Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno tu nie zaglądałem, ale wczoraj zakupiłem dla "śfagra" PinoCrafta e410. Nawiasem mówiąc nawet nie wiecie, jak trudno dostać starszą serię PC. Na stronach sklepów oczywiście są, ale kiedy przychodzi do konkretów to już gorzej. Ostatecznie udało nam się jeszcze upolować e410 ale tylko w kolorze czarny/czarny w cenie 1480zł

Ogólnie chłopak szukał czegoś co ładnie zagra mu zagra, ale potrzebował też czegoś do filmów na LCD Samsunga. Całość musiała zamknąć się w kwocie 2 - max.2,5tys.

W pierwszej chwili pomyślałem o e810 plus sub, ale zaraz przyszło otrzeźwienie. Ostatecznie przekonałem go do e410 + JAMO sub 200 + jakiś Bluray.

Dlaczego odradziłem e810?? Powód jest właściwie tylko jeden: brak wyjścia HDMI. Niestety e810 - jak wiemy - posiada tylko wyjście EURO, co na LCD niestety nie daje zadowalających efektów. Drugorzędnym (choć mocno mnie wkurzającym) minusem jest zbyt długie wczytywanie płyt przez e810.

Ale tak w ogóle to piszę tego posta po to, aby ukrócić spekulacje na temat jakości brzmienia pomiędzy e410 a e810.

Otóż wczoraj postanowiłem porównać oba nośniki (CD vs. DVD) na swoim wygrzanym ampli od PC i moich Heybrookach HB4. Aby porównanie było miarodajne wypaliłem po dwie takie same płytki: Jello - "tOuch Jello" i Chris Botti - "Live in Boston". Aby porównanie było jeszcze bardziej wiarygodne oba źródła podłączyłem tymi samymi "fabrycznymi" interkonektami. Urządziłem taki mały ślepy test:

razem z żonką słuchaliśmy poszczególnych kawałków, a ja przełączałem pilotem pomiędzy DVD a CD na tym samym utworze lecącym jednocześnie w CD i w DVD.

Obserwacje ??

Oba źródła NIE RÓŻNIĄ SIĘ brzmieniem właściwie w żadnym aspekcie.

Wnioski??

Mogą być trzy:

- CD e410 jest tak słaby, że dorównuje DVD e810

- DVD e810 jest tak dobre, że dorównuje CD e410

- Oboje z żoną mamy kiepski słuch :)

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

E810 ma też Componenta, także HD spokojnie uzyskasz :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

DawidM... no właśnie.. oświeć mnie proszę, bo w dziedzinie Video "nie siedzę".. jak to jest z tym componentem.. w jaki sposób łączyć to to z TV ??

Luxmany i winyle 

Te kolorowe to Component masz 3 kolory na video i po lewej czy prawej dajesz dwa na dźwięk.

Podłączasz to z Tv tym kabelkiem:

http://allegro.pl/item1035123806_prolink_exclusive_3x_rca_component_video_1_8m.html

+ osobny chinch na dźwięk. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dzięki Panowie za objaśnienie kwestii :)

Mikson, tak tak, wiem, że w MM jest e410, ale w jakiej cenie !! W ogóle szczerze mówiąc MM w niektórych przypadkach ma ceny trochę "niedzisiejsze" :)

Luxmany i winyle 

mikson@

Przyznaję bez bicia: głośniki trochę mnie kuszą. Fajne te "kity" akustyka. Ale: 1. nie wiem, czy potrafiłbym to złożyć (kończyłem kiedyś technikum, ale samochodowe) - nie wiem zwłaszcza co z obudową, jest surowa, czy jaka; jak to poprawnie wytłumić; 2. obawiam się, że poprawa brzmienia, m. in. ze względu na warunki akustyczne pomieszczenia może być mierna, czyli nie warta zachodu;

Po pewnych zabiegach, w których pisałem (standy wytłumione uszczelkami gumowymi, na kolcach, pod którymi są podstawy sosnowo-korkowo-marmurowe, w rogach pokojów przyklejone "rozpraszacze" z gąbki), gra mi jakoś fajnie: nie dudni, nie rezonuje, bas miękki, ale kontrolowany i dynamiczny, różne szuru-buru i brzdęk na górze brzmią realistycznie i fajnie wybrzmiewają. Jedynie przy symfonice brakuje mi trochę blasku i rozdzielczości, co mam na słuchawkach. Ale na kolumnach słucham w zasadzie w tle innych zajęć, a jak chcę się podelektować - wolę słuchawki.

w klubie akustyka można się spokojnie z kimś dogadać kto zrobi i złoży projekcik akustyka za Ciebie jak nie masz wprawy,

ja będę chyba podchodził do tego

http://www.akustyk.com.pl/projekty/HDM.html

ponoć niezła kopułka i jeden z lepszych midbasów

"firmowe" konstrukcje potrafią kosztować 2-3razy tyle

Focal + Naim

jeszcze ciekawe są dynki dm 2/6

http://www.dynaudio.com/pl/

są testy w pdf w linku

ten sam woof co w x12 który jest ponoć świetny

ale o klasą słabsza góra która i tak porównując do konkurencji jest świetna

kiedyś szybko porównywałem focusy 110 i 52 i 220 fajnie grały :)

Focal + Naim

W linku PDF do Excite jest trojan.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

A tu nie mini ale Arcam Solo + MA Bronze 2.

http://www.youtube.com/watch?v=g1Fbmn-Qdj8&feature=related

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Pnowie wiem , ze ten Philips SoundSphere juzbyl ale to moze byc ciekawe urzadzenie w segmencie mini.

Zestaw zbudowany z aluminium. Kolumny zdaje sie oparte na Peerlesie.

Filmiki:

http://www.accessoweb.com/Philips-SoundSphere-Le-son-a-l-etat-pur_a6141.html

Ten drugi od ok 2 minuty polecam.

post-1391-100003032 1274905711_thumb.jpg

post-1391-100003033 1274905710_thumb.jpg

Zaintrygował mnie no i te kolumny omnipolarne, jestem ciekaw jego ceny w Polsce. Brzmi na filmikach na prawdę zacnie. :)

Już znam cenę, ok. 4000zł to tłumaczy jakość dźwięku. Ciekawa alternatywa, na prawdę ciekawa, zwłaszcza że to Philips i generalnie ta firma od dawna nic w segmencie Audio nie prezentowała powyżej 2000zł, a tu taka niespodzianka.

z ciekawości trzeba posłuchać ale mam mieszane uczucia co do jakości dźwięku bo dizajn i wykonanie alu ładne, jednak troszkę wątpię czy zagra to na poziomie konkurencyjnej cenowo yamahy 1330

Focal + Naim

Po tych filmikach widać że ma potencjał(tam chyba jednak siedzi Peerles), a Philips na pewno w tej cenie daję funkcjonalności niż Yamaha, dysk 160GB, przesył streamowy plików z serwerów, radia internetowe, cd/dvd, co wcale mnie nie dziwie gdyż Philips'a pewnie na to stać, jak wiadomo ma większe udziały w rynku konsumenckim niż wyspecjalizowana Yamaha. Na pewno trzeba posłuchać.

To co zrobił philips moim zdaniem pod względem designu jest kosmicznie piękne. Niestety cen jest kosmicznie przesadzona i będzie to produkt niszowy. Ciekawe jak rozwiązali kwestię ampa. Czy te same oklepane od lat TDA8922BTH w roli "Hi Class D amp Pure sound.." i inne takie.

philips nigdy nie miał aspiracji budowanie hifijowych klockow,, zwyczajnie gralo

co do peerlesa to taki mocny nie jestem zeby po samym filmiki zobaczyc co tam siedzi,

co do udzialow w rynku konsumenckim audio to jednak sadze ze yamaha ma wieksze.

Focal + Naim

Na moje oko to Peerles jako nisko-średnio tonowy, a wyskotonowy hmm..nie mam pojęcia, ale kolumny omnipolarne, to już zwraca naszą uwagę. Desing urządzenia jest bardzo dobry(jakościowo również, wszędzie aluminium), urządzenie napakowane funkcjonalnością bardziej niż sprzęty od wyspecjalizowanych dostawców w tej cenie, ale Philips mógł sobie na to pozwolić(są bogatsi) i pewnie mogą sobie pozwolić na większy nakład, a to obniża koszty. Już samo to że Philips pozwolił sobie na zrobienie konstrukcji audio w tej kategorii cenowej, jest czymś nowym, myślę że trzeba dać temu sprzętowi szanse, wg. mnie na pewno gra lepiej niż Piano Craft(po tym co usłyszałem), a czy na poziomie, czy wyższym niż MCS1330, tu trzeba by zrobić bezpośrednie porównanie. Na pewno za tą cenę w kwestii funkcjonalności oferuję więcej, jest sprzętem bardziej przyszłościowym w tej materii. Cena myślę że jest adekwatna do jakości. Sam mam tv Philipsa i sobie bardzo go cenie, firma ta oferuję dobrą jakość do ceny. Sprzęt mnie zaintrygował, choć z pewnością chciał bym zobaczyć co w środku piszczy. :)

ktory wg Ciebie jest tam peerless? :)

http://www.tymphany.com/categories/peerless/midwoofer

funkcjonalność to nie wszystko, generalnie philips robi dizajnersko ładne rzeczy

ale z jakością jest różnie , moim zdaniem cena jest tylko wykładnikiem w tym wypadku dizajnu niż jakości dźwięku , takie jest moje zdanie, najpierw trzeba posłuchać żeby coś konkretnego napisać

bo spekulować na sucho można długo, wg mnie więcej jest w tym dizajnu niż dobrego dźwięku

Focal + Naim

Na moje oko któryś z tych:

http://www.tymphany.com/830860

http://www.tymphany.com/830656

ale być może się mylimy i siedzi tam coś innego. Wiem jedno, na pewno będę chciał go posłuchać.

Tu są też dość dobre zdjęcia tego Philipsa.

http://crave.cnet.co.uk/gadgets/0,39029552,49305114,00.htm

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.