Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Widac kazdy ma inne preferencje słuchowe ! Dla mnie na pierwszy plan wysuwa sie niesłychana detalicznosc , scena , przestrzennosc Denona df-107. Dla innych liczy sie tylko sopran i bas ,chociaz to wlasnie srednica odtwarza najwiecej informacji i dzwiekow zawartych na płycie! Sam bym chetnie porownał w domu df-107 z M38 !!

Marek76 poproszę po odsłuchu krótką recenzję jak to gra na tych kablach, sam posiadam PC640 i przesłuchałem jakieś 15 róznych IC i podobną ilośc głośnikowych i za cholerę nic nie słysze. może lekkie korekcje wchodzą w grę ale nie wiem czy to nie jest autosugestia.

Marek 76 o jakiej przejrzystości dzwieku mowisz? Jeszcze nie słyszałem lepszej przejrzystosci ,detali ,głebi na małym systemie od denona df-107. Pod tym wzgledem on zbliza sie do duzych dobrych klocków! A jak chcesz posłuchac dobrego ,mocnego basu i ekstra góry przy potencjometrach ustawionych na zero i to takiego basu ,ze Ci ma az klate wyrwac, przy czym nie ma zadnego przesterowania czy jakiegokolwiek drazniacego zadudnienia to zapraszam na odsłuch Denona PMA 1510 AE + DCD 1510 AE + Audio physic tempo 25 ! Tylko ,ze w tym wypadku temat dotyczy dobrych mini wież i o nich i ich mozliwosciach rozmawiamy prawda !!

Akurat wg. mnie jest to trochę śmieszne, bo starsze Piano nie miało tych słabości, jakie ma nowe Piano w kwestii obsługi i funkcjonalności.

Których nie miało? Napęd pracował chyba z podobną głośnością, wzmak nie szumiał, jak i tu nie szumi, obsługa mp3 też była kulawa, do tego jedynie z płyty, bo nie miało usb, kable out-of-the-box też miał tragiczne, nawet chyba głośnikowe cieńsze były, jedynie źródła nie przełączał przy otwieraniu tacki, co czasem faktycznie jest upierdliwe, ale za to ręcznie trzeba było wachlować dwoma klockami, co na przykład dla starszej osoby jest istotną wadą, bo więcej rzeczy trzeba pamiętać, a teraz działa automatycznie, jakby to był jeden klocek, natomiast wystarczy rozpiąć kabel systemowy, żeby przestał te rzeczy robić. Nie żebym był w pełni zadowolony ze zmian, które wprowadzono w nowym Piano, bo oczywiście też mi się niektóre rzeczy nie podobają. Ale te powyżej tu wspominane raczej w większości nie różnią się zbytnio od starego Piano, mam wrażenie.

@Benjamin Braddock

miałem kable głośnikowe XLO R14 i bardzo wycinały bas i to było akurat bardzo dobrze słyszalne.

i się nie dowiem , w takim razie nic nie zaproponuję z kabli :)

Focal + Naim

No cóż. Nie zawsze to co nowsze i ładniejsze musi być lepsze. Muszę się wybrać na przesłuchanie denka 107 na lepszych kablach. Jak będzie bez zamulania to pewnie opchnę piano i kupie tego denka. Ale to długa droga.

Wymiana kabli nic nie da. Ten model tak gra i tyle. Jego chyba jedyny + względem 37/38 to jest taki że nie szumi w takim stopniu jak 37/38

miałem fajny kabelek do denka 107 ale już sprzedany, można go kupić z rolki bez problemu i on by się z jego "kocem" dobrze sprawdził.

Focal + Naim

Wymiana kabli nic nie da. Ten model tak gra i tyle. Jego chyba jedyny + względem 37/38 to jest taki że nie szumi w takim stopniu jak 37/38

U mnie denek 38 nie szumi - mowa o głośnikach. Gdzieś czytałem, że było tak ale w denkach 37.

miałem fajny kabelek do denka 107 ale już sprzedany, można go kupić z rolki bez problemu i on by się z jego "kocem" dobrze sprawdził.

Zachęcasz, zachęcasz a potem cisza ... :-) Napisz trochę o tym kablu, przynajmniej jego nazwę :-)

krzysiaq ,jezeli twierdzisz ,ze wymiana kabli głosnikowych nic nie da to przeczytaj moje wczesniejsze posty!! Jezeli ,twierdzicie ,ze M38 szumi to juz go automatycznie wyklucza! Musi byc chyba tak zrobiony zeby zakrywał niedociagniecia i stwarzał pozory wiekszego zestawu , ale niestety w takim układzie nie dało sie zniwelować szumu ! To tak jak w przypadku starego polskiego sprzetu- miał soprany ale szumiał ! Filtr ten szum mogl usunac ,ale wycinał równoczesnie sopran! Denon df-107 ma w rzeczywistosci taki sopran ,ze az niekiedy po uszach ciagnie przy bardzo metalicznych nagraniach,ale przy tym sopranie nie ma ani grama jakiegokolwiek szumu!! Sa czyste dzwieki wychodzace daleko poza kolumienki !!

He, he. Mam wrażenie, że ludzie kupują mini wieże jako tańsze substytuty dużych systemów. I oczekują od nich, by grały podobnie. Można się oczywiście oszukiwać, ale to nie ta skala dźwięku.

W jakiejś recenzji Denona D-F107 ktoś trafnie napisał, że nie usiłuje on udawać czegoś większego. Chyba trafnie. Natomiast mały Denek i nieco większa Yamaszka i owszem starają się prężyć muskuły, ale cóż co konus to konus.

Pewnie ,ze takiego zapasu mocy !!!! i ewentualnej regulacji barwy dzwieku nigdy mini nie uzyska !,ale z własnego doswiadczenia wiem ,ze dobre mini zestawy potrafia grać pięknie!

Jest sporo racji w tym co piszesz ale trzeba też wziąść pod uwagę że te mini mogą być w pewnym stopniu alternatywą dla niektórych budżetowych dużych klocków.

Których nie miało? Napęd pracował chyba z podobną głośnością, wzmak nie szumiał, jak i tu nie szumi, obsługa mp3 też była kulawa, do tego jedynie z płyty, bo nie miało usb, kable out-of-the-box też miał tragiczne, nawet chyba głośnikowe cieńsze były, jedynie źródła nie przełączał przy otwieraniu tacki, co czasem faktycznie jest upierdliwe, ale za to ręcznie trzeba było wachlować dwoma klockami, co na przykład dla starszej osoby jest istotną wadą, bo więcej rzeczy trzeba pamiętać, a teraz działa automatycznie, jakby to był jeden klocek, natomiast wystarczy rozpiąć kabel systemowy, żeby przestał te rzeczy robić. Nie żebym był w pełni zadowolony ze zmian, które wprowadzono w nowym Piano, bo oczywiście też mi się niektóre rzeczy nie podobają. Ale te powyżej tu wspominane raczej w większości nie różnią się zbytnio od starego Piano, mam wrażenie.

Wykonanie elektroniki(materiały), plus to co siedzi w środku(nowe Piano dość istotnie się różni w tym względzie), obsługa MP3 w starszym Piano Crafcie, nie jest w żadnym stopniu uciążliwa, jest podział na foldery itd. czego nie ma w nowym Piano Crafcie E640. Nie mówiąc już o większej możliwości upgrade'u i wyjść w starszym Piano Crafcie. Wg. mnie nowy Piano Craft jest w większym stopniu oparty na wyliczeniach księgowych i polityce firmy(skrojona pod trochę inny target) niż w starszych Piano Craftach. Szczególnie ma tu znaczenie proces życia produktu Piano Crafta(gdzie z finansowego i marketingowego punktu widzenia, produkt w środkowym etapie jest najbardziej dopracowanym).

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Wykonanie elektroniki(materiały), plus to co siedzi w środku(nowe Piano dość istotnie się różni w tym względzie)

Napisałeś, że w kwestii obsługi i funkcjonalności, a wykonanie czy bebechy niewiele z tym wspólnego mają.

obsługa MP3 w starszym Piano Crafcie, nie jest w żadnym stopniu uciążliwa, jest podział na foldery itd. czego nie ma w nowym Piano Crafcie E640.

Nie jest uciążliwa? A konieczność podłączania telewizora, żeby w E810 coś sensownie wybrać? Podział na foldery też użyteczny tylko z TV. Może w E410 jest lepiej, ale w E810 nędza.

Nie mówiąc już o większej możliwości upgrade'u i wyjść w starszym Piano Crafcie.

Tu się zgadzam, jak i z wieloma innymi krokami wstecz w nowym Piano względem starego, których mógłbym jeszcze trochę powymieniać.

Pewnie ,ze takiego zapasu mocy !!!! i ewentualnej regulacji barwy dzwieku nigdy mini nie uzyska !,ale z własnego doswiadczenia wiem ,ze dobre mini zestawy potrafia grać pięknie!

W tym rzecz, dobre mini potrafi ładnie zagrać. I chyba nie należy oczekiwać więcej (ja nie oczekuję i nie oczekiwałem, decydując się ma mini). Denon bliższy jest "brytyjskiej" szkole grania, cokolwiek to znaczy. Dlatego na What hifi skrytykowali Yamahę, której sposób prezentacji dźwięku może się podobać, jak o tym świadczy tutaj wielu zadowolonych użytkowników.

Swoją drogą, ciekawe jak by wyglądała na What hifi recenzja Denona.

Co do wrażenia "ścięcia góry" w Denonie po porównaniu z Yamahą. Mam takie samo wrażenie po bezpośrednim przejściu ze słuchawek Ultrasone Proline 2500 na AKG K501. Czy to znaczy, że słuchawki Ultrasone oznaczone w pewnym rankingu jako Hi-end są gorsze od średniej klasy słuchawek AKG?

Napisałeś, że w kwestii obsługi i funkcjonalności, a wykonanie czy bebechy niewiele z tym wspólnego mają.

Nie jest uciążliwa? A konieczność podłączania telewizora, żeby w E810 coś sensownie wybrać? Podział na foldery też użyteczny tylko z TV. Może w E410 jest lepiej, ale w E810 nędza.

Tu się zgadzam, jak i z wieloma innymi krokami wstecz w nowym Piano względem starego, których mógłbym jeszcze trochę powymieniać.

Ad.1

Ok, trochę wyszedłem poza ramy, sorry.

Ad.2

Mówię o E410, w E810 było podobnie, ale jak ktoś kupuję opcję z DVD/BD to wg. mnie musi wziąć pod uwagę sprawę, że podpina sprzęt pod TV, w innym wypadku mówiąc kolokwialnie przejedzie się.

Ad.3

Zgadzamy się. :)

@ 4fury4

Zgadzam się. To są różnice w dźwięku, różne szkoły do akcentowania/prezentowania dźwięku, wszystkie te mini mają już w sobie pewną dawkę neutralności, które potem na swój własny sposób rozwijają, potem można to i owo poprawiać(jeśli ktoś chce się w to bawić-kabelki, akustka, ew. wymiana kolumn etc.). Jednak nie można powiedzieć jednoznacznie że ta półka cenowa brzmi źle, bo jest to po prostu nieprawda.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Kurcze ale się dyskusja rozgorzała :-) prawie poszło na noże ;-)

Co do "prężenia muskułów" Denona DM-38 to gra bardzo ładnie i wg mnie ładniej od Denona 107 a że nie ma mocy to już inna sprawa.

Nie wiem jak bebechy nowego piano 840 ale wydaje mi się, że yamaha pojechała z tymi modelami (640/840) trochę na poprzednich opiniach przy okazji obniżając koszty poprzez pewne zmiany (likwidacja wyjść / wejść, itp.)

Niestety konkurencja prze do przodu i jak yamaha nie zmieni podejścia do klienta i pewnych rozwiązań, to zostanie w tyle. Dla mnie poza brzmieniem / jakością muzyki, która przede wszystkim musi mi odpowiadać, łatwość obsługi, jej intuicyjność, i "wyjście na przeciw użytkownika" również się liczą.

Wg. mnie nowy Piano Craft jest w większym stopniu oparty na wyliczeniach księgowych i polityce firmy(skrojona pod trochę inny target) niż w starszych Piano Craftach. Szczególnie ma tu znaczenie proces życia produktu Piano Crafta(gdzie z finansowego i marketingowego punktu widzenia, produkt w środkowym etapie jest najbardziej dopracowanym).

Po prostu jadą na opinii jaką sobie wyrobili dzięki udanej poprzedniej serii, to jest coraz częściej spotkana zagrywka, niestety.

odnoszę wrażenie że nowe produkty yamahy łącznie z serią 500 700 1000 2000 grają inaczej niż starcze produkty, tzn bardziej analitycznie i prawdopodobnie w takiej konwencji wyprodukowali nowe pianocrafty 640 840 itd to jest taki subtelny zwrot brzmienia yamahy , czy to wyszło na dobre to ju ż zależy od gustu, a swoją drogą dokonywane oszczędności są wszędzie w każdej marce audio

Focal + Naim

Bardzo jestem ciekaw czy micro Denon zagra lepiej od mini Denona ?! Do tego stopnia ,ze chyba kupie trzeci zestaw ! df-107 gdy poda mu sie dobrze nagrany krążek jak np. najnowszy Yello to gra ekstra górą, dobrym dołem, niewiarygodna wręcz detalicznością i doskonała głębią !

Sory. Dopiero przysiadłem do kompa. Przeznaczyć na kabelki do m38 chcę góra 150 - 200 złotych. Liczę na poprawę dynamiki i delikatne rozjaśnienie.

Polecam QED.

http://allegro.pl/qed-silver-anniversary-2x2m-konfekcja-4xbanan-15-r-i1450688390.html

lub bez konfekcji, na metry:

http://allegro.pl/kabel-glosnikowy-qed-xt-evolution-w-wa-salon-i1450378296.html

osobiście polecam z rolki bez konfekcji ,

do 30pln za metr polecam

chord carnival silverscreen uważam że jeden z lepszych w tej cenie do 30

do ok 50 za metr

miałem na sprzedaż http://www.audiostereo.pl/chord-rumour-2-2x2m_78076.html detaliczny gładki lekko rozjaśnia przekaz ale w pozytywny sposób bez podkreślania szorstkości czy ostrości

polecam też synergistic research speaker decor mam go obecnie jest zwinny na dole neutralny ale lekko doświetlający w przyjemny sposób średnicę w sumie najfajnieszy kabel jaki miałem ostatnio u siebie i cały czas jeszcze jest :)

2 ostatnie propozycje są do ok 200-220pln przy długości 2x2m warte przetestowania

wszystkie te kable miałem u siebie łącznie z qed xt proponowanym prze dawida,

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Bardzo jestem ciekaw czy micro Denon jest w stanie zagrać lepiej od mini Denona ! Do tego stopnia, ze chyba kupie trzeci zestaw stereo i sam przetestuje ! Df-107 po podaniu dobrze nagranego krążka jak chociażby ostatnia płyta duetu Yello gra super góra, dobrym dołem ,niezwykła detalicznością i głębią !

Kurcze ale się dyskusja rozgorzała :-) prawie poszło na noże ;-)

Co do "prężenia muskułów" Denona DM-38 to gra bardzo ładnie i wg mnie ładniej od Denona 107 a że nie ma mocy to już inna sprawa.

Nie wiem jak bebechy nowego piano 840 ale wydaje mi się, że yamaha pojechała z tymi modelami (640/840) trochę na poprzednich opiniach przy okazji obniżając koszty poprzez pewne zmiany (likwidacja wyjść / wejść, itp.)

Niestety konkurencja prze do przodu i jak yamaha nie zmieni podejścia do klienta i pewnych rozwiązań, to zostanie w tyle. Dla mnie poza brzmieniem / jakością muzyki, która przede wszystkim musi mi odpowiadać, łatwość obsługi, jej intuicyjność, i "wyjście na przeciw użytkownika" również się liczą.

+1

Ciekawi mnie co ma do powiedzenia w tej kwestii Barton82, czy MCS-1330 też cierpi na te same bolączki co 640 (obsługa mp3 itd.), czy jest lepiej? Bo o ile z początku byłem zdecydowany na zakup Yamahy to teraz bardziej skłaniam się w kierunku Denona (i jeszcze zostanie mi sporo kasy).

BTW. słucham w 95% muzyki elektronicznej (raczej spokojnej ;]), i pytam się Was, pozostać przy graniu japończyków czy raczej brytyjska szkoła dźwięku?

to zależy ile chcesz wydać na zakup :) ja przesiadłem się z piano e410 na arcama solo mini , też słucham sporo elektroniki ale ambitniejszej cokolwiek miało by to znaczyć ;) jestem zadowolony z tego malucha ale długo szukałem odpowiedniego brzmienia kolumn które dobrze by się połączyły z nim, myślę że jestem na dobrej drodze :)

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.