Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

miałem h2.0 , testowałem też 1.5 i 1.5 będą troszkę mniej basu miały oba ciekawe, http://www.atlascables.com/hyper-1.5.html

a do czego chcesz je podłączyć?

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

miałem h2.0 , testowałem też 1.5 i 1.5 będą troszkę mniej basu miały oba ciekawe, http://www.atlascables.com/hyper-1.5.html

a do czego chcesz je podłączyć?

Do dużego zestawu Denona 710 + AA Phoebe III. Jako IC mam teraz QED Reference Audio Evolution. Słuchałem też Chorda Odyssey 2 ale ma białą koszulkę z jakiejś takiej gumy, do której wg mnie łatwo będzie lgnął kurz. Różnicy pomiędzy Odyssey 2 a Hyper 2 nie usłyszałem (Hyper jest czarny i ma koszulkę plastikową).

A co z grubością kabli ogólnie ? Z głośnikowych mam obecnie Audionova Moonwalk II i Real Cable BM 250 i któreś z nich podłączę do Denka 38. Wstyd się przyznać ale w Denku 38 mam ciągle fabryczne :->

A co z grubością kabli ogólnie ? Z głośnikowych mam obecnie Audionova Moonwalk II i Real Cable BM 250 i któreś z nich podłączę do Denka 38. Wstyd się przyznać ale w Denku 38 mam ciągle fabryczne :->

panowie i panie, taka propozycja. wasze typy kabelkow do dm-38 i innych mini w tej cenie. wiadomo, systemik nie drogi wiec bez przeginki cenowej :)

do drozszych systemow rad jest sporo. mikson napisal kilka ciekawych postow, ale chodzi o to by nie pakowac do dm-38 kabla za 100 zl za metr, bo wyjdzie 30% jego wartosci.

jak narazie gra u mnie qed silver micro i jest ok (20zl za metr), dobra rozdzielczosc itp, ale gzies zagubilo sie ciepelko, ktore mial denonik przy firmowym kabelku (czyli miedziak 99,96) mysle ze ciepelko bylo wynikiem ciecia gory poprostu, ale bylo to mile dla ucha :)

na czym gracie inni drodzy posiadacze mini za ok 1500 zl?

@Michał Q

nie zamierzam podłączać do denka 38 drogich kabli. Moje pytanie dotyczyło innego zestawu. Do denka dam najprawdopodobniej Real Cable BM250. Nowy kosztuje 34 zł/mb ja kupiłem "używany" (odcinek 5m nawet nie przecięty na pół). Z przesyłką zapłaciłem 24,4 zł/mb. Audionovę też "używaną" kupiłem w stanie bardzo dobrym za 28 zł/mb z przesyłką. Audionova jest zakończona niefirmowymi bananami.

Edytowane przez Marek76

Do Denka Real Cable, Audionova jeszcze tylko wyostrzy brzmienie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Do Denka Real Cable, Audionova jeszcze tylko wyostrzy brzmienie.

albo do denka 38 vhd skyline leciutko ociepla i jest nie drogi http://www.vandenhul.com/p_C21.aspx 24pln

ciekawym kabelkiem na metry też jest ten chord http://www.chord.co.uk/products.php?pg=58 20pln

lub wyższy model silverscreen http://www.chord.co.uk/products.php?pg=56 30pln

qed silver micro jak i tanie posrebrzane mają tendencję do wyostrzania i przesuwania równowagi tonalnej w górę z m38 ktory już minimalnie wyostrzony ma przekaz więc nie jest to najciekawszym pomysłem pomimo iż firmwo w salonach tak je łączą,

real cable bm250 są nawet ok ale troszkę za mocno ocieplają dół, są jeszcze tdc300 ale te podobnie i mniej góry,

marek jak nie słyszysz różnicy pomiędzy hyperem a odyseyem to może jednak tańszy procab , ma ciemną koszulkę ;)

Focal + Naim

Witam wszystkich miniwieżomaniaków,

ukladpokoju.png

Planuję zakup Denona D-M38 do mojego domostwa i chciałbym zasięgnąć opinii. Na załączonym rysunku widać rozkład pokoju w którym miałby stać ten sprzęt - pokój 3*7 m + aneks 3*2 m z boku. Odsłuch miałby zazwyczaj miejsce z kanapy na przeciwko, w zasadzie w promieniu 3m. Głośniki oraz samego D-M38 umieściłbym na szafce pod telewizorem w odległości ok. 1.5 m od siebie, na wysokości 30-40cm od ziemi. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Jak jest z głośnością tego sprzętu? Czy wystarczy on do słuchania muzyki w w/w warunkach? Nie będzie za mały na taki metraż pomieszczenia? Nie musi to być mega-łupnięcie, bo mieszkam w bloku, więc nie ma warunków, ale fajnie byłoby jakby przy rozkręceniu do trochę głośniejszych rejestrów nie było słychać żadnych ubytków. Jednym z głównych czynników przy wyborze tego Denona były jego gabaryty - nie bardzo mam gdzie pomieścić spore głośniki - jednak gdyby istniała jakaś alternatywa zestawu wzmacniacz + CD + nieduże (do 30-35CM wysokości) głośniki sensownie grające w granicach 1500 zł, to będę wdzięczny za rekomendację.

2. Jak można przypuszczać z rysunku, chciałbym go podłączyć także do telewizora oraz odtwarzacza Blu Ray żeby służył jako zastępstwo kina domowego - czy jest możliwość podpięcia obu tych urządzeń na raz?

3. Muzyka jakiej słucham to dosyć szerokie spektrum - najwięcej rocka i metalu, ale też hip hop, czasem elektronika, jazz, soul - w zasadzie totalny miszmasz. Czy w/w Denon wyraźnie niedomaga w którymś z tych gatunków?

4. Chciałbym do niego podłączyć dysk na USB (500GB, lub 1TB) - czy wieża ta udźwignie taki sprzęt? Jak wygląda wsparcie dla formatów dźwiękowych - wszędzie piszą MP3/WMA itp. A jak jest z FLAC-ami, czy APE?

Żeś się chłopie napracował, namalował a i tak nikt ci nie odpowie na twoje pytanie bo trzeba by było wstawić sprzęt, osłuchać jak to tam się sprawdza u ciebie, a i tak dla każdego grało by to inaczej, dla jednych ok dla drugich nie bardzo i nie wiadomo do której grupy byś się zaliczył.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Żeś się chłopie napracował, namalował a i tak nikt ci nie odpowie na twoje pytanie bo trzeba by było wstawić sprzęt, osłuchać jak to tam się sprawdza u ciebie, a i tak dla każdego grało by to inaczej, dla jednych ok dla drugich nie bardzo i nie wiadomo do której grupy byś się zaliczył.

No ok, ale inne aspekty jak podpięcie TV/BR, czy obsługa FLAC/APE są już mniej subiektywne ;) Głośność też mniej więcej można wycenić czy da radę tego słuchać w takim układzie, czy jednak za słabo by było jeżeli chodzi o moc. Zawsze taka wiedza da mi więcej niż odsłuch wieży w sklepie z półki, gdzie ani nie będę pewnie mógł tego mocno rozkręcić, ani sprawdzić w warunkach pokojowych.

Także będę wdzięczny za wszelkie opinie :)

albo do denka 38 vhd skyline leciutko ociepla i jest nie drogi http://www.vandenhul.com/p_C21.aspx 24pln

ciekawym kabelkiem na metry też jest ten chord http://www.chord.co.uk/products.php?pg=58 20pln

lub wyższy model silverscreen http://www.chord.co.uk/products.php?pg=56 30pln

qed silver micro jak i tanie posrebrzane mają tendencję do wyostrzania i przesuwania równowagi tonalnej w górę z m38 ktory już minimalnie wyostrzony ma przekaz więc nie jest to najciekawszym pomysłem pomimo iż firmwo w salonach tak je łączą,

real cable bm250 są nawet ok ale troszkę za mocno ocieplają dół, są jeszcze tdc300 ale te podobnie i mniej góry,

marek jak nie słyszysz różnicy pomiędzy hyperem a odyseyem to może jednak tańszy procab , ma ciemną koszulkę ;)

slusznie prawisz miksonie. widze ze przypadly ci do gustu kabelki chord. czy silverscreen nie zagra podobnie jak qed silver micro? tez tani i posrebrzany.. jak mozesz zapodaj jeszcze kilka propozycji do 50 zl za mert. z gory dziekuje.

Planuję zakup Denona D-M38 do mojego domostwa i chciałbym zasięgnąć opinii. Na załączonym rysunku widać rozkład pokoju w którym miałby stać ten sprzęt - pokój 3*7 m + aneks 3*2 m z boku. Odsłuch miałby zazwyczaj miejsce z kanapy na przeciwko, w zasadzie w promieniu 3m. Głośniki oraz samego D-M38 umieściłbym na szafce pod telewizorem w odległości ok. 1.5 m od siebie, na wysokości 30-40cm od ziemi. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Jak jest z głośnością tego sprzętu? Czy wystarczy on do słuchania muzyki w w/w warunkach? Nie będzie za mały na taki metraż pomieszczenia? Nie musi to być mega-łupnięcie, bo mieszkam w bloku, więc nie ma warunków, ale fajnie byłoby jakby przy rozkręceniu do trochę głośniejszych rejestrów nie było słychać żadnych ubytków. Jednym z głównych czynników przy wyborze tego Denona były jego gabaryty - nie bardzo mam gdzie pomieścić spore głośniki - jednak gdyby istniała jakaś alternatywa zestawu wzmacniacz + CD + nieduże (do 30-35CM wysokości) głośniki sensownie grające w granicach 1500 zł, to będę wdzięczny za rekomendację.

2. Jak można przypuszczać z rysunku, chciałbym go podłączyć także do telewizora oraz odtwarzacza Blu Ray żeby służył jako zastępstwo kina domowego - czy jest możliwość podpięcia obu tych urządzeń na raz?

3. Muzyka jakiej słucham to dosyć szerokie spektrum - najwięcej rocka i metalu, ale też hip hop, czasem elektronika, jazz, soul - w zasadzie totalny miszmasz. Czy w/w Denon wyraźnie niedomaga w którymś z tych gatunków?

4. Chciałbym do niego podłączyć dysk na USB (500GB, lub 1TB) - czy wieża ta udźwignie taki sprzęt? Jak wygląda wsparcie dla formatów dźwiękowych - wszędzie piszą MP3/WMA itp. A jak jest z FLAC-ami, czy APE?

przy takim ustawieniu 3 metry od denka bedzie gites. mozesz podpiac 3 zrodla (trzecie przez minijacka na froncie) dysk ci pociagnie ale musi byc sformatowany w fat32. pliki tylko mp3 i wma. gra te mp3 bardzo ladnie. lepiej niz np. yamaha mcs 1330 ktora tez mam. jsli za chcesz grac muze z innego zrodla (laptop + dac) to nie polecam tego denka. wejscia ma takie sobie. do filmow ok. ja podpinam do niego w sypialni lapka i zasypiam przy "burn notice" ;) do podpinania lapka lepiej sprawdzi sie mini dzielone. np. yamaha 640 - 840. denek jednak w tej klasie cenowej ma rewelacyjny srodek. stereofonia jest swietna jak i barwa gitar czy dętych. dopiero yamaha mcs - 1330 ma to samo plus wieksza skala dzwieku. lepszy dol i gora.

na twoim miejscu zaiteresowal bym sie nowym dzielonym mini onkyo, jak testowalem miniaki biegajac po wszystkich sklepach, zwocil moja uwage brzmieniem. podobna klasa jak w denku, ale wiekszy dzwiek i wejscia lepszej jakosci. koszt kolo 2000 zl.

piszac o wejsciach nie mam na mysli ich wykonania, tylko szumy i jakosc dzwieku.

Pytanie kieruje głównie do posiadaczy DM38+SCM37. Chodzi o kable głośnikowe. Jakie polecacie w granicach 50zł za metr? Zależy mi na czystym dźwięku i eleganckim basie.

@ Can

Taki sprzęt(mini) nie udźwignie nic ponad normalny FLAC zgrywany z płyt audio CD. O FLACACH Hi-Res czy Studio Master możesz od razu zapomnieć, zresztą i tak nie było by słychać różnicy na sprzęcie w tej kwocie. Do Mp3/Audio CD/plus ew. tani gramofon jest w sam raz. O dysku od razu zapomnij, w grę wchodzi tylko Ipod lub pendrive. W swojej cenie bardzo dobre mini. W Twoim metrażu powinno sobie dać radę. Choć pomyśl o jakiś standach na kolumny, lub mini standach na półkę. Tak by kolumny stały te 60-70cm od ziemi, mniej więcej na wysokości uszu jak siedzisz.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Są trzy możliwości powyższego:

1.  
  2. albo mam gówniany słuch
  3. albo mam gównianą alektronikę
  4. albo łącznie 1 i 2 ;-)

A mógłby ktoś polecić konkretne kable do DM38? Zamykające sie w cenie do 50 zł za metr.

Nie ma co przesadzać z kablami do takich zabawek jak ten denonek, dobre i tanie są płaskie plecionki 2,5mm2 lub drut 6N do bi-wire, oba z polink.com.pl

Założyłem w zakładce "Stereo" wątek o Cocktail Audio X10:

http://www.audiostereo.pl/cocktail-audio-x10-sieciowy-serwer-audio-z-amplitunerem-cd_86479.html

Zapraszam! :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

ukladpokoju.png

Nawet przy takim ustawieniu, dosyć korzystnym dla miniwieży, IMHO denonek będzie za mały.

Będzie to szczególnie odczuwalne właśnie przy rocku/metalu.

Czy ktoś porównywał kable głośnikowe Atlas Hyper 1,5 z Hyper 2 ? Czym się należy kierować przy doborze grubości kabla ?

Witam. Ja w swoim mini marantza 503 używam Atlasa hypera 2.0. Wcześniej używałem Real Cab 250 i różnica w brzmieniu jest jak dla mnie znacząca. Atlas gra dzwiękiem pełniejszym ,bardziej szczegółowym, słychać w nim więcej detali. Real Cab gra przy atlasie tak jak byś głośnik przykrył kocem. Możesz poszukać atlasa na allegro używanego. Ja za swojego zapłaciłem 200 zł z konfekcją w super stanie. Ps Głośniki to zacne Eposy M5i. Pozdrawiam wszystkich klubowiczów.

ukladpokoju.png

Witaj. Jeżeli jesteś na etapie planowania to rozważ możliwość ustawienia głośników na stendach a nie na komodzie, lub małych podłogówek. Zyska na tym dzwięk!!! Co do dalszych punktów to możesz wybrać jakieś mini z napędem BluRay i obsługą funkcji sieciowych. Pozdrawiam Igor

Nie ma co przesadzać z kablami do takich zabawek jak ten denonek, dobre i tanie są płaskie plecionki 2,5mm2 lub drut 6N do bi-wire, oba z polink.com.pl

emil. dzieki wielkie za namiar. wlasnie o to kaman :)

Edytowane przez Michał Q

emil. dzieki wielkie za namiar. wlasnie o to kaman :)

W polinku jest jeszcze srebrzona miedź w teflonie - ale to raczej nie do tanich miniwież.

Tak czy siak zakup droższych niż powiedzmy 20zł/m kabli do miniwieży uważam za zwycięstwo gazetkowego marketingu nad zdrowym rozsądkiem.

Tak czy siak zakup droższych niż powiedzmy 20zł/m kabli do miniwieży uważam za zwycięstwo gazetkowego marketingu nad zdrowym rozsądkiem.

W przypadku każdego sprzętu tak jest.

Z innej beczki. Czy ktoś się orientuje czy po podpięciu suba do wyjścia subwoofer w Pianocrafcie główne kolumny są w jakiś sposób odciążane od przetwarzania basu? Czy takie coś to tylko wykorzystując filtry w subie?

Edytowane przez Raziel

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Nad podstawkami myślę, tylko z racji już gotowej zabudowy meblowej nie bardzo mam gdzie to wepchnąć (musiałbym przekręcać szafki/telewizor, a to chyba za dużo zachodu), z kolei rozstawienie kolumn od D-M38 w odległości 4M od siebie też do końca raczej nie ma sensu (chyba, że się mylę, to proszę naprostować ;) ). Sprawdzę jeszcze jak to brzmi na wcześniej przygotowanej składance utworów na CD w Saturnie czy Euro (o ile jest taka opcja) i pewnie zostanę szczęśliwym nabywcą Denonka.

W przypadku każdego sprzętu tak jest.

Z innej beczki. Czy ktoś się orientuje czy po podpięciu suba do wyjścia subwoofer w Pianocrafcie główne kolumny są w jakiś sposób odciążane od przetwarzania basu? Czy takie coś to tylko wykorzystując filtry w subie?

Wejście LFE.

No, ale LFE to chyba tylko tyle, że na suba nie podaje pełnego pasma. Pytanie czy jednocześnie główne kolumny mają ograniczane pasmo od dołu.

No, ale LFE to chyba tylko tyle, że na suba nie podaje pełnego pasma. Pytanie czy jednocześnie główne kolumny mają ograniczane pasmo od dołu.

Trudno powiedzieć ,raczej nie ,bo żeby ciąć kolumny od dołu potrzebny był by menadżer basu tak jak w amplitunerach AV.Sub z taką funkcją na wyjściu liniowym (Velodyne CHT-**R ma high-pass crossover na 80 i 100hz ,)tylko wtedy potrzeba wzmacniacz z rozdzielną końcówką i pre, tak żeby suba wpiąć pomiędzy ,Piano nie ma mostków na zewnątrz.Trzeba by szukać suba który ma taką możliwość na wyjściu głośnikowym tj. Piano - drut - sub - drut -kolumny.Albo wypuścić u znajomego elektronika pre out i amp in na tyle do tego ww. velodyne i gra muzyka ;)post-23764-0-56320800-1315940031_thumb.jpg

Edytowane przez sylw

Jakie dobre kable głośnikowe i subwoofer w rozsądnej cenie(adekwatnej do tej miniwieży) polecilibyście do DM38+SCM37 ?

co do kabli zajzyj ze dwie strony wczesniej i poczytaj. widze ze sie meczysz z tym subem czas jakis. a ze mam nocke niespiaca i mam teraz przerwe, to ci pomoge. generalnie zadnej dmuchawki pierdziawki w roli suba, chyba ze sluchasz lady gaga to wtedy... ;) co do subika, szukaj o budowie zamknietej. ale to z tysiaczka kolego musisz przygotowac. kupisz cos taniego z bas-refleksem i popsujesz ten ladny dzwiek z denka ktory cie zapewne cieszy. odciecie suba ustaw miedzy 60-80hz zalezy jak ci pasuje. z faza nie kombinuj chyba ze go gdzies w kuchni ustawisz ;)

ktos sie pytal o odciecie dolu w paczkach. mini marantza ma hpf, czyli ze ci obetnie pasmo na kolumienkach ponizej np. 100hz. jvc chyba tez ma taki patent.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.