Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

dlatego mówię że gdyby za 10000zł to bym taki zestaw mini hi-fi łyknął:-) w Japonii tyle właśnie by mnie wyniósł...zważywszy jednak na polskie realia (cena ustalona przez Denona na CX-3, brak modelu SX-WD500 w dystrybucji JVC Polska) ostatecznie wydałbym 20kzl

co do tej Yamahy to jej cena też niestety zdaje się być zawyżona, porównując np do ceny takiego Pioneera PD-D9 różnica w Polsce jest 2 krotna, w innych krajach to chyba 400euro...

...tak w ogóle abstrahując od cen ciekawe co by lepiej zagrało: CX-3 czy Yamaha:-)

obecnie jedyne co można stwierdzić to lepszy design CX-3 http://denon.jp/products2/cxseries.html co do dźwięku to jak mówie konieczny jest odsłuch

z tego co wiem to Yamaha nie dala by szans Denonowi(nawet na starcie), szczegolnie przy polaczeniu XLR;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>DavidM

>z tego co wiem to Yamaha nie dala by szans Denonowi(nawet na starcie), szczegolnie przy polaczeniu XLR;)

a co wiesz "z tego"?

Napisz David coś jaśniej. Wcale nie jestem złośliwy, nie zrozum mnie źle. Nawet chętnie bym poczytał ten wątek aby czegoś interesującego się dowiedzieć, ale koledzy ciągle tak enigmatycznie piszecie, półsłówkami, napomykając ledwie na tematy które poruszacie. Często trudno z krótkich wzmianek się dowiedzieć, co autor właściwie miał na myśli pisząc to, co napisał.

DawidM, 2 Mar 2008, 18:17

>z tego co wiem to Yamaha nie dala by szans Denonowi(nawet na starcie), szczegolnie przy polaczeniu

>XLR;)

w sumie, w Japonii 1 część CX-3 wyceniana jest na 88000 jenów podczas gdy Yamaha ok 160000 jenów za 1 element... to mogłoby wskazywać jednak na wyższość Yamahy ale jako że nie zawsze wyższa cena przekłada się na wyższą jakość (gwoli ścisłości mówie cały czas o nowym sprzęcie) trzeba by po prostu posłuchać....

juz wyjasniam;) Yamaha zostala uznana przez wieluuu, takze nie zrzeszonych z zadnymi czasopismami czy portalami, jako jeden z najlepszych zakupow w swojej kwocie. Dawalem juz tutaj linki do recenzji. Zakoncze to cytatem "Tak wysublimowanego polaczenia naturalnego, a przy tym szczegolowego brzmienia, solidnosci wykonania i zwyczajnie radosci z uzytkowania sprzetu nie oferuje zaden inny system stereo w zblizonej cenie. Gdybym prywatnie szukal dwukanalowego zestawu cd plus wzmacniacz za 10-12 tys złotych, najprawdopodobniej zdecydowal bym sie wlasnie na Yamahe. Poszukiwaczom Swietego graala zalecam w szczegolnosci blizszy kontakt z odtwarzaczem, ktory jest po prostu wyborny."

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

znalezione na allegro. Ladny wyglad, ilosc gniazd takze wporzadku, ciekawe jak gra;)

http://allegro.pl/item316768615_onkyo_a_911.html

Jest takze dedykowany Cd i Tuner do wzmaka Onkyo ktory jest na Allegro, jak i pozostale komponenty. Jak gra niewiem.. ale wiem jak gra jego nastepca czyli Onkyo A-933 ktorego jestem szczesliwym posiadaczem, obecnie czekam na zamowiony dedykowany odtwarzacz Cd C-733 jak go odbiore to zamieszcze pare fotek Onkyo A-933 + C-733 :))))

"Lampa nie umiera nigdy"

http://allegro.pl/item316768615_onkyo_a_911.html

Łomatko !!!, jak zwykł mawiać kolega McGyver;). Sześciu być może błędnych rycerzy;) już o to walczy a jeszcze 2 dni do końca.

• 2 tygodnie później...

clo 2

>Czyżby w F102 nie było zatyczek w zakrętkach które można usunąć? W 101 były.

W F102 też są, tylko trzeba o tym wiedzieć. Dzięki za podpowiedź.

podsumowanie

Postanowiłem kupić miniwieżę. Zauważyłem, że w segmencie cenowym, który mnie interesował dostęne są właściwie tylko 2 godne uwagi propozycje F102 i Pianocraft. Ze względu na walory estetyczne (odczucie subiektywne) zdecydowałem się na Denona. Po włączeniu w domu przeżyłem spore rozczarowanie. Jakość dźwięku była bardzo taka sobie. Po zapoznaniu się z opiniami kolegów forumowiczów dokonałem następujących modyfikacji:

1. wymiana interkonekta na resona - rewolucyjna poprawa jakości dźwięku

2. wymiana kabli głośnikowych na resona - jak dla mnie niedostrzegalna poprawa jakości dźwięku

3. zmiana sposobu mocowania kabla głośnikowego na wtyki bananowe - bez wpływu na jakość dźwięku, ale całość wygląda czyściej i jest łatwa do zdemontowania.

4. otwarta pozostaje kwestia podrasowania samych głośników, ale z tego na razie zrezygnuję

F102 podoba mi się ze względu na jakość wykończenia oraz zastosowane materiały. Po ww. modyfikacjach jakość dźwięku jest jak dla mnie zadowalająca. Na pewno kupiłbym ją jeszcze raz. Czy polecam zakup innym? To decyzja bardzo indywidualna.

Jeszcze raz dziękuję stomaszowi i clo2 za cenne rady.

Mowiac krotko:) Nie zawsze liczy sie pierwsze wrazenie, szczegolnie gdy sprzet jest niewygrzany(wiem jak bylo u mnie w domu po zakupie Piano-gralo fajnie ale dopiero z czasem rozwinelo skrzydla) i nie ma sie odpowiednich kabli. Nie musza byc drogie, musza sie sprawdzic w sprzecie. Rownie wazne jak nie najwazniejsze to ustawienie sprzetu i kupno adekwatnego do warunkow odsluchowych i oczekiwan.

mam nadzieję że kiedyś dojdzie do spotkania, na którym będziemy mogli porównać nasze mini systemy (w różnych konfiguracjach przed/po tuningu itd)...

ciekawe czy uda nam się wyłonić zwycięzcę:-))

ja tradycyjnie powracam do arcama solo mini,

bo powiesiłem psy na dystrybutorze, że podał iż moc wynosi tyle samo co w dużym "solo".

Okazuje się że w mini jest rzeczywisćie taka sam końcówka mocy jak w zwykłym solo, ale pracuje w klasie A. (i 2X25W).

czy ktoś już miał mozliwość tego posłuchać, jestem przedpotopowym konserwatystą i udogodnia typu wejście na ipod to dla mnie niepotrzebne udogodniania za które płacę, ale gdyby grał na poziomie osobnych budżetowych klocków arcama - to czemu nie.

>hazardzista5

szukałem po sieci jakiś recenzji tego mini Arcam solo, ale bez skutku...natknąłem się jedynie na opinię jakiegoś użytkownika, który twierdzi że Arcam jest o wiele lepszy od Teac DR-H300 i Denon DF-102

http://www.avreview.co.uk/forum/forummessages/mps/dt/1/UTN/2286/V/6/last/1/SP/348586212443254176294

Dołączam do grona użytkowników Pianocrafta E810.

Mam ją prawie od tygodnia. Na początku, po rozpakowaniu i podłączeniu byłem bardzo rozczarowany bowiem z głośników wydobywały się kluski. Zapomniałem, że to trochę musi sobie pograć zanim zagra. I tak też było. Z dnia na dzień następowała poprawa. Zmiana interconnect'u i głośnikowych przyniosła znaczną poprawę w każdym zakresie. Ale.... to nie jest to co miałem w Polsce. Cóż spodziewałem się ;) Ogólnie dźwięk jest bardzo przyjemny, wokale brzmią dosyć naturalnie, basu nie za wiele, przynajmniej mi nie buczy. Brakuje go jest zwłaszcza przy muzyce rockowej. Głośność musi być ustawiona troszeczkę wyżej bo kiedy się ściszy dźwięk robi się kluskowaty, a szkoda. Generalnie jest to najlepsze mini jakie słyszałem. Przyznam się szczerze, że nie słyszałem ich za wiele, ale jakieś porównanie zawsze mam.

Co do basu to kazdy ma swoje subiektywne zdanie, w malych pomieszczeniach do 15m2 przy dobrym ulokowaniu jest on w pelni wystarczalny. Jesli jest go za malo, zawsze mozna dokupic suba. Z tanich i dobrych polecam Kode SW1000v2 lub SW-850. Jakich kabli uzywasz, pytam z ciekawosci.

Pozdrawiam

Jestem sceptykiem w tej dziedzinie i kable powyżej 10 PLN są nie dla mnie. Z moim Pianocraftem grają druty z półki profi - głośnikowy Procab LS25 i MC405 jako interconnect. Dodam, że po tygodniu moje mini nie jest jeszcze do końca wygrzane (gram raczej krótko niestety) bo zmiany na lepsze prawdopodobnie ciągle postępują. A może to tylko akomodacja słuchu :)

Oczywiście to kwestia słuchacza. Jednemu basu może być mało innemu za dużo. Ja jestem przyzwyczajony do swoich klonów, które dają sporo mięsa. W kwestii basu Piano jest lepsze pod jednym względem. Jest on szybszy! Ale o szybkości basu w Proac 2.5 napisane zostało już wiele. To nie jest ich mocna strona.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych całej naszej słyszącej inaczej braci.

Dzieki za odp. ja w swoim mam tez glosnikowe Procaby LS25 i interkonekt Sommer the spirit. Mysle ze jest to bardzo dobre polaczenie, co prawda mozna jeszcze ciut poprawic dzwiek kupujac glosnikowe klotzy(twinaxy), ale mysle ze nie warto przeplacac. Co do wygrzewania, po miesiacu bedzie juz ok, wiem to z doswiadczenia:) Takze zycze wesolych swiat Wam wszystkim:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.