Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

>DavidM

>"Urzadzenia tej kategorii stanowia wstep do swiata HiFi."

>Ich brzmienie jest juz na tyle poprawne i neutralne, ze umozliwia komfortowy, nieznieksztalcony odbior muzyki.

... "na tyle" to znaczy "na ile"?

>Mimo ze jest to kategoria najnizsza, wcale nie powinna byc utozamiana ze sprzetem klasy popularnej.

Co to znaczy "sprzęt klasy popularnej"? A na marginesie PC to nie sprzęt takiej właśnie klasy? (cokolwiek by ona nie znaczyła)

>Sprzed tej kategori spelnia okreslone kryteria odnosnie wiernosci przekazu

Skoro te kryteria są jasno określone dla "DOBRYCH mini wież" to łatwo będzie je podać. Mógłbyś David to uczynić?

>... i moze zadowolic zdecydowana wiekszosc poczatkujacych entuzjastow sprzetu HiFi."

czy ten wpis nie wskazuje jednak na sprzęt - jak to nazwałeś - "klasy popularnej"?

clo2, 26 Lut 2008, 08:30

>>Koledzy

>

>a tak wogóle .... tytuł wątku "Klub miłośników DOBRYCH miniwież ..."

>

>Może ktoś z was przybliżyć w jakiś sposób pojęcie "dobrej miniwieży", co by sprawa była jasna?

ogólnie rzecz biorąc dobra miniwieża to system audio kompaktowych rozmiarów (oddzielne monitory, cd/sacd/dvd-a player, amplifier lub te dwa ostatnie elementy zintegrowane) który potrafi wypełnić małe pomieszczenie dobrej jakości dźwiękiem, dźwiękiem który potrafi przekonać słuchacza i wciągnąć w muzykę. Ktoś może powiedzieć że np Denon CX-3, Luxman Neo Classico, JVC EX-A10, Kenwood K1000 itp to dobre miniwieże oczywiście "dobre" to ocena subiektywna, zależna od osoby oceniającej - co dla jednego może być dobre dla kogoś innego może być tanim budżetowcem do 10000zł;-) generalnie każdy sam ocenia czy przedstawiana tutaj miniwieża jest dobra i dlaczego tak uważa...podejście wydaje mi się rozsądne

jeśli powyzszy opis jest niejasny dla zobrazowania sytuacji wklejam zdjęcie "dobrej wieży" i obok "dobrej miniwieży" :-)

post-17470-100008830 1204047711_thumb.jpg

>audioholik

a jak myślisz, wklejona wyżej wieża LG MOŻE być potencjalnie DOBRĄ mini-wieżą (potencjalnie bo jej nie słuchaliśmy, przytoczyłem tylko fragment opinii) czy też ZDECYDOWANIE nie może być?

runner .

Przede wszystkim nie przejmuj się za bardzo tym co pisze kolega clo2 na temat naszego Denona. Kolega miał kiedyś F101 i pozostał mu po nim głęboki uraz.

Moim zdaniem masz dwa wyjścia: albo sprzęt sprzedać i kupić Pianocrafta który poza nie złym dźwiękiem nie oferuje nic więcej ciekawego, albo zakup innej "popierdziawki" z której też pewnie do końca nie będziesz zadowolony,lub zostawić D-F102 i trochę go doposażyć. Ja wybrałem to drugie i wcale nie żałuję.

Jeśli chodzi o monitorki a właściwie ich zwrotnice, to trzeba wymątować z nich jedną część i wstawić mostek. ( mnie skasowali za to na stówę) ale Ty możesz zrobić to sam. Od razu usłyszysz jak głośniki zaczną ładnie "cykać." W najbliższym czasie zrobię zdjęcie i dokładniej Ci to opiszę.

Moim zdaniem nie warto inwestować w nowe kolumny, te mają bardzo ładną średnicę, lepiej pomyśleć o subwooferze.(przydaje się nie tylko do słuchania muzyki, ale też do filmów z DVD czy TV)

Może nie jest to rozwiązanie audiofilskie, nie znam się na tym, dla mnie ważniejszy jest efekt. Na temat subwoofera i korektora graficznego pisałem w którymś z poprzednich postów.

Gdy skończy się gwarancja podrasuję CDeka i korektor nie będzie już potrzebny. Na razie to tyle. Pozdrawiam.

clo2, 26 Lut 2008, 19:13

>>audioholik

>

>a jak myślisz, wklejona wyżej wieża LG MOŻE być potencjalnie DOBRĄ mini-wieżą (potencjalnie bo jej

>nie słuchaliśmy, przytoczyłem tylko fragment opinii) czy też ZDECYDOWANIE nie może być?

wydaje mi się że zagrałaby bez kultury brzmienia przez co u mnie byłaby skreślona, no ale jej nie słuchałem;-)

>stomasz

Z tym urazem nie przesadzaj. O żadnym urazie mowy być nie może, tanio kupiłem i niewiele taniej sprzedałem. Akurat nie był to system na który byłem skazany;). Wszystko co pisałem robiłem jedynie ku zwiększeniu czujności następnych potencjalnych chętnych. Ale widzę po koledze runnerze (bo kupił a jest przecież niezadowolony, czemu się nie dziwię), że jeszcze NIE DOŚĆ dobrze opisałem wady tego Denona (ale już nie będę dalej, bo z drugiej strony wydaje mi się, że aż nadto wystarczająco;))

Stomasz, widzę że zamierzasz kombinować tak jak i ja zamierzałem ale odpuściłem. Trzymam kciuki aby wyszło coś z tego dobrego. Czasem upór czyni cuda;).

>audioholik

> ... wydaje mi się że zagrałaby bez kultury brzmienia

co to jest ta kultura brzmienia? (pytam, bo jeszcze sobie nie przyswoiłem w pełni "ałdyofylskego" słownictwa i nadarza się właśnie okazja poszerzenia wiadomości)

@ clo 2 siejesz zamet! a tego bardzo, a bardzo nie lubie. Po kolei, jesli chodzi o system mini to musi sie skladac z osobnych elementow, jak kazde HiFi. Wiec LG odpada! W ogole chyba mylnie rozumujesz ten watek, to watek milosnikow dobrych mini systemow(czyli systemow HiFi), wiec z wiezyczkami sobie podaruj, audioholik dal Ci dobry przyklad. Dalej co do dvd, to juz Ci mowie ze dvd yamaha S2700, NAD T585 czy Azur 540D pokazuja ze dobry dzwiek to nie tylko cd.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>DavidM

>... jesli chodzi o system mini to musi sie skladac z osobnych elementow, jak kazde HiFi. Wiec LG odpada!

No to w takim razie wg tego kryterium odpada również Pianocraft jednoelementowy oraz ten jednoelementowy dość drogi Kenwood, którego fotki wcześniej wklejaliście, dobrze rozumiem?

>DavidM

To nie jest sianie zamętu jak piszesz (nie taki jest mój zamiar) ile próba uzmysłowienia sobie i wszystkim najistotniejszej rzeczy, która powinna być wyjaśniona już na samym wstępie tego wątku: "co znaczy DOBRA mini wieża"?

moze zle to ujalem;) chodzi o sama budowe, o to ze srodek prezentuje sie jak srodek z "duzego" systemu HiFi, poza pomniejszeniem i brakiem oczywiscie niektorych elementow wystepujacych w drozszych zestawach. Wiec wszelkie wiezyczki odpadaja.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

@ clo2

moze troche mnie ponioslo z tym sianiem zametu, ale mysle ze kazdy wie o co tu chodzi. Przepraszam za uniesienie(po pracy jestem).

Stomasz, widzę że zamierzasz kombinować tak jak i ja zamierzałem ale odpuściłem. Trzymam kciuki aby

>wyszło coś z tego dobrego. Czasem upór czyni cuda;).

clo2

Jak wykombinuję coś nowego, na pewno się pochwalę.

Przepraszam jeśli Cię obraziłem, nie miałem takiego zamiaru.

clo2, 26 Lut 2008, 19:38

>>audioholik

>> ... wydaje mi się że zagrałaby bez kultury brzmienia

>

>co to jest ta kultura brzmienia? (pytam, bo jeszcze sobie nie przyswoiłem w pełni "ałdyofylskego"

>słownictwa i nadarza się właśnie okazja poszerzenia wiadomości)

wydaje mi się że określenie to jest tutaj jak najbardziej pasujące tzn pod tym względem ów LG mógłby kuleć ;-)

kultura brzmienia IMHO to realizm, umiejętność grania poszczególnych instrumentów z klasą i muzykalnością umiejętność tworzenia przekonywującego obrazu muzycznego odtwarzania wokali i emocji przekazywanych przez artyste...shit trudno to opisać słowami, chociaż własnie słucham Rebecci Pidgeon - The Raven (Chesky records) i dobrze to tutaj słychać...

>DawidM

Ale to LG było testowane w grupie razem z Denonem i jej środek też pewnie jest zbudowany - jak to sam ująłeś - "jak srodek z duzego systemu HiFi, poza pomniejszeniem i brakiem oczywiscie niektorych elementow wystepujacych w drozszych zestawach". Czy też to LG nie ma jednak widocznie czegoś, co "DOBRE mini wieże" mają i to je od tego LG odróżnia? Jak to właściwie jest?

>audioholik

Czyli jeśli Denonowi F101 brakowało tej "kultury" którą tak scharakteryzowałeś, to oczywiście nie powinno mieć miejsca mówienie o nim w tym wątku? Dobrze rozumiem?

I o tym czy coś jest DOBRĄ mini wieżą czy nie decyduje bezwzględnie samo brzmienie urządzenia (no i oczywiście małe wymiary)?

@ clo2

tu masz specjalny link do tego co mialem na mysli, popatrz sobie na obrazki i na to jak sa opisane. Moge Cie zapewnic ze wiezyczka LG nie jest tak zbudowana. oto link: http://s001.wyslijto.pl/?file_id=30709653009235695429

>DavidM

No widziałem przecież Pianocrafta, ale nie zaszkodzi sobie raz jeszcze obejrzeć;).

Możesz podpowiedzieć co takiego na tych zdjęciach miałem zobaczyć, abym po samym ich obejrzeniu mógł potem sam rozstrzygać która mini wieża jest DOBRA a która nie?

clo2, 26 Lut 2008, 20:11

>>audioholik

>

>Czyli jeśli Denonowi F101 brakowało tej "kultury" którą tak scharakteryzowałeś, to oczywiście nie

>powinno mieć miejsca mówienie o nim w tym wątku? Dobrze rozumiem?

i tak i nie, jesli szczerze uważasz ją za dobrą miniwieżę możesz o niej tutaj mówić oczywiście będąc również przygotowanym na ewentualną krytykę ze strony pozostałych forumowiczów którzy mają odmienne zdanie (patrz różne opinie o Yamaha Piano, EX-A10, Denon Df102...)

>

>I o tym czy coś jest DOBRĄ mini wieżą czy nie decyduje bezwzględnie samo brzmienie urządzenia (no i

>oczywiście małe wymiary)?

tak, oczywiście można tutaj wnikać w szczegóły tj użyte elementy, konstrukcja itd ale ostatecznie wszystkie te elemenety składają sie na to jak urządzenie ostatecznie brzmi ...są jeszcze dodatkowe funkcjonalności, ale bezwzlględnie lub może lepiej , głównie, decyduje tutaj brzmienie

>clo2

>I o tym czy coś jest DOBRĄ mini wieżą czy nie decyduje bezwzględnie samo brzmienie urządzenia (no i

>oczywiście małe wymiary)?

>audoholik

>tak

Czyli jak dobrze mniemam, to to LG jednak potencjalnie może być DOBRĄ mini wieżą? (potencjalnie MOŻE przecież chyba być, bo w teście jakiś "pozytywny sygnał" od niej wyszedł)

to ze Wnetrze Piano jest zbudowane jak normalny wzmak, w sprzecie lg jest to konsturkcja o duzo ubozszym zestawieniu wew. organow. Nie ma mowy by mowic to o jakimkolwiek porownaniu do wzmakow, takze jesli chodzi o brzmienie. Za duzo korektorow, efektow itd. Niepotrzenych, ktore dzialaja jako equaliser. Zawyzaja cene, a jesli zawyzaja cene to przeciez odbiaja sie to na jakosci dzwieku. Co do dobrego systemu mini to jest to subiektywna ocena, musi tylko byc HiFi(wszelkie wiezyczki jakie probujesz podpiac pod ten watek, nigdy nimi nie beda, bo np. nie podepniesz pod te sprzety innych kolumn itd.) i jego brzmienie musi sie nam podobac. Tak samo jest w wyzszych klasach sprzetu.

>DavidM

Ale przecież nie wiesz jak to LG brzmi. Ktoś słuchał tego w teście i opisał, dał sporo "kropek", napisał że "brzmienie zrównoważone" itp. W dodatku nie robił żadnej "kategorii cenowej" i porównywał m.in. z Denonem. Co więcej jest tam na pewno transformator, końcówki mocy, przedwzmacniacz. JEst tam wszystko co i w każdym sprzęcie grającym. Skąd wiesz, że gra to gorzej jak "jednokawałkowy" Pianocraft? Może akurat lepiej? Być może są tam cyfrowe końcówki mocy ale ... to przecież- pisałeś o tym wcześniej - bynajmniej nie dyskwalifikuje danego urządzenia. Jak spojrzeć na kolumny - w małych pomieszczeniach przecież też być może mogą dobrze zagrać.

Chodzi mi właśnie o to - skąd to przekonanie, że to nie jest DOBRA mini wieża?

clo2, 26 Lut 2008, 20:28

>>clo2

>>I o tym czy coś jest DOBRĄ mini wieżą czy nie decyduje bezwzględnie samo brzmienie urządzenia (no

>i

>>oczywiście małe wymiary)?

>

>>audoholik

>>tak

>

>Czyli jak dobrze mniemam, to to LG jednak potencjalnie może być DOBRĄ mini wieżą? (potencjalnie MOŻE

>przecież chyba być, bo w teście jakiś "pozytywny sygnał" od niej wyszedł)

jeśli rozważamy tą kwestię w kategorii teorii prawdopodobieństwa to nie można po prostu wykluczyć takiego zdarzenia, czyli że LG należy tutaj do zbioru pustego;-) ale wydaje mi że jeśli już dopuścić takie prawdopodobieństwo, te wydaje się być małe

>DavidM

Albo może faktycznie są "na oko" (bo na ucho raczej chyba nie, skoro nie słyszałeś LG a rozstrzygasz, żę to nie jest dobra mini wieża) jakieś wyraźne różnice, na podstawie których jesteśmy w stanie jednoznacznie rozstrzygnąć, że Pianocraft to "DOBRA mini wieża" a LG już taka nie jest. Być może na razie jeszcze próbujemy to tylko nieporadnie wyrazić i czasem błądzimy? Ale skoro "na oko" da się to rozstrzygnąć, to i da się na pewno też w końcu poprawnie wyrazić, na czym ta różnica polega.

Próbujmy więc dalej;)

>clo2

tak w ogóle, na takiej zasadzie można by zamulać też inne wątki jak np "Słuchawki wysokiego lotu", "klub miłośników dobrych monitorów" ale po co siać zamęt? tam widac można spokojnie porozmawiać beż zbędnego mącenia;-)

>audioholik

wydaje mi się, że z tym "prawdopodobieństwem" to trochę się tu niepotrzebnie zapętliłeś;)

Można najprościej tak:

Należy wyznaczyć kryterium przynależności danego elementu do zbioru mini wież. To kryterium jest proste - ma to być komplementarny sprzęt grający o wymiarach mniejszych (to wartość relatywna, sprzęt musi być w zasadzie tylko "węższy") od "pełnowymiarowych" klocków.

Potem w ramach tego zbioru można wydzielić podzbiór "DOBRYCH mini wież". Jak to już wspólnie nam to wyszło - kryterium przynależności danego elementu do tego podzbioru jest "dobre brzmienie".

Jeśli zgadzacie się co do powyższego (a chyba nam to wspólnie wyszło, nie mylę się?), to LG może być DOBRĄ mini wieżą. Oczywiście aby to rozstrzygnąć należałoby ją odsłuchać. Ale dopóki tego nie uczynimy nie mamy chyba podstawy, aby wykluczyć jej potencjalną przynależność do zbioru "DOBRYCH mini wież"?

Zgadzacie się ze mną?

>audioholik

To nie mącenie ile próba ustalenia, o czym właściwie może być w tym wątku mowa. Zmąceniem nazwałbym dotychczasową dowolność, a tu raczej zmierza to ku ustaleniu pewnego porządku.

No to spróbujmy tak: Jeżeli słucham czyjegoś głosu - osoby stojącej przy mnie - a potem słucham nagrania tegoż głosu na sprzęcie audio (mini, maxi, wieża, klocki, whatever) - i głos nagrany jest wiernie oddany (czyli mam złudzenie, wręcz odwracam głowę) - to to MOŻE być dobry sprzęt. Tu chodzi wszak o wysoką wierność, czyż nie, Panowie Audiofile? -:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.