Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam szybkie zapytanie :

Otóż mam Denona M-37 i Denon bardzo mądrze prosto nad mechanizmem CD narobił dziur gdzie wpada masa kurzu. Chyba bym musiał w izolatce mieszkać by napęd by sprzęt się nie brudził, a sprzątam często. Skutek tego taki, że CD uruchamiają się dość losowo - raz tak, raz nie... czasem za trzecim razem, czasem za 10tym, czasem trzeba go wyłączyć, czasem wysunąć płytę i wsunąć.

M-38 ma już sensowniej zaprojektowaną obudowę (moim zdaniem umiejscowienie wywietrzników w M37 jest na tyle głupie, że nadaje się na międzynarodową akcję serwisową Denona).

Czy inni użytkownicy M37mki mają też takie problemy czy to losowa sprawa i po prostu wysłać go na naprawę gwarancyjną (gdzie chyba poprosze by mi go po prostu wyczyścili i przykręcili pokrywę od M38).

Pozdrawiam.

W sumie nie wiem jak to dokładnie wygląda ale może warto samemu to wszystko zrobić ?

Rozkręcić, przedmuchać sprężonym powietrzem (koszt pare zł) i samemu zrobić osłonę od wewnętrznej strony z jakiejś taśmy czy czegoś podobnego.

Marantz to raczej relaksacje i muzykalność, doskonale nadaje się do długich niemęczacych odsłuchów jazzu i akustyki, zwłaszcza małe składy, do mocnej i szybkiej elektroniki lub rocka jest za mało dynamiczny, nie ma tego kopnięcia w basie i szybkiego dynamicznego drajwu na perkusji, Denon 38 w tym temacie jest szybszy i bardziej zdecydowany :)

Dojechał do mnie dziś DM38 + Monitor Audio BX2 + okablowanie. Zachowując w pamięci to, że jest to zestaw mini, a nawet mikro, trzeba przyznać, że wypadkowa jest naprawdę imponująca! Wiadomo, są momenty gdzie jest po prostu słaby, ale są i takie, które zaskakują aż z niedowierzaniem otwieram szeroko oczy!

IMHO słaby jest w tym w czym ponoć jest lepszy od Marantza :), czyli za dużo basu z niego nie udało mi się wyciągnąć pomimo, że głośniki dobrałem takie, żeby trochę mu w tym pomogły. Weźmy np. takiego Slasha z 2010r. Kiedy słucha się np. By the Sword, Crucify the Dead albo Watch This (!), to aż się prosi, żeby obudować to wszystko ładnym soczystym basem. Po prostu czekasz aż koledzy najzwyczajniej w świecie przyp...ą, a tu nic: gitary basowe schowane, perkusja bez wielkiego wykopu, itp. Generalnie jednak da się przeżyć i nie ma co rozdzierać szat. Cudów nie ma i wszystkiego mieć nie można.

Natomiast fantastycznie, wręcz niewiarygodnie odtwarzane są wokale i składy instrumentalne! Głośniki znikają, mam przed sobą instrumenty i wokalistów :-) Czyli od klasyki poprzez Jazz do Pink Floyd jest świetnie, wyśmienicie!

Jeśli znowu sobie przypomnimy ile on kosztuje i jakie ma rozmiary, to nie można się dziwić, że mały Denon kosi gwiazdki na lewo i prawo :)

Hej

Ciesze się że kolega jest zadowolony ze skompletowania DM38 z BX2 ale innym to zdecydowanie odradzam. Donek jest zdecydowanie za słaby do tych głośników. Zarówno DM38 jak i BX2 mają bardzo dobry stosunek cena do jakości ale w tym zestawieniu to strata pieniędzy, bo żaden nie zagra na miarę swoich możliwości. Sam mam bx2 podpięte do PM6003 chociaż w sklepie sprzedawca próbował wcisnąć je z DM38, na szczęście miałem możliwość posłuchania ich w różnych zestawieniach w pokoju odsłuchowym. Według mnie Donek gra lepiej w połączeniu ze swoimi referencyjnymi głośnikami niż z bx2, których nie ma siły napędzić. Jeżeli jednak ktoś się zdecyduje na takie zestawienie niech nie robi tego w ciemno, tylko przejdzie sie do sklepu i posłucha, może bx1 byłyby lepsze ale tego nie wiem bo nie słuchałem, albo jeszcze lepiej br1 albo jeszcze coś innego nie koniecznie MA ale na miarę możliwości DM38.

Jak już wcześniej napisałem, głośniki są na wyrost. Zostanę z nimi dłużej niż z dm38. Nie wiem, czy Denon daje radę je napędzić czy nie (pewnie raczej nie) ale właśnie Miles Davis skończył grać Kind Of Blue i działo się to tak jakby stał przede mną i trąbką dmuchał mi prosto w nos a nie przez głośniki. Mi to wystarczy, pomimo tego, że zapewne głośniki nie mają szansy pokazać na co je stać. Natomiast Denon jak najbardziej jest z siebie dać wszystko co może. Na terminalach widzi impedancję w okolicach 5 omów i tyle. Jest jeszcze jeden aspekt, który może rzucić trochę światła na proces podejmowania decyzji. Otóż w Polsce DM38 zawsze występuje w zestawie z firmowymi głośnikami, w innych krajach rzadko lub nigdy. Ja akurat nie miałem możliwości zakupu w zestawie z SCM37 i musiałem głośniki dokupić . Kupiłem na wyrost i jest super, naprawdę :) To tak samo jakbym kupił Sony A850 + 24-70/2.8 + Gitzo a drukował tylko pocztówki 10x15. Duet matryca+szkło nie pokaże wtedy swoich możliwości, dopiero, kiedy wydrukuję A3+ :)

Nie miałem nic złego na myśli. Jeśli ktoś tak ja Ty świadomie podejmuje decyzje, i wie że będzie w niedalekiej przyszłości zmieniał coś w zestawie to jak najbardziej warto kupić coś co łatwo będzie odsprzedać lub wykorzystać w inny sposób. Wiem natomiast że dużo sklepów oferuje takie połączenie bo zarówno DM38 jak i BX2 są bardzo dobrze oceniane i pewnie nieźle to się sprzedaje, co nie znaczy że jest to idealne połączenie. Jak nadmieniłeś kolumny są trochę na wyrost, w związku z czym za mniejsze pieniądze można kupić mniejsze kolumny podobnej klasy które zagrają w duecie tak samo albo nawet lepiej, lub w podobnej cenie jak bx2 lepsze ale mniejsze głośniki itd. itd. Najlepszy jest po prostu odsłuch. Zresztą i tak każdy lubi trochę co innego.

Najważniejsze że jesteś zadowolony i o to chodzi. Bx2 naprawdę grają nieźle a zagrają jeszcze lepiej po paru tygodniach jak się trochę dotrą. Także miłego słuchania.

mam dylemat.

osobiście używam denka m37 z firmowymi kolumnami i na moje potrzeby jest wystarczający, lecz niestety moje córki już dorastają i też chciałyby słuchać muzyki na czymś co nadaje się do słuchania, i nie jest to muzyka mojej młodości :) chciałbym sprawić im przyjemność i kupić coś małego do rocka. myślałem o oddaniu im denona ale niestety do tego rodzaju muzyki się nie nadaje. czy coś polecilibyście do ok 1000zł z kolumnami na dzisiaj , bo przyznam się nie zaglądałem dawno na to forum. używane/nowe obojętnie, byle miało sens w graniu i było w jednym małym kawałku. usb wskazane choć niekoniecznie - ach ta młodzież ;)

pozdrawiam

+++

heh, dzięki

też o tym myślałem, ale żona żona nie podziela moich zainteresowań muzycznych i wyczulonego ucha na niuanse dzwiękowe.

no i jesteśmy teraz w trakcie remontu mieszkania , a to boli niemiłosiernie.

co do kabli mam profigoldy - więcej basu jest na nich i czystszy, bardziej mięsisty dzwięk niż na tych sznurkach do bielizny z zestawu i całkiem dobrze gra w spokojnej tonacji muzycznej, ale rock nie za bardzo wychodzi na tym sprzęcie i chyba inne kable tu nie pomogą. może jakieś inne kolumny, lecz nie teraz czas na dodatkowe wydatki. zresztą moja młodzież nie ma jeszcze wygórowanych wymagań sprzętowych nie chciałbym ich rozpieszczać (....zanadto :). pokój jakieś 12m2, kolumny raczej u góry z uwagi na brak miejsca. do tej pory ( i wciąż) używają mojego starego sony lbh cośtam ale już umiera śmiercią naturalną (panie skróć jego męki jeśli wola taka ) i za duży jest na to pomieszczenie. zauważyłem to jak o niego zahaczyłem. czy jakiś model jvc z mp3 jest godny polecenia (są jakieś na rynku za ok 500zl ale ie mam pojęcia czy gra to w miarę dobrze. mocy nie potrzeba tylko jakość w miarę dla ucha - by cieszyło i rozwijało zamiłowanie do słuchania a nie słyszenia.

All in one Yamahy, a i zostanie parę stówek w kieszeni. ;)

http://www.ceneo.pl/3671782

Tu godna polecenia recka:

http://stereo***.pl/revievsmenu/zestawymenu/125-yamaha-mcr-040-czyli-mini-zestaw-z-maxi-dwikiem.html

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

dzieki dawidm

juz o niej czytałem, tylko ta głębokość kolumn (prawie 30cm) mnie martwi i ten bass reflex z tyłu.

myślisz że nie będzie miało to większego znaczenia?? chciałem kolumny postawić a nie położyć :))))

moje córki już dorastają i też chciałyby słuchać muzyki na czymś co nadaje się do słuchania
All in one Yamahy, a i zostanie parę stówek w kieszeni. ;)

Yamaszka fajna, zwłaszcza w kolorze jak na fotce :D

juz o niej czytałem, tylko ta głębokość kolumn (prawie 30cm) mnie martwi i ten bass reflex z tyłu

Generalnie to grajetko ma bardzo dużo, ale fajnego, basu. W mojej sypialni kolumny stoją dosyć blisko ścian no i bas trzeba było skręcić do minimum. Ale nic nie buczy i nie dudni.

post-2580-0-72390600-1311108141_thumb.jpg

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Witam wszystkich fachowców i maniaków dobrego soundu.

Stoję przed zakupem mini wieży. Przeczytałem prawie cały klub miłośników... oraz wiele tematów pokrewnych i przyznam że zmienił mi się swiatopoglad wiezowy o 180 stopni co powoli zaczyna dzialac nam nie zniechecajaco.

Mam pokój 16m2, 4x4m. Jest tam juz plazma Panasonica 42 cale, a teraz chce dokupic mini wieze, z ktorej rowniez moglbym ogladac dvd, co robie ekstremalnie rzadko, bo posiadam asusa o!play który odtwarza mi wszystko i z niego korzystam, ale jak sami wiecie dvd czasem ktos przynosi wiec musi byc.

Jezeli chodzi o moje preferencje to nie jestem maniakiem ultra audiofil soundu, ale wiem jaka jest roznica w odsluchu w wiezach z roznych polek cenowych, tak samo roznica w sluchaniu mp3 i np. flac'ów czy cdaudio lub dvd-audio. Sam slucham muzyki elektronicznej, od house'u przez dnb do triphopu, chilloutu.

Moje priorytety:

- odtwarzanie dvd, hdmi

- przyjazne w uzytkowaniu i dobre jakosciowo odtwarzanie mp3 (staram sie sluchac tylko 320kbps)

- mozliwosc odczytu mp3 z usb i cd

- jakosc dzwieku

- elegancki wyglad zestawu

Obecnie zastanawiam się nad zestawem do 2000, jest to dla mnie duzy wydatek dlatego prosze was o rade.

Biore pod uwagę:

YAMAHA Pianocraft 840

MCR840_1.JPG

ONKYO CS-V645

9923d474-dbc6-476d-8325-0182b9529e9e_big.JPG

W przypadku tego pierwszego po przeczytaniu wielu opinii, okazuje się że jestem teraz bardziej na nie, niż tak.

Dlaczego?

- nie ma resume na cd i usb

- wybór utworów tylko next prev - i zawsze jedziesz od pierwszego - to jest DRAMAT zwłaszcza dla USB-mp3!!!

- nie czyta tagów z mp3 i ponoć nie wyświetla lub wyswietla niepoprawnie nazwy na wyświetlaczu - TRAGEDIA !!!

- nie ma shuffle mode, czyli losowego grania

- wyjazd tacki cd automatycznie wyłącza np. radio i przechodzi w tryb cd

- ponoć się czasem zawiesza na mp3

- kable do wymiany

- nie ma upgrade'ow firmware'u

- ponoc odtwarza divx'y z polskimi napisami - prawda to?

Alternatywnie zainteresował mnie ten zestaw ONKYO, który jest o wiele tańszy, wygląd ma nieco gorszy aczkolwiek klasyczny i nawet mi się podoba. Do tego nie jest tak mocny jak PC 840 - 65W x 2, ma tylko 40W x 2. Wydaję mi się że to powinno wystarczyć, ale czy będzie można fajnie tym zagrać z przytupem w moim pokoju? Czy ktos posiada to cacko i moze sie wypowiedzieć na temat użytkowania w kontekscie moich priorytetów, bo autentycznie nigdzie na necie nie ma o tym opinii.

Chciałbym zaznaczyc że kino domowe mnie nie interesuje. Chcę kupić stereo. Zdaje sobie sprawe że jest jeszcze Denon D-F107 ktory ma ponoc kiepski sound i nie ma dvd i pewnie kilka innych zestawów tylko z cd, ale zamiast dokupywać dvd wolałbym dokupić za jakis czas subwoofer bo wiem ze zarowno yamaha jak i onkyo na to pozwalaja. Jestem jednak otwarty na wszelakie propozycje, bo jest to dla mnie duży wydatek i naprawdę nie chciałbym go potem żałować.

Prosze Was o pomoc w wyborze, bo już nie mam siły. W sobotę planuje sie wybrać z pendrivem i cd oryginalnym i nagrywanym do salonu i posluchac obydwu wymienionych zestawow, plus moze jeszcze cos co zaproponujecie. Co wy byscie wybrali? Moze jednak jest jakis zestaw o ktorym nie wiem?

Edytowane przez Yamnick
dubel

Każde mini audio nie będzie Ci wyświetlało napisów mp3 jeżeli ma w zestawie odtwarzacz DVD. W tym wypadku musisz podłączyć zestaw do TV. Natomiast Piano Craft z CD już oczywiście bez problemu wyświetla Ci nazwę utworów. W tej cenie, biorąc pod uwagę to na czym Ci zależy wybrał bym Piano Crafta lub Magnata.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

d.dobry wszystkim

dzięki za te porady co do sprzętu. jeśli więc zdecydowałbym się na tą yamaszkę to jakie niedrogie kabelki to rocka byście polecili, żebym tylko nie musiał odpuszczać malowania jednego pokoju ;))) z układu pokoju przypuszczam że potrzebowałbym 2 x 3,5-4m aby jakoś to rozstawić.

Uuu..że Sony także chce coś zjeść z tego tortu, jestem w szoku, ostatnimi laty skupiali się na produktach klasy Stereo Budget i KD.

Nowość Onkyo X-U1

"Micro Hi-Fi X-U1 to najnowsza propozycja dla tych, którzy cenią sobie znakomite brzmienie za rozsądną cenę. Produkt będzie dostępny za około 35 tysięcy jenów. Już teraz zainteresował Japończyków swoim wyglądem oraz funkcjonalnością.

Przedstawiony wczoraj model to nie tylko odtwarzacz kompaktowy z wbudowanym radiem. Urządzenie posiada port USB, dlatego doskonale będzie nadawało się, by podłączyć do niego zewnętrzna pamięć, iPhona albo iPoda. Producent oferuje nam wygodnego w obsłudze pilota zdalnego sterowania, zapewniając, że jest on w pełni kompatybilny z urządzeniami od Apple.

Moc obu głośników daje łącznie 30W. Urządzenie będzie sprzedawane w dwóch kolorach: białym i czarnym. Micro Hi-Fi X-U1 premierę miał w Japonii, niebawem jednak powinien być dostępny również między innymi w Wielkiej Brytanii. Sugerowana cena odtwarzacza na europejskim rynku, jak na razie pozostaje nieznana."

001.jpg

Nowość Onkyo X-U1

"Micro Hi-Fi X-U1 to najnowsza propozycja dla tych, którzy cenią sobie znakomite brzmienie za rozsądną cenę. Produkt będzie dostępny za około 35 tysięcy jenów. Już teraz zainteresował Japończyków swoim wyglądem oraz funkcjonalnością.

Przedstawiony wczoraj model to nie tylko odtwarzacz kompaktowy z wbudowanym radiem. Urządzenie posiada port USB, dlatego doskonale będzie nadawało się, by podłączyć do niego zewnętrzna pamięć, iPhona albo iPoda. Producent oferuje nam wygodnego w obsłudze pilota zdalnego sterowania, zapewniając, że jest on w pełni kompatybilny z urządzeniami od Apple.

Moc obu głośników daje łącznie 30W. Urządzenie będzie sprzedawane w dwóch kolorach: białym i czarnym. Micro Hi-Fi X-U1 premierę miał w Japonii, niebawem jednak powinien być dostępny również między innymi w Wielkiej Brytanii. Sugerowana cena odtwarzacza na europejskim rynku, jak na razie pozostaje nieznana."

Ciekawe mini, ale wątpię, że potrafiłoby zagrać z taką klasą i sceną jako EX-A10

ten onkyo ma poboru z sieci tylko 30W, :)

wyglądem przypomina asm :)

http://www.yangcanggih.com/wp-content/uploads/2011/05/X-U1-05.jpg

--------

a tu niemieckie mini

http://www.audioblock.de/t3/Serie-700-Mini.64.0.html

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Ciekawe mini, ale wątpię, że potrafiłoby zagrać z taką klasą i sceną jako EX-A10

trudno porównywać te dwa modele ! z jednej strony Onkyo za 1 kzł a vs. JVC za 4 kzł ( o ile dobrze pamietam )

Z tym drugim raczej w szranki postawiłbym Onkyo 1045 , zacna to maszyna ale bez sukcesów w Polsce.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Jak widać można połączyć kulturę fizyczną z kulturalnym brzmieniem ;) A forumowi audiofile uczynili już ikony zła nie tylko z "hipermarketowego audio", ale i z "dresiarzy".

trudno porównywać te dwa modele ! z jednej strony Onkyo za 1 kzł a vs. JVC za 4 kzł ( o ile dobrze pamietam )

Z tym drugim raczej w szranki postawiłbym Onkyo 1045 , zacna to maszyna ale bez sukcesów w Polsce.

EX-A10 można dostać za około 2.5k zł, ale faktycznie, to wciąż nie ten przedział cenowy. Co do Onkyo1045 zestaw bez sukcesów zapewne ze względu na jego cenę... JVC z wyższym modelem EX-A250 w ogóle odpuścił sobie europejski rynek, a szkoda.

Wrzućcie Panowie rozbierane foty D-f107 jeśli macie :)

Ja w zamian wstawię recenzje Denków 37 i 107 wraz ze zdjęciami z jednego ze znanych polskich portali. Może się komuś przyda.

Denon_D-M37.pdf

Denon_D-F107.pdf

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Co powiecie Panowie na temat tego sprzętu?

Drogi jest ;)

BTW coś z moim DM38 się stało, albo z BXami (albo ze mną najpewniej)... Gra to wszystko lepiej niż grało w poniedziałek. Basu mi już nie brakuje, Metallica prezentuje się jak należy, Pat Metheny wręcz wzorowo podobnie jak Sting na swojej zimowej płycie. Okazało się też, że niektóre płyty są po prostu źle nagrane i to wyłazi od pierwszych akordów. Nieźle sobie ten maluch radzi, naprawdę...

Witam wszystkich użytkowników forum. Stoję właśnie przed wyborem pierwszego "sensownego" stereo w swoim życiu i w związku z tym mam kilka pytań.

Przeczytałem cały wątek dotyczący mini wież i doszedłem do wniosku, że im więcej teorii na ten temat, tym wybór staje się trudniejszy.

Pojechałem więc do sklepu "nie dla debili" na zwiad. Wybór był całkiem niezły. Właściwie większość modeli wałkowanych w tym temacie był dostępny.

Pochodziłem, popatrzyłem, posłuchałem i doszedłem do smutnego wniosku, że nic dobrze brzmiącego do 2k PLN się nie kupi.

Moim faworytem przed i po odsłuchu była Yamaha Piano MCR-640. Świetny wygląd, mocne, wyraźne brzmienie, cena ok. Wróciłem, dałem sobie czas na ochłonięcie.

Poczytałem, następnie odwiedziłem kilka innych sklepów dla porównania. Pianocraft pozostał moim faworytem. Pozostał... do czasu. W jednym ze sklepów włączyłem

dla porównania Yamahę MCS-1330. No cóż... teraz przynajmniej wiem, że nigdy nie kupię Pianocrafta 640. Po prostu niebo a ziemia, dzień a noc. Wiem, że to klasa wyżej,

ale przy niej Piano 640 brzmi naprawdę kiepsko :/ Z pewnością nie jest warte 1800 PLN. Chyba, że ktoś lubi płacić za znaczek. Początkowo, MCS-1330 odrzuciłem

ze względu na przedział cenowy, ale po odsłuchu stwierdziłem, że brzmienie i wygląd MCS-1330 odpowiada mi w 100%, a cena... no cóż... życie to nie bajka.

W związku z tym, mam kilka pytań do doświadczonych użytkowników, którzy przerzucili w życiu tony sprzętu. Zaznaczam, że interesuje mnie nieduży sprzęt (pokój 11m kw.).

1. Czy DO 3000 PLN da się złożyć coś NOWEGO co zagra WYRAŹNIE lepiej (nie inaczej, czy podobnie) od Yamahy MCS-1330 (niekoniecznie mini)?

2. Czy ta cena (aktualnie 2900 w necie) nie jest przesadzona? Czy ten sprzęt jest tyle warty, porównując z droższymi modelami (pełnowymiarowe klocki)?

3. Jakie kable polecalibyście do tego modelu? Testowaliście jakieś?

4. Czy doświadczyliście/słyszeliście o jakichś problemach w użytkowaniu tego modelu np. niewysuwająca się szuflada, trzeszczące głośniki itp. ?

5. Czy brak klawiatury numerycznej to często spotykana przypadłość w tej klasie sprzętu? Trochę to absurdalne, że w stereo za 3 patyki nie można sobie wybrać

dowolnego utworu z pilota.

6. Rozumiem, że fatalna obsługa MP3 przez USB to ukłon w stronę Ipod'a. Zatem, czy obsługa Ipod'a za pomocą pilota jest płynna i można dowolnie przeskakiwać

pomiędzy utworami?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.