Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przeglądałem sobie produkty Onkyo, co skłoniło mnie do pewnej refleksji. Wielu użytkownikow tego forum przyjmuje dwa aksjomaty: 1. "duże" klocki lepiej odtwarzają dźwięk niż mini systemy; 2. cena jest istotnym wyznacznikiem jakości. Otoż, Onkyo A-5VL + C-S5VL to koszt ok. 3.400PLN, natomiast mini Onkyo CS1045 to ok. 4.000PLN. Nawet uwzględniając różnicę w cenie, którą dają kolumny różnica nie jest powlająca. Kierując się w/w aksjomatami można popaść w konfuzję, bo oto według 1. "duże" Onkyo powinno powalać dźwiękowo "małe", ale według 2. może budzić się tutaj zastrzeżenie, bo różnica w cenie niewielka.

Jeśli nadto uwzględnimy ceny tańszych "dużych" klocków Onkyo (np.oba 2.300PLN), to może się okazać, że całość będzie tańsza od "mini". I co wtedy? Kompletna kaszana i splątany rozum.

Właśnie przeglądałem sobie produkty Onkyo, co skłoniło mnie do pewnej refleksji. Wielu użytkownikow tego forum przyjmuje dwa aksjomaty: 1. "duże" klocki lepiej odtwarzają dźwięk niż mini systemy; 2. cena jest istotnym wyznacznikiem jakości. Otoż, Onkyo A-5VL + C-S5VL to koszt ok. 3.400PLN, natomiast mini Onkyo CS1045 to ok. 4.000PLN. Nawet uwzględniając różnicę w cenie, którą dają kolumny różnica nie jest powlająca. Kierując się w/w aksjomatami można popaść w konfuzję, bo oto według 1. "duże" Onkyo powinno powalać dźwiękowo "małe", ale według 2. może budzić się tutaj zastrzeżenie, bo różnica w cenie niewielka.

Jeśli nadto uwzględnimy ceny tańszych "dużych" klocków Onkyo (np.oba 2.300PLN), to może się okazać, że całość będzie tańsza od "mini". I co wtedy? Kompletna kaszana i splątany rozum.

Już kiedyś zastosowałem nawiązanie do aut, a więc wrócę do niego: do jazdy po mieście najlepiej sprawdzi się miejski, zwrotny kompakt, jeśli masz robić długie, szybkie trasy, to kup lepiej większe auto z mocniejszym silnikiem :) podobnie w temacie miniwieża vs. pełne klocki, te pierwsze są kompaktowe i wystarczająco dobrze graja w pomieszczeniach do 15-18 mkw, jeśli zamierzasz grać w większym lub głośniej, wybierz pełne klocki z wydajniejszym, opartym przeważnie na projektowanym na wyrost zasilaczu toroidalnym, oddzielnym wzmacniaczu. W porównywalnej budżetowo klasie w małym pomieszczeniu przy cichym, przeciętnym graniu mini i pełne klocki zagrają jakościowo podobnie, różnica w rozmachu i swobodzie gry dostrzegalna jest dopiero w większych przestrzeniach i przy głośniejszej grze. Takie są przynajmniej moje spostrzeżenia z porównań i odsłuchów rożnych zestawów z tych dwóch grup sprzętu.

Hmm..nie do końca się zgodzę. Pomijając kwestie ceny, która nie łudźmy się, odgrywa znaczną rolę to jak zestaw gra<kwestia zastosowanych rozwiązań w urzędzeniu, ich jakość itd> zarówno mini jak i pełnowymiarowe klocki mogą zagrać tak samo dobrze, tak samo źle, lub inaczej w pomieszczeniu. Tu nie można powiedzieć że czarne jest czarne, a białe jest białe. Biorę tu pod uwagę swoje doświadczenie, i to co przerobiłem, niektóre decyzje były dobre, inne były złe, ale zawsze mnie czegoś uczyły. Prosty przykład, multimedialne głośniki pokroju Bose Companionów 3 dają tyle samo frajdy z odtwarzanej muzyki, jak nie więcej niż tanie mini, z kolei tanie mini, może dać tyle samo frajdy z odtwarzanej muzyki co pełnowymiarowy zestaw..itd. Mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi.

Porównanie do samochodów jest więc ciekawe, jednak nie do końca trafne.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

...różnica w rozmachu i swobodzie gry dostrzegalna jest dopiero w większych przestrzeniach i przy głośniejszej grze.

Oj nie!

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Hmm..nie do końca się zgodzę. Pomijając kwestie ceny, która nie łudźmy się, odgrywa znaczną rolę to jak zestaw gra<kwestia zastosowanych rozwiązań w urzędzeniu, ich jakość itd> zarówno mini jak i pełnowymiarowe klocki mogą zagrać tak samo dobrze, tak samo źle, lub inaczej w pomieszczeniu. Tu nie można powiedzieć że czarne jest czarne, a białe jest białe. Biorę tu pod uwagę swoje doświadczenie, i to co przerobiłem, niektóre decyzje były dobre, inne były złe, ale zawsze mnie czegoś uczyły. Prosty przykład, multimedialne głośniki pokroju Bose Companionów 3 dają tyle samo frajdy z odtwarzanej muzyki, jak nie więcej niż tanie mini, z kolei tanie mini, może dać tyle samo frajdy z odtwarzanej muzyki co pełnowymiarowy zestaw..itd. Mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi.

Porównanie do samochodów jest więc ciekawe, jednak nie do końca trafne.

Jak się patrzy do wnętrza niektórych audiofilskich urządzeń, to można odczuć wrażenie, że płaci się głównie za "myśl inżynierską", której nie sposób wycenić, więc wycenia się ją drogo ;)

Wydaje mi się też, że rozmiar klocków audio jest pewną konwencją i "powietrze" w środku nie zawsze wynika z rozmieszczenia segmentów, by wyeliminować interferencje, ale koncepcji konstrukcyjnej, która z powodzeniem dałaby się zrealizować w mniejszej obudowie.

Nie zawsze wypełnione po brzegi wnętrze gra lepiej. Porównaj sobie wnętrza odtwarzacza AYRE<najtańszego> a Denona<jedno z najdroższych, powiedzmy seria 2000>. Także za know-how także się płaci. Same gabarty urządzenia, to owszem przyzwyczajenie, konwencja, marketing itd. Poza tym klocki mini są w segmencie zarówno budżetówek, średniej półki, jak i wysokiej. Także jak sam widzisz, przekrój produktów jest spory, nawet jeśli ktoś chce mieć mini o wysokiej klasie dźwięku to takie kupi.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

np naim nait 5 jest dosyć pusty w środku a arcam solo mini wypchany po brzegi :)

cena podobna :)

http://audio.com.pl/testy/naim-nait-5i:2

http://audio.com.pl/testy/arcam-solo-mini:6

czyli gdzieś płacimy za audiofilskie powietrze? ;)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

np naim nait 5 jest dosyć pusty w środku a arcam solo mini wypchany po brzegi :)

cena podobna :)

http://audio.com.pl/testy/naim-nait-5i:2

http://audio.com.pl/testy/arcam-solo-mini:6

czyli gdzieś płacimy za audiofilskie powietrze? ;)

Nie za audiofilskie powietrze, ale za "myśl inżynierską", która decuduje o powietrzu tu, powietrzu tam, i brand. Gdyby Naim wypuścił urządzenie za 100F, to wielu wyprzedałoby swoje Naimy, bo nie dawały by im one prestiżu, który daje brand.

Cześć,

Co ostatnio pojawiło sie w przedziale 1000 - 1500zł? Może jedna wieżyczka bliżej dolnej granicy a druga bliżej górnej.

Ciągle Denon z modelem m38 jest w czołówce? Może nowe Onkyo daję radę?

Gość kostku

(Konto usunięte)

Słuchajcie. Na sprzęt mam góra 3000zł. Interesuje mnie nowy, na gwarancji... Ciężko i drogo kombinować osobne klocki, więc obstawiłem takie coś:

http://allegro.pl/denon-dra-500-dcd-510-monitor-audio-m2-i1677446949.html

Co o tym sądzicie?

A to jest mój pokój:

pokje.jpg

Da radę w rocku? Głównie progressive. Pink Floyd i takie rzeczy.

Po dokładniejszym zmierzeniu wyszło, że tworzyłbym z kolumnami trójkąt równoboczny o boku 1,5m. Wystarczy?

Nie polecam, Piano Craft gra lepiej i jest tańszy :P

Za 3k zł możesz mieć to<obniżka z 4000zł>:

http://www.onlinepc.pl/Mini_Wieza_Philips_MCI_90012__WiFi_160_GB_-52804.html

http://www.rtvmax.pl/go.live.php/PL-H3/sklep/SNzA2.html?title=PianoCraft%20MCS-1330

Edytowane przez DawidM

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

;) a jak był dłubany?

W cyrusie, ze względu na specyficzną konstrukcję, trudno coś "dłubnąć":)

Yamahę e-410 w idealnym stanie kupię. Najchętniej z Warszawy.

Brać i nie pytać co tak tanio;)

Każdy wie, gdzie jest dział ogłoszenia. Koledzy wyglądają na jakowyś naganiaczy. Może z wierzchu Cyrus a w środku Świrus ;)

Przejrzales nas Holmsie.

Hehe, to tak jak w trzy karty: jeden rzuca, dwóch bajeruje.

Kapitan Żbik

W zbliżonej cenie:

http://cgi.ebay.co.uk/Cyrus-7-Integrated-Amp-/250841007169?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item3a674a0441

Edytowane przez 4fury4

Hehe, to tak jak w trzy karty: jeden rzuca, dwóch bajeruje.

Kapitan Żbik

W zbliżonej cenie:

http://cgi.ebay.co.uk/Cyrus-7-Integrated-Amp-/250841007169?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item3a674a0441

a tamten miał pilota?

Focal + Naim

praktycznie pełna seria H-01 Teac`a

czyli integra,streamer,stacja dokująca oraz player ( jednym z zastosowań napęd do netbooków...)

post-8854-0-02336200-1308988691_thumb.jpg

post-8854-0-55953500-1308988702_thumb.jpg

post-8854-0-39152000-1308988713_thumb.jpg

post-8854-0-81278400-1308988727_thumb.jpg

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

a tamten miał pilota?

Napisane, że miał. Ale chodzi o to, że cena wcale nie jest rewelacyjna. A jakby się przypatrzeć aukcjom z licytacją na Ebayu (są ze dwie), to może taniej można kupić taką używkę.

Ten TEAC świetny, ciekawe jak cenowo to będzie wyglądało.

Ten TEAC świetny, ciekawe jak cenowo to będzie wyglądało.

bedą sie mieścic w przedziale 300-500 E za urządzenie.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Napisane, że miał. Ale chodzi o to, że cena wcale nie jest rewelacyjna. A jakby się przypatrzeć aukcjom z licytacją na Ebayu (są ze dwie), to może taniej można kupić taką używkę.

Faktycznie taniej. 325.00 GBP = 1,458.95 PLN

Do tego podejrzewam, ze przesylka do Polski bedzie nieco wyzsza.

Cena jest bardzo dobra.

4fury4 cos skwapliwie poleca tgo cyrusa angielskiego ebaya - czyzby naganiacz?!

Edytowane przez kichanadeta

Najlepsze mini jakie slyszalem i widzialem

pozdr.

czy moge zapytać, co to za urządzenie, takie ładne? Jak jest cena i gdzie moge kupić takie ,,cacko,,?

pozdrawiam giga26

Najlepsze mini jakie slyszalem i widzialem

pozdr.

Faktycznie taniej. 325.00 GBP = 1,458.95 PLN

Do tego podejrzewam, ze przesylka do Polski bedzie nieco wyzsza.

Cena jest bardzo dobra.

4fury4 cos skwapliwie poleca tgo cyrusa angielskiego ebaya - czyzby naganiacz?!

Nie polecam, bo używany. Jestem przeciwnikiem kupowania używanego :)

A napisałem, że cena zbliżona. Jakby była okazja, to cena byłaby znacząco niższa.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.