Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem dawidm jeszcze takie :http://allegro.pl/triangle-titus-202-okazja-nowe-2500-zl-gw-fv-i1442000345.html na

Nie wiem czy to zauważyłeś, ale jedna kopułka się błyszczy trochę inaczej niż druga ;)

Ja nadal szukam u siebie takich do odsłuchu, dlatego nie wypowiem się osobiście, czy warto:

http://allegro.pl/acoustic-energy-aegis-neo-1-czarne-nowe-katowice-i1418013787.html

Edytowane przez wieżozwierz

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Witam wszystkich serdecznie (pierwszy post). Od miesiąca bawię się miniwieżą Denon D-M38 (zestaw RCD M-38 + głośniki SC-M 37). Korzystając z chwili wolnego czasu dzielę się wrażeniami z odsłuchu sprzętu - na tym akurat forum i tym wątku, z którego zaczerpnąłem najwięcej porządnych informacji przed wyborem wieży (zamiast np. na portalu porównywarkowym, hmm?). I przy okazji: wrażenia z odsłuchu głównie muzyki która jest wymieniana jako najbardziej wymagająca dla sprzętu i wyciągająca na zewnątrz jakieś jego wady. Wrażenia - myślę że obiektywne, widzę jakieś wady sprzętu. Rodzaj słuchanej muzyki (jakieś 80-90% czasu): muzyka "ciężko-gitarowa" -metal/hardrock - co może być interesujące także dla osób które w tym "nie gustują" jako podobno "ta wymagająca sprzętowo". I myślę przydatne dla osób które jak ja jakiś czas temu zastanawiają się co wybrać o dobrym stosunku jakość/cena - a zwłaszcza "do metalu" (np. strona 163 tego wątku). Pokój w którym gra sprzęt: powierzchnia około 25m2. Stopień zagracenia pokoju: średni. Rozstaw kolumn (monitorów) względem głównego punktu odsłuchu (siedziska;) - między kolumnami jakieś 3 metry, z konieczności różnica wysokości między kolumnami w pionie - jakieś 70 cm (stoi toto na szafkach, jakieś podkładki z gąbki pod monitorki). Odległość pomiędzy linią kolumn a siedziskiem - jakieś 3,5 metra. Stopień znajomości słownictwa audiofilskiego przez piszącego te słowa: bliski zeru, he he. Ale słuch b. dobry... No i jak te wrażenia, hm?? Powiem tak. Początkowo ze słychu i dobrej famy chciałem twardo brać tylko Pianocrafta (810 albo 640). Wiadomo: duża nominalna moc itepe... Ale przekonanie że to wybór jedyny zmąciły zgłaszane tu i tam upierdliwe problemy typu wolne odczytywanie płyt CD w Piano 810 (w D-M38 jakieś 6 sekund max), jakieś trzaski w głośnikach czy bałagan przy odczytywaniu MP3. Często padają "argumenty" że "ale kto słucha MP3 na TAKIM sprzęcie??" Ano - dużo ludzi chce słuchać wygodnie i decydować czy słucha danej płyty w MP3 na krążku czy z pendraka w MP3 (np. ja - MP3 mam zgrane z płyt oryginalnych własnych w najwyższej chyba możliwej jakości 192kb/s i MP3 są ok). Aha - żeby było jasne: nie twierdzę że Pianocraft gorszy czy ten Denek lepszy. Nawet nie miałem możliwości sensownego odsłuchania Piano, tego Denka zresztą przed zakupem też (miejscówka: sklep RTV oznacza że odsłuch = fikcja). Tak czy siak - stanęło na tym Denku, kupiłem w styczniu czyli nawet po upływie tej słuchawkowej promocji. Zauważone wady: jedyna pewna to skokowa regulacja głośności. Przeskok jest naprawdę spory, czasem ciężko dostosować głośność do tego co jak by się chciało. Zgaduję że wynika to z budowy sprzętu/elektroniki, ale w użytkowaniu jest upierdliwe. Raczej wada - odsłuch z gniazda słuchawkowego: subiektywnie taki sobie (mało słuchałem tak naprawdę, są informacje że te gniazda mają jakiś sprzętowy szum - nie wnikałem). Słuchawki niby proste/tanie: Panasonic RP-HT225, ale przy odsłuchu na nich z komputera (Creative X-Fi Music) jest subiektywnie po prostu lepiej. Na Denku muzyka normalnie słuchana w direct sound - bez wzmacniania basów/sopranów (przy zabawie equalizerem i podgłoszeniu szybciej słyszę zniekształcenia dźwięku niż w direct). Jak te wrażenia? Ogólnie jest dobrze, chwilami nawet b. dobrze albo i super. Oczywiście od razu wymiana kabli głośnikowych na grubsze (ProCab LS25). Spokojniejsza muzyka rockowa (np. Edyty Bartosiewicz) czy pop (Michael Jackson "Greatest Hits") - brzmiały b. dobrze nawet na stockowych drucikach, ale takie np. klasyczne płyty Iron Maiden już nie (ściana zróżnicowanych, szybkich gitar i wszechobecna g. basowa). Co do tego co nurtuje wielu: jaki ten bas, ile basu - ogólnie przestało mi go brakować. Może to wygrzanie głośników albo przyzwyczajenie do sound directu. Chwilami nawet wrażenie że basu jest za dużo (odległość kolumn od ściany jakieś 30 cm, kolumny w pobliżu rogów pokoju, otwory bass reflex zapchane tymi gąbczakami).Ale znowu: IMHO, IMHO... Przy pewnym (sporym;) podgłoszeniu dźwięku przy odsłuchu niektórych płyt słychać jak sprzęt (głośniki??) wymiękają i dźwięk się lekko zniekształca. Albo może raczej wyłażą błędy nagranej płyty czy większa czułość sprzętu na określoną częstotliwość dźwięku bo sytuacja występuje co do jednego instrumentu np. zniekształcenie zaczyna się od dźwięku gitary rytmicznej, nie basowej - właśnie w niektórych utworkach z płyty Iron Maiden "Seventh Son...") Jeszcze co do tego basu - wiadomo, bardzo dużo zależy z nim przy odsłuchu na sprzęcie dobrej klasy od konkretnej płyty. Tak samo oczywiście z jakością brzmienia płyt "metalowych". Na płytach nagranych syfiaście (np. z założenia - typu black metal) - cudu Denek nie zrobi: przy pewnej głośności dźwięku słychać piasek i syf. Na płytach nagranych (zmasterowanych czy cuś;) dobrze - dźwięk jest b.dobry (chwilami subiektywnie cudo). Mówię tu oczywiście o płytach z "cieżkim brzmieniem gitarowo - perkusyjnym, często w tempie ponadźwiękowym". CZyli takim przy którym podobno najszybciej słychać wady sprzętu i buracki (płyty rock/pop - właściwie wszystkie brzmią czysto, bez zniekształceń: mało instrumentów, gitar - dźwięk wolniejszy brzmi krystalicznie). Nie będę tu przynudzał wymienianiem jakie płyty w związku z brzmieniem i jakością masteringu brzmią super, jakie dobrze, a jakie sucks - ale mam na myśli konkretne tytuły (jakby ktoś był zainteresowany to pewnie skrobnę). Co tam jeszcze - jakość odsłuchu radia, której porównanie było w tym wątku: tego Denka z którymś z Piano. Nic nie powiem, bo nawet jeszcze nie podłączyłem radia, hmm. Co tam jeszcze? Wykonanie sprzętu (zewnętrzne)- wiadomo: super. W kolumnach nic nie trzaska przy zmianie głośności, napęd CD chodzi cały czas cichutko, elegancka obsługa MP3 z pilota - łażenie po folderach przyciskami folder "+" i "-" (BTW: pilot bardzo dobry i wygodny, z dużą czułością nie wiem czemu tak często się go ludzie czepiają). Nazwy plików MP3 elegancko pokazuje wyświetlacz. Co do kolumn - po miesiącu już musiały się wygrzać. Pewnie to subiektywne ale wydaje się że brzmią lepiej niż jako świeżaki. Minusem dla niektórych osób może być to, że faktycznie brzmią kierunkowo, niewiele jest sceny na boki (post Mikela ze strony 169). Na razie dałem spokój z planami wymiany głośników, nie miałem możliwości w swoim mieście odsłuchu chwalonych przez Mikela do tego Denka kolumn Mission MX-1. Brania w ciemno przez net i odsłuchu po zakupie póki co nie zaryzykuję, jestem zadowolony z tego co jest, ewentualny upgrade zostawiam jako zabawę na przyszłość. Ogólnie dobry sprzęt i muzyki ciężkiej/szybkiej/ gitarowej słucha się nim b. dobrze. Moc na papierze niewielka, w praktyce zdecydowanie wystarczająca (nie rozumiem hasła, że do muzyki "żelaziwej" - metalu musi być duża moc czy tam głośność). Ten Denek przy tej muzyce brzmi dynamicznie, nawet potężnie. Najbardziej na co dzień wkurza ta skokowa regulacja głośności. Aha - 3 letnia gwarancja HORN: nie zauważyłem po zarejestrownaniu i dostaniu tej wiadomości o przedłużeniu do 3 lat, żeby były tam wpisane głośniki, jest tylko jednostka (RDC...), a głośniki podaje się w ankiecie jako bodaj zakupione ze sprzętem "elementy wyposażenia". Uf, minirecenzja z tego wyszła... Dzięki wszystkim na tym forum/wątku którym chciało się pisać i odpowiadać na różne posty - za pośrednią pomoc przy wyborze sprzętu i później jego "konfiguracji", ustawienia, wybór kabli. Konkretnych osób nie wymienię, wazeliny nie będzie, ok? Dzięks w każdym razie, może i moje wypociny komuś pomogą w wyborze/ustawieniu sprzętu/rozkminie czy głośniki wymieniać czy nie. Albo czymkolwiek innym, he he, jakby były jakieś konkretne pytania co do słuchania "żelastwa" na tym denku - mogę coś skrobnąć choć bez ciśnienia. Stay tuned, hm?? \m/ \m/

Mam prośbę, może zrobić z 2 akapity, wtedy lepiej by się ten tekst czytało(mnie już oczy trochę bolą). Póki co dobrnąłem do połowy, i już wiem że mp3 wcale nie zmieniłeś do najwyższej jakości, raczej ustawiłeś min. dobrego dźwięku. heh ;)

Ps. Odnośnie rocka, to ten utwór szybko sprawdzi, jak Twój sprzęt wyrabia w tego typu muzyce: The Mars Volta - Inertiatic ESP

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.Jak ja nienawidzę allegro ledwo coś wystawię zaraz ktoś inny też wystawia i robi konkurencję.Co za porażka. Miałem tak jak wystawiałem Ampli sonego STR-GX79ES ja wystawiłem za 410 zł a po 2dniach ktoś inny wystawił za 279zł. teraz wystawiłem yamahę za 1000całość tz. bez kolumn to znowu ktoś inny wystawił za 1250 z kolumnami. Pech a jak nie było tych modeli to nikt nie wystawiał ledwo się jedna pojawiła to zaraz każdy wystawia.Dodaję foty marnej jakości robione tel. nie mam w tym momęcie lustrzanki

post-25069-002964100 1297364095_thumb.jpg

post-25069-012591200 1297364130_thumb.jpg

post-25069-035559200 1297364142_thumb.jpg

Wcale nie jest powiedziane że Twoja stoi na gorszej/przegranej pozycji, wszystko zależy od tego czy na sprzęt jest gwarancja, w jakim jest on stanie mechanicznym ale i visualnym, i z jaką osobą na allegro mamy do czynienia.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

no zdięcia sa telefonem robione ale są ,mam jedną wpatke z negatywem na allegro po zgubieniu paczki przez poczte o wartości 60zł ale tak czasem bywa zwróciłem kase ale i tak dostałem negatywa. reszta to same pozytywy.

Pies_Na_Dobry_Sound

witaj w klubie fajna recka taka od serca :)

czy ja dobrze widzę czy zrobili fajną promocję?

http://www.audiostrefa.pl/audio_analogue_primo_cd__primo_settanta-p-1816.html

śliczna jest , ale nie widzą lampek w stopniu wzmacniacza

post-21279-020984200 1297366718_thumb.png

post-21279-069214900 1297366724_thumb.jpg

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Wiem, że z tematem wątku ma to może mało wspólnego, ale jakoś tu mi się dobrze rozmawia...:-)

Wpadłem ostatnio na stronę takiej firmy: http://www.mistralaudio.com/ i tak się zastanawiam, co Bowers na to... No przecież są pewne granice inspirowania się produktami danej marki, a ich wizualną (bo z pewnością nie technologiczną) podróbką... A może opiera się to na zasadzie licencji na dane produkty, za którą Bowers dostaje pieniądze bez obawy o klientów, którzy zainteresowani produktami Bowersa, z pewnością nie zwrócą się w stronę firmy Mistral...

Mam prośbę, może zrobić z 2 akapity, wtedy lepiej by się ten tekst czytało(mnie już oczy trochę bolą). Póki co dobrnąłem do połowy, i już wiem że mp3 wcale nie zmieniłeś do najwyższej jakości, raczej ustawiłeś min. dobrego dźwięku. heh ;)

Ps. Odnośnie rocka, to ten utwór szybko sprawdzi, jak Twój sprzęt wyrabia w tego typu muzyce: The Mars Volta - Inertiatic ESP

Niestety nie mogę już edytować, fakt że średnio toto czytelne.

Jakość MP3 - cenna informacja, zakładałem zgrywając zwykłym WMPlayerem 11, że jest coś lepszego (192 kbit="chyba najlepsza jakość"). Mam tylko nadzieję że starczy mi cierpliwości żeby patent ogarnąć, bo czytając o kompresji do FLACa EACem - wymiękłem po kilku chwilach.

The Mars Volta - kojarzę i cenię. Przy okazji obadam, całkiem możliwe że Denek klęknie. Tą muzę wrzuciłbym właśnie do umownego worka "szybka-gitarowa-ściana dźwięku". Co do rocka - nie miałem na myśli że wszystko jest spokojnie. Bardziej z tego czego na razie próbowałem (spokojniejsze rzeczy: Edyta Bartosiewicz, Lech Janerka). Właśnie Denek przyklęka i sypie rezonansami przy głośnosłuchanych niektórych płytach Iron Maiden, niby metalu lżejszego (właśnie ta gitara rytmiczna). A wytrzymuje Denio na tej samej głośności przy płytach innych zespołów niby X razy szybszych, czy tam cięższych (daruję sobie i Wam wymienianie;)

@ mikson

Dzięki. Miało "toto" (recka) być alternatywą na stwierdzenie które często pada, że miniwieża do metalu musi mieć mnóstwo watów. A najlepiej od razu duże klocki i watów, watów. Moc jest ważna ale klimat też.

no i się wszystko wyjaśniło z moim biednym dvd od PC e810 ;(

wymieniłem na własną rękę laser na nowy i sukces połowiczny, sprzęt działa, ale niestety jak przedtem zdarza mu się zaciąć na tych samych płytkach i tych samych fragmentach...dałem mu ostatnią szansę i sprawdziłem tez płytki na innym sprzęcie, oczywiście wszystko z nimi w porządku...zdesperowany zastanawiam się nad sprzedażą samego amplitunera i dvd jako częściowo sprawnego i nad zakupem czegoś nowego do samych monitorków...mój typ padł na klocki denona serii 510... Pytanie czy to zestawienie wypali?? Nie ukrywam, że nie chcę inwestować póki co w jakieś lepsze komponenty większych pieniążków.

Wstępnie jestem zainteresowany sprzedażą samych klocków. Kolor srebrny, stan wizualny dvd i ampli bardzo dobry, można rzec, że wręcz idealny ;) pilot, kable i wszystko co było w komplecie. Stan techniczny ampli wzorowy, dvd z wymienionym całym mechanizmem lasera (dodaję oryginalną głowicę lasera wymontowaną ze sprzętu), czyta płyty cd, lecz czasem zdarza mu się zaciąć, ma problem z odczytem płyt dvd (prawdopodobna usterka i przyczyna połowicznego działania uszkodzony procesor nas płycie głównej). Cena ze względu na stan do ustalenia, mogę również wysłać zdjęcia sprzętu, wszystko na priv, odbiór w Warszawie...czekam na oferty ;)

sorki, mały bazarek zrobiłem ;)

pozdrawiam

Nie polecam Denona 510, bo nie zagra to lepiej niż mini Yamahy, a nie sądzę że zgra się to także z monitorami od Yamahy. Jak już to polecane jest mini Marantza CR-503, lub klocki Marantza z serii 6003, ew. Xindak A06 + C06, lub Advance Acoustic MAP 101 + MCD200). Jeśli ja osobiście miałbym łączyć kolumny Yamahy, to właśnie z którymś z tych zestawów. ;)

a tego maluszka ktoś porównywał do denka m38?

www.cambridgeaudio.com.pl/pdf/one.pdf

u nas w klubie chyba nikt nie ma go tak samo jak małego nada c715,

ciekawe jak sonata gra w porównaniu do denka f107 lub piano 649 czy 410

oraz to jest ciekawe urządzenie

http://www.cambridgeaudio.com/summary.php?PID=604

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

@mikson

Co prawda nie słuchałem CA one ale zastanawiałem się nad kupnem denka 107 i jak dla mnie ten denek miał bardzo zamulony dźwięk. Coś takiego jakby głośniki albo coś co przetwarza dźwięk było zatkane i wybrałem piano 840. Od denka 107 jak dla mnie zdecydowanie lepiej gra denek 38.

Co do CA to bardziej mnie interesuje jak gra CA sonata a jakby miała jeszcze port usb to by było super.

Aha - info dla potencjalnych kupujących Denona D-M38 lub Pianocrafta 840.

Denek widzi HDD 500gb po podpięciu do usb a Piano nie ma siły nawet go ruszyć - nie wykrywa urządzenia. HDD oczywiście z systemem plików fat32.

apelujemy do użytkowników sonaty o fotki i małą reckę! :)

ja dźwięk z denka f102 odebrałem jako bardziej relaksujący i kulturalniejszy od piano e410 jak kiedyś porównywałem

dawid może więcej napisać bo zna doskonale oba :)

m37 gra faktycznie bardziej zadziornie od 102 ale moim zdaniem nie ma tej nutki finezji

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

@mikson

porównywałem kiedyś pianocrafta 320 z denkiem 37 i denek grał o niebo lepiej - bardziej miękko, relaksacyjne (ja to napisałeś wyżej) zaś piano miał lepszą średnicę i wysokie tony lecz jak dla mnie nie był tak ciepły jak denon 37. Nie słuchałem denka 102 więc tu się nie wypowiadam.

Denka 38 kupiłem do sypialni i dlatego musiał to być 1 segmentowy sprzęt z niedużymi głośnikami (mam problem z miejscem). Porównywałem też denka 38 z pianocraftem 550 ale ten piano mi nie przypasował.

Obecnie mając piano 840 i denka 38 nie mogę ich porównać gdyż mam je w innych miastach.

Szału idzie dostać; każdy pisze co innego - jedni, że denonik 107 zamulony inni, że gra świeżo względem piano 640

co gorsza obu sprzętów w sklepie by posłuchać nie ma a zamawiać w ciemno....

@giagi

ja "odsłuchu" dokonywałem (niestety) w Media Markt w Krakowie. Tam owe sprzęty występowały.

Musisz mieć świadomość, że to co tu wszyscy piszemy to są subiektywne opinie. TY musisz się kierować tym co TOBIE się podoba a nie tym co podoba się innym.

Czy jak wybierasz dziewczynę / żonę to kierujesz się sugestiami innych czy własnymi ? Tak samo postępuj w kwestii audio.

Ktoś kiedyś pisał, że po wymianie kabli Denon 107 gra zupełnie inaczej "jakby zdjęto z niego kołdrę" czy coś takiego. Ja ostatecznie z dylematu Denon 107 a Pianocraft 840 wybrałem ten drugi zestaw i jak na razie pod względem brzmieniowym jest ok ale łatwość obsługi, ilość użytczenych funkcji, udogodnień wg mnie jest lepsza w Denonie.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Wystawione linki:

http://allegro.pl/amplituner-yamaha-e-810-kto-pierwszy-ten-lepszy-i1456618241.html

ewentualnie dvd jak by ten kolo nie kupił:http://allegro.pl/dvd-yamaha-e-810-dla-paulbach1982-i1456618134.html

moje pytanie z działu Stereo, zgodnie z sugestia moderatora:

Potrzebuje stereo w 1dnym kawałku (w jednej bryle wszystko łącznie z głośnikami) o niewielkich gabarytach. Sprzęt ma być maksymalnie mobilny i zagrać w kuchni, garażu i... na_grillu. Miniwieze odpadaja, sa niepraktyczne wg podanych zalozen. Większość tzw. radiomagnetofonów (choć magnetofonu często się już tam nie uświadczy) to totalnie badziewne plastikowe zabawki o takim też poziomie dzwięku. Kiedyś Panasonic robil calkiem przyzwoite sprzęty tego typu, a teraz?

Podpowiedzcie coś proszę - nawet nie musi mieć cd, wejścia usb (choć usb pożądane), byle w takim razie było line-in. Byle grało akceptowalnie i miało zapas mocy.

Dziś kupuje Logitech Squeezebox Boom - dlatego, ze mam kilka urządzeń tego systemu i serwer, który je karmi. Jednak bez sieci to praktycznie nie działa (no ma na szczęście line-in) i nie sądzę, żeby dał radę na jakimś imprezowym grillu.

moje pytanie z działu Stereo, zgodnie z sugestia moderatora:

Potrzebuje stereo w 1dnym kawałku (w jednej bryle wszystko łącznie z głośnikami) o niewielkich gabarytach. Sprzęt ma być maksymalnie mobilny i zagrać w kuchni, garażu i... na_grillu. Miniwieze odpadaja, sa niepraktyczne wg podanych zalozen. Większość tzw. radiomagnetofonów (choć magnetofonu często się już tam nie uświadczy) to totalnie badziewne plastikowe zabawki o takim też poziomie dzwięku. Kiedyś Panasonic robil calkiem przyzwoite sprzęty tego typu, a teraz?

Podpowiedzcie coś proszę - nawet nie musi mieć cd, wejścia usb (choć usb pożądane), byle w takim razie było line-in. Byle grało akceptowalnie i miało zapas mocy.

Dziś kupuje Logitech Squeezebox Boom - dlatego, ze mam kilka urządzeń tego systemu i serwer, który je karmi. Jednak bez sieci to praktycznie nie działa (no ma na szczęście line-in) i nie sądzę, żeby dał radę na jakimś imprezowym grillu.

Takie coś ma się pojawić na rynku...Może już jest dostępne choć nie wiem czy ktoś słyszał http://www.2dayblog.com/2010/12/06/tdk-digitize-the-world-with-new-boombox/

A tu filmik:

A może coś takiego:

Edytowane przez Konio

Ja także prawdopodobnie(na 60/70%) będę sprzedawał swoje Piano pod koniec tego miesiąca, lub na początku przyszłego. Jeśli będzie na allegro to dam znać.

Edytowane przez DawidM

Gdybym nie musiał(tzn. nie muszę, ale chcę mieć już z jedną sprawą spokój, szczególnie że umowę w pracy mam ważną do końca lipca..), nie sprzedawał bym. Szczególnie że wiem że ta wersja Piano ma możliwości większe niż jej nowa wersja. ;)

Edytowane przez DawidM

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.