Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałem się Was zapytać jaką mini wieże zakupić do pokoju 20m kw w kształcie prostokąta, wieża ma być usadowiona na dłuższej ścianie tak samo jak wygodna kanapa z moją skromną postacią ;-) budżet jaki chce przeznaczyć najlepiej na używaną wieże to max 1000 zł, muzyki jaką słucham to soul, jazz, funk, truschoolowy hip hop oparty na jazzowo soulowych samplach. Fajnie jak by wieża wejście phono, gdyż korzystam z gramofonu oraz płyt winylowych.

Witam poszukuje dobrej mikro wieży obecnie posiadałem zestaw Arcama A 22 + CD 23 T + Minas Anor 1 ale za mało czasu żeby słuchać tego i teraz ma być mniejsze budzet zaczynamy od 2 tys zł chce żeby sprzęt był nowy

Ja ostatnio posłuchałem mini Harmana MAS 100.. I jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. W skrócie, jak za tą cenę to chyba najlepsze mini w klasie, co prawda ma nietypowy<dizajnerski> wygląd, ale mi się on podoba. Dźwięk, bardzo ładny, plastyczny, bardzo dobra góra<najlepsza w klasie?>, trzyma rytm, co prawda nie ma takiego basiku jak nowy Piano Craft, ale brzmienie generalnie jak dla mnie lepsze, tak samo jesli chodzi o funkcjonalność.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Na dniach jedna z osób z innego forum będzie miała u siebie Philipsa MCI 900. Jak tylko podzieli się wrażeniami, wkleje je i tu. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Odnoszę wrażenie, że segment mini dość dynamicznie się rozwija. Wciąż producenci dostarczają nowe, niekiedy lepsze modele. Oczywiście audiofile kręcą nosem, mowią "zabawkowe audio" (jak dla mnie każde audio służy do zabawy, chyba że ktoś się do tego modli), "hipermarketowa wieża" (w hipermarketach sprzedają też cds z muzyką Mozarta i Wagnera), "plastikowa wieża" (choć najczęściej wykonane jest z aluminium i MDF).

Nie umniejsza to jednak faktu, że wielu posiadaczy mini-wież za ich pośrednictwem potrafi, jak napisał recenzent "Hi-Fi Choice" - po prostu "cieszyć się muzyką". A o to chyba przecież chodzi :)

Co to tym sądzicie?

Edytowane przez 4fury4

Coś w tym jest. Rzeczywiście zauważyłem, że od kiedy mam tego M-CR503, zapominam o całym tym audiofilskim szaleństwie i po prostu z przyjemnością słucham muzyki.

<><

Też myślałem o Pianocrafcie, ale porównałem z Marantzem M-CR503, który zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu. Jeszcze bardziej dźwiękowo spodobał mi się Denon D-M38, ale z tymi wywietrznikami na górze CD długo nie pograłby w moim domu. Zbyt dużo kurzu ze strony dziecka i psa.

Edytowane przez Bednaar

<><

Dokładnie - to tylko wzmacniacz, i nalezy wziąć to pod uwagę. Tutaj raczej szukałbym alternatywy w takich urzadzeniach jak Magnat MC-2 - amplituner CD z lampą w pre, choć nigdy go nie słyszałem (tylko pełnowymiarowy system Magnata - też z lampą w pre - grał pięknie, ale zastanawiałbym się czy na pewno podobał mi się bardziej od małego Denona).

<><

Ja zadowolenie ze słuchania/odtwarzania muzyki odnalazłem w zestawie all-in-one, czyli zbliżonym do miniwieży, to też może być kierunek, bo sporo tego typu urządzeń jest na rynku, nowych i używanych.

Ja zadowolenie ze słuchania/odtwarzania muzyki odnalazłem w zestawie all-in-one, czyli zbliżonym do miniwieży, to też może być kierunek, bo sporo tego typu urządzeń jest na rynku, nowych i używanych.

"All-in-one" mieści się w konwencji. Wiele tego typu urządzeń się w wątku pojawiało, nie tylko np. Denon M37/38, NAD C715, Marantz M-CR502/503, Yamaha PianoCraft MCR-550/E-730, Cambridge Audio One, ale większe, np. Linn Classic Music, Primare CDI10, Audio Analogue Enigma.

Też myślałem o Pianocrafcie, ale porównałem z Marantzem M-CR503, który zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu. Jeszcze bardziej dźwiękowo spodobał mi się Denon D-M38, ale z tymi wywietrznikami na górze CD długo nie pograłby w moim domu. Zbyt dużo kurzu ze strony dziecka i psa.

Coś w tym zdaniu Kolegi jest. Kiedy słucham na Yamaha PianoCraft E-810 (plus subwoofer Mordaunt-Short oraz DAC Musical Fidelity X-DAC) wcale, a wcale nie tęsknię za Accuphase i Clearaudio. Po prostu myślę, że większość mini-wież ma tak dobre "zestrojenie" dźwięku, że słucha się ich z prawdziwą przyjemnością, a o to przecież chodzi w muzyce.

Edytowane przez Violet

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Coś w tym zdaniu Kolegi jest. Kiedy słucham na Yamaha PianoCraft E-810 (plus subwoofer Mordaunt-Short oraz DAC Musical Fidelity X-DAC) wcale, a wcale nie tęsknię za Accuphase i Clearaudio. Po prostu myślę, że większość mini-wież ma tak dobre "zestrojenie" dźwięku, że słucha się ich z prawdziwą przyjemnością, a o to przecież chodzi w muzyce.

Też kiedyś miałem "duże" klocki, może nie aż tak "duże", bo Creeka Evo z HK HD750, ale jak je wstawiłem do małego pokoju, to zrobiło się z nich "mini". Wcale to nie grało w tych akustycznych warunkach wyraźnie lepiej od mini-wieży, którą wówczas zakupiłem (Denon D-F107). Sprzedałem i teraz mam to. Gram sobie i też wcale za tamtym nie tęsknię. Choć mam świadomość, że gdybym wstawił tę wieżę do 30m2, to by mi pewnie czegoś brakowało (dynamiki, przestrzeni). Utyskwiania więc audiofilów trochę mnie bawią. To trochę tak jak u Gombrowicza: hi-end (Słowacki) ma zachwycać, ale nie zachwyca. Widać jak nie zachwyca, to głuchy jakiś, pieniędzy nie ma, może doświadczenia mu brakuje. A tu jak nie zachwycało, tak nie zachwyca.

Violet, z nieba mi spadasz :)

Szukałem informacji na temat sensowności zakupu DACa, żeby nieco polepszyć jakość dźwięku mojej yamaszki 840 i chyba słabo szukałem bo nic nie udało mi się znależć... - czy ma to jakikolwiek sens? Chciałbym, żeby dźwięk nie był aż tak "nastawiony" na eksponowanie górnej częsci pasma, moim zdaniem za dużo tam ostrości a środek wydaje mi się słabo wypełniony. Zastanawiałem się też nad podpięciem innego wzmacniacza pod źródło, ale nie wiem czy tędy droga, proszę więc mądrzejszych ode mnie o jakieś wskazówki :D

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Tej Twojej Yamaszki nie ulepszysz ponieważ nie ma ona wyjść cyfrowych, a te są wymagane przy DAC'u. Taki upgrade można było zrobić tylko w poprzednim Piano Crafcie E410/810. Dlatego wielu uważa że to najlepszy Piano Craft jaki wyszedł, o największym potencjale upgrade'u.

Edytowane przez DawidM

Okazja. Nie moja uprzedzam (jako "naganiacz" w tym watku)

5617394256_g.jpg.

http://www.audio-markt.de/_markt/item.php?id=5617394256&

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Tak interesowały, ale jednak nie grają tak dobrze jak Triangle z Tubą, albo inaczej, bliżej im do starszego grania Triangla(przed serią ES).

A czy jest sens podpiąć Mini 6F3x2 do Piano 840? - celem jest zmniejszenie ostrości góry i lepsze nasycenie średnicy oraz dolnej części pasma.

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Na pozbycie się tego typu efektów polecam okablowanie ATLASA. Do tego bardziej wytłumić pomieszczenie i będzie ok. ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.