tutaj piszących fachowców :P

P.S. Strasznie działa coś to forum, zawsze można przecież ocenzurować, poco te ograniczenie :/

upolowałem fajny ic atlasa http://www.atlascables.com/index.php?id=107

praktycznie za 1/3 ceny nowego , dość dobrze łączy się hyperem 3.0,

Focal + Naim

wracajac do denona - sprawdzalem w dm 38 - przy uzywaniu korektora barwy jest dosc wyrazny szum w kolumnach. przy source direct - cisza.

czyli nie poprawili tego w stosunku do dm 37, a pisali niektorzy tutaj ze z dm38 jest inaczej.

nie poprawili i nikt tutaj nie pisał, że poprawili.

Poprawiona to jest obsługa plików z pamięci :)

Edytowane przez knopek

zgadza się, na tym forum nikt nic takiego nie pisał. Gdzieś w necie jest jedna odpowiedź że zostało to poprawione...niestety albo ktoś słucha na s. direct albo kłamie :) Stąd też dodałem kilka słów od siebie.

Panowie, w dalszym ciągu szukam kolumn, które zagrają jak te od Denona M37 ale dadzą więcej bassu.Dziś przytargałem do domu Tannoy Revolution Dc4T. Ale to w ogóle nie to co szukam. Jutro je oddaję.

zgadza się, na tym forum nikt nic takiego nie pisał. Gdzieś w necie jest jedna odpowiedź że zostało to poprawione...niestety albo ktoś słucha na s. direct albo kłamie :) Stąd też dodałem kilka słów od siebie.

Panowie, w dalszym ciągu szukam kolumn, które zagrają jak te od Denona M37 ale dadzą więcej bassu.Dziś przytargałem do domu Tannoy Revolution Dc4T. Ale to w ogóle nie to co szukam. Jutro je oddaję.

ile chcesz na nie wydać?? i do ilu metrów?

sęk w tym że mały denek nie wiadomo jak poradzi sobie z innymi monitorami , nie kupuj w ciemno najlepiej posłuchaj go z monitorami jakie będziesz chciał go połączyć docelowo żeby nie wyszło rozczarowanie

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Ja podlaczylem Missiony m32i, to sa dosc duze monitory i basu bylo juz sporo, i dzwiek byl ok, ale chyba denek nie do konca wyrabial, bo lekka bula sie robila i slabsza kontrola na basie.

Ale moze z mniejszymi missionami bedzie lepiej? Jeden z kolegow podlaczyl nowe missionmy mx1 i byl b. zadowolony.

ile chcesz na nie wydać?? i do ilu metrów?

sęk w tym że mały denek nie wiadomo jak poradzi sobie z innymi monitorami , nie kupuj w ciemno najlepiej posłuchaj go z monitorami jakie będziesz chciał go połączyć docelowo żeby nie wyszło rozczarowanie

Denon idzie na sprzedaż, gdyż zakupiłem Wzmacniacz Denona 510. Narazie mam podłączone monitorki od M37.

Szukam czegoś do 2 tyś, pokój około 12m2. Chyba będę musiał wziąć pod pachę wzmacniacz i pojeździć po salonach :( Kolumny powinny być raczej małe, niejako odpowiednik dźwięku tych od M37 ale z odrobiną większą ilością basu.

Ładne te Missiony m32i. Już sam nie wiem, czy większy monitor, czy mniejsza kolumna. Na ludzki rozum, do tej wielkości pokoju powinienem wybrać monitory.

Edytowane przez Fr@ntz

moim zdaniem podstawkowe.

u mnie w 14 m m32i to juz max, nie wiem czy m31i nie bylyby lepszym rozwiazaniem w 12 m. No chyba ze lubisz duzo basu.

z basem jednak to jest sprawa sliska. Dla niektorych missiony beda mialy za malo basu. dla mnie jest dosyc, ale faktem jest ze graja glownie srednica.

Edytowane przez zentaur

z tym bym gdzieś chętnie sprawdził http://audio.com.pl/testy/rubicon-nh20:1 i wiem, że te denony ładnie sie zgrywają cantonami.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.