Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, panowie... Teac 500 i Yamaszka 10 to "kosa" klocki i chyba ciężko będzie udowodnić co jest lepsze. Oba zestawy sprzedawane były swego czasu w tych samych pieniądzach. Moim zdaniem stoją na równym poziomie. Absolutnie nie miałem zamiaru wywyższać któregokolwiek sprzętu. Zaintrygowała mnie jedynie moc Teaca która według mnie jest identyczna co w Yamaszce. Mimo iż pobór mocy z sieci zasadniczo się różni. Podobna sytuacja występuje w sprzęcie pioneera;) Moce podawane na obudowie są podane grubo na wyrost. I to tyle.

Wg. mnie to tak jakby porównywać Jabłko z Gruszką, czyli bez sensu. Sprzęty stoją na porównywalnym poziomie, różnią się budową i co za tym idzie aspektami dźwięku. Wg. mnie to dobrze że Teac gra inaczej, Denon gra inaczej a Yamaha czy Kenwood też grają inaczej. Mamy większe pole manewru przy doborze kolumn i uzyskania swego ulubionego dźwięku. Tyle..(ja cały czas myślę nad tymi Dynaudio) ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

dawid odpuść sobie dynki do piano bo nie rozwiną skrzydeł z piano, potrzebują mocnego wzmaka , chcesz przetestuj są to fajne monitory miałem przyjemność posłuchać dynek 52 72 i f110 jak dla mnie kolumny jak tylko będę miał większe lokum to coś z dynek dobiorę może starsze 52se lub x16 lub f140 do np wzmaka as1000 :)

http://www.audiostereo.pl/klub_milosnikow_Dynaudio_41368.html

stef

nikt nie mówi że piano jest najlepszy na świecie ale ma bardzo dobrą relację z nowych klocków ceny do jakości brzmienia , tak samo jak teac który był z maluszków referencyjny to nie podlega dyskusji ,

pozdr

Focal + Naim

>ALTON, 25 Mar 2009, 11:18

>Strefaz Odnośnie pianinka. Ten malec ma magię. Gra nadzwyczaj dobrze i nawet ja to potwierdzam.

>Świetna maszynka dla mnie brzmiąca lepiej niż 10 series yamahy :)

Ja niemiałem zamiaru PianoCrafta obrazić :) bo moim zdaniem to świetna maszynka. Brzmienie, wymiary (czyt. uniwersalność-można wszędzie wcisnąć), cena, design stawiają wysoko poprzeczke konkurencji w segmencie mini. Sam bym kupił gdyby nie opinie o napędzie playera które mnie ostudziły choć mogą być przesadzone to coś na rzeczy chyba jest niestey :(

Miałem jedynie na myśli wychwalanie Piano w agresywny sposób (czyli jako kasujące sprzęty z wyższej klasy do której Piano się niekwalifikuje) jako nadmierna reklame i z tego powodu posiadacze Piano mogliby się obawiać :) taki żart odnoszący się do mojej sytaucji o której wspomniałeś-że chcieli mi dopiąć za pochwalenie Teac'a które ma się nijak do mocnej (swego czasu) reklamu Piano przez urzytkowników tych mini.

Całość tej wypowiedzi ma charakter żartu oczywiście :P bo mam jeszcze w zanadrzu GainClona na nielichych elementach z wielgachnym trafem a jak wiadomo z forum on kasuje:P nietakie sprzęty i urzytkowników tych wzmacniaczy jest nieporównywalnie węcej niż posiadaczy AX-10 więc siła przebicia nieporównywalnie większa :) :P a tak na poważnie to mogłby się ujawnić jakiś jeszcze posiadacz Teac'a bo troche tego na Allegro poszło-nawet aukcje które wydawałoby się były cały czas wystawiane z tymi samymi Teac'ami były poprostu z kolejnymi egzemplarzami-okazało się to po fotografowanych numerach seryjnych umieszczanych przez sprzedających wśród fotek na aukcjach, pozatym dowiedziałem się także że zainteresowanie jest ogromne i w przeciągu kilku tygodni powinny pojawić się kolejne zestawy po większosć tych sprżetów dawno ma nowych właścicieli :) także wynik "wojny" jeszcze nieprzesądzony :P bo wynik chyba jest zależny tylko od ilości posiadaczy/opini :) :P

mikson, 25 Mar 2009, 11:50

>dawid odpuść sobie dynki do piano bo nie rozwiną skrzydeł z piano, potrzebują mocnego wzmaka ,

>chcesz przetestuj są to fajne monitory miałem przyjemność posłuchać dynek 52 72 i f110 jak dla mnie

>kolumny jak tylko będę miał większe lokum to coś z dynek dobiorę może starsze 52se lub x16 lub f140

>do np wzmaka as1000 :)

>http://www.audiostereo.pl/klub_milosnikow_Dynaudio_41368.html

>

Generalnie wpierw chciałbym je gdzieś odsłuchać, bo tak jak mówiłem to raczej jakieś widzi mi się niż konieczna zmiana. Obecny zestaw daję mi dużo radości z słuchania muzyki. Rozmyślam też zmiany Piano Crafta na ten system bez kolumn(ktoś go przecież musi przetestować) ;)

link do systemu: http://www.audioklan.com.pl/www-download/karty/Yamaha/MCS-1330.pdf

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Z Dynek to tylko z Excite X16 Piano miałoby szanse zagrać czyt. napędzić bo w tej paczce zmieniono filozofie konstrukcji woofera. Zrezygnowano z jednolitej membramy połączonej z ogrmoną cewką (76mm) lubiącą wielkie ilości prądu na rzecz klasycznego (normalnego) rozwiązania z cewka 38mm ale i to niedaje gwarancji łatwego wysterowania czyt kontrolowanego w pełni dolnego pasma przy urzyciu taniej elektroniki. Kto widział woofery Dynaudio wie jak to wyglądało wcześniej. W X16 jest już normalny głośnik...patrząc na klasyczne woofery Dynaudio.

i do tego odejście od trudnej amplifikacji czyli x16 to typowe 6omowe konstrukcje pierwsze chyba w długiej historii dynek :) ale mimo tego uważam że bardziej wyrafinowany wzmak powienien do nich być podłączony moim zdaniem minimum to taki y as1000 :) w tym linku do klubu dynek jest już pierwszy user x16 i opisał je :)

Focal + Naim

jednak z dynek nawet x12 były by lepsze bo piano poniżej 50Hz nie miał by już prawdopodobnie mocy aby dobrze wysterować bas który jest naprawdę nisko schodzący jak w każdych dynkach

Focal + Naim

co to tego mcs-1300 to ciekaw jestem jak gra ale moim zdaniem jest zawieszony pomiędzy piano e410 a as1000 w jakości dźwięku pewnie ciut nawet lepiej od as700, tak na moje oko ;) ale moim zdaniem ładny jest ale jedną rzecz spierniczyli , doc stacja powinna być w klocku z cd a nie w wzmaku przez co moim zdaniem sam wzmak traci na audiofilistyczności ;)

Focal + Naim

O ile mnie pamięć nie myli, to widziałem jakiś czas temu minitest elektroniki Piano z Dynkami (modelu nie pamiętam). Z tego co kojarzę to Piano poradził sobie zadziwiająco dobrze.

Luxmany i winyle 

To były chyba DA52 (nie SE). Zresztą do Pianocrafta jest polecane zestawienie z małymi dynkami. Ja używam w pracy dobrej, starej miniwieży Technicsa i mam podłączone klony Totem Mite (kable jakieś resztki srebrzonych Monitor Atmos). Gra fajnie, muzykalnie, chce się słuchać. Za głośniki dałem 700zł za nówki, a grają lepiej od oryginalnych.

pzdr

Strefaz - umówiłem się ze znajomym, że pożyczy mi swojego Teaca na weekend abym mógł porównać jeszcze raz z serią 10 i na moich 8ohnm-owych kolumnach :)

dodam jedynie, iż ma jakąś lepszą wersję tego wzmaka bez literki "i"

Być może też na weekend dojedzie do mnie mój długo oczekiwany PM8000 - co to będzie za bitwa...

giagi, 25 Mar 2009, 13:09

>Strefaz - umówiłem się ze znajomym, że pożyczy mi swojego Teaca na weekend abym mógł porównać

>jeszcze raz z serią 10 i na moich 8ohnm-owych kolumnach :)

>dodam jedynie, iż ma jakąś lepszą wersję tego wzmaka bez literki "i"

>

>Być może też na weekend dojedzie do mnie mój długo oczekiwany PM8000 - co to będzie za bitwa...

Jak bez "i" to gorszy troszkę :) Te z "i" miały poprawione zasilanie.

Mam nadzieję, że chociaż jakaś przykrywka tego doka jest w komplecie ?? Bo inaczej to będzie sie tam syfić.. Swoją drogą bardzo mi się podoba ta Yamaszka.. :)

Luxmany i winyle 

>Giagi

To świetnie że udało Ci się załatwić TEAC-a do testów. Jeśli Ci się uda to załatw jeszcze CD TEAC-a do porównania z CDX-10 Yamahy. To będzie ciekawe porównanie. Moim zdaniem przydało by się przetestować jeszcze jakieś inne kolumny, najlepiej 4Ohmowe wolnostojące, prądożerne i wtedy wyjdzie cała prawda na jaw;) Możesz również spróbować zamienić CD ze wzmacniaczami i obiektywnie ocenić który zestaw gra lepiej. Życzę powodzenia i obiektywności w testach.

Konio, 25 Mar 2009, 13:24

>giagi, 25 Mar 2009, 13:09

>

>>Strefaz - umówiłem się ze znajomym, że pożyczy mi swojego Teaca na weekend abym mógł porównać

>>jeszcze raz z serią 10 i na moich 8ohnm-owych kolumnach :)

>>dodam jedynie, iż ma jakąś lepszą wersję tego wzmaka bez literki "i"

>>

>>Być może też na weekend dojedzie do mnie mój długo oczekiwany PM8000 - co to będzie za bitwa...

>

>Jak bez "i" to gorszy troszkę :) Te z "i" miały poprawione zasilanie

No tajemna różnica między 500 a 500i została odkryta:) teraz jest wyjaśnienie czemu testowany A-H500 miał słaby bas w konfrontacji z AX-10. Jak już wspominałem wcześniej od pierwszego odsłuchu mój A-H500i zaskoczył mnie mocnym basem więc dziwne dla mnie było stwierdzenie o słabym dole skoro potrafi walnąć aż miło. Kwestia różnicy modelu.

najlepiej to należało by porównać 500 i 500i jak tu się ma różnica w basie bo sama poprawa zasilania może mieć znaczenie ale nie zmianę dolnego pasma o 180 stopni :)

Focal + Naim

Porównując fotki 500 i 500i żadnych różnic poza umiejscowieniem wyłącznika nie widać i to całe właśnie przerobione zasilanie - że wyłącznik poleciał na bok obudowy :) hehe

wg mnie całe to "i" to marketingowa jedynie ściema a bardziej prawdopodobne, że nowsze z "i" to w środku chińczyk z malezją.

Moim zdaniem wersje z "i" wcale nie są lepsze oby nawet nie gorsze...

mikson odnoszę wrażenie, jakby ten piano na filmie miał się zaraz rozlecieć :|. Wygląda ultra tandetnie.. Elektronika napakowana cyfrówką łącznie ze wzmakiem w klasie D i sterowaniu na jakiejś kostce TAS.. Trafo w miarę duże. Osobiście moim zdaniem.. zrobili krok w tył.

giagi, 25 Mar 2009, 13:59

>Porównując fotki 500 i 500i żadnych różnic poza umiejscowieniem wyłącznika nie widać i to całe

>właśnie przerobione zasilanie - że wyłącznik poleciał na bok obudowy :) hehe

>

>wg mnie całe to "i" to marketingowa jedynie ściema a bardziej prawdopodobne, że nowsze z "i" to w

>środku chińczyk z malezją.

Rozczaruje Cie. Miedź w obudowie miał tylko jeden egzemparz jaki był na allegro jakiś czas temu. W necie sporo zdjęć przeglądałem i nigdzie taka wersja się niepwtórzyła bez względu na oznaczenie i umiejscowienie włącznika. Rozczaruje Cie po raz drugi-przy wnętrzu Teac'a, elementy AX wyglądają jak chińszczyzna z malezją-są fotki w necie-możesz porównać. Przerzuciłem spodo fotek 500 i porównywałem z 500i głównie elementy końcówek bo dalej nierozkręcałem i tu niema żadnych różnic. W obydwu modelach na końcówkach siedzą kondensatory Nippon Chemic-on (jak chyba w całym wzmacniaczu), tranzystory (sterujące i prądowe) razem 12 szt. we wzmacniaczu to Sanken. Ja tu niewidze tandety natomiast z Twoich wypowiedziach tak, starasz się podwarzać techniczne fakty bez żadnego poparcia-koniecznie chcesz aby Teac był gorszy-ok jest gorszy a Yamaha najlepsza bez względu na lepszą aplikacje Teac'a, lepsze zasilanie i ogólna konstrukcje-Teac odpada w tych zawodach. Jest kiepski jak plastikowa wierza z marketu. Zadowolony ? boisz się o zaiżenie wartości rynkowej Y przed sprzedarzą? czy że może ktoś wybierze Teac'a zamiast Twojej Y?

Na "prawdopodobnie" to sobie można z fusów wróżyć zwłaszcza bez popierania swoich wywodów czymkolwiem mającym odzwierciedlenie w realnym świecie....

Jak nie chińskie elementy to znowu małe trafko powiekszone audiofilsko "osłoną"...która niewiem czy wiesz tak od parady niejest, w AX'ie jakoś ekranu niewidze tak samo jak rodzielonych końcówek o wydajności prądowej tranów niewspominając...nieswitchowane gniazna? a jaka to różnica skoro podłancza się do listwy? bez względu na to Y jest najlepsza i niema konkurencji:) to już chyba fanatyzm:)

Pozdrawiam Cie i bez odbioru.

raczej w bok :) z dok :) heheh

ale cenę sobie zaśpiewali ponad 4tys?

osobiście chciałbym to przetestować żeby mnie to przekonało

natomiast mój obecny mini z usher daje mi dużo przyjemności ze słuchania

że na obecnym poziomie nie widzę sensu zmian w moim obecnym lokum

przypuszczam że w obecnej formie może z innym ic i głośnikowym pozostanie w sypialni a do większego pokoju będzie coś w stylu as1000 i np dynek x16 :)

pozdr

Focal + Naim

Strefaz - podoba mi się Twój upór w obronie Teaca :)

Jeśli chodzi o elementy to AX10 jest tu mistrzem, kondesatory wewnątrz tylko markowe i nie byle jakie bo silmici i deoreII, podobnie metalizowane rezystory i dobre tranzystory - powiem inaczej seria 10 ma lepsze elementy niż więksi bracia yamaszki wiem bo miałem AX-590. Końcówka ma również separowane kanały a to że 2 sankeny a nie cztery jak w teac nie oznacza wcale gorzej.

Fakt faktem panel w teac wydaje się z profilu grubszy od tego w Yamaszce.

>giagi, 25 Mar 2009, 16:17

>Strefaz - podoba mi się Twój upór w obronie Teaca :)

>

>Jeśli chodzi o elementy to AX10 jest tu mistrzem, kondesatory wewnątrz tylko markowe i nie byle

>jakie bo silmici i deoreII, podobnie metalizowane rezystory i dobre tranzystory - powiem inaczej

>seria 10 ma lepsze elementy niż więksi bracia yamaszki wiem bo miałem AX-590. Końcówka ma również

>separowane kanały a to że 2 sankeny a nie cztery jak w teac nie oznacza wcale gorzej.

>

>Fakt faktem panel w teac wydaje się z profilu grubszy od tego w Yamaszce.

W Teac'u siedzą Nippon Chemi-con Negative Black w zasilaniu i Elna silmic II w końcówce mocy na spółke z kilkoma Nipponami LXY ale większość w torze audio to Elny. Rezy również niebylejakie. Do tego worek Sanken'ów...

Z tym mistrzem to lekko mówiąc przesada bo jeśli już to jest minimalnie za Teac'iem na korzyść którego przemawia większa ilość tranzystorów...notabene niewiem czy dwa tranzystory to nie gorzej od czterech...napewno nie lepiej a w kwesti wydajności prądowej sporo słabiej. AX-10 wcale niejest taka oh ah i eh a napewno nie względem Teac'a 500i. Jak widzisz elementy są z jednej pólki ale biorąc pod uwage tranzystory, wydajniejsze trafo wniosek sie nasuwa sam-względem AH-500i, 10-ka żadnym mistrzem czy zagrożeniem niejest...

Co do obrony Teac'a to on sam się broni natomiast w Twojej opini każde rozwiązanie techniczne zastosowane w Teac'u a którego AX niema lub ma prostsze ma być gorsze. Niestety ale tych faktów podwarzyć się nieda bo rozwiązania mówią same za siebie.

to ja też rozebrałem budżetowe piano e410 ::)

kondy audio for elna 2x5600 to większe na dole, w sumie mało a basik piano ma spory o dziwo :)

płytka dobrze przemyślana , po dwie pary tranzystorów na kanał końcowego na dole ponoć sankeny ale nie doczytałem

i na górze jakieś wejście przedwzmacniacz czy co nie wiem o co chodzi

tuner to taki malutki blaszany obiekt z tyłu obok trafo z drugiego rogu

potencjometr głośności ponoć czarny alphs hmmm co więcej nie potrafię powiedzieć :)

ale jakoś to w sumie fajnie gra :)

post-21279-100009543 1237999432_thumb.jpg

post-21279-100009544 1237999432_thumb.jpg

post-21279-100009545 1237999432_thumb.jpg

Focal + Naim

Panowie... Nie róbcie tu bezsensownej wojny, proszę! :) Jeden wybierze TEAC'a inny wybierze Yamahe i każdy może być przecież zadowolony. TEAC wg mnie wygląda "ładniej" i w środku i na zewnątrz. Brzmienie to zawsze jest kwestia gustu a oba wzmaki to wysoka półka wśród małych zestawów stereo.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.